Tidiga Filecoin-investerare stimulerades till kort FIL, men gruvarbetare kan se ut att ackumuleras

OKEx Insights tar en djupare titt på en intressant divergens som spelas på marknaden för Filecoins FIL.

Redaktörens anmärkning: OKEx Insights diskuterade tidigare Filecoin och dess mål att revolutionera datalagringsindustrin i sin senaste utgåva av DeFi Digest.

Den efterlängtade Filecoin-mainnet gick äntligen till live den 15 oktober – tre år efter att ha tagit upp en historisk historia 258 miljoner dollar. Priset på dess ursprungliga mynt, FIL, har dock varit mycket volatilt sedan lanseringen. FIL: s eviga byten på OKEx nådde ett högsta värde på 56 dollar den 16 oktober, men föll under de följande dagarna till ett lägsta pris på 20 dollar den 23 oktober. Därefter steg stora köpvolymer in. 

En intressant iakttagelse under ovannämnda tidsperiod är att de verkliga finansieringsnivåerna för FILs eviga byte var i extremt negativt territorium om vi betraktar -0,03% till 0,03% åtta timmars finansieringsränta som normalt. 

Låt oss titta närmare.

Hur negativa finansieringsräntor provocerade en kort pressning

Finansieringsräntorna är hur priser för eviga swappar hålls förankrade i spotpriset för den underliggande tillgången. Om finansieringsgraden är positiv kommer långa positioner att betala en finansieringsavgift. Omvänt, om finansieringsgraden är negativ, kommer korta positioner att betala en finansieringsavgift. På det här sättet, "balans" blir underhållen.

Mellan 17 oktober och 26 oktober nådde den genomsnittliga finansieringsgraden för vart åtta timmars intervall svindlande -1,35%. En näringsidkare som kortsluter den eviga bytet och bibehöll nämnda position under denna period skulle ha betalat 28% i finansiering – utan att överväga tillägget av hävstång.

FIL / USDT evig swap-realfinansieringsränta på OKExFIL / USDT evig swap-realfinansieringsränta på OKEx. Källa: OKEx

Om vi ​​tar en titt på FIL / USDT-prisdiagrammet var dess eviga bytespris generellt sett lägre än spotpriset. Ju större skillnaden är, desto högre kommer finansieringsavgiften att vara för shorts – en mekanism som syftar till att trycka priset igen. På detta sätt fungerar finansieringsräntemekanik mot "populär" handel.

Den 23 oktober nådde FIL-priset cirka 20 dollar. Detta provocerade handlare att stänga sina korta positioner och resulterade i en betydande ökning av köpvolymen. Därefter resulterade detta i en kort pressning – när de som satsar på prisnedgångarna likvideras eller tvingas stänga sina positioner i ett försök att förhindra ytterligare förluster – som tillfälligt pressade det eviga bytespriset till över $ 50 på OKEx.

OKExs FIL / USDT eviga bytes 4h-diagram - 11/3OKExs FIL / USDT eviga bytes 4h-diagram – 11/3. Källa: OKEx, TradingView

FIL: s negativa finansieringsnivåer förväntas fortsätta

Medan FIL: s finansieringsnivåer har ökat kraftigt i efterdyningarna av denna enorma korta press, visar den nuvarande förutsagda finansieringsnivån fortfarande -0,16%, i skrivande stund – vilket är långt under det normala intervallet. Det finns flera rimliga orsaker till denna situation.

För det första distribueras FIL till de fyra större deltagande grupperna i Filecoin Network. Dessa deltagare fick intjänade tokens enligt ett schema, som visas i diagrammet nedan. Eftersom det aktuella marknadspriset på FIL är mycket högre än kostnaden för investeraren, har många tidiga investerare ett starkt incitament att öppna korta positioner i ett försök att låsa in sina vinster. På grund av intjäningsplanens längd skulle tidiga investerare teoretiskt sett behöva behålla sina korta positioner på derivatmarknaden under en lång tid.

Tidiga Filecoin-investerare uppmuntras att korta FIL-derivatmarknaden på grund av långa intjänandeperioder. Källa: MyntList

Dessutom är sekundära marknadsaktörer – efter den sista omgången av den decentraliserade finansboomen – inte säkra på priserna på projekt med mycket branta utbudskurvor och långa intjäningsperioder för sina mynt eller token. Som sådan är de oroliga över att Filecoins pågående token-distribution leder till ett ihållande försäljningstryck.

Dessutom är det underförstådda fullt utspädda börsvärdet av Filecoins FIL – prissatt till 30 dollar per mynt med en total tillgång på 2 miljarder dollar – cirka 60 miljarder dollar. Detta är ungefär 20% av det helt utspädda värdet av BTC, den inhemska kryptovalutan i Bitcoin-nätverket, och är högre än det aktuella marknadsvärdet för Ether (ETH) på 45 miljarder dollar. Dessutom värderades marknadens storlek på molnet bara till 46,12 miljarder dollar år 2019, även om det beräknas nå 222,25 miljarder dollar år 2027. 

Trots den helt vilseledande karaktären hos det helt utspädda börsvärdet – som OKEx Insights tidigare diskuterat – uppmuntrar denna enorma och uppenbara övervärdering sannolikt många handlare att korta FIL. 

Efterfrågan från Filecoin gruvarbetare kan höja priserna

Tillväxttakten för Filecoin gruvarbetare sjönk efter projektets lansering på grund av Filecoins system för att kräva säkerheter i förväg i form av FIL-tokens. Denna mekanism ska avskräcka skadliga aktörer. Men det gör det också svårt för gruvarbetare att sätta tillräckligt med FIL-mynt för att optimera verksamheten såvida de inte köper FIL på sekundärmarknaden. Detta skulle dock utgöra en extra kostnad utöver deras redan dyra specialiserad hårdvara.

Även om Filecoin nyligen aktiverade ett förbättringsförslag, FIP-004 – vilket gör 25% av varje blockbelöning omedelbart tillgängligt för gruvarbetare, istället för att tjäna det över 180 dagar – det är fortfarande mycket svårt för gruvarbetare att kostnadseffektivt öka upp till full kapacitet på kort tid. Enligt Filecoins mekanism måste gruvarbetare pantsätta cirka 0,2 FIL / 32 gigabyte för att kunna delta i gruvdrift. Med hjälp av data från KaiYuan Pool visar följande diagram antalet utfästelser som krävs för att en gruvarbetare ska nå 9 000 terabyte med effektiv kapacitet under 90 dagar – liksom de dagliga vinsterna och intjäningen. 

En sådan enorm efterfrågan på insats skulle vara svår att kompensera för under den nuvarande token-utbudskurvan, vilket är anledningen till att dessa gruvarbetare bara långsamt når full drift under en mycket längre tidsperiod. På grund av denna dynamiska hållbara efterfrågan från gruvarbetare kan det göra det svårt för FIL-priserna att röra sig snabbt.

Filecoins gruvdynamik har uppmuntrat gruvarbetare att ackumulera FIL i ett försök att fungera på en optimal nivåFilecoins gruvdynamik har uppmuntrat gruvarbetare att ackumulera FIL i ett försök att fungera på en optimal nivå. Källa: KaiYuan Pool, OKEx

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map