Kinesiska banken utfärdar första tillgångspapper med kommersiellt papper som använder Blockchain

Som en del av sin landsomfattande strävan att anta blockchain-teknik har China Zheshang Bank (CZB) – en nationell aktiebank baserad i Zhejiang-provinsen – fört ut ett tillgångspapper (ABCP) som utfärdats och distribueras med hjälp av blockchain-teknik.

Första tillgångspapper med blockchain

Strävan är en del av den kinesiska regeringen som ger ekonomiskt stöd till små och medelstora företag efter den ekonomiska nedgången under de senaste sex månaderna. Det här är första fasen av ”Lianxin Lianjie Asset-backed Commercial Paper” som tecknats av Zheshang Bank och uppgår till 120 miljoner yuan (cirka 17 miljoner dollar).

Projektet är ett av de fem första pilotprojekten från China Interbank Market Dealers Association som lanserar ABCP-produkter (asset-backed commercial paper). Det totala beloppet för denna första finansieringsrunda förväntas nå 3,324 miljarder yuan (470 miljoner dollar) och har fyra andra pelare i sitt program. Om Zheshang Banks emission riktas mot finansiering av små och medelstora företag, inkluderar de andra ABCP-piloterna stora institutioner och statsbanker. CITIC Construction Investment Securities och China CITIC Bank tecknar exempelvis en kolförsörjningskedja och Anji Leasing (biluthyrning) utfärdar en ABCP som tecknas av statsbankerna Agricultural Bank och Bank of China.

Inte alla projekt använder blockchain-teknik för att slutföra sin finansieringsemission, men enligt rapporter använde Zhenshang Banks emission framgångsrikt blockchain-teknik.

Nyligen, under ledning av den kinesiska centralbanken, främjade återförsäljarföreningen utvecklingen av värdepapperiseringsprodukter för tillgångar och lanserade den tillgångsstödda finansieringsprodukten för direkt innovation-ABCP, som är en kortsiktig, rullande utgivningsversion av traditionell tillgång- backed notes (ABN), som ger företag ett verktyg som kombinerar hantering av likviditet och tillgångsansvar.

Lianxin Lianjie ABCP emitterades med en löptid på sex månader med möjlighet till överlåtelseemission. Penningmarknadsprodukten stöds av tillgångar från nio företag inom sektorer inklusive industriella kemikalier och smart city-teknik.

Förstå ABCP och deras användningsfall

Generellt sett är tillgångsstödda företagscertifikat kortfristiga värdepapperiseringsprodukter utfärdade av enstaka eller flera företag som backas upp av ett företags tillgångar – vilket kan vara kundfordringar, räkningar, vilket ger en lösning för finansiell likviditet för ett företags verksamhet..

Förfallodagen för en ABCP är vanligtvis högst 270 dagar och utfärdas antingen på räntebärande eller diskonteringsbasis.

Säkerheten backas upp av företagets säkerhet, som kan inkludera framtida betalningar på kreditkort, autolån, studielån och säkerhetsförpliktelser (CDO). Intäkterna från en ABCP-emission används främst för att erhålla andelar i olika typer av tillgångar, antingen genom tillgångsköp eller säkrade utlåningstransaktioner.

Enligt China Zheshang Bank gör lanseringen av Lianxin ABCP det lättare för små och medelstora företag att söka och få ekonomiskt stöd direkt, med blockchain-teknik som möjliggör snabbare avveckling, bättre transparens och enklare hantering.

Produkten öppnar dörren för en innovativ design av värdepapperisering av tillgångar som bygger en öppen marknadsfinansieringskanal för små och medelstora företag, vilket avsevärt förbättrar företagens direkta finansiering..

Kinas push mot den digitala ekonomin fortsätter


Kina har kämpat för mer dragkraft för blockchain-tekniken för att förnya betalningar och finansiella flöden. I augusti 2019 hade president Xi Jinping efterlyst en snabbare utveckling av landets blockchain-utveckling och antagande i lämpliga applikationsanvändningsfall.

Presidenten påpekade att det är nödvändigt att stärka grundläggande forskning om blockchain-teknik och förbättra innovation, så att Kina kan ta en ledande position inom blockchain-området.

Sedan dess har Kina och dess institutioner kommit framåt utan att tveka att implementera program som använder den nya tekniken och dess produktinnovationsmöjligheter.

Bredvid sina ansträngningar för att bygga och implementera sin centralbanks digitala valuta (CBDC) har landet också gjort framsteg när det gäller att marknadsföra blockchain-teknik med deras Blockchain Service Network (BSN), som presenterades och lanserades i april.

BSN-initiativet leds av State Information Center, en myndighet under National Development and Reform Commission, samt statligt ägda telekommunikationsjättar inklusive China Telecom, China Unicom och betalningsföretaget China Union Pay..

Om det fungerar som förutsett kommer företag och programutvecklare att kunna ansluta till BSN och bygga blockchain-baserade applikationer. Målet är att minska deras driftskostnader, förbättra flexibiliteten och ge bättre tillsyn över lagstiftningen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map