DCEP-piloter, Bitmain-bosättningar och Kinas blockchain-infrastruktur

China Market Watch bild

OKEx Insights China Market Watch granskar årets bästa berättelser från kryptomarknaden i Kina och Hong Kong.

Från utvecklingen av digitala bankers digitala valutor till inrättandet av nationella blockchaininfrastrukturer har 2020 varit ett händelserikt år för krypto- och blockchain-sfären i Kina och Hong Kong. När året slutar tittar OKEx Insights på de fem bästa berättelserna i denna specialutgåva av China Market Watch.

Kina lanserar officiella DCEP-piloter

Kinas officiella digitala valuta, Digital Electronic Currency Payment, lanserade sina officiella piloter 2020. I april var det rapporterad att Kinas centralbank inledde DCEP-piloten i Shenzhen, Suzhou, Chengdu och Xiong’an – den senare involverade mat- och detaljhandelstransaktioner med DCEP och inkluderade utländska företag som McDonald’s och tunnelbana.

People’s Bank of China utvidgade omfattningen av sin digitala valutatestning till allmänheten i början av oktober genom att distribuera 50 000 DCEP-röda paket till Shenzhen-medborgare – som kunde spenderas på 3 389 utsedda köpmän i Shenzhen Luohu-distrikt. I en efterföljande test i Suzhou samarbetade PBoC med detaljhandelsjätten JD.com för att testa DCEP-betalningar online. DCEP har använts i nästan 20 000 transaktioner sedan början av Double 12 Shopping Festival.

Viktiga takeaways

  • Medan pilotprovningarna för DCEP fokuserade på antagande av detaljhandeln, undersöker PBoC också användningen av DCEP i gränsöverskridande transaktioner och i vinter-OS i Peking 2022. 
  • Det finns ingen konkret tidslinje för lanseringen av DCEP, men vi kan förvänta oss större offentliga prövningar och tydliga riktlinjer för regleringen av DCEP 2021.

Kinas nationella blockchain utökade internationell närvaro

Blockchain-baserat servicenätverk, Kinas nationella blockchain-infrastruktur, meddelat dess officiella lansering för global kommersiell användning den 25 april.

För att stödja sin internationella tillväxtstrategi, BSN Etablerade BSN-International som en separat enhet. BSN-International stöder integrationen av offentliga blockkedjor och planerar att uppnå interoperabilitet med tillåtna blockkedjor i Kina. BSN Kina, å andra sidan, äger majoriteten av BSNs stadsnoder i Kina – som inte kan ansluta till offentliga blockkedjor.

Viktiga takeaways

  • För att uppnå interoperabiliteten i BSN: s globala nätverk har BSN China valt fem stadsnoder för att ansluta till BSN-International. Men decentraliserade applikationer som körs på dessa fem noder måste följa Kinas regler för blockchain och kryptovalutor.
  • Red Date Technology, utvecklaren bakom BSN, meddelade Digital Asset Modeling-språket som det smarta kontraktsspråket för BSN: s utvecklare. Ett enhetligt smart kontraktspråk förbättrar interoperabiliteten för BSN: s globala nätverk.
  • BSN har totalt 136 stadsnoder – 98 av dessa är anslutna till BSN Kina. Det finns åtta utomeuropeiska noder och de återstående 30 noderna är under uppbyggnad.

Blockchain får fotfäste i Kinas 14: e ekonomiska plan

Blockchain-tekniken har blivit allt viktigare i Kinas nationella strategiska planering. I den 14: e femårsplanen, för 2021 till 2025, Kina ingår blockchain-teknik som en av dess strategiska högteknologiska prioriteringar. Detta är i linje med den strategiska inriktningen för National Development and Reform Commission, där blockchain utsågs som informationsinfrastruktur och fick prioriteringar för forskning och utveckling. 

Viktiga takeaways

  • För att anpassa sig till Kinas tekniska tillväxtmål, Peking identifieras fyra pelare av blockchain-teknik för stöd till ekonomisk tillväxt och släppte den första blockchain-ritningen för statliga tjänster i juli.
  • Som en av de strategiska högteknologiska prioriteringarna påskyndade Kina standardiseringen av blockchain-teknik 2020. 

Bitmain når laglig förlikning efter långvarig maktkamp

De långa juridiska tvisterna mellan Jihan Wu och Micree Zhan nådde en lösning på 600 miljoner dollar i december. 

Som en del av lösning, Wu kommer att avgå från ledningen av Bitmain. Han tar över BTC.com-gruvpoolen och Bitmains utomeuropeiska gruvcentra. Zhan, å andra sidan, kommer att ta över Antpools gruvpool och Bitmains gruvgårdar i Kina.

Den strukturella förändringen kräver köp av Wus andel i Bitmain på 600 miljoner dollar, som Zhan tillfälligt kommer att inteckna sina aktier för att slutföra. Som en del av förlikningen avser Zhan att slutföra ett börsintroduktion för Bitmain i USA före slutet av 2022.

Viktiga takeaways

  • Den rättsliga förlikningen verkar vara till förmån för Zhan, eftersom han tog kontroll över Bitmains huvudsakliga verksamhet i Kina och fick möjlighet att köpa Wus andel för att befästa sin kontroll över företaget.
  • För att finansiera Wus andel på 600 miljoner dollar kan Bitmain behöva rulla ut nya gruvmodeller för att finansiera avvecklingen.

Första reglerade kryptofond och handelsplattform för virtuell tillgång godkänd i Hong Kong

Hong Kong Securities and Futures Commission godkände den första kryptovalutafonden och handelsplattformen för virtuella tillgångar 2020. Arrano Capital, blockchain-delen av Venture Smart Asia Limited, mottagen tillsynsmyndighetens godkännande att driva den första reglerade BTC-fonden, som uteslutande riktar sig till professionella investerare. 

Under tiden beviljades OSL Digital Securities den första licensen för virtuell tillgångshandel av SFC i december. Den digitala armen från Fidelity-stödda BC Group fick preliminärt godkännande i augusti.

Viktiga takeaways

  • Som den första reglerade BTC-fonden i Hong Kong måste Arrano Capital göra det följa med proforma-villkoren för förvaltare av virtuella tillgångar som utfärdades i oktober 2019.

OSL Digital Securities kan erbjuda handel med virtuella tillgångar under reglerade aktiviteter av typ 1 och typ 7 – som definierar handeln med värdepapper respektive tillhandahållande av automatiserade handelstjänster. Företaget är också den första sökande av virtuell tillgångs handelsplattform efter SFC: erna regleringsriktlinjer på handelsplattformar för virtuella tillgångar som släpptes i november.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map