Vad är efterfrågan på tether i upp till Bitcoins halvering?

När Bitcoin (BTC) närmar sig sin tredje blockbelöningshalvering har Tether (USDT) -skrivaren präglat miljarder dollar i värde av sin USD-backade stablecoin.

Medan företaget och andra tillskriver tryckvågen till en ökad efterfrågan under en tid med extrem ekonomisk volatilitet, kvarstår osäkerhet om stablecoins laglighet och tuffa position som en verkligt säker kryptovaluta. Många undrar också varför tänder är så önskvärda i första hand.

Tether förklaras

Tether är en stablecoin kopplad till priset på den amerikanska dollarn. Mer specifikt är det en digital valuta som skapas från omvandlingen av kontanta fiatvalutor, såsom amerikanska dollar, euron och offshore kinesiska yuan.

Som sådant hävdar Tether’s emitterande företag, iFinex, att myntet är 100% baksida av företagets reserver av traditionell valuta, “likvida medel” eller “andra tillgångar och fordringar på lån som gjorts av Tether till tredje part.”

USDT är, med stor marginal, det dominerande stabila valutan på kryptovalutamarknaden. Det är faktiskt den fjärde största kryptovalutan efter marknadsvärde, i skrivande stund enligt den ledande kryptovalutamarknadsspåraren CoinMarketCap. 

bitcoin dominansTether är den fjärde mest dominerande kryptovalutan efter marknadsvärde. Källa: CoinMarketCap

Fortsatta och obevekliga präglingar av USDT har ytterligare cementerat det som kungen av fiat-backade digitala valutor. Tethers börsvärde är för närvarande 8,28 miljarder dollar – betydligt högre än konkurrenternas USD-mynt (707,3 miljoner dollar), Paxos (244,67 miljoner dollar) och TrueUSD (137,24 miljoner dollar).

tether dominansEfterfrågan på Tether har långt överträffat sin stablecoin-konkurrens. Källa: Stablecoin-indexet

USDT: s dominans på kryptovalutamarknaden ger dock vissa i branschen anledning till oro – eftersom Tether, dess systerbörs Bitfinex och moderbolaget iFinex ofta har trasslat i kontroverser.

Tether anklagades för att ha manipulerat Bitcoin-marknaden 2017 och är för närvarande inblandad i högprofilerade juridiska strider mellan iFinex och amerikanska finansmyndigheter.

När Bitcoins halvering närmar sig och mängden USDT i omlopp ökar är frågan om vad som driver efterfrågan på Tether ännu mer pressande än vanligt. En av de viktigaste faktorerna att tänka på vid undersökningen av denna efterfrågan är det tydliga sambandet mellan det kontroversiella stablecoinets börsvärde och priset på BTC.

Tether har anklagats för att ha manipulerat Bitcoin-marknaden

Ända sedan Bitcoin gick in i det vanliga medvetandet – via en episk flerårig tjurkörning som kulminerade i att myntet nådde sitt höga pris – har många varit skeptiska till Tether och dess roll på kryptovalutamarknaden.


I juni 2018, ungefär sex månader efter att BTC-priset nådde en topp på cirka 20 000 dollar per mynt, sprang New York Times en artikel med titeln “Bitcoins pris var konstgjordt uppblåst, bränslehöjande värde, säger forskare” – där Tether noterades i vanliga medier för sin potentiellt otydliga roll när det gäller att stärka Bitcoin-marknaden. 

New York Times-artikeln hämtade ett papper skrivet av John M. Griffin från University of Texas vid Austin’s Department of Finance och Amin Shams från Ohio State Universitys Fisher College of Business med namnet “Is Bitcoin Really Un-Tethered?” Tidningens abstrakt klargjordes Tether tvivelaktiga roll i kryptovalutabubblan 2017, anger:

”Med hjälp av algoritmer för att analysera blockchain-data finner vi att inköp med Tether är tidsinställda efter nedgångar på marknaden och resulterar i betydande höjningar av Bitcoin-priser. Flödet är hänförligt till en enhet, kluster under runda priser, inducerar asymmetriska autokorrelationer i Bitcoin och föreslår otillräckliga nätreserver före månadsslut. I stället för efterfrågan från kontanta investerare överensstämmer dessa mönster mest med den utbudsbaserade hypotesen om obackade digitala pengar som ökar kryptovalutapriserna. ”

New York Times var inte den enda vanliga och framstående tidskriften som hämtade de kontroversiella fynden. Newsweek, CNBC, The Wall Street Journal, Bloomberg och andra publicerade alla delar som härrör från studien. Den vanliga täckningen tvivlar på legitimiteten för hela Bitcoin- och kryptovalutamarknaden vid en tidpunkt då många redan betraktade BTC: s 80% prisfall från sin topp som mycket misstänkt..

Med tanke på dålig press har Tether och Bitfinex regelbundet och upprepade gånger förnekat något fel eller prismanipulation. Säkerhetskopiera Tether’s försvar är en ny spalt från UC Berkeley Chief Innovation & Entreprenörsombud Richard K Lyons och Warwick Business School Assistant Professor of Finance Ganesh Viswanath-Natraj. Med titeln “Stabila mynt blåser inte upp kryptomarknader”, studien strider mot Griffin / Shams-studien som fick allmän uppmärksamhet genom att avsluta:

”Vi hittar inga systematiska bevis för att stabil myntemission påverkar kryptovalutapriserna. Snarare stöder våra bevis alternativa synpunkter, nämligen att stabila myntemissioner reagerar endogent på avvikelser i sekundärmarknadsräntan från den bundna räntan, och stabila mynt konsekvent spelar en skyddad roll i den digitala ekonomin. ”

Oavsett blev inte skepsis kring hela Tether-situationen bättre när det blev en juridisk fråga i delstaten New York.

iFinex står fortfarande inför avgifter för värdepapper och råvarusvindel

Tether kom under ytterligare skott 2019 när New York Attorney General Letitia James drog det in i ett slags lagligt krig. NYAG hävdade att iFinex Inc. verkade i strid med lagen för att dölja en påstådd och felaktig överföring av 625 miljoner dollar – medel som skulle täcka USDT – i ett försök att dölja likviditetsfrågor. Om sant, detta skulle sannolikt utgöra värdepapper och råvarusvind, enligt NYAG: s kortfattning. 

Men advokater för Bitfinex och Tether avfärdade dessa anklagelser, hävdar att “tether är inte värdepapper eller råvaror” – uttalanden som James tyckte “särskilt pervers.” Tether har också gått på rekord i ett officiellt svar till NYAG och skriver:

”I slutet av dagen har riksadvokaten inte identifierat något offer i hela detta förfarande, för det finns inget. Innehavare av tethers har rätt att lösa in dem för exakt vad de betalat för dem – varken mer eller mindre – och Tether har inte haft något problem att tillfredsställa inlösenförfrågningar till någon, även efter New York Attorney General’s incendiary case. ”

Trots att de protesterade mot eventuella tidigare likviditetsproblem är en högre tjänsteman på Bitfinex registrerad som att han säger att “BTC kan tanka till under 1k om vi inte agerar snabbt” i kommunikation med en extern betalningspartner. Enligt domstolsdokumenten inträffade meddelandena enligt uppgift medan Bitfinex upplevde stora problem som uppfyllde kunduttag i oktober 2018.

På senare tid har iFinex själv gjort en egen juridisk offensiv i ett försök att få tillbaka inte mindre än 800 miljoner dollar i beslagtagna användarfonder, som innehas i fyra olika länder, efter att företagets betalningsprocessors bankkonton har fryst. Tethers moderbolag har ansökt om stämning SunTrust Bank anställda i Georgien Bank of Colorado och ABT & Lita på Arizona.

Varför arbetar Tether’s skrivare övertid?

Med Bitcoin mindre än 800 kvarter från sin tredje halvering av belöningsblock, har hastigheten med vilken nya band har präglats varit minst sagt dramatisk. Som noterats av The Blocks forskningschef, Larry Cermak, det totala utbudet av stallmynt har ökat till 9,62 miljarder dollar – upp från 5,68 miljarder dollar för bara två månader sedan. 

Inte överraskande står Tether för den största delen av den förstärkta marknaden för stablecoin, med 84% av utbudet i USDT. 

stablecoin-dominans 2020Nya tethers har översvämmat stablecoin-marknaden under de senaste tre månaderna. Källa: Stablecoin-indexet

Bara i april, Tether Ltd präglade över 1 miljard USDT. Utskriftsturen gick inte obemärkt förbi i vanliga finansiella medier och kryptovalutamedia. 

Tethers börsvärde har stigit kraftigt under de senaste tre månaderna. Källa: Coingecko

Som tidigare rapporterats kan nästan aldrig tidigare skådad efterfrågan på USDT härröra från investerare som letar efter avkastning i en tid med oöverträffad instabilitet och volatilitet på marknaden. Exponering för digitala valutor med fiat underlättar större exponering för de flyktiga kryptovalutamarknaderna, där vinster – utan tvekan – lättare kan göras. 

Bitfinex själv förklarar också den senaste ökningen av USDT på detta sätt. I ett uttalande till OKEx Insights idag den 7 maj noterade företagets generaladvokat, Stuart Hoegner:

“Möjliga orsaker till denna efterfrågan kan inkludera användare som vill köpa andra digitala tillgångar och använda stablecoins som en lågfriktions-ramp.”

Som sagt är inte alla övertygade om att Tether faktiskt har präglat denna mängd USDT. Kryptoindustrins kommentator känd som CasPiancey på Twitter, en uttalt kritiker av Tether, förklarade för OKEx Insights att dessa siffror är resultatet av trasiga API: er som CoinMarketCap, Coingecko och andra liknande kryptodatatjänster. Enligt CasPiancey härrör frågan från komplikationer till följd av att USDT utfärdas på en mängd blockkedjor, inklusive Omni, Ethereum, TRON och EOS..

Påverkar Tether priset på Bitcoin?

Trots frågor kring det faktiska antalet tjockare i omlopp hävdar analytiker att det finns ett förhållande mellan priset på Bitcoin och marknadsvärdet för Tether..

Populär marknadsanalytiker och Decentrader grundare FilbFilb har genomförde sin egen studie illustrerar sambandet mellan utfärdandet av stablecoins och priset på Bitcoin. År 2019 fanns det en korrelation på cirka 0,8 mellan börsvärdet för Tether och priset på den ledande kryptovalutan. Om man tar hänsyn till en 30-dagars försening ökar korrelationen till cirka 0,9. 

korrelation mellan tether och btc-prisDet finns en stark korrelation mellan Tethers marknadsvärde och priset på Bitcoin. Källa: FilbFilb på Twitter

I ett samtal med OKEx Insights betonade FilbFilb att Tether dock inte bara används för exponering för Bitcoin. Enligt honom används USDT tydligt också som en flygning till säkerhet mitt i extrem global ekonomisk osäkerhet mitt i låsningsåtgärder för att bekämpa spridningen av COVID-19.

Det är också självklart att efterfrågan på tjockare år 2020 till stor del drivs av kinesisk kapital. I juni 2019 tillhandahöll blockchain-analysföretaget Chainalysis Diar data som illustrerade den stora efterfrågan på tjärar från Kina, med 10 miljarder dollar redan mottagna av börser som betjänar den kinesiska marknaden. Föregående år rapporterade företaget 16 miljarder dollar i mottagna USDT.

Detta resonemang förstärks av de höga premierna vi har sett på kinesiska receptfria marknader. I mars 2020 illustrerade Chainext USDT OTC Trading Premium Index att premien för tjockare gick så högt som 6% i mars 2020. 

Slutligen är det också värt att notera att cirka 65% av den totala gruvhashastigheten för Bitcoin kommer från Kina – ett faktum som inte bör skiljas från en konversation om kinesisk efterfrågan på tänder.

Kina bitcoin gruvdriftMajoriteten av Bitcoins hashfrekvens kommer från Kina. Källa: Universitetet i Cambridge

Är det säkert att hålla fast band?

Tether förblir fortfarande i en svag position i många individs ögon.

Den välkända näringsidkaren Peter Brandt jämförde stablecoin med en “nigeriansk prydnad” i en nyligen tweet, skrivande:

“Tjudra. Nu är det en intressant historia. Att hålla tether är ungefär lika säkert som att hålla den nigerianska prydnaden. Jag tror att människor är dårar för att hålla rikedom – även över natten – i tether. Det är ett skämt när [folk] fördömer USD som fiat, men ändå håller fast. “

Brandt skrev också att innehav av tätare liknar lagring av förmögenhet i det som i huvudsak motsvarar “ett lappverk av utbyten som inte är föremål för tillsynsmyndigheter och för vars ekonomiska styrka du vet lite om.” Han påminde också sin publik om att USDT och andra kryptovalutor inte ligger utanför Internal Revenue Service.

Att stärka Brandts tro är det faktum att Tether har upplevt problem med att upprätthålla sin en-till-en-pinne med USD tidigare. Priset på en tether sjönk till cirka 92 cent i oktober 2018, enligt CoinDesk. Denna volatilitet framkallade Chief Compliance Officer Leonardo Real för att säga att “alla USDT i omlopp stöds tillräckligt av amerikanska dollar (USD) och att tillgångarna alltid har överskridit skulderna.” 

Icke desto mindre har kryptovalutamarknaden historiskt visat att band kan handlas under en dollar. Detta faktum har använts som en arbitragemöjlighet, särskilt när det har visats att tänder har handlats receptfritt på de kinesiska marknaderna till höga premier. 

tjudra usdt prisTethers värde på börser har inte alltid förblivit knutet till den amerikanska dollarn. Källa: CoinMarketCap

Brandt är inte den enda som förblir skeptisk till Tether. Kyle S. Gibson, en uttalad kritiker av stablecoin, berättade för OKEx Insights att “alla som läser det ursprungliga NYAG-dokumentet från april vet att Bitfinex och Tether är ett bedrägeri.” Han bekräftade också sin tro att “de fortfarande är ett bedrägeri idag.”

CasPiancey berättade under tiden för OKEx Insights att han “skulle vilja begära ett korrekt intyg om Tethers böcker mellan januari 2017 och presenteras av ett professionellt revisionsföretag.” Kommentaren illustrerar analytikerns tvivel – delad av många i kryptobranschen – om Tethers befintliga “bevis på medel” påstående. 

Dokumentet från 2018 intygar att ett amerikanskt advokatbyrå granskade och verifierade reserverna som stödde Tether.

I sitt uttalande till OKEx Insights betonade Bitfinex att företaget har “offentliggjort olika dokument som validerar våra reserver genom åren, och vårt åtagande för sådana åtgärder pågår.”

Tether’s upprepade påståenden genom åren och dess dokumentation för “bevis på fonder” från 2018 lämnar dock många i kryptovalutavärlden skeptiska, särskilt eftersom texten innehåller följande avslöjande:

“Ovanstående bekräftelse av bank- och tether-saldon bör inte tolkas som resultatet av en revision och genomfördes inte i enlighet med allmänt accepterade revisionsstandarder.”

Tether är fortfarande dominerande men tufft

Medan världens ledande stablecoin närmar sig ett börsvärde inom det 11-siffriga sortimentet är företaget bakom det fortfarande inblandat i en hög rättslig tvist med New York Attorney General och olika bankmyndigheter.

Samtidigt verkar korrelationen mellan priset på Bitcoin och börsvärdet på USDT uppenbart. Huruvida den korrelationen utgör manipulation är en fråga om debatt bland akademiker och branschpersonal.

Den motiverande faktorn som tydligen driver medel in i den USD-bundna stablecoin är också för diskussion. Det är självklart att kapital från Kina driver utgivningen av band, som det har gjort tidigare. Till skillnad från det förflutna kan dock den nuvarande ekonomiska osäkerheten kring COVID-19-relaterade spärrar spela en större roll – med många runt om i världen som potentiellt är angelägna om att få låg friktionsexponering mot en USD-bunden digital valuta..

Detta kommer vid en tidpunkt då branschens fokus är starkt på Bitcoins tredje blockeringshalvering – en händelse som kommer att påverka Bitcoin-gruvindustrin, som domineras av Kina-baserade gruvarbetare.

Slutligen har vi sett historiska bevis för att Tether tillfälligt kan förlora sin en-till-en-pinne på kryptovalutabörser – vilket illustrerar att det potentiellt kan vara en osäker plats att lagra värde.

Trots all denna kontrovers förblir USDT den mest populära stablecoin på kryptovalutamarknaden.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map