Filecoin får DeFi-integration, men det är fortfarande långt ifrån massadoption

OKEx Insights DeFi Digest är en veckovis undersökning av den decentraliserade finansbranschen.

DeFi Market Snapshot

Den decentraliserade finansmarknaden såg en blygsam ökning förra veckan då det totala värdet i DeFi-produkterna steg från 11,2 miljarder dollar till 12,38 miljarder dollar.

Uniswap behöll sin position som marknadsledare med en marknadsandel på 22% av det totala USD-värdet låst. Den decentraliserade börsen hade också den största likviditetspoolen och behöll sin handelsvolymdominans på 54%.

Inom området för decentraliserad utlåning fortsatte Compound att leda med en marknadsandel på 52%.

Både det totala värdet låst och upplåningsvolymen ökade medan den veckovisa volymen av DEX minskade. Källor: DeFi Pulse och DeBank

Filecoin mainnet lanseras äntligen

Filecoin, en decentraliserad lagringsleverantör känd för sitt landmärke på 200 miljoner USD 2017, lanserade sin mainnet den 15 oktober efter flera förseningar. Mainnet aktiverades när Filecoin nådde en blockhöjd på 148 888.

Byggt ovanpå det interplanetära filsystemet syftar Filecoin till att bli en decentraliserad marknadsplats för användare att köpa och sälja oanvänd lagring. Användare betalar lagringsgruvarbetare för att lagra sina filer i Filecoin-nätverket. Lagringsgruvarbetare kör programvara och hårdvara för att lagra filer för sina kunder och kompenseras med Filecoins ursprungliga mynt, FIL.

Filecoin och DeFi

Med populariteten för decentraliserad finansiering som ökade 2020 planerade Filecoin-teamet att integrera DeFi i sitt ekosystem före lanseringen av mainnet.

I början av oktober lanserade Codefi, flaggskeppet DeFi-produkten från ConsenSys, meddelat stöd för Filecoins mainnet-lansering genom att erbjuda två DeFi-relaterade tjänster på sin Codefi Activate-plattform: Filecoin Storage och Filecoin DeFi Bridge. 

Filecoin Storage syftar till att förbättra prisupptäckten för lagring i Filecoin-nätverket. Som anges i Filecoin vitt papper, marknaden består av både lagringsmarknaden och hämtningsmarknaden. Det finns begränsningar för prisupptäckt på dessa marknader. Till exempel kan användare göra begäranden om hämtning av lagring till hämtning av gruvarbetare på hämtningsmarknaden. För att uppnå snabba hämtningsförfrågningar kör inte Filecoin-teamet en orderbok på blockchain. Detta gör prisupptäckten mindre transparent, eftersom användare inte kan se hela orderboken i blockchain. Dessutom brister bristen på pristransparens matchningsprocessen mellan användare och hämtningsgruvar.

Filecoin Storage av Codefi försöker förbättra prisupptäckten av Filecoins marknadsplats. Filecoin Storage är tillgängligt på både webbappen och ett API och består av en sökbar marknadsplats som gör det möjligt för användare att ställa in filter och hitta lämpliga gruvarbetare för deras behov. Gruvarbetare i Filecoin kan meddela sina priser och tillgänglighet på plattformen.

För att ge användarna ökad transparens registrerar Filecoin Storage också nyckelinformationen för aktiva gruvarbetare, till exempel gruvarbetarens konto-ID, deras lagringskapacitet, plats, rykte och poäng per månad.


En ögonblicksbild av Filecoin Storage-marknaden. Källa: ConsenSys Codefi

Ansluter DeFi-ekosystemet

Filecoin DeFi Bridge som erbjuds av Codefi är den mest anmärkningsvärda förbindelsen mellan Filecoin och decentraliserad finansiering..

DeFi Bridge använder Ren-protokollet för att möjliggöra konvertering mellan FIL och ERC-20 tokenized FIL. Det förväntas ta itu med frågan om låg likviditet vid den första lanseringen av Filecoin. För att säkerställa gruvarbetarnas fulla engagemang kräver Filecoin att gruvarbetare sätter ett stort antal FIL-tokens som ett första löfte om att starta gruvdrift. Filecoin ställde också in en inlåsningsperiod på 20 dagar för nyligen utvunna FIL, som sedan kommer att släppas linjärt varje dag på 180 dagar. Detta gjorde att vissa gruvarbetare inte kunde spela och börja sin verksamhet. Till exempel en av de bästa gruvarbetarna, bara Zhihu Cloud drivs 256 av 8 000 gruvmaskiner den 17 oktober. Medan mycket av FIL satsas av gruvarbetare under den första lanseringen är FILs cirkulationsförsörjning och likviditet låg.

Filecoin DeFi Bridge förbinder Filecoin med en enorm likviditetspool från DeFi-protokoll. Med mer FIL-leverans i Ethereum-nätverket kan FIL-innehavare sätta in sin tokeniserade FIL som säkerhet på DeFi-utlåningsmarknader, som Maker och Compound, för att tjäna ränta. Gruvearbetare kan å andra sidan låna mer FIL i de utlåningsprotokoll som ska spelas.

Denna bro till DeFi lockar också användare att delta i Filecoin-ekosystemet. DeFi-användare kan först sätta in Ethereum-baserade tillgångar som säkerhet och låna inslagna FIL. Sedan kan de konvertera den till inbyggd FIL för att lagra data i Filecoin-nätverket.

En lång väg mot massadoption

Filecoin har visat sin potential att revolutionera datalagringsindustrin med sina låga lagringskostnader. Enligt Filecoin-teamet är det genomsnittliga FIL-priset per gibibyte 0,000043 FIL (0,001328 $), vilket är mycket lägre än 0,023 $ / GB per månad för basnivån för Amazon Web Service S3.

Filecoin är dock fortfarande i sin tidiga utveckling och kan ännu inte konkurrera med molnjättar. Den totala nätverkslagringseffekten för Filecoin är 619 pebibytes (0,61 exabyte), jämfört med över 1 exabyte data lagrad i molnet. De marknadsstorlek för Filecoin, $ 495 miljoner, är mycket mindre än den offentliga molnmarknaden 233,4 miljarder dollar under 2019 – så, Filecoin har fortfarande en lång väg framför sig.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map