OSC hittar omfattande bevis för bedrägeri / stöld av Gerald Cotten och QuadrigaCX

Över ett år har gått sedan den populära kanadensiska börsen, QuadrigaCX, upphörde. Trots denna tid, nya resultat släpps fortfarande kring den märkliga händelsekedjan som gjorde att 215 miljoner dollar försvann – totalt representerar innehavet av över 75 000 kunder.

De goda

Även om handlingarna från Gerald Cotten och QuadrigaCX utan tvekan är en skada på kryptovalutaindustrin, är det viktigt att komma ihåg det gamla ordspråket “måla inte med en bred pensel”.

OSC har tack och lov erkänt detta och tagit sig tid att se till att läsarna inte fördömer sektorn som helhet i sin rapport.

”Den uppförande vi upptäckte i förhållande till Quadriga är begränsad till Quadriga och bör inte förstås som tillämplig på kryptotillgångsplattformindustrin som helhet. Korrekt handel med kryptotillgångar är en legitim och viktig del av våra kapitalmarknader. Vi är fortsatt engagerade i att arbeta med denna bransch för att främja innovation. Finansiell innovation har alltid varit avgörande för hälsan i vår ekonomi och konkurrenskraften på våra kapitalmarknader. ”

Det dåliga

Nu går vi vidare till det dåliga. Efter en grundlig utredning har OSC fastställt att QuadrigaCX i huvudsak fungerade som ett Ponzi-schema under ett “lager av modern teknik”. Detta Ponzi-schema tros vara orkestrerat av den sena grundaren av QuadrigaCX, Gerald Cotten.

På grund av vårdnadsmodellen som används av börsen anser OSC dessutom att QuadrigaCX har varit i strid med säkerhetslagarna.

“… där Quadriga behöll vårdnad, kontroll och innehav av sina kunders kryptotillgångar och endast levererade tillgångar till kunder efter en uttagsbegäran – innebar att kundernas rättigheter till kryptotillgångarna som innehades av Quadriga utgjorde värdepapper eller derivat.”

Hittills har många av dem som drabbats av det utbrott som orsakats av Cotten förblivit hoppfulla att de förlorade nycklarna till hans kryptoplånböcker skulle hittas. Detta berodde på tron ​​att dessa plånböcker innehöll mycket av de saknade medlen. Tyvärr har OSC angett att detta är ett misstag. Snarare berodde de allra flesta av saknade medel på Cottens olagliga handelsaktivitet.

 ”Det har spekulerats i stor utsträckning att huvuddelen av investerarförlusterna berodde på att kryptotillgångar förlorades eller var oåtkomliga till följd av Cotten död. Enligt vår bedömning var detta inte fallet. Beviset visar att det mesta av tillgångsbristen på 169 miljoner dollar berodde på Cottens bedrägliga uppförande, som tog flera former. ”

Om det inte var illa nog medger OSC att det på grund av omständigheterna (QuadrigaCX-konkurs och Cotens död) finns mycket lite utrymme för.

Ekonomisk fördelning

I sin rapport noterar OSC att cirka 215 miljoner dollar är skyldiga QuadrigaCX-kunder. De ger följande fördelning och belyser vart pengarna har gått.


 • 115 miljoner dollar
 • Förlorat av Gerald Cotten genom olagliga affärer på QuadrigaCX
 • 46 miljoner dollar
  • Återvunna medel, nu i besittning av en förvaltare
  • 28 miljoner dollar
   • Förlorat av Gerald Cotten genom olagliga affärer på externa börser
   • 23 miljoner dollar
    • Diverse förluster som ännu inte redovisas
    • 2 miljoner dollar
     • Pengar stulna av Gerald Cotten för att finansiera hans livsstil
     • 1 miljon dollar
      • Operativa förluster
      • Oavsett om det missbrukas eller olagliga affärer anses den avlidne Gerald Cotten vara direkt ansvarig för ungefär 145 miljoner dollar förlorade i kundfonder.

       Ord av varning

       Under hela sin rapport skär OSC inte ord när de adresserar företag som fortfarande verkar inom blockchain-industrin – Kontakta OSC för att se om registrering krävs enligt gällande lagar.

       De noterar uttryckligen vid flera tillfällen att värdepapperslagar gäller i många fall, även när de omsatta tillgångarna inte är värdepapper. Den avgörande faktorn beror på hur dessa tillgångar hanteras av börser.

       ”En plattform skulle i allmänhet inte omfattas av värdepapperslagstiftningen om den underliggande kryptotillgången som handlas inte är ett värdepapper eller ett derivat, och det finns omedelbar leverans av en kryptotillgång till klienten efter en transaktion … Däremot om en plattform behåller sin kontroll över kryptotillgångarna som handlas på plattformen, kan värdepapperslag gälla. ”

       Även om denna skillnad kan vara liten är den viktig. OSC uppmanar kanadensiska börser att nå ut och bestämma var de faller inom regleringsriktlinjerna.

        ”Plattformsoperatörer bör vara medvetna om att de, beroende på deras affärsmodell, kan behöva registrera sig i OSC och de bör vidta lämpliga åtgärder för att följa Ontario säkerhetslagar … Plattformar bör se över sin verksamhet för att säkerställa att de har rutiner för att hantera risker för kunderna och att de korrekt avslöjar viktig information om sin verksamhet för kunderna. ”

       OSC

       Ontario Securities Commission (OSC) är ett regleringsorgan som har till uppgift att säkerställa rättvisa och transparenta marknader. Detta görs genom skapande och verkställighet av lagar kring värdepapper i provinsen Ontario.

       VD Grant Vingoe övervakar för närvarande företagets verksamhet.

       Mike Owergreen Administrator
       Sorry! The Author has not filled his profile.
       follow me
       Like this post? Please share to your friends:
       Adblock
       detector
       map