Icke-fungibla tokens är inte nya, men deras framtid ser ljusare ut än någonsin

En undersökning av NFT: s förflutna, nutid och framtid

Inom kryptovalutasfären har utvecklingen av decentraliserad ekonomi tagit centrum i 2020. Medan marknadshypen kring DeFi och likviditetsbrytning har svalnat sedan slutet av september har icke-fungibla tokens – även känd som NFTs – återfått mycket av den popularitet de såg på höjden av CryptoKitties popularitet 2017.

Med icke-fungibla tokens som växer, granskar OKEx Insights deras användningsfall och undersöker den potentiella användningen av NFT.

Vad är nonfungible tokens?

Skillnaderna mellan fungibla och icke-fungibla tokens är inte så komplicerade.

Fungible tokens är utbytbara och kan enkelt ersättas med något identiskt. BTC är ett bra exempel på en fungibel token – eller i detta fall mynt. Om du lånar ut ett mynt till någon i Bitcoin-nätverket spelar det ingen roll om de inte returnerar exakt samma. Detta beror på att värdet på en BTC är detsamma som alla andra mynt i nätverket.

Innan vi tittar på NFT är det värt att förstå exempel på icke-fungibla tillgångar i den verkliga världen. Låt oss använda flygbiljetter som ett exempel: Medan storleken och formen på varje biljett ser identisk ut, är informationen som skrivs ut på biljetterna – till exempel passagerarens detaljer och destination – annorlunda. Du kan inte ersätta en biljett till USA med en till Japan. På samma sätt är icke-fungibla tokens digitala representationer av tillgångar som inte är utbytbara i den verkliga världen.

Varför spelar blockchain-baserade NFT-filer roll?

Icke-fungibla digitala tillgångar har funnits sedan internet tillkom och sträcker sig från domännamn till e-biljetter till kontohandtag på sociala medianätverk. Dessa tillgångar har sina egna egenskaper och är inte utbytbara. Dessutom kan en användare vanligtvis inte enkelt överföra ett sällsynt föremål från ett onlinespel till en annan användare, och det saknas bevis på ägandet av det specifika föremålet..

Det är här blockchain-baserade NFT spelar in.

Fyra fördelar med NFT

Användningen av blockchain-teknik med NFT ger följande funktioner och fördelar för digitala tillgångar:

  • En ERC-721-tokenstandard
  • Bevis på ägande
  • Ökad överförbarhet och likviditet
  • Minska den förfalskade risken

ERC-721-tokenstandard

Som först introducerades av CryptoKitties i slutet av 2017 är ERC-721 den vanligaste tokenstandarden för icke-fungibla tokens..

Det finns två huvudskillnader mellan ERC-721 och ERC-20 tokenstandarder.

För det första är ERC-20-tokens delbara, medan ERC-721-token inte är delbara. Till exempel kan användare köpa 0,5 enheter Ether (ETH) eller UNI. Under utformningen av ERC-721-standarden får användarna dock bara ha hela enhetens symbol. Sådan odelbarhet gör ERC-721-tokens förenliga med arten av icke-fungibla tillgångar. Användare kan till exempel inte äga en halv kattunge i CryptoKitties eller göra anspråk på 30% ägande av ett digitalt samlarkort.

Bevis på ägande

ERC-721-tokens skiljer sig från ERC-20-tokens i sina ägarregister. ERC-20-tokens registrerar endast kontosaldot för adressen. Tvärtom registrerar ERC-721-tokens inte bara kontobalanser utan håller också register över token-ID för varje överföring. Denna funktion är avgörande för att öka transparensen för icke-fungibla tillgångsöverföringar.

Varje icke-fungibel token representerar en unik tillgång och innehåller viktig information, såsom grundläggande egenskaper och ägarinformation. Ägandeposten för tillgången lagras i NFT, som kan spåras i blockchain.

Överförbarhet

Med NFT: er kan deras underliggande tillgångar överföras och handlas enkelt över flera ekosystem. Med hjälp av artiklar i spelet som ett exempel tar blockchains bort alla mellanhänder och fungerar som enhetliga plattformar för användare att handla med sina objekt. För spelutvecklare kan de integrera sofistikerade handelsfunktioner, såsom eBay-auktioner och budgivning, i smarta kontrakt. Detta gör blockchains till one-stop-plattformar för användare att handla, auktionera och sälja sina NFT: er.

Dessutom leder handeln med NFT till högre likviditet, eftersom de kan handlas på öppna marknadsplatser. Marknadsplatser för icke-fungibla tokens erbjuder större exponering för digitala tillgångar för en bredare pool av köpare.

Förfalskning

Användningen av NFT hjälper till att mildra risken för att köpa förfalskade varor.

Konst är ett område där detta är särskilt användbart. Varje konstsamling tilldelas sin unika identifikation i det icke-fungibla tokenet, vilket gör det möjligt för människor att bevisa bristen på konstverket. Blockchain fungerar som en offentligt spårbar databas för att visa hela konstverkets liv. Detta hjälper till att bevisa konstverkets äkthet, eftersom endast originalet konst spåras på blockchain.

Historia av NFT: er, förklarade

Medan icke-fungibla tokens fick först uppmärksamhet med ökningen av CryptoKitties 2017, Färgade mynt var förmodligen det första projektet relaterat till NFT: er – tillbaka till 2012. Färgade mynt var de första som byggde NFT: er i Bitcoin-nätverket, och de representerade ägande av olika tillgångar, såsom fastigheter och digitala samlarobjekt.

Under tiden var CryptoPunks den första Ethereum-baserade token i början av 2017. Det skapade 10 000 unika och samlarobjekt med bevis på ägande lagrad i Ethereum blockchain.

2017: Uppkomsten av CryptoKitties

CryptoKitties lanserades i slutet av 2017 vid ETH Waterloo Hackathon och är ett Ethereum-baserat spel som tillåter användare att samla in och föda upp sina egna digitala katter. Tokens av CryptoKitties är icke-fungibla, eftersom varje symbol representerar en unik digital katt på blockchain. Attributet för varje katt bestäms av en avelsalgoritm på kedjan skriven i ett smartavtal med slutna källor. Kattungarna kan säljas via holländska auktioner och sekundära marknader – och ju sällsynta kattens egenskaper, desto högre pris kan den säljas för.

CryptoKitties blev virala på grund av dess avels- och handelsmekanismer. Användare köpte först ett par katter och uppfödde dem för att göra sällsynta katter, som de sedan kunde sälja med vinst. Fler användare rusade sedan för att föda upp sina egna kattungar att dra nytta av. Den ökande efterfrågan på CryptoKitties ledde till att antalet dagliga transaktioner på Ethereum-nätverket nådde en heltidshöjd (1,349 miljoner) i januari 2018 – ett rekord som nyligen överträffades i september 2020 mitt i likviditetsbrytningsdillan som anfördes av Uniswap (1,4 miljoner).

Dagliga transaktioner på Ethereum-nätverket slog sin tidigare topp under CrypoKitties-mani. Källa: Etherscan, OKEx Insights

På baksidan avslöjade CryptoKitties-febern Ethereums brist på skalbarhet. Det växande antalet användare som uppfödde och handlade med sina katter ledde till en enorm ökning av transaktioner som behövde genomföras i Ethereum-nätverket. Eftersom Ethereum bara kan hantera cirka 15 transaktioner per sekund föll de flesta CryptoKitties-transaktionerna i poolen av pågående transaktioner. Det dagliga genomsnittet av pågående transaktioner ökade från 1 500 till 11 000 under denna tid. För att snabbt kunna genomföra sina transaktioner var användarna villiga att betala högre gasavgifter. Detta ledde till höga trängselnivåer i Ethereum-nätverket, med genomsnittlig transaktionsavgift når över $ 2. 

Trängseln i Ethereum-nätverket sprängde CryptoKitties-bubblan i början av 2018. Trots detta var CryptoKitties den första NFT som lockade vanlig uppmärksamhet. Det var också banbrytande för ett holländskt auktionskontrakt, som sedan blev en av de främsta prisupptäckningsmekanismerna för NFT.

2018: Intresset för NFT-investeringar ökar

Trots intresset för icke-fungibla tokens som svalnat efter CryptoKitties har grunden för NFT-ekosystemet ökat sedan 2018 på två primära sätt:

  • Layer 2-spel på CryptoKitties
  • Investeringar från kryptofonder och riskkapitalister

Layer 2-spel uppstod i NFT-ekosystemet 2018 och hänvisar till spel som byggdes ovanpå CryptoKitties av tredjepartsutvecklare som inte är kopplade till det ursprungliga spelets team. Till exempel tillåter Kitty Race CryptoKitties att tävla mot varandra för att vinna ETH. KittyHats gör det möjligt för användare att få tillgång till sina CryptoKitties, medan Wrapped Kitties låter användare konvertera sina CryptoKitties till fungibla ERC-20-tokens som ska handlas på decentraliserade börser. Som beskrivs av Dapper Labs, skaparen av CryptoKitties, har Layer 2-spelen byggda på CryptoKitties smarta kontrakt utvidgat spelets ekosystem, även känt som KittyVerse.

2018 bevittnade också ett ökande intresse för NFT-investeringar från kryptofonder och riskkapitalister. Efter hype av CryptoKitties fick Dapper Labs två finansieringsrunder, som tillsammans tog in 27 miljoner dollar från anmärkningsvärda investerare som Andreessen Horowitz och Samsung Next. Dessutom Mythical Games Uppfostrad 19 miljoner dollar i en finansieringsrunda för sitt flaggskeppsspel Blankos Block Party på EOS. Investeringsfonder lanseras också för att stödja detta växande utrymme, såsom Ripples bidrag på 100 miljoner dollar till en fond lyckades av blockchain-spelföretaget Forte.

2019: NFT och immateriell egendom

För att skydda immateriella rättigheter började traditionella företag använda icke-fungibla tokens år 2019 för att utfärda sina digitala samlarobjekt. Bilsportjätten Formula One, till exempel, samarbetade med Animoca Brands i maj 2019 till utveckla ett blockchain-baserat racingspel som heter F1 Delta Time. Den 24 maj gav spelet ut sin första enastående virtuella F1-sportbil, The "1-1-1." Efter en fyra dagars auktion såldes det digitala samlarobjektet för 415,9 Wrapped Ether (värt $ 113 000 då), vilket gjorde den till den högsta NFT-tokenförsäljningen 2019.

Efter framgången med F1 Delta Time har Animoca Brands och Dapper Labs nyligen fått ett licensavtal med MotoGP och planen att utfärda ett annat blockchain-baserat racingspel inom en snar framtid.

Förutom racingjättar gick handelskortjätten Panini America in på NFT-marknaden i januari 2019 med lansera av blockchain-baserade sporthandelskort för stora professionella ligor och föreningar. Star Trek var också på NFT-scenen i juni 2019 när blockchain-spelutvecklaren Lucid Sight infördes de ikoniska stjärnorna och andra samlarföremål på blockkedjan.

2020: När NFT möter DeFi

2020 har varit ett explosivt år för decentraliserad finansiering. Medan likviditetsbrytning har svalnat efter lanseringen av Uniswaps styrningstoken, UNI, har avkastningsbönder vänt sig till NFT.

Avkastningen jordbruk av NFT har främst varit pionjärer av Rarible, en NFT-marknadsplats. Sällsynt släppte dess styrningstecken, RARI, i mitten av juli, vilket resulterade i en pristillväxt på 814%. Handelsvolymen för NFT-marknadsplatser överträffat 7 miljoner dollar i september, varav Rarible svarade för 81%.

Bortsett från Rarible, fick NFT dragkraft bland kryptovalutasamhället med lanseringen av MEME-token. MEME är ett experimentellt protokoll som är tänkt att integrera DeFi med kryptosamlar. Trots projektets slogan "Köp inte MEME," det har samlat marknadshype och en gång nådde ett börsvärde på 48 miljoner dollar. MEME-teamet har också samarbetat med digitala artister för att tillåta användare att sätta sin MEME för att delta i NFT-auktioner av deras konstverk.

Trots populariteten hos avkastningsuppfödande NFT: er, anser Ilya Abugov, ledande analytiker på DappRadar, att NFT inte har uppnått massanpassningsnivåer av hype. Han sa till OKEx Insights:

"Branschen lär sig fortfarande hur NFT-konceptet kan tillämpas. Jag tror, ​​med tanke på den för närvarande begränsade räckvidden är det för tidigt att mäta hype. Det är mer spännande under den utforskande fasen. Konst och spel ser ut som de första som drar nytta av NFT. Vi har dock sett användningsfall, som tokeniserad försäkring, som visar hur NFT har ett brett utbud av applikationer."

Under första halvåret 2020 överfördes mängden USD i NFT-ekosystemet nådde 233 miljoner dollar – en ökning med 52% jämfört med helåret 2019.

Under första halvan av 2020 har redan rekordmängder USD flödat till NFT. Källa: Icke-svampbar

NFT: er och spel: Att placera tillgångar i spelet på blockchain

NFT ses som en enorm potential att revolutionera spelindustrin.

I traditionellt onlinespel ägs användarnas tillgångar i spelet av den centraliserade servern. Spelutvecklare tillåter spelare att ha sina tillgångar i spelet. Användarna äger dock inte dem faktiskt.

Blockchain-teknik möjliggör äkta digital ägande över tillgångar i spelet. De som representeras av icke-fungibla tokens lagrar ägarregister och tillgångsinformation i blockchain. Överföringen av NFT representerar överföringen av äganderätten över tillgångarna, vilket inte kan stoppas av spelets utvecklare. Medan ett helt decentraliserat blockchain-spel kan vara långsamt och klumpigt för spelare, spelbolag anses vara använder tekniken för att bearbeta speltransaktioner samtidigt som den faktiska spelmekaniken på den centraliserade servern behålls.

Yat Siu, grundaren av Animoca Brands, tror att spelföretag nu kan erbjuda verkliga ekonomiska fördelar för spel via NFT. Han sa till OKEx Insights:

"NFT ger verkligt digitalt ägande och gör det möjligt att leverera fastighetsrättigheter till spelare. Detta innebär att traditionella spelföretag nu kan erbjuda spelare verkliga ekonomiska fördelar – värdet kan nu realiseras i spelet. Detta liknar att erbjuda handel och virtuella banktjänster för dina speltillgångar."

Siu tror också att NFT i spel integreras alltmer i DeFi-ekosystemet. Han förklarade:

"Eftersom NFT i huvudsak är verkliga tillgångar kan du börja tillämpa verkliga principer – som att låna eller hyra tillgångarna. I F1 Delta Time tillåter vi insättning av racerbilar, som kan hyras till andra spelare för användning i spelet."

Närmare detaljer, tillade Siu:

"Vi tillhandahåller också tävlingsbelöningar för de bästa spelarna, beräknat på det belopp du satsar, så vi kombinerar avkastningsodling med lite kul. Alla som sätter vårt REVV-token kan få en avkastning, men de bästa spelarna får en bättre avkastning! Vi har sett spelare gå ihop och bilda lag, med några som ger finansiering och låter dem som vet hur man spelar spelet bättre tävla och dela vinster."

Digital konst

Innan blockchain-tekniken har avsaknaden av adekvat autentisering för konstverk varit en huvudvärk för artister. Enligt en 2014 Rapportera av Fine Arts Expert Institute, över 50% av konsten är förfalskad eller tillskrivs inte rätt konstnär. Detta är till stor del en resultat av felaktig dokumentation under konsttransaktioner. Konstnärer och privata samlare dokumenterar ibland inte konstöverföringar med formella juridiska avtal. Dessutom gör köpare sällan formell due diligence på konstverket de köpte.

Tillkomsten av blockchain-teknik ger potential att ta itu med avsaknaden av konstverk. Varje transaktion i ett konstverk skapar ett nytt block och bifogas sitt tidigare block. Transaktioner är manipuleringssäkra på blockchain, och inga parter kan ändra konstverkets detaljer lagrade på blockchain. Detta ökar insynen i härkomst och förtroende bland köpare, säljare och samlare.

CryptoZR, en blockchain-konstnär, berättade för OKEx Insights att härkomst på nätet är den största skillnaden mellan digitalt konstverk och traditionellt konstverk. Hon kommenterade:

"Ursprunget för traditionellt konstverk sker offline, vilket ofta kräver hjälp från tredje part. Exempelvis kan erfarna konstnärer, utställare och kommentarersexperter hjälpa till att bestämma konstverkets äkthet. Tvärtom möjliggör blockchain online skapande av originalkonstverk, och härkomstprocessen genomförs online."

CryptoZR tillade att ett nytt konstverk ekosystem har uppstått från blockchain tillkomsten och förklarar:

"Traditionellt konstverk hade ett moget ekosystem i århundraden – allt från konstverkets skapande och auktionsmekanismer till konstutställningar och gallerier. Tillkomsten av blockchain ledde till uppkomsten av en tokeniserad konstmarknad, decentraliserat konstutbyte och virtuell konstutställning, vilket ger ett nytt ekosystem till konstindustrin."

Konstverk kan representeras av en icke-fungibel token på blockchain, och varje token har unika egenskaper – såsom ursprung, ägande och försäljningsregister.

Dessutom, medan konstförsäljningsindustrin uppfattas som en marknad för högvärdiga individer och ängelinvesterare, öppnar tokeniseringen av konstverk marknaden för detaljhandelsköpare. Tokeniseringen av konstverk möjliggör fraktionerat ägande för investerare som inte har tillgång till enormt kapital.

Decentraliserat konstutbyte

Tokeniseringen av konstverk har också lett till ökningen av decentraliserat konstutbyte.

Blockchain-baserade konstbyten sparar de allmänna kostnaderna för att driva fysiska konstgallerier. Dessutom tillåter plattformar som Blockchain Art Exchange och Ethereum-baserad plattform DADA kryptovalutor som betalningsmetod. Decentraliserade konstutbyten är en viktig drivkraft för tillväxt av online konstförsäljningsplattformar från uppskattningsvis 5,9 miljarder dollar 2020 till prognostiserade 9,32 miljarder dollar år 2024.

Förutom decentraliserade konstutbyten har traditionella konstauktionshus börjat effektivisera sin verksamhet med blockchain-teknik. Till exempel auktionshus Christies första styrd användningen av blockchain-teknik med Artory i november 2018. Båda parterna producerade digitala certifikat för en konstförsäljning på 300 miljoner dollar som inkluderade verk från Georgia O’Keeffe och Edward Hopper. Den 8 oktober, Christie’s lanserades sin första auktion i NFT för det Bitcoin-inspirerade konstverket "Block 21," som såldes för 131 250 dollar.

Kan NFTs gå mainstream?

Medan NFT har återfått samhällets uppmärksamhet igen sedan CryptoKitties i början av 2018, finns det fortfarande hinder för NFT att övervinna innan de går i ordinarie.

Ett sådant hinder gäller reglering. Medan NFT: er beviljar innehavare äganderätten till den underliggande tillgången, finns det ingen juridisk enighet om NFT: s natur – oavsett om de är verktygstoken, säkerhetstoken, valutatoken eller tillhör en ny tillgångsklass. Henri Arslanian, PwC: s globala kryptoledare, sa till OKEx Insights att tillsynsmyndigheter inte har kommit till enighet om huruvida värdepappersregler bör tillämpas på NFT. Han förklarade:

"Juryn är fortfarande ute om NFT ska regleras eller till och med kan regleras. Även om de flesta är överens om att det måste finnas en tillsyn på plattformarna där sådana NFT erbjuds och handlas, finns det fortfarande inget samförstånd om vilken typ av NFT som ska regleras. Vissa anser att de bör omfattas av värdepappersreglerna. Andra hävdar att de helt enkelt är unika med sina funktioner och funktioner och att inkludera dem i värdepapperssfären skulle inte vara lämpligt."

Användarupplevelse är ett annat område som för närvarande saknas i NFT-utrymmet. Trots den senaste marknadshypen, ekosystemet resterna begynnande. Crypto-samhällen förstår i allmänhet ofta inte NFT: s och kamp att prägla sina egna NFT: er. Dessutom saknas väletablerade NFT-marknadsplatser.

Ilya Abugov betonade också att utbildning och användarupplevelse, bortsett från regler, är de största hindren för NFT och deras push för att gå mainstream. Han förklarade för OKEx Insights:

"Utbildning och användarupplevelse / gränssnitt kommer att vara de största hindren. Detta gäller särskilt för spelare och samlarobjekt. För att uppnå meningsfull antagande av ett spel som använder NFT: er måste utgivarna designa och marknadsföra ett intressant spel ordentligt. Det räcker inte att bara lägga till en NFT-tagg och hoppas att ekonomin tar hand om sig själva. Dessutom kommer allmänheten att behöva utbildas om NFT: s användning och funktionalitet."

Arslanian på PwC delar en liknande uppfattning med Abugov. Han tillade i sina kommentarer:

"Mycket utbildning och medvetenhet måste fortfarande äga rum om ämnet NFT innan vi kan se dem bli vanliga. Det tar tid."

Slutligen är tvätthandel ett problem på NFT-marknaden, där handlare potentiellt kan engagera sig i skapandet av falsk efterfrågan på ett visst symbol eller avsiktligt vilseleda marknadsaktörerna. I ett typiskt exempel på tvätthandel byts tillgångarna ofta mellan två plånboksadresser inom en kort tidsram. När investerare gör en säljorder kommer de sedan att göra en köporder för att uppfylla sin egen säljorder.

Ett typiskt exempel på tvätthandel där tillgången byts sex gånger på 24 timmar. Källa: Icke-svampbar

Projektgrupper och statistikplattformar kan hjälpa till att mildra tvätthandeln med NFT. För projektteam kan de ta ut högre marknadsavgifter när de utformar belöningsstrukturer. När belöningen är lägre än kostnaden för attacken, är det mindre troligt att handlare gör tvätt. Å andra sidan behöver statistikaggregat och plattformar utveckla metoder för att upptäcka tvätthandel och underlätta prisupptäckt för NFT.

Medan NFT-rymden fortfarande är i sin tidiga utveckling och står inför flera hinder på vägen mot mainstream-antagande, har den den spännande potentialen att revolutionera olika branscher. Som anges av Arslanian:

"NFT kommer att ge användarna bättre ägande, spårbarhet, interoperabilitet och handel med “digitala” tillgångar, från artiklar som tas med i videospel till nya digitala samlarobjekt. Även om det inte helt är en ny tillgångsklass, är möjligheterna som NFT låser upp nya och mycket spännande."

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map