Vad är valutaswappar?

När du får erfarenhet av handel med valutamarknaden kommer du att stöta på ett ökande antal villkor. En sådan term är en valutaswap. Denna typ av transaktioner utgör faktiskt en stor del av volymen som handlas på marknaderna, och de används vanligtvis i några få situationer när du handlar med valutor. Här kommer vi att förklara mer detaljerat exakt vad valutaswappar är, hur de vanligtvis förekommer och varför de kan vara fördelaktiga för vissa typer av handlare i sektorn.

Grunderna i ett valutaswapp

I de enklaste termerna gör en valutaswap precis som namnet antyder. Det är ett utbyte av valuta mellan två parter med motsvarande summa pengar i en annan valuta. Det finns då ett avtal på plats för att återbetala dessa pengar vid ett angivet datum och växelkurs i framtiden. I huvudsak är detta en valutaswap. En valutaswap kan ha en viss likhet med valutaterminer, även om de skiljer sig åt i den meningen att de hålls fram till avveckling och anses vara en stor del av valutahandeln, medan valutaterminer handlas på andra börser.

Valutaväxlingsexempel:

Part A och Party B ingår ett avtal om att byta 1 000 000 € mot 1 150 000 $. Detta fyller behovet av motvalutan för båda parter och skapar en underförstådd EUR / USD-växelkurs på $ 1,15.

Transaktionen slutförs sedan vid ett framtida definierat datum med antingen den ursprungliga växelkursen $ 1,15 eller en annan överenskommen växelkurs. I huvudsak lånar de båda parterna ut en viss utländsk valuta till varandra. I vissa fall med valutaswappar kan detta inkludera betalning av ränta eller huvudbelopp på lån, men detta beror på detaljerna i det enskilda avtalet.

Vem deltar i valutaswappar?

Valutaswappar brukade vara bevarandet av dem i länder där valutakurserna var extremt volatila eller som där de kunde användas som en mekanism för att övervinna valutarestriktioner.

Även om detta fortfarande är fallet på en mer begränsad basis har användningen av valutaswappar ökat runt om i världen när investerare och företag blir alltmer multinationella. Här är några exempel på där valutaswappar oftast används med god påverkan på dagens valutamarknad.

Företag som gör affärer utomlands: Valutaswappar kan vara särskilt fördelaktiga för företag som har intressen utomlands och behöver låna för att bedriva denna verksamhet. De kan inte nödvändigtvis dra nytta av gynnsamma lånevillkor från banker utanför sitt hemland. Om de därför kan låna pengar i sitt hemland till de bästa villkoren och genomföra en valutaswap med ett liknande företag i det land de vill investera, kan denna handel vara till nytta för alla inblandade..

Flyktiga valutor: En valutaswap kan vara fördelaktig, i vissa fall nästan nödvändig, för institutionella och privatpersoner i länder där den lokala valutan är känd för att vara volatil. Detta är ett av huvudsyftena bakom valutaswappar för att skydda mot valutarisk med mer volatila valutor. Genom att delta i valutaswappar kan båda parter ställa villkoren och ha en säkerhet kring kostnaden för sin handel.

Som vi kan se med dessa exempel används valutaswappar oftast av företag och andra typer av institutionella investerare. Detta är förvisso en vanligare situation än att investerare använder valutaswappar, men i vissa situationer kan detaljhandelsvalutahandlare påverkas.

Risker som ingår i valutaswappar


Även om valutaswappar till största delen kan vara fördelaktiga för de punkter som anges ovan, precis som alla former av handel, är de inte helt utan risk. Om du deltar i valutaswappar är här några av de primära riskerna du kan förvänta dig att stöta på.

Räntesvängningar: Ett av huvudsyftena med en valutaswap kan vara att dra nytta av bättre räntor i den valuta som du lånar som en del av affären. Dessa räntor lämnas dock ofta flytande i kontrakt. Därför finns det en chans att en förändring i växelkursen kan upphäva någon av de kostnadsbesparande fördelar som du hoppades kunna få från valutaswappen i första hand.

Växlingskurs: Med valutaswappar är kanske det viktigaste elementet växelkursen. Detta är ofta fördefinierat inom swapkontraktet för att vara en fast ränta vid den framtida tiden när affären når förfallodagen. Även här finns det en chans att den framtida räntan är sämre för en part än den ursprungliga eller nuvarande räntan. I det här fallet kan det vara en liten förlust på bytet.

Forex-bytesavgifter

Termen swap-avgift eller valutaswapp är något du också kommer att stöta på om du är en valutahandlare online. Detta kan också kallas övernattningsavgiften eller övergångsavgiften och kan ibland förväxlas med valutaswappen.

Detta är en “avgift”, även om den kan vara antingen positiv eller negativ, som tillämpas på positioner som du håller öppen över natten när du handlar via din valutamäklare. Detta belopp förändras ständigt och representerar i princip skillnaden i räntesatser på det valutapar som du innehar. Om du innehar en lång position i vissa valutapar kommer du att krediteras med den positiva ränteskillnaden, medan korta positioner kommer att se denna avgift dras från ditt saldo.

Slutgiltiga tankar

Även om det vanligtvis är ett område med mer oro för mer erfarna och institutionella handlare, spelar valutaswappan fortfarande en stor roll i valutahandeln totalt sett och är en mycket användbar handel att vara medveten om. Detta gäller särskilt om du letar efter ett av de säkraste sätten att hantera i en stor mängd utländsk valuta och i en situation där du vill lägga till viss grad av säkerhet eller kontroll i handeln under lång tid..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map