Det globala landskapet för centralbankens digitala valutor

Viktiga takeaways

  • 80% av de tillfrågade globala centralbankerna var engagerade i en viss nivå av CBDC-utveckling, med 10% kommer att lansera CBDC under de närmaste tre åren, enligt BIS.
  • Nederländernas centralbank släppte en 45-sidig Rapportera säger att de vill ha “en ledande roll” med digital euro.
  • USA Fed har tagit ett mer proaktivt tillvägagångssätt med studien av potentialen för att lansera sin digitala valuta.

Förr än du tror

Tiden med att spendera digital valuta istället för papper kan komma snabbare än vi trodde. A studie från Bank for International Settlements visar att 80% av de globala centralbankerna aktivt tittade på CBDC under 2019, det är 10% mer från YoY. 30% av de tillfrågade 66 länderna sa att de redan har planer på att ge ut någon form av digital valuta. 20% av dem sa också att de möjligen skulle släppa sin CBDC till allmänheten år 2026.

Även om andelen kanske inte ser betydande ut, täcker det redan en femtedel av världens befolkning, och de kan ha tillgång till CBDC inom överskådlig framtid.

BIS trodde att även om CBDC är centraliserat har det fortfarande en mer framträdande potential att spridas globalt jämfört med kryptovaluta och stablecoin.

Det globala CBDC-loppet

Länder över hela världen har accelererat sin takt med att utveckla CBDC i år. Den 23 januari, World Economic Forum debuterade dess omfattande CBDC-ramverk för världen, som täcker detaljhandel, grossist, gränsöverskridande CBDC och alternativ i privata pengar som "hybrid CBDC." Planen syftar till att fungera som en fyr och ger ”omfattande och riskmedveten” information till beslutsfattare för att hjälpa dem att avgöra om de ska utfärda CBDC.

Bara den här veckan, Nederländernas centralbank avslöjade dess positiva inställning till lanseringen av CBDC. De tror att holländska medborgare kommer att få enorma fördelar med detta projekt. DNB sa också att de är redo att spela en ledande roll när det gäller att utfärda CBDC.

Det är också värt att nämna att vissa länder har gått samman för att utveckla CBDC. Den 21 januari 2020 publicerade BIS, tillsammans med centralbanker, inklusive BoC, BoE, BoJ, ECB, Riksbanken och SNB en gemensamt tillkännagivande, säger att de kommer att bilda en centralbankgrupp för att utforska applikationsscenarierna för CBDC. Blocket syftar till att utforma ett CBDC som passar deras ekonomiska behov, medan det är funktionellt och tekniskt avancerat, även tillgängligt för gränsöverskridande användning. Gruppen kommer att arbeta med Financial Stability Board och kommittén för betalningar och marknadsinfrastrukturer för att börja främja ett differentierat CBDC.

Riksbanken också avslöjade dess e-Krona-projekt pågår och det är redan i testfasen. Bedömningen förväntas avslutas i februari 2021. Enligt uppgift ingår testet en mobilplånbok med e-krona, med funktioner som att göra betalning, insättning och uttag. Som ett land med 80% av sitt folk använder ett kort för att betala inköp har Sverige länge ägnat sig åt loppet om att bli världens första nästan kontantlösa samhälle.

Självklart har Kina varit en ledande aktör inom CBDC-rymden. I vår tidigare publikation <Fem fakta du behöver veta om DCEP>, Vi påpekade att Kina snart kan bli det första landet i världen som lanserar sin CBDC. COVID-pandemin kan ha varit en av anledningarna till att Kina intensifierade sina ansträngningar inom området för digital valuta.

Mot bakgrund av Kinas drag verkar USA börja ta ett mer proaktivt synsätt på detta område. Även om Fed har varit känt för mot Facebook-stödda Vågen, har Fed Brainard nyligen sa, att Fed har “bedrivit forskning och experiment relaterade till distribuerad huvudboksteknik och deras potentiella användningsfall för digitala valutor, inklusive potentialen för en CBDC.”

Denna inställningsförskjutning anses vara USA: s svar på kritiken under de senaste månaderna för att ha agerat för långsamt på CBDC-utvecklingen.

Japan har också tagit fart snabbt. Landet meddelat att den skulle lansera sin digitala yen "två till tre" år. Japans tillsynsorgan, inklusive finansministeriet, byrån för finansiella tjänster och BoJ, har börjat arbeta tillsammans för forskning för att främja CBDC.

……


Medan den digitala valutaloppet aldrig har varit så uppvärmd förut, säger vissa länder fortfarande nej till en statlig digital valuta. Med tanke på den stadigt ökande mängden länder som har anammat begreppet kan en CBDC-era komma snabbare än vi förväntade oss.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map