Varför nästan noll räntor är viktiga för Bitcoin

COVID-19-pandemin har utlöst en av de allvarligaste ekonomiska konjunkturnedgångarna på decennier.

Politiker runt om i världen har vidtagit breda åtgärder för att begränsa och begränsa den ekonomiska skadan från virusutbrottet. Dessa åtgärder inkluderar att sänka räntorna till extremt låga nivåer och genomföra program för inköp av tillgångar till ett värde av miljarder dollar.

Medan sådana åtgärder förväntas öka ytterligare tillgångspriser runt om i världen, vad betyder detta för kryptotillgångar som Bitcoin (BTC)?

Fed räntor för att vara extremt låga fram till minst 2022

COVID-ledda ekonomiska osäkerheter har tvingat USA: s Federal Reserve att återigen hoppa ombord på vagnen för att erbjuda nästan noll räntor. Två oplanerade räntesänkningar i mars har minskat totalt 150 punkter, vilket gör att räntesatsområdet ligger mellan 0% –0,25%.

Förflyttningarna såg Fed återansluta sina motsvarigheter i Storbritannien, Europeiska unionen och Japan som en del av en globalt samordnad åtgärd för att dämpa de negativa ekonomiska effekterna från coronavirus-situationen.

Federal Reserve-tjänstemän gav också sina ränteutsikter vid sitt politiska möte i juni. Den senaste punkten visar att 15 deltagare i Federal Open Market Committee – Fed: s kommitté som har till uppgift att övervaka den öppna marknadsoperationen – inte förväntade sig att det amerikanska centralbanksystemet skulle höja räntorna före 2022. Samtidigt förväntade sig bara två tjänstemän att det skulle öka intresset 2022.

Prickplott som illustrerar att priserna på nästan noll förväntas stanna till 2022. Källa: Bloomberg

Vidare sade Fed-ordförande Jerome Powell i politiskt möte i juni påstående:

"Kommittén förväntar sig att behålla detta målintervall tills den är övertygad om att ekonomin har klarat de senaste händelserna och är på väg att uppnå sina maximala sysselsättnings- och prisstabilitetsmål. ”

Arbetslöshetssituationen i USA kan stärka fallet med att ha nästan nollräntor under de kommande två åren. Med arbetslösheten i maj på 13,3%, vilket är något lägre än rekordhöga på 14,7% i april, traditionella marknader förväntade sig inte att antalet skulle återgå till pre-COVID-nivåer när som helst snart. Den nuvarande arbetsmarknaden är fortfarande mycket långt ifrån Fed: s mål att ha ekonomi "på rätt spår för att uppnå maximal sysselsättning," enligt junipolicyn.

Fed: s balansräkning är ballong

Utöver de extremt låga räntorna är återupptagandet av Federal Reserves program för inköp av tillgångar en annan viktig del av det övergripande paketet för att stödja de finansiella marknaderna – och det är inte svårt att märka den amerikanska centralbankens desperation att använda sin balans som sitt nya monetära verktyg för att tillhandahålla likviditet:

  • Den 15 mars, Federal Reserve meddelat att det skulle åta sig att köpa minst 500 miljarder dollar i statspapper och minst 200 miljarder dollar i pantlån.
  • Den 23 mars, Fed gjord Programmet var öppet medan det uppgavs att det kommer att “köpa de belopp som behövs för att stödja en smidig marknadsfunktion och effektiv överföring av penningpolitiken till bredare finansiella förhållanden och ekonomin.”
  • Den 15 juni, centralbanken oväntat sa det skulle börja köpa företagsobligationer via Secondary Market Corporate Credit Facility – Fed: s specialfordon för att stödja företagsobligationsmarknaden som svar på COVID-19 – för att öka marknadslikviditeten och tillgänglig kredit för stora arbetsgivare.

Med den nya omgången av tillgångsköp har Fed: s balansräkning gått från nivåerna före COVID på 4,1 miljoner dollar till över 7,1 miljoner dollar i mitten av juni.

Fed: s balansräkning fortsätter att flyga. Källa: Bloomberg


Bitcoin kan dra nytta av centralbankinsats

Räntorna kommer sannolikt att ligga kvar på nära nollnivåer inom en snar framtid, och tillgångspriserna förväntas höjas av tillgångsinköpsprogram från inte bara den amerikanska centralbanken utan även andra stora centralbanker. Detta kan potentiellt gynna kryptotillgångar, till exempel Bitcoin, på flera sätt.

Priser för snöbollstillgångar

När nya pengar fortsätter att pumpas in i systemet pressar det investerare att leta efter tillgångar med högre avkastning istället för att bara hålla kontanter. Detta beror på att ökningen av penningmängden devalverar valutan och minskar köpkraften.

Aktier och guld har historiskt varit några av förmånerna för dessa lindrande berättelser – och kryptotillgångar som Bitcoin kan vara en annan tillgång att dra nytta av det.

Inflation kontra deflation

Till skillnad från fiatvalutor, som centralbanker kan skriva ut efter eget val, är Bitcoin-utbudet begränsat. Denna utbudsbegränsning ger först och främst kryptovalutan en antiinflatorisk egendom som fiatvalutor helt enkelt inte har. Detta gör BTC mer lik råvaror som guld.

Dessutom är Bitcoins nätverk decentraliserat och erbjuder större skydd för sina användare.

Dessa funktioner gör delvis Bitcoins berättelse om värdet starkare – och åtgärder efter COVID från globala centralbanker kan bara stärka detta förslag.

CBDC bekräftar att Bitcoin är på rätt väg

Centralbankens digitala valutor, allmänt kända som CBDC, har blivit ett stort motord bland inte bara blockchain- och crypto-watchers utan också den traditionella finansvärlden de senaste månaderna.

Kina har gått full gas när det gäller att skapa sin egen CBDC – vars lansering är enligt uppgift vid horisonten. Under tiden har andra länder och centralbanker spelat inhämtning.

Både den ökande öppenheten och attitydförskjutningen från beslutsfattare pekar mot ett mer blockchainvänligt landskap – ett där Bitcoin lyser som ett decentraliserat alternativ till CBDC: erna, som samarbetar dess underliggande teknik.

Bitcoins berättelse ska formas av post-COVID-ekonomi

I en tid då en potentiell andra våg av COVID-19-pandemin hotar någon ekonomisk återhämtning förväntas centralbanker runt om i världen – inklusive den amerikanska centralbanken – behålla sina lättnader och berättelser under en längre tid. Detta kan vara en av de viktigaste grundläggande faktorerna som formar berättelsen för den bredare digitala tillgångsmarknaden på medellång och lång sikt..

Även om de finansiella marknaderna förväntar sig att USA kommer att upprätthålla nästan noll räntor under de kommande två åren, är dessa förväntningar också alltid föremål för förändringar. På grund av detta kommer sannolikt både makroövervakare och Bitcoin-handlare att fortsätta att noga följa de senaste COVID-19-utvecklingen och återhämtningen av den reala ekonomin.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner och kurerade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map