Yearn.finance föreslår avvägning mellan framtida utveckling och Bitcoins ideologi

OKEx Insights DeFi Digest är en veckovis undersökning av den decentraliserade finansbranschen.

DeFi Digest-bild

Trycket från säljarna fortsatte denna vecka och decentraliserad ekonomi var inte immun. Det totala värdet låst i DeFi-produkterna sjönk till 21,92 miljarder dollar den 21 januari, även om det återfick förluster under de senaste tre dagarna för att nå 25,81 miljarder dollar efter presstid.

Dessutom sjönk den genomsnittliga veckovisa handelsvolymen för decentraliserade börser med 11% och uppgår till 1,79 miljarder dollar i skrivande stund. Uniswap fortsatte sitt ledarskap bland DEX med en marknadsandel på 41%.

Den totala upplåningsvolymen inom DeFi-utlåningssfären minskade också med 4% då Compound behöll sin marknadsdominans i denna sektor med en andel på 48%. Curve behöll sitt ledarskap som den största likviditetspoolen – inlagd i en ökning med 17% per vecka, med sitt totala värde låst till 1,32 miljarder dollar.

De genomsnittliga veckovisa handelsvolymerna på DEX minskade markant. Källa: DeFi Pulse och DeBank

Dela Bitcoins fasta leveransideologi

Det har varit en hektisk vecka för DeFi-avkastningsaggregat Yearn.finance efter att samhället diskuterade ett nyligen finansierat förslag angående prägling av YFI-tokens. Argumentet presenterar en avvägning mellan protokollets ursprungliga vision och dess framtida utveckling.

Yearn.finance är en serie DeFi-produkter som tillhandahåller utlåningsaggregering, avkastningsgenerering och försäkring i Ethereum blockchain. Protokollet har en styrningstoken, YFI, och har i allmänhet delat en liknande leveransfilosofi som Bitcoin genom att fastställa den totala utbudet till 30 000 token, utan någon pre-gruva, teamallokering eller grundare belöningar. Denna brist på YFI ledde till en massiv avkastning på 35 000% under den första veckan av noteringen på Uniswap.

I september 2020 grundade Andre Cronje, Yearn.finance-grundaren föreslagen förhindra framtida utfärdande av YFI genom att sätta en hård cap på 30 000 tokens. Förslaget antogs dock inte – trots att det vunnit över 90% godkännande. Enligt Yearn-utvecklaren "Trakeopteryx," Cronje gjorde inte ett officiellt YEarn Improvement-förslag eller YIP för YFI-tokenleverans. Det var ingen bindande omröstning för att bränna YFI-nyckeltangenterna. Som ett resultat finns det för närvarande ingen hårdkapacitet på det totala utbudet av YFI.

Behålla Yearn-utvecklare

Diskussionen om det totala utbudet av YFI togs åter till bordet när Yearn-communityn började debattera om den framtida utvecklingen av protokollet. Community-medlem "yfi_lit" uttryckt oro över att behålla Yearn-utvecklare och föreslagen prägla 1000 YFI-tokens för att stimulera utvecklingen. Men 60% av väljarna gick emot förslaget.

Yearn-communityn tycktes bilda enighet om att belöna utvecklare genom YIP-56-förslaget – Återköp och bygg längtan efter. Den så kallade "BEBIS" förslaget skulle inte skapa ny YFI och har två huvudmål:

  1. Ersätt YFI-belöningar med YFI-återköp
  2. Avsluta YFI-styrningsvalvet

Individerna bakom förslaget tror att den låga årliga procentuella avkastningen för YFI gjorde det konkurrenskraftigt för innehavare. Detta kan avskräcka YFI-innehavare från att delta i styrning. Om förslaget antas skulle YFI-återköp gynna alla YFI-innehavare – istället för bara de som satsar styrningstoken. Kapitalförstärkningen genom återköp av YFI skulle kunna beskattas mindre än utdelningsintäkter genom insatser. Dessutom skulle pensionen av styrningsvalv göra det möjligt för användare att delta i styrning – även om de levererade YFI på likviditetspooler i andra DeFi-protokoll..

Förslaget godkändes med över 99% godkännande.


Minting ny YFI

Den 22 januari lade elva kärnutvecklare och communitymedlemmar fram en förslag kallad "Finansiering Yearns framtid" i ett försök att prägla 6666 YFI – varav en tredjedel skulle gå till kärnbidragare varav två tredjedelar skulle placeras i statskassan som förvaltas av Yearn-samhället.

Yearn-teamet trodde att det senaste finansieringsförslaget konsoliderar visionen av BABY-förslaget medan de fortfarande behåller kärnbidragarna. De erkände att belöningspaketet till utvecklare inte är konkurrenskraftiga och att vissa bidragsgivare pocheras av andra projektteam. I synnerhet hade Yearn.finance en operativ kassa på endast 500 000 $ och nollmynt som tilldelats laget – vilket gör det nästan omöjligt att konkurrera med rivaler som Uniswap och Compound.

Protokoll Treasury storlek (USD) Tokens tilldelade lag (USD)
Lust efter finans 500 000 dollar 0
Uniswap ~ 2 miljarder dollar ~ 4 miljarder
Förening ~ 176 miljoner ~ 580 miljoner

Yearn.finance har kämpat för att behålla talang på grund av begränsade statliga resurser och brist på tokenallokering till lag. Källa: Yearn.finance

För att behålla kärnutvecklare har Yearn-teamet sagt att prägling är det enda rimliga sättet att överbrygga klyftan mellan protokollet och konkurrenterna. Efter att ha samlat in feedback från Yearn-communityn beslutade teamet att en ökning på ~ 20% är det lägsta lönsamma beloppet för att ge en konkurrenskraftig plan för retention av utvecklare. Som sådan föreslog de ovannämnda mynta på 6666 YFI – 22% av den aktuella totala tillgången.

En kompensationsarbetsgrupp skulle inrättas för att slutföra kompensationspaket och intjänandevillkor för berättigade utvecklare. Arbetsgruppen kommer också att ansvara för rekryteringen av nya bidragsgivare.

Fonder i statskassan kommer emellertid att distribueras i olika användningsfall – såsom framtida incitament för bidragsgivare, likviditetsbrytningsprogram och sammanslagningar av protokoll. Dessutom kan den präglade YFI också stödja de pågående utgifterna som anges i YIP-54.

En engagerande Yearn-gemenskap

Medan Yearn-communityn i princip gick med på det senaste finansieringsförslaget hade de olika åsikter om YFI-prissättningsbeloppet och andelen YFI som tilldelats kärnutvecklargruppen. I skrivande stund har förslaget fått 70% godkännande och en formell omröstning förväntas genomföras via styrningsverktyget.

Medan de senaste förslagen kring prägling av YFI har gett upphov till avskyvärda debatter, har Yearn-kärngruppen till stor del uttryckt glädje över samhällets engagemang. Cronje anges i en tweet tidigare i veckan att debatterna har varit fascinerande att se och att han anser att detta är ett fast exempel på samhällsstyrning.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner och kurerade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map