Indexfonder kontra ETF: er – Allt investerare borde veta

Indexfonder vs ETF: er

Indexfonder är fonder som passivt förvaltas och spårar ett index. Detta kan skapa viss förvirring eftersom fonder vanligtvis förvaltas aktivt, medan börshandlade fonder (ETF) vanligtvis passivt förvaltas. Det här inlägget ska hjälpa dig att förstå skillnaden mellan indexfonder och ETF.

Fonder (inklusive indexfonder) och ETF är båda typer av professionellt förvaltade fonder som samlar kapital från flera investerare. Den största skillnaden är att även om ETF är börsnoterade och handlas som aktier så är inte fonder det.

Aktivt förvaltade fonder förvaltas av en fondförvaltare som fattar investeringsbeslut fortlöpande i ett försök att överträffa ett index eller ”marknaden”. Däremot är passivt förvaltade fonder utformade för att spegla ett index så att fondens resultat spårar indexets resultat så nära som möjligt. Passiv investering kallas också indexering – i själva verket myntades termen indexering först.

Man kan faktiskt säga att ETF: er är indexfonder eftersom de är fonder som spårar ett index. Men termen indexfond används vanligtvis för att hänvisa till passivt förvaltade fonder – och i syfte med detta inlägg när vi säger indexfond hänvisar vi till indexspårande fonder.

Indexfondernas historia

De första fonderna lanserades under 1920-talet. Det var först 1975 som den första indexfonden lanserades – men det var fortfarande ungefär 18 år innan ETF uppstod.

Den första indexfonden lanserades av Jack Bogle som många betraktar som far till passiva investeringar. Fonden som spårade S&P 500-index kallades ursprungligen First Index Investment Trust. Dess namn ändrades senare till Vanguard 500 Index Fund, och det finns fortfarande idag, även om det är stängt för nya investerare.

Skillnader mellan indexfonder & ETF: er

Indexfonder och ETF: er har samma funktion, och ur fondförvaltarens synvinkel är det faktiskt väldigt liten skillnad. Men ur investerarnas synvinkel finns det vissa skillnader på grund av deras juridiska struktur och hur de handlas. För en mer omfattande uppdelning av skillnaderna mellan fonder och ETF, kan du läsa vårt tidigare inlägg om ämnet.

Följande är de anmärkningsvärda skillnaderna mellan indexfonder och ETF: er ur en investerares perspektiv.

Prissättning

Indexfonder prissätts en gång om dagen, och alla transaktioner baseras på fondens NAV (substansvärde) vid den tiden. När du investerar i en indexfond eller löser in dina andelar i en indexfond kommer transaktionen att baseras på det exakta värdet på de tillgångar som dessa andelar representerar.

ETF är noterade på en börs som andra aktier och handlar hela dagen. När du köper en ETF betalar du erbjudandepriset och när du säljer en ETF får du köpkursen. Erbjudandekursen kommer vanligtvis att vara något högre än NAV, medan budkursen vanligtvis kommer att vara något lägre än NAV. Budutbudsspridningen är därför en extra kostnad för ETF-investerare. Ju mer likvid en ETF och dess underliggande värdepapper är, desto närmare kommer fonden att handla med sin nettovärde och desto smalare kommer bud-erbjudande-spread.


Handelstider

Som nämnts handlas ETF: er hela dagen, medan indexfonder endast handlas en gång per dag, vanligtvis till slutkurs. Detta innebär att endast ETF: er är lämpliga för aktiva handlare. Faktum är att alla som vill ta tid på sin handel under en dag måste handla ETF.

Du kan också handla ETF med en begränsad order, vilket innebär att din handel endast genomförs om den når det pris du gärna handlar till.

Uppdrag

Eftersom ETF: er handlas på en börs betalas en provision till börsmäklaren. Detta brukade vara en stor fråga, men provisionerna är nu mycket låga och gör bara en betydande skillnad om värdet på handeln är ganska lågt.

Vissa indexfonder tar ut provisioner på förhand, men det är också möjligt att hitta en indexfond som inte tar ut provision.

Fördelningar

ETF: er distribuerar vanligtvis alla utdelningar som betalas av företagen i fonden till investerare. Om du vill återinvestera pengarna i fonden måste du köpa nya aktier och du måste betala en annan provision för att göra det.

Vissa indexfonder återinvesterar automatiskt utdelningar i indexaktierna. Det innebär att distributioner återinvesteras på dina vägnar, utan provision. Dessa medel kallas ackumuleringsfonder, medan distributionsfonder betalar ut till investerare.

Minsta handelsstorlek

Minsta handelsstorlek för ETF: er är värdet på en aktie. Fonder har vanligtvis ett lägsta belopp som kan investeras. Detta beror på om det är en engångsinvestering eller en återkommande debetorder – men lägsta kan vara mellan 50 och 10 000 dollar. Med detta sagt kommer du för de flesta index förmodligen att hitta en indexfond i den nedre änden av den skalan.

Du kan också investera i en indexfond med regelbundna autogireringar. Detta är möjligt men lite mer komplicerat för ETF-investerare.

Rekommenderad ETF-mäklare

Indexfonder kontra ETF: er - Allt investerare borde veta

Slutsats

För det mesta tjänar indexfonder och ETF: er samma syfte, även om de små skillnaderna betyder att det finns vissa situationer där den ena är mer lämplig än den andra. ETFS passar vanligtvis bättre för aktiva investerare och investerare som vill ha mer kontroll över genomförandet. Fonder är väl lämpade för långsiktiga investerare och de som vill investera med jämna mellanrum med direktdebitering.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map