5 icke-fungibla tokenprojekt som leder de bästa NFT-användningsfallen

En introduktion till de bästa projekten inom NFT-samlarobjekt, spel, marknadsplatser, konst och till och med domännamn

Icke-fungibla tokens är digitala representationer av tillgångar som inte är utbytbara i den verkliga världen. Medan de har funnits sedan mitten av 2017, NFT-enheter fick förnyat dragkraft bland kryptosamhället i år efter DeFi-bommen. Under första halvåret 2020 överfördes mängden USD i NFT-ekosystemet nådde 232 miljoner dollar – en ökning med 52% från helhet av 2019.

NFTs ofta utropas för sin potential att revolutionera spel, samlarobjekt, digital konst och andra sektorer, och medan deras nytta fortfarande undersöks, granskar OKEx Insights de fem bästa NFT-protokollen, i volym, över olika kategorier, inklusive spel, virtuella världar, samlarobjekt, konst och domäner.

1. CryptoKitties: Den ledande NFT genom tiderna

CryptoKitties är ett Ethereum-baserat spel som tillåter användare att samla in och föda upp virtuella katter. Spelets tokens är icke-fungibla, eftersom var och en representerar en unik digital katt på blockchain. Dessa digitala katter är differentierade när det gäller deras utseende och egenskaper – deras "kattribut." Med tanke på karaktären hos dessa tokens kan varje digital katt som representeras av en NFT inte replikeras, förstöras eller tas bort.

För att börja avla digitala katter måste användarna sätta in Ether (ETH) i spelets officiella plånbok, Dapper. Det finns två sätt att ras nya kattungar – avla två av dina egna kattungar eller avla med en offentlig far (fadern). Användare kan få sin första katt genom att göra ett köp på marknaden eller bjuda på en katt i spelet Erbjudande system.

Erfarna CryptoKitties-spelare strävar efter att samla så många värdefulla digitala katter som möjligt. Värdet på varje katt bestäms av dess generation och sällsynthet. I generationer är en allmän tumregel att kattungar med färre generationer är mer värdefulla än de med ett högre antal. Detta beror på att kattungar med färre generationer har snabbare nedkylningshastigheter, så att de kan föda upp oftare. 

"Gen 0" är den sällsynta generationen kattungar, med utbudet fast till 50.000. Detta gjorde Gen 0-kattungar knappa och deras värde ökade över tiden. Bortsett från generationer, kattungar som också anses sällsynt inkluderar de med låga ID-nummer, samt exklusiva katter eller grundarkatter, som alla kan handlas till högre priser på CryptoKitties-marknaden.

CryptoKitties är det första NFT-protokollet som fångade vanlig uppmärksamhet i slutet av 2017. Eftersom användare kunde odla sällsynta katter och sälja nya kattungar för vinst, lockade spelet stor uppmärksamhet. Den ökande efterfrågan på CryptoKitties ledde till att antalet dagliga transaktioner i Ethereum-nätverket nådde en heltidshöjd (1,349 miljoner) i januari 2018 – ett rekord som nyligen överträffades i september 2020 mitt i DeFi-likviditetsbrytningsanan som ansporades Uniswap.

Dagliga transaktioner på Ethereum-nätverket nådde sin tidigare topp under CrypoKitties-maniDagliga transaktioner på Ethereum-nätverket nådde sin tidigare topp under CrypoKitties-mani. Källa: Etherscan, OKEx Insights

Medan "bästa sändningstid" av CryptoKitties har passerat behåller spelet sin ikoniska status som ett ledande protokoll i NFT-rymden. Den totala, totala handelsvolymen för CryptoKitties står för närvarande på över 64 000 ETH – eller ungefär 29 miljoner dollar, i skrivande stund – med totalt 2 miljoner NFT-tillgångar skapade.

2. Decentraland: En decentraliserad virtuell värld

Drivs av Ethereum blockchain, Decentraland är en decentraliserad virtuell värld som tillåter användare att använda anpassade avatarer, handla samlarobjekt och delta i den virtuella världens styrningsprocess. 

För att börja utforska Decentraland måste användarna först ansluta till en webbläsare med sin kryptoplånbok. Användare kan sedan välja och anpassa sina avatar, och varje avatar får ett virtuellt pass som representerar dess identitet i Decentraland. När användarna har slutfört den första installationen av sin avatar kan de börja bygga sina egna stadsdelar och köpa sällsynta digitala tillgångar. 


Deltagande i Decentraland kräver både fungibla och icke-fungibla tokens. MANA är den digitala valutan som används på Decentraland-marknaden. Varje MANA-token är utbytbar mot en annan MANA-token och är därför fungibel.

MANA kan köpas från alla kryptobörser som listar sina handelspar, såsom MANA / BTC eller MANA / ETH på OKEx.

Användare kan sedan spendera MANA för paket eller gods på LAND, bärbara produkter och till och med unika namn på Decentral och marknadsplats. Förutom Decentraland-marknaden kan användare köpa artiklar som stöds på NFT-marknadsplatser som Öppet hav.

Decentraland använder också LAND, en NFT, för att representera ägandet av paket och fastigheter. LAND är en icke-fungerbar digital tillgång som upprätthålls av ett smart Ethereum-kontrakt som representerar paketen virtuellt land i Decentraland. Varje LAND-token representerar ett unikt paket och kan handlas på Decentraland-marknaden.

Decentraland DAO gick live i september och uppmuntrar användardeltagande i styrningsprocessen. Användare kan rösta om styrningsförslag och deras rösträtt kommer från tre källor:

  • Wrapped MANA: MANA omvandlas till WMANA. Varje WMANA motsvarar en rösträttenhet.
  • LAND-paket: Varje paket motsvarar 2000 röstkraftsenheter.
  • Bostäder: Varje gård motsvarar 2000 röstkraftsenheter.

Användare kan rösta på olika ämnen för styrning, Inklusive:

  • Funktioner och uppgraderingar av LAND och paket.
  • Marknadsavgifter.
  • Tilldelning av MANA för utvecklingsarbete.
  • Tillägg av nya bärbara produkter till Decentraland-världen, byggare och marknadsplats.

Sidan för styrningsförslag i DecentralandSidan för styrningsförslag i Decentraland. Källa: Decentraland

Decentraland är näst största NFT-protokollet när det gäller handelsvolym genom tiderna (49780 ETH eller 22,6 miljoner USD) och har för närvarande mer än 96 000 tillgångar i spelet.

3. Rarible: En marknadsplats för digitala samlarobjekt

Sällsynt är en NFT-marknadsplats som grundades av Alexander Salnikov och Alexei Falin i januari 2020. Den Moskva-baserade plattformen tillåter användare att mynta, köpa och sälja sina sällsynta digitala samlarobjekt. Rarible stöder en mängd digitala samlarobjekt och produkter, inklusive digital konst, domännamn, DeFi-försäkringar, memes och metaverser.

Rarible listar ett brett utbud av digital konstsamlarRarible listar ett brett utbud av digital konstsamlar. Källa: Rarible

Myntningen av digitala samlarobjekt i Rarible är relativt enkel. Användare kan börja med att ladda upp samlarobjekt i någon av de digitala former som stöds (grafik, ljud etc.), följt av att lägga till beskrivningar och prisinformation. Efter detta måste användarna ansluta till sin Ethereum-plånbok för att godkänna präglingstransaktioner.

NFT-präglingsfunktionen har varit tilltalande för innehållsskapare och artister, som kan släppa teasers för deras innehåll och ge fullständiga versioner till användare först efter köp av relevant NFT.

Rarible fick stor popularitet bland kryptosamhället på grund av dess styrningstoken, RARI. Medan den senaste hypen kring styrningstoken kommer från DeFi-sfären var Rarible det första NFT-protokollet som lansera sin egen styrningstoken.

Lanseringen av RARI är det första steget mot Raribles slutmål: skapandet av den Rarible decentraliserade autonoma organisationen. Som innehavare av RARI kan användare skicka in och rösta om systemuppgraderingsförslag, inklusive beslut om Raribles handelsavgifter och tillägg av nya funktioner.

Framöver fortsätter Rarible att utforska integrationen av NFT och DeFi, och nyligen samarbetade med yearn.finance och blockchain-baserad försäkringsplattform Nexus Mutual för att lansera försäkringsskydd NFT.

I skrivande stund spelade Rarible upp volymer på hela tiden över 31 500 ETH, eller $ 14,3 miljoner dollar.

4. SuperRare: En marknadsplats för digitala konstverk i en upplaga

Grundades 2017 av John Crain, SuperRare är en digital konstmarknad där konstnärer kan tjäna pengar på och tjäna pengar på sina autentiska konstverk i en upplaga som samlarobjekt. Varje konstverk på SuperRare representeras av en ERC-721-token, skyddad med kryptografi och spårbar på blockchain.

När artister utfärdar autentiserat digitalt konstverk på SuperRare är deras konstverk certifierade på Ethereum blockchain för att förhindra förfalskning och ge historisk härkomst. Dessutom kan artister visa sina konstverk i SuperRare med hjälp av virtual reality-gallerier och digitala skärmar. Konstsamlare kan å andra sidan köpa konstverk på SuperRare och sälja vidare NFT på sekundära marknader, som OpenSea. Alla transaktioner på SuperRare görs med Ether och köpare måste betala en transaktionsavgift på 3% för alla inköp.

I likhet med traditionella konstgallerier, SuperRare också tar ut en provision från artister. För primärförsäljning får artisterna 85% av intäkterna, medan SuperRare håller 15%. För sekundärförsäljning får artisterna 10% som royalty.

SuperRare beskriver sig själv som en kombination av Instagram och Christies, och dess "Aktivitet" fliken har ett gränssnitt som liknar det förra medan dess marknad är som det senare – båda vägarna tar konstsamlare till en sida där de kan göra onlinebud för digitala konstverk.

Användare på SuperRare kan spåra trendiga konstverkAnvändare på SuperRare kan spåra trendiga konstverk. Källa: SuperRare

Hittills överträffade SuperRares hela tiders handelsvolym 16 500 ETH – motsvarande ungefär 7,5 miljoner dollar, till det aktuella ETH-priset – den högsta bland NFT-konstmarknader. Plattformen har sålt över 12 000 bitar av digital konst, och dess sekundära marknadsförsäljning har nästan nått 1 miljon dollar.

5. Ethereum Name Services: Den ledande NFT inom domännamn

Grundades av Ethereum Foundation i maj 2017, Ethereum Name Services är ett öppet, distribuerat och utdragbart namngivningssystem baserat på Ethereum blockchain. Protokollet har mer än 190 000 registrerade namn och har hittills integrerat över 100 plånböcker och decentraliserade applikationer.

Den ursprungliga TLD – dvs toppdomän – är ".ETH" på ENS. Dessa ".ETH" domännamn är unika och icke-fungibla, representerade av ERC-721-kompatibla NFT, och de är tillgängliga för köp och handel på NFT-marknader som OpenSea och Rarible.

.ETH-domännamn listade för försäljning på OpenSea.ETH-domännamn listade för försäljning på OpenSea. Källa: Öppet hav

Eftersom dessa domännamn följer ERC-721 NFT-standarden kan de sömlöst anslutas till NFT-marknader och plånboksgränssnitt, vilket förbättrar NFT- och DeFi-integrationer.

Ethereum Name Services är den ledande NFT i sin sektor, med en handelsvolym på hela 6600 ETH (eller $ 3 miljoner) och mer än 20.000 ägare enligt OpenSea.

Topp fem NFT i domännamn med ENS-rankning förstTopp fem NFT i domännamn med ENS-rankning först. Källa: Öppet hav

Vägen framåt för NFT: er

Förutom de protokoll som nämns här har 2020 generellt sett varit ett bra år för NFT och DeFi. Framåt kan vi förvänta oss djupare integrationer mellan de två utrymmena. Till exempel har Rarible redan samarbetat med yearn.finance för att lansera NFT-försäkringar för DeFi-protokoll, och den kommande Ethereum 2.0-uppgraderingen kommer sannolikt att främja nya användningsfall och stimulera tillväxt över dessa ekosystem.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map