Hur Crypto OTC Trading fungerar: Insikter från de bästa likviditetsleverantörerna

Hur Crypto OTC Trading fungerar: Insikter från de bästa likviditetsleverantörerna

För de flesta kryptovalutamarknadsdeltagare – och i synnerhet detaljhandlare – är receptfria marknader i allmänhet ett ogenomskinligt och till och med mystiskt fenomen. Används på både traditionella finansiella marknader och kryptomarknader, OTC-handel är känd för att involvera stora volymer mellan två parter direkt, utan utbyte.

I synnerhet för krypto-OTC-handel lämnar de inre funktionerna i dessa affärer många med frågor om likviditet, prisslipning, hur affärer faktiskt fungerar, hur återförsäljare säkrar risk och de potentiella effekterna av OTC-affärer på priset på Bitcoin (BTC).

I ett försök att belysa denna under radarsidan av krypto intervjuade OKEx Insights några av de mest kända OTC-handelsdiskarna i branschen för att ta reda på hur de verkligen fungerar.

Vad är receptfri kryptohandel?

OTC-handel är en handel som görs direkt mellan två parter och sker utan medling av ett börs. Det är organiserat bland grupper av återförsäljare på en marknadsplats utan ett centralt läge. För OTC-kryptotransaktioner handlar de två parterna både krypto-till-krypto eller krypto-till-fiat. I allmänhet är en av parterna ett företag, känt som ett OTC-skrivbord.

Den mest populära OTC-marknaden bland alla tillgångsslag är utländsk valuta, eller forex, där valutor handlas via ett nätverk av banker istället för utbyten.

Hur likviditet kommer från

Enligt de likviditetsleverantörer vi pratade med liknar kryptovalutahandeln likadan som dess valutamotpart. Prissättningen är relativt enkel och transparent. Dessutom är likviditet lätt tillgänglig – men den likviditeten är också fragmenterad över flera arenor.

Varje OTC-kryptobord har sin egen aggregerade orderbok som kombinerar likviditet mellan återförsäljare, flera börs orderböcker och order från andra kunder. Dessa skrivbord är inrättade för att ansluta flera likviditetsleverantörer för att handla stora mängder tillgångar utan att sedan flytta marknaderna.

Förutom att i allmänhet undvika glidning – skillnaden mellan det förväntade och faktiska genomförda priset för en handel – kan OTC-skrivbord också ge ett “lock-in-pris” under en viss tidsperiod. Medgrundare av kryptofinansieringsföretaget Amber Group Tony Han berättade för OKEx Insights att inlåsningsperioden för prisuppgifter vanligtvis är en minut – bara tillräckligt med tid för att, i branschmässiga termer, “fylla eller döda.”

Som en extra bonus kan OTC-skrivbord potentiellt spara kunder genom att erbjuda ett bättre pris än det blandade genomsnittet som finns i börsenas orderböcker.

Vilka kryptovalutor handlas OTC?

När det gäller valutahandelspar som är tillgängliga för receptfri handel, Cameron Dickie, – chef för Europa, Mellanöstern och Afrika Försäljning hos kryptolikviditetsleverantör B2C2 – sa till OKEx Insights att dess OTC-kontor fokuserar på de mest likvida handelsparen. Dessa inkluderar:

  • BTC
  • Ether (ETH)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • EOS
  • Litecoin (LTC)
  • Tether (USDT)
  • Stellar (XLM)
  • XRP

Dessutom stöder B2C2 många fiatvalutor, inklusive USD, GBP, EUR, JPY, SGD, CAD, CHF och AUD.

Förtroende är nödvändigt när order genomförs

Den mörka sidan av receptfri handel är en högre risk för att en motpart fallerar – vilket innebär att förtroende är en nyckelfaktor.

Amber Groups Han förklarade för OKEx Insights att beställningar utan recept kan utföras på ett antal sätt. Vanligtvis kommunicerar motparter med varandra för att hitta offsetorder. Vissa OTC-återförsäljare tillhandahåller likviditet som har samlats från flera börser. Mindre order tenderar att gå igenom börser. Faktum är att cirka 20% av den totala OTC-handelsvolymen faktiskt handlas via börser, enligt grundaren av Amber Group..

Tända pooler och mörka pooler

OTC-marknaden för kryptomarknader har två olika typer av pooler: upplysta pooler och mörka pooler. Upplysta pooler är vanligare och de visar olika bud och erbjudanden i olika tillgångar till återförsäljarnätverket. Dessa pooler utgör huvuddelen av den likviditet som är tillgänglig för OTC-skrivbord.

Alternativt finns det mörka pooler – det vill säga privata börser som gör det möjligt för institutionella investerare att köpa eller sälja ett stort antal finansiella produkter utan någon synlig orderbok. Ed Hindi, en partner på hedgefond och kryptolikviditetsleverantör TYR Capital, berättade för OKEx Insights att mörka pooler i krypto förblir underutvecklade och relativt små.

På samma sätt Richard Astle, en säljhandlare på crypto prime broker Covario, berättade för OKEx Insights att institutioner inte är särskilt intresserade av mörka pooler. Han förklarade:

”Jag har hört talas om börser som erbjuder mörka pooler, men enligt min åsikt finns det redan tillräcklig konflikt med vissa börser som driver sina egna skrivbord innan de pratar om mörka pooler. På tekniksidan av mörk poolhandel har atombyten en potentiell marknad och minskar avvecklingsrisken. För närvarande föredrar institutioner att känna till sin motpart. ”

Hur säkring av OTC-återförsäljare

OTC-återförsäljare kan separera sin handel mellan kunder och inter-dealer-marknaden. Detta gör det möjligt för dem att köpa och sälja med andra återförsäljare för att säkra de risker som kan uppstå genom att ta kundernas beställningar.

Tony He från Amber Group tillade under sitt samtal med OKEx Insights att inte alla beställningar behöver säkras. Övningen är till stor del korrelerad med marknadsförhållanden, såsom volatilitet. Samtidigt kommer företaget alltid att överväga andra affärsområden inom företaget och säkra mot företagets totala exponering. Säkring kan ske både genom kryptoterminer och optioner, och det är till stor del en praxis för riskhantering och lagerhantering.

Vissa OTC-skrivbord kan ta större risk eftersom de prissätter tillgångar efter var de tror att marknaden går. Till exempel, om ett skrivbord är övertygat om en kortvarig prishöjning, kan det ge kunderna ett lägre pris än vanligt medan de fortsätter att köpa och satsar på att marknaden kommer att gå högre.

Vad är OTC-handelsprocessen?

Att handla krypto över disk är enklare än vad vissa tror.

Enligt OKEx Insights källor kommer kunder i allmänhet till OTC-skrivbord via chattapplikationer och begär en offert.

OTC-skrivbordet kontrollerar sedan den tillgängliga likviditeten från den aggregerade börsorderboken och dess nätverk innan den ger ett köp- eller försäljningspris för tillgångens begärda belopp. Om kunden bekräftar handeln kommer skrivbordet att utföra beställningen.

Det bör dock nämnas att kunderna måste handla i KYC-processen innan de handlar och sätta in pengar eller mynt.

Hur stor är OTC-marknaden för krypto?

OTC-kryptoflöden är svåra att mäta.

I en rapport från 2018, kapitalmarknadsforskningsföretaget TABB Group hävdade att OTC-kryptovalutamarknaden är minst två till tre gånger större än marknaden för kryptobörser. Vid den tiden bearbetades enbart Bitcoin-börsen cirka 4 miljarder dollar i affärer per dag. Enligt TABB: s uppskattningar skulle det innebära att 8–12 miljarder USD handlades utanför börsen per dag. En nyare uppskattning från mars i år satte volymen Bitcoin som handlades via OTC runt 20 miljarder dollar per dag. (Enligt CoinGecko är den aktuella dagliga spotvolymen för BTC över 26 miljarder dollar.)

Covarios Astle vägde in ämnet OTC-handelsvolymer och berättade för OKEx Insights:

”2-3 gånger spotmarknaden är en rättvis uppskattning eftersom risk kan säkras på börsen och därför återspeglas i valutavolymer.”

TYR Capitals Hindi tycker dock att kryptomarknaden utan recept är mycket mindre än annonserad – uppskattar mellan 50 och 70 miljarder dollar i månadsvolym. Hindi tillade också att USD-pegged stablecoin USDT spelar en viktig roll och utgör en mycket större del av den totala OTC-volymen än vad de flesta tror.

Amber Group’s Han tillade att USDT kunde utgöra så mycket som hälften av den totala OTC-handelsvolymen när det gäller Bitcoin-inköp. Den ledande stablecoin används ofta i arbitrage, eftersom många börser inte har en effektiv fi-on-ramp.

Har OTC-handel någon inverkan på spotmarknadspriset?

Hindi tror att tillväxten på marknaden för kryptoderivat har tagit över den stora roll som OTC-marknaden tidigare hade när det gäller att påverka spotpriset på Bitcoin. OTC-affärer – särskilt om en market maker är på ena sidan av handeln – har fortfarande en kortsiktig inverkan på marknaden, men tillväxten i dagliga volymer på både spot- och derivatbörser mildrar den effekten.

BTC Futures – Aggregerade dagliga volymer. Källa: Skev

Astle förklarade:

”När det gäller handel med prisåtgärder bör receptfria inte ha någon märkbar direkt effekt. Om det gjorde det skulle OTC-marknadsdeltagare börja självreglera med linjer avskurna för handlare som har dålig riskhantering. OTC bör möjliggöra prisstabilitet och minskad glidning vid utförande av institutionella storleksorder. ”

Hur ser framtiden för OTC-kryptohandel ut?

OTC-handel är en absolut nödvändighet för kryptospelare med stora volymer som fonder och stora gruvarbetare, eftersom OTC-skrivbord kan hjälpa dem att köpa och sälja i bulk utan att väcka uppmärksamhet.

Dessutom har vi sett att OTC-skrivbord har spelat en viktig roll i etableringen av krypto som en framväxande tillgångsklass, vilket i slutändan kan öka institutionell acceptans. Astle från Covario berättade för OKEx Insights att han tror att OTC-handel bara kommer att fortsätta växa när fler institutionella aktörer kommer in på kryptomarknaderna:

“Enligt min åsikt kommer OTC-volymerna att växa högt på grund av att institutionella biljettstorlekar är för stora för att absorberas av detaljhandelsbörsen, liksom de vita handskernas servicebehov hos sofistikerade chefer som handlar med flera motparter via en främsta mäklare.”

Ansvarsfriskrivning: Detta material bör inte tas som grund för att fatta investeringsbeslut, och inte heller tolkas som en rekommendation att delta i investeringstransaktioner. Handel med digitala tillgångar innebär betydande risker och kan leda till förlust av ditt investerade kapital. Du bör se till att du förstår risken fullt ut och tar hänsyn till din erfarenhetsnivå, investeringsmål och söker oberoende ekonomisk rådgivning vid behov.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner och kurerade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map