Electrum Wallet: Master The Crypto User Review Guide

electrum recension

Hur du använder, lagrar och registrerar dig med Electrum Bitcoin Wallet

Electrum är en populär bitcoinplånbok tillgänglig för stationära och Android-användare. Det är också en av bitcoins äldsta plånböcker. Ta reda på allt du behöver veta om Electrum idag i vår guide och recension.

Vad är Electrum?

Electrum är en användarvänlig bitcoinplånbok som släpptes först i november 2011, vilket gör den till en av de första bitcoinplånböckerna i samhället. Under åren har Electrum upprätthållit ett rykte om öppenhet och pålitlighet. Det fortsätter att vara en av de mest populära bitcoin-plånböckerna i världen för alla typer av användare.

vad är electrum

Plånboken finns tillgänglig som gratis nedladdning via Electrum.org. Du kan installera den på en offline-dator för installation av kylförvaring. Eller så kan du förvara dina pengar på en vanlig online-dator och använda din Electrum-plånbok för dagliga utgifter. Electrum klarar sig bra med alla större hårdvaruplånböcker, vilket innebär att den enkelt kan integreras i valfri plånbokskonfiguration. Det är känt för sina säkerhetsfunktioner, återhämtningsförlåtelse, omedelbart på, inga inlåsning eller stilleståndstid, verifieringskontroll och offlineförvaring av kylförvaring.

Till skillnad från vissa andra kryptoplånböcker stöder Electrum inte flera kryptovalutor. Det stöder inte ens flera gafflar av bitcoin: det stöder bara bitcoin (BTC). Användarna har dock modifierat Electrums programvara genom åren för att skapa versioner som Electron Cash eller Electrum LTC. Electron Cash är ett helt separat projekt från Electrum som gjorts av en separat uppsättning utvecklare, även om det använder det mesta av samma kodning. Electron Cash är en av de mest populära plånböckerna för Bitcoin Cash (BCH).

Även om de flesta känner till Electrum som en plånbok för bitcoin, har teamet också släppt en Android-app. Appen är tillgänglig via Google Play Butik eller som en .apk som en gratis nedladdning.

Ett av de största klagomålen om Electrum är att det nyligen påverkades av en av de allvarligaste säkerhetsöverträdelserna i kryptohistorien. I november 2017 avslöjades en säkerhetsfråga för Electrum-teamet. Problemet hade påverkat Electrums programvara sedan mars 2016 (version 2.6). Utnyttjandet gjorde det möjligt för en skadlig webbplats att få kontroll över din Electrum-plånbok och stjäla hela din bitcoin (om din plånbok inte var krypterad med ett lösenord). Även om din plånbok hade ett lösenord kan en hacker fortfarande omdirigera krypterade bitcoin-nycklar från plånboken till deras adress. Nyheter om exploateringen skakade bitcoin-communityn. Att göra problemet ännu värre var att det inte fixades förrän i januari 2018. Det är okänt hur många Electrum-användare som förlorade bitcoin på grund av exploateringen – om någon. Alla Electrum-användare som inte har uppdaterat sin programvara sedan version 2.6 (t.ex. de som har medel som finns i kylförvaring) är fortfarande sårbara.

Sedan, i april 2019, Electrum stod inför en annan allvarlig säkerhetsfråga. Electrum-användare förlorade miljoner dollar under en DoS-attack mot nätverket. Över 140 000 maskiner attackerade nätverket med en phishing-attack som styrde användarna mot en falsk version av programvaran. Hackare implementerade också sina egna Electrum-servrar som var värd för komprometterade versioner av Electrum. Alla som använder Electrum-versioner äldre än 3,3 påverkades av attacken.

Med dessa allvarliga bedrifter i det förflutna fortsätter Electrum att gå framåt som en av de bästa och säkraste bitcoin-plånböckerna som finns tillgängliga idag.

Electrum Wallet-funktioner

Electrum Wallet-funktioner

Viktiga funktioner i Electrum bitcoin-plånbok inkluderar allt följande:

Säkra: Electrum krypterar dina privata nycklar, och de privata nycklarna lämnar aldrig din dator. Så länge du har kontroll över din dator (och ingen får åtkomst till ditt utsäde), är dina pengar helt i din kontroll.

Ingen låsning: Electrum låser inte in dina privata nycklar i sin programvara. Du kan exportera dina privata nycklar till andra bitcoinplånböcker.

13-ords lösenfras: Om du tappar åtkomst till din dator eller om din dator kraschar kan du återställa dina medel med en lösenfras. Ladda bara ned Electrum och ange din frasfras på 13 ord för att få tillbaka tillgången till dina medel. Du får en lösenfras på 13 ord när du skapar en ny Electrum-plånbok för första gången.

Ingen stilleståndstid: Electrums servrar är decentraliserade och redundanta för att förhindra stillestånd, vilket innebär att din Electrum-plånbok aldrig går ner.

Beviskontroll via SPV: Electrum verifierar alla transaktioner i din historik med (Simple Payment Verification (SPV)).

Multi-Sig-stöd: Du kan dela tillståndet att spendera dina mynt mellan flera plånböcker. Med en plånbok med flera signaler måste flera personer bekräfta en transaktion innan pengarna skickas.

Kylförvaring: Electrum fungerar bra med kylförvaringsinställningar. Du kan enkelt installera Electrum på en dator som aldrig har anslutits till internet.

Watch-Only plånböcker: Om du håller dina privata nycklar offline via en installation av Electrum kylförvaring, kan du fortfarande spåra dessa nycklar med en plånbok som bara är bevakad.

Tillägg och plugins från tredje part: Electrum stöder bland annat plugins från tredje part som multi-sig-tjänster och hårdvaruplånböcker (Ledger och Trezor).

Stöder flera plånböcker för hårdvara: Electrum stöder alla populära hårdvaruplånböcker, inklusive Trezor, Ledger Nano och KeepKey.

Finns för flera stationära system: Electrum är tillgängligt för Linux, Windows och OS X. Du kan också installera det via Python.

Tillgänglig för Android: Electrum finns som en Android-app för Android versioner 5.0 och uppåt. Du kan ladda ner the.apk från Electrum.org eller ladda ner den från Google Play Store som alla appar.

exodus bitcoin plånbok app

Öppen källa: Electrum har över 9000 åtaganden på GitHub. En del av anledningen till att Electrum är så betrodda är på grund av dess blomstrande open source-community. Sammantaget är det ett av de mest aktivt utvecklade programvaruprojekten i kryptorummet.

Större säkerhetsutnyttjande i gamla versioner: I januari 2018 avslöjade Electrums utvecklare en stor sårbarhet i programvaran. Denna sårbarhet avslöjades först (privat) för utvecklarna i november 2017, även om den hade funnits i Electrum-programvaran sedan mars 2016. Det är okänt hur många bitcoin som stulits genom denna exploatering, om någon, även om den fortfarande är en av de största katastrofer i bitcoinhistoria. Gamla versioner av Electrum – som de som körs på kylmaskiner som inte har anslutits till internet eller uppdaterats på flera år – är fortfarande sårbara för detta utnyttjande..

Skriven i Python: Electrums kod är kort, skriven i Python och lätt för alla att granska. Allt är tillgängligt med öppen källkod via GitHub.

Hur fungerar Electrum?

electrum-plånbok-säkerhet

Electrum finns att ladda ner gratis för Windows, Linux, OS X och Android.

Efter installationen av plånboken behåller Electrum dina privata nycklar på din dator som krypterade filer. Nycklarna skickas inte till några fjärrservrar. Du kan använda Electrum på en online-dator. Eller så kan du installera Electrum på en offline-dator för en kylförvaringslösning.

Electrum är en lätt Bitcoin-klient, vilket innebär att du inte behöver installera hela 200 GB bitcoin blockchain för att använda plånboken.

Electrum är en öppen källkodsplånbok. Därför har dess kod anpassats till andra plånböcker – som Electron Cash for Bitcoin Cash (BCH).

Electrum låter dig skapa flera typer av plånböcker med hjälp av programvaran. Du kan skapa en standardplånbok, till exempel en plånbok med 2FA, eller en plånbok med flera signaturer. Du kan också importera en befintlig plånbok till Electrum. Eftersom mynt som finns i Electrum inte är låsta kan du också överföra dina mynt mellan olika plånboksprogram.

Electrum fungerar i en klient / serverkonfiguration där plånboken (klienten) är programmerad som standard för att ansluta till ett nätverk av kollegor för att verifiera att transaktionerna är giltiga.

electrum-bitcoin-plånbok-funktioner

Sammantaget fungerar Electrum på samma sätt som alla lokalt baserade bitcoinplånböcker. Du kan enkelt skicka och ta emot transaktioner via plånboken, hålla plånböcker i kylförvaring, ansluta Electrum till hårdvaruplånböcker eller använda Electrum som din dagliga heta plånbok på en internetansluten dator.

Electrum prissättning

Electrum är helt gratis att ladda ner och använda.

Som med alla bitcoinplånböcker måste du betala bitcoin-nätverksavgifter när du skickar eller tar emot bitcoin. Electrum låter dig anpassa avgifter som du vill, inklusive billigare avgifter för transaktioner med lägre prioritet och högre avgifter för transaktioner med högre prioritet. Medan plånböcker som Mycelium låter dig välja ett lågt, medelstort eller högt avgiftsalternativ, låter Electrum dig välja olika avgiftsnivåer tillsammans med en skjutreglage.

Hur man använder Electrum

Electrum är enkelt för nybörjare och avancerade bitcoinanvändare att använda. Här är steg för steg-processen:

Steg 1) Ladda ner Electrum

Besök Electrum.org och klicka ‘Ladda ner’ högst upp på skärmen.

hur man laddar ner electrum

Du ser flera nedladdningsalternativ för olika stationära operativsystem. Det finns också länkar till Android APK och Google Play Store-lista. I denna guide antar vi att du installerar Windows-versionen av Electrum.

hur man ställer in electrum bitcoin plånbok

Klicka på ‘Windows Installer’ och ladda ner filerna.

Steg 2) Kör installationsfilerna

Electrum installeras precis som alla standard.exe- eller Windows-applikationer. Öppna filen du laddade ner och följ sedan anvisningarna på skärmen.

installera electrum plånbok

Steg 3) Skapa en ny plånbok

Efter installationen av Electrum blir du ombedd att automatiskt ansluta till en server eller välja en server manuellt. De flesta användare kommer att ha det bra med alternativet för automatisk anslutning.

hur man använder electrum bitcoin-plånbokadresser

Sedan uppmanas du att skapa en ny plånbok eller återställa en befintlig.

electrum bitcoin plånbok handledning

Klicka på alternativet ”Skapa en ny plånbok” för att skapa en ny plånbok. Eller återställ en plånbok genom att ange din fröfras.

backup electrum plånboksprocess

Du kan välja mellan flera plånboksalternativ, inklusive en standardplånbok, en plånbok med 2FA, en plånbok med flera signaturer eller en plånbok för hårdvara.

alternativ för säkerhetskopiering av electrum plånbok

Steg 4) Ställ in din återhämtnings- och fröfras

Vid nästa steg visar Electrum din fröfras för återhämtning. Du ser 13 ord visas i en ruta. Du måste skriva ner dessa ord och förvara dem på en säker plats. Du kan använda dessa 13 ord för att återställa åtkomst till din bitcoin var som helst när som helst.

electrum plånbok återhämtning

Du kommer att bli ombedd att skriva in de 13 orden på nästa sida. Du kan inte kopiera och klistra in orden. Du måste skriva ner dem.

Om din dator kraschar eller om du av någon anledning tappar åtkomst till din dator (som en husbrand) kommer du inte att förlora åtkomst till din bitcoin. Så länge du har kontroll över din enhet eller kommer ihåg frasen på 13 ord, har du fullständig kontroll över pengarna i din Electrum-plånbok.

Steg 5) Skapa ett lösenord

Slutligen kommer Electrum att be dig ställa in ett lösenord och bekräfta det.

Steg 6) Slutför installationen

För att slutföra installationsprocessen frågar Electrum vilken server du vill ansluta till. Om det här är din första Electrum-plånbok, ska du bara klicka på ‘auto-connect’.

electrum plånbok hjälp

Slutligen klickar du på ‘Nästa’ för att slutföra installationen av plånboken.

Steg 7) Skicka och ta emot Bitcoin

Att skicka och ta emot bitcoin med Electrum desktop plånbok är lika enkelt som det är med någon mobil plånbok-app.

electrum bitcoin-utbyte

För att ta emot bitcoin öppnar du Electrum-appen och klickar på fliken ”Ta emot”. Du ser en sträng tecken bredvid etiketten Mottagande adress. Det här är din offentliga plånbokadress. Du kan skicka den här adressen till vem som helst, och de kan skicka bitcoin till dig. Klicka på knappen “Kopiera symbol” för att kopiera den offentliga nyckeln till ditt urklipp och klistra in den där du behöver. Du kan också skicka bitcoin via QR-kod, vilket kan vara det enklaste alternativet om du använder en mobilapp.

electrum bitcoin-betalningar

För att skicka bitcoin, öppna Electrum och klicka på fliken ”Skicka”. Du ser en ruta som säger ”Betala till”. Ange adressen till vilken du skickar bitcoin här och lägg sedan till en beskrivning (valfritt) och hur mycket BTC du vill skicka. Anpassa din avgift från låg till hög baserat på din prioritet. När du har bekräftat och dubbelkontrollerat all information klickar du på “Skicka” för att skicka din bitcoin.

För att kontrollera dina transaktioner när som helst klickar du bara på “Historik”.

electrum bitcoin plånbok historia

Om Electrum

Electrums utvecklingsteam är organiserat under namnet Electrum Technologies GmbH. Hittills har Electrum över 9000 åtaganden på GitHub.

Du kan kontakta utvecklingsteamet via e-post på [email protected] Projektets GitHub-sida är här: https://github.com/spesmilo/electrum. Det finns också #electrum-kanalen på Freenode och projektets officiella Twitter @ElectrumWallet.

Electrum släpps under MIT-licensen.

Kontakta Electrum Wallet Support

Electrums kundsupportsystem för bitcoinplånbokanvändare är lite annorlunda än de flesta är vana vid. Electrum twitter konto hanterar de officiella tillkännagivandena medan det ursprungliga bitcoinforumet (bitcointalk.org) och Reddit kanal är där du kan ställa frågor och få svar. De erbjuder också hjälp i form av Electrum plånboksdokumentation förklarar alla olika aspekter av bitcoin-lagringsplånboksinstallationen.

Sista ordet

Electrum är en av de bästa och mest populära bitcoinplånböckerna som finns idag. Sedan 2011 har Electrum varit en grundpelare i bitcoin-communityn trots nya populära alternativ som Trezor och Ledger under de senaste åren. Idag finns versioner av Electrum tillgängliga för flera stationära operativsystem (Windows, Linux och Mac OS). En Android-app finns också. När du jämför Electrum med Mycelium eller Exodus kan du se fördelarna och olika effekterna av varje metod och process för att lagra en digital tillgång.

Bortsett från en allvarlig säkerhetsutnyttjande har den lätta Electrum bitcoin-plånboken konsekvent varit en av bitcoins mest betrodda plånböcker för både kall och varm lagring.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map