Kinas tillverkning återupptas efter rekordlåg, Bitcoin reagerar på Fed Cuts: Market Watch Weekly

Investerare globalt blir alltmer oroade över effekterna av coronavirus (eller COVID-19) på världsekonomin. Förra veckan såg mer än 100.000 bekräftade fall av viruset över hela världen. De allra flesta bekräftade fallen – 80 699 – finns i Kina, där viruset har sitt ursprung.

Traditionella marknader ser volatilitet

Som svar på det växande kaoset mellan regeringar i samband med viruset har priserna på finansiella tillgångar varit volatila den senaste veckan. På energimarknaderna är priset på WTI-råolja tumlade mer än 10 procent fredagen den 6 mars till 41,28 dollar. Priset är det lägsta stängningen sedan 28 november 2014.

Priset på guld reste sig fredagen den 6 mars närmade sig sin största veckovinst sedan januari 2009. USA: s statsräntor fortsatte att falla, med 10-åriga avkastningar på rekordlåg.

Shanghai Composite Index har visad stark motståndskraft, avviker från amerikanska aktiemarknader och steg 5,35 procent på veckan. S&P 500 index reste sig 0,61 procent under de senaste fem handelsdagarna, och är fortfarande i en korrigeringszon, en minskning med mer än 10 procent från den senaste höjdpunkten den 19 februari.

Före stupet i amerikanska aktier i slutet av februari hade några av de mer känsliga, riskabla tillgångsklasserna redan reagerat och prissatt i den ekonomiska nedgången. Råolja, till exempel, föll från $ 63 per fat i början av januari och har nu minskat med nästan 35 procent sedan dess.

Fed gör räntesänkningar

I ett försök att mildra riskerna med coronaviruseffekten på den amerikanska ekonomin, den amerikanska centralbanken meddelat en sänkning av referensräntan på 0,5 procent till ett intervall från 1 till 1,25 procent.

Flytten, som inträffade oväntat tisdagen den 3 mars, innan Fed: s nästa planerade möte, är den första sänkning av räntesatsen som centralbanken har gjort eftersom 2008-finanskrisen.

Den amerikanska aktiemarknaden stängdes lågt på tisdag efter tillkännagivandet. Lagren ökade sedan i mitten av veckan innan de föll mot slutet av veckan då marknadsstämningen vacklade.

Bitcoin-priset tappar de senaste vinsterna

Bitcoin (BTC) har följt en liknande väg till amerikanska aktier under den senaste veckan – först stigande något, sedan fallande. Tidigare i veckan nådde BTC drygt 9000 dollar per mynt och återfick en del av det värde som den förlorade i mars, efter att ha nått en mångfaldig månad över $ 10.000 i mitten av februari. Men priset på den ledande kryptovalutan sjönk 9 procent under helgen, raderade marsvinsterna och fortsatte att falla måndag morgon 9 mars. Vid pressen handlar Bitcoin strax under 8 000 dollar.

OKEX Bitcoin Indexpris 2 mars 2020 till 9 mars 2020. Källa: Okex.com

Kina-tillverkningen såg kraftigt nedgång, lagren var tåliga

Med fokus på den kinesiska marknaden Shanghai Composite Index avslutade en solid session den här veckan, steg de första fyra handelsdagarna och föll tillbaka på fredagen. Men flera tillverkningsindikatorer som släpptes den här veckan visar effekterna av affärsstopp i Kina.

China Caixin Manufacturing PMI index – som syftar till att ge en omfattande ögonblicksbild av fabriksaktivitet och ange den totala utvecklingen för den lokala ekonomin – föll till 40,3 förra månaden (den 2 mars), det lägsta värdet på rekordet. En PMI lägre än 50 indikerar en minskning av tillverkningsekonomin, medan över 50 indikerar expansion.

Dessutom har JP Morgan globalt tillverkningsindex PMI sjönk till 47,2 i februari, det lägsta sedan maj 2009.

China Caixin Manufacturing PMI-index. Källa: Investing.com

Bitcoin mining bryter förbi koronavirusförseningar

Eftersom epidemin gradvis bringas under kontroll i Kina, förväntar vi oss att alla sektorer kommer att återgå till det normala och tillverkningen kommer att återuppta sina normala nivåer, en känsla som den kinesiska regeringen är uppmuntrande från och med förra veckan.

Redan har Bitcoin gruvmaskintillverkare enligt uppgift återupptogs produktion. Detta drag kommer antagligen att tillåta att nya generationens gruvmaskiner levereras snabbare, vilket innebär att nätverkets datorkraft och gruvsvårighetsnivåer kommer att tryckas upp igen.

Som Bitcoin Halving närmar sig i maj är gruvarbetare det rör på sig äldre, mindre kraftfulla maskiner med 16 nm från Kina till länder där el är billigare, till exempel USA, Kanada och Centralasien.

Jämfört med Kinas genomsnittliga el pris mer än 0,4 yuan (0,06 $) kan Kazakstans elpris på mindre än 0,2 yuan (0,03 $) visa sig vara mycket attraktivt för gruvarbetare.

En gruvpoolägare avslöjade att 16nm-maskinen som arbetar där elpriset är 0,4 yuan (0,06 $) per kilowattimme kan generera en bruttovinst på 3,17 yuan (0,46 $) dagligen. Om elpriset sänks till 0,2 yuan per kilowattimme skulle gruvmaskinens dagliga bruttovinst vara 12 yuan (1,73 dollar), vilket skulle öka bruttovinsten med 288 procent.

Ändå verkar det som om många gamla gruvmaskiner måste gå direkt till skrotgården efter Halving.

Ansvarsfriskrivning: Detta material bör inte tas som grund för att fatta investeringsbeslut, och inte heller tolkas som en rekommendation att delta i investeringstransaktioner. Handel med digitala tillgångar innebär betydande risker och kan leda till förlust av ditt investerade kapital. Du bör se till att du förstår risken fullt ut och tar hänsyn till din erfarenhetsnivå, investeringsmål och söker oberoende ekonomisk rådgivning vid behov.

Följ OKEx på:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_English

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map