Sekretess hotas genom erbjudanden som CBDC – Är det värt det?

Sekretess är något som vi alla längtar efter, men tar för givet. Ofta är det först när vi har berövats det, att vi inser dess betydelse. Det kan finnas i många former, var och en hotas av olika tekniker.

  • Ekonomisk integritet (utgiftsvanor, tillgångsinnehav etc.)
  • Tankeprocesser (politiska åsikter, delande ämnespositioner)
  • Geo-plats (rörelsespårning, kontaktspårning)

Vår värld blir alltmer ansluten, genom ett tillströmning av teknik, som blockchain, vid varje tur. Som sådan har vi fått förmågan att antingen tillhandahålla nya nivåer av integritet eller beröva oss själva samtidigt.

Med detta i åtanke uppvägs vår förlust av integritet av fördelarna? Eller är förlusten underskattad och glänsad över i skenet av framåtskridande framsteg?

Dubbeleggat svärd

Som indikerat är teknik som blockchain ett tveeggat svärd. Följande är ett par exempel på fördelarna och nackdelarna med dess användning.

Fördelar

Tillgänglighet

Teknik som blockchain har lett till tillkomsten av kryptovalutor, digitala värdepapper, centralbankens digitala valutor (CBDC) och mer. Var och en av dessa implementeringar delar ett gemensamt drag – tillgänglighet; Det betyder att de ger nya kunder tillgång till tjänster och möjligheter som tidigare undvikits från deltagande.

Genomskinlighet

Transparens är något på full skärm med de flesta blockkedjor. Genom att använda digitala huvudböcker är varje datablock synligt för världen att se. Dessa kan representera transaktioner, företagsinnehav, balansräkningar etc..

Nackdelar

Effektförlust

De som arbetar med kryptovalutor kommer att ha hört frasen ”om du inte styr dina nycklar är det inte dina pengar”. Detta avser de som lagrar sina tillgångar på börser och betyder att den som kontrollerar tillgången till tillgången behåller makten. Utbredd användning av CBDC utgör samma hot. Som centraliserade tillgångar behåller deras emittenter full makt över dess användning. Med kontanter kan du spendera det fritt om du har det i fickan. Med en CBDC förverkas denna frihet till de som är ansvariga för dess utfärdande. Betydelsekonton kan övervakas, analyseras och stängas på ett infall.

Datastöld

Även om data som samlas in genom CBDC utan tvekan skulle bibehållas med hög säkerhet, är faktum fortfarande att massiva datastölder inträffar varje år. Bara för att en CBDC kan komma från en centralbank betyder det inte att de är immuna mot hotet om stöld.

Var försiktig


Centralbankens digitala valutor har fängslat sinnen runt om i världen. De utnämns till nästa generations valuta och ersätter så småningom kontanter. Är det dock bra?

En CBDC har potential för många saker. En av dessa är dess förmåga att lättare distribueras – något som ofta noteras när man tittar på de senaste hindren i samband med fondfördelning på grund av COVID-19-pandemin. En annan är förmågan att lättare hantera och spåra sin ekonomi. Listan fortsätter, men i processen medför CBDC: er potentiella stora nackdelar, ofta glansiga när de visar deras fördelar – viktigast av allt, användarens ekonomiska integritet.

Genom användning av en CBDC har varje köp, försäljning eller överföring av en tillgång möjlighet att spåras. Genom att göra detta kommer regeringar att uppnå nya nivåer av insikt i utgiftsvanor, medborgares resevanor, ekonomiska innehav och mer. I huvudsak ger en stor mängd makt till enheter som redan är mycket bemyndigade.

Utöver att bara få de ovan nämnda uppgifterna om användare, kommer CBDC-emittenter också att få ökad kontroll över tillgången. Det är mycket svårare att motverka ekonomisk aktivitet för personer som handlar kontanter än en digital variant. Med det senare kan medborgarfonder frysas, gripas osv.

Svartlistning

Flera exempel på plånbokssvartlistning har redan varit visad under de senaste veckorna. Detta innebär att olika plånböcker som innehåller stallmynt har sett sina tillgångar frusna, på myndigheternas begäran. Dessa åtgärder vidtas mot de som misstänks för otrevlig aktivitet i de flesta fall. Faktum kvarstår dock att emittenterna av centraliserade digitala tillgångar har makten att göra vad de vill.

Det är viktigt att notera att de allra flesta länder som överväger lanseringen av ett CBDC ännu inte har beslutat om ett slutgiltigt ramverk. Detta innebär att även om potentialen finns för att förlora integritet kan det bara finnas ett land som väljer att prioritera dess betydelse – hur osannolikt det än kan vara.

Om CBDC så småningom kommer på, skulle vi vara helt nådiga mot deras utgivares nycklar. Majoriteten av tiden kan detta vara bra, eftersom tillsynsmyndigheterna skulle ha ökat befogenheter för att motverka onödig aktivitet. Det innebär också att förse dem med denna kraft, på bekostnad av din egen.

Simning uppströms

Med tanke på den oro som finns kring teknik, som CBDC, och den potentiella bristen på integritet, finns det företag / tjänster som arbetar för att åtgärda detta.

Snarare än att använda teknik på bekostnad av integritet, gör de en samlad insats för att tillhandahålla tjänster som säkerställer integriteten genom dess användning. Följande är bara några exempel.

Monero

Betraktas allmänt som toppen av sekretessmynt, har Monero blivit en grundpelare i världen av kryptovalutor. Det har uppnått sin status som den säkraste valutan genom att använda ringsignaturer och smygadresser.

Modig webbläsare

Tappad som en integritetswebbläsare är Brave en avvikelse från erbjudanden som Chrome, Edge och mer. Brave indikerar att webbläsaren är “… utformad för att inte veta vem du är eller vilka webbplatser du besöker.”

Vad är det värt för dig

I slutet av dagen, oavsett om vi hänvisar till ekonomisk integritet, konsumtionsvanor eller till och med politiska åsikter, måste vi alla fråga oss själva: ”Vad är min integritet värd? Och motiverar de fördelar som tekniken ger minskar den? ”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map