BTC-valar och gruvarbetare såldes till institutionella köpare under Q4 2020, on-chain data beror på

En titt på kedjedata från det senaste året för att undersöka institutionellt engagemang i BTC-marknaden

Skriven av OKEx Insights | Drivs av Catallact 

I maj 2020 avslöjade den berömda makroinvesteraren Paul Tudor Jones att han köpte BTC som en säkring mot centralbankinducerad fiatinflation. Han sa också att den främsta kryptovalutan påminde honom om guld på 1970-talet.

Jones kommentarer, vid den tiden, utlöste en våg av spekulationer från branschanalytiker om att institutionella investerare skulle börja flocka till BTC-marknaden. OKEx Insights tyckte att detta var fallet i september 2020, där vi använde kedjedata från Catallact för att upptäcka att institutionerna verkligen följde Jones ledning. Sedan dess har branschen lärt sig att företagsintelligensföretaget MicroStrategy köpte stora summor BTC tillsammans med institutionella köp från Massachusetts Mutual Life Insurance Company.

OKEx Insights startade 2021 med en uppenbar ökning av institutionellt intresse och har återigen använt on-chain data från Catallact för att fördjupa sig i berättelsen att institutioner köper BTC. Mer specifikt ville vi dock ta reda på vem som sålde till den senaste tjurkörningen 2020.

Här är vad vi fick reda på.

En anteckning om hur vi tolkar on-chain data

Innan vi börjar, låt oss först klargöra hur vi tolkar data i kedjan.

Den här rapporten är forskningsbaserad, men data från kedjan kan inte berätta allt. Som sådan måste analytiker alltid vara försiktiga när de drar slutsatser – och en viss spekulation måste finnas för att dessa slutsatser ska kunna dras.

Till exempel, medan vårt mål är att undersöka institutionella investeringar i BTC, kan vi inte använda stora on-chain BTC-transaktioner för att tydligt skilja mellan inköp och försäljning. Vi kan inte heller ta bort aggregerade transaktioner från större kryptovalutabörser, precis som vi inte alltid kan notera vilka rörelser som kommer från institutioner eller hedgefonder. Trots detta kan vi fortfarande göra noggranna observationer och presentera hypotetiska slutsatser.

Dessutom slutar de uppgifter vi granskar i december 2020. Som sådan tar det inte hänsyn till någon aktivitet 2021 – även om vi kan gå djupare in i det nya året när mer tid går.

För att läsa OKEx Insights tidigare kedjeforskning med Catallact – som täcker första hälften av 2020, COVID-kraschen och ledningen fram till BTCs senaste paraboliska rally – följ den här länken.

BTC gick paraboliskt när transaktionerna i institutionell storlek ökade

För att börja, låt oss först ta en titt på procentandelen av det totala transaktionsvärdet över 1000 BTC on-chain – som vi säkert kan klassificera som faller utanför intervallet för detaljhandelsinvesterare och handlare. På så sätt blir två punkter omedelbart uppenbara:

  1. Andelen transaktioner på kedjan över 1000 BTC ökade från strax över 5% i slutet av juni 2020 till en topp på över 45% i september 2020.
  2. Andelen transaktioner på kedjan över 1000 BTC såg aldrig tillbaka sedan slutet av juni 2020 – förblir i ett generellt intervall mellan 30% och 40% sedan toppningen var 45% i september 2020.

Slutsatsen vi kan dra av denna information på nätet är att institutionella investerare verkligen staplade in i BTC-rymden efter att Paul Tudor Jones meddelade sin inträde – och de slutade inte när 2020 slutade.

Dessutom kan vi anta att institutioner befann sig i den spektakulära budgivningen och köpte stora mängder BTC – i motsats till försäljning – eftersom priset på den ledande kryptovalutan steg paraboliskt under Q4 2020.

Andelen stora on-chain BTC-transaktioner ökade avsevärt under senare hälften av 2020 och förblev hög fram till slutet av året. Källa: Catallact

En värmekarta för BTC-transaktionsfrekvens förstärker också slutsatsen att stora institutionella investerare drev priset på BTC högre genom att öka efterfrågan på den främsta digitala tillgången.

En värmekarta för BTC-transaktionsfrekvens illustrerar också att antalet stora rörelser ökade under senare delen av 2020. Källa: Catallact

Verifierade institutionella inköp sammanfaller med on-chain data

Även om man måste vara försiktig när man drar dessa typer av slutsatser från kedjedata, är vi lyckliga att ha offentligt tillgängliga, verifierade institutionella inköp för att korsa mot uppgifterna.

Till att börja med vet vi med säkerhet att företagsinformation, mobil mjukvara och molnbaserade tjänsteföretag MicroStrategy investerade stora summor pengar i BTC förra året. I augusti 2020 köpte företaget 21 000 mynt för 250 miljoner dollar. Detta sammanfaller med ökningen av stora transaktioner på ovannämnda sjökort.

Flera fler inköp från MicroStrategy ägde rum under 2020. Den 5 december köpte företaget 2574 BTC för 50 miljoner dollar till ett genomsnittspris på 19 427 dollar per mynt. Senare samma månad, den 22 december, köpte den ytterligare 29 646 mynt för 650 miljoner dollar till ett genomsnittspris på cirka 21 925 dollar vardera.

Dessutom investerade Massachusetts Mutual Life Insurance Company 100 miljoner dollar i BTC i december – ett tecken på att fler institutionella investerare fortsatte att komma in på marknaden vid den tiden.

Med den här bakgrunden av nyheter kan vi säkert dra slutsatsen att slutsatserna vi kom fram till ovan – nämligen att stora aktörer har kommit in på BTC-marknaden sedan maj 2020 och att de stora transaktionerna som är synliga i kedjan var köp snarare än säljer – är i stort sett korrekta.

BTC-volymerna i kedjan ökade under andra halvåret 2020

När vi tittar på den dagliga volymen av BTC som transakteras i olika kedjor ser vi också en stor uppgång på hösten. Två slutsatser, i synnerhet, sticker ut:

  1. Volymkedjorna i hela USA, Europa och Asien ökade alla i slutet av augusti 2020 innan de steg till toppar i september 2020 och oktober 2020.
  2. Volymerna på kedjan förblev konstant höga efter att de initialt ökade i augusti 2020.

Eftersom BTC-volymerna i kedjan ökade och förblev konstant höga, kan vi dra slutsatsen att det institutionella intresset verkligen ökade något allvarligt under hösten förra året – vilket ledde det ledande kryptovalutapriset till nya toppar.

BTC-volymen på kedjan ökade under Q3 och Q4 2020 globalt. Källa: Catallact

Långsiktiga innehavare som säljs som BTC sätter nya rekordhöga toppar

När vi undersöker åldern på mynt som behandlas på Bitcoin-blockkedjan från början av september 2020 till slutet av december 2020 ser vi att medelåldern för mynt som ingår i block ökade i oktober 2020 och stannade högre under slutet av året.

Mest intressant är att priset på BTC ökade högre i mitten av december, men medelåldern på transaktionsmynt på Bitcoin-blockkedjan förblev relativt konstant. Detta gör att vi kan dra tre huvudsakliga slutsatser:

  1. Långsiktiga BTC-innehavare – som vissa kan ringa "OG valar" – såldes till BTC: s körning till nya rekordhöga toppar.
  2. Vi kan dra slutsatsen att lager av långsiktiga innehavare började tappa – åtminstone något – när priset på BTC pressade högre.
  3. Eftersom vi tror att institutionella investerare var på budsidan i orderböckerna kan vi dra slutsatsen att långsiktiga BTC-innehavare såldes till institutionella inköp.

Dessa slutsatser stöds också av tidigare forskning utförd av OKEx Insights i samarbete med blockchain-dataföretaget Kaiko. Vår tidigare rapport visade att stora handlare och valar började ta vinster runt BTC: s tidigare rekordhöga nivå nära $ 20.000 i höst och att institutionella köpare slog upp mynt i slutet av november.

Medelåldern för mynt som flyttades på Bitcoin-blockkedjan ökade när priset på BTC ökade. Källa: Catallact

Detta förstärker en av de nuvarande berättelserna i kryptovalutaindustrin samtidigt som man besvarar frågan om "som sålde" i slutet av 2020 – nämligen att det var det "OG valar" och BTC-gruvarbetare som sålde till institutionella köpare.

Slutsats: On-chain data målar bilden av BTC: s 2020

2020 var ett oöverträffat och vilt år för den ledande kryptovalutan.

Vi såg BTC sjunka till så lågt som 3 792 USD på OKEx i mars – vilket, som vi vet från vår tidigare forskning med Catallact, skakade detaljhandelsinvesterare i en COVID-relaterad panik. Dessa investerare tog sedan en vänta-och-se-strategi i maj när BTC kämpade mot $ 10.000 på globala börser.

Under tiden gjorde de största aktörerna på BTC-marknaden allt annat än att vänta och se. I stället drog data från kedjan slutsatsen att de ackumulerades kraftigt under sommaren med förväntan om att BTC skulle öka i värde på lång sikt – vilket säkert slutade bli en vinnande satsning.

Eftersom priset på BTC startade sin paraboliska körning i oktober, tillsammans med institutionella inköp från MicroStrategy och Grayscale, visar on-chain data en märkbar ökning av institutionella storlekstransaktioner – vilket innebär att fler stora spelare började stapla in.

Eftersom utbudssidan av BTC inte lyckades tillgodose den institutionella efterfrågan när den ledande kryptovalutan gick in i prisupptäckten kom de mynt som såldes till synes från både långvariga innehavare och Bitcoin-gruvarbetare. Old-school Bitcoiners sålde med andra ord några av sina gamla väskor till nya institutionella köpare med extremt stora nya påsar att fylla – på gott och ont.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map