Calibra – En produkt av Facebook, byggd på två poletter

Calibra

Den här veckan, efter månader av spekulation och förväntan, hälsades äntligen världen av kryptovalutor och blockchain med Facebooks kommande projekt. Detta projekt övervakas av ett dotterbolag till Facebook, känt som Calibra.

Även om den officiella lanseringen inte kommer att ske på flera månader till, har detaljer om projektet släppts, inklusive en grundlig vitt papper.

Calibra kommer att förse sina kunder med en digital plånbok. Denna plånbok gör det möjligt för användare av Calibra, Facebook Messenger och WhatsApp att enkelt skicka och ta emot tokens mellan varandra. Dessa polletter, kända som Libra, är avsedda att fungera på samma sätt som en stablecoin och är “knutna” till de olika FIAT-valutorna, genom användning av en valutapool som kallas “Libra Asset Reserve”.

Förväntan

Bland olika faktorer tror många att förväntningarna på denna release har bidragit till att hjälpa till att återhämta sig på marknaden under de senaste månaderna. Även om det hittills har varit en generellt positiv reaktion på projektet kommer tiden att visa om vi ser en större försäljning, efter tillkännagivande.

Svar

Reaktionerna på whitepaper-utgivningen har varit positiva av olika anledningar, varav en framför allt noteras – medvetenhet.

Även om det kan verka konstigt för dem som är involverade i krypto och blockchain, har majoriteten av befolkningen minimal kunskap om branschen. Facebook har en enorm, global räckvidd och med sin entré kommer en enorm mängd människor att exponeras för vad krypto är och vad det kan erbjuda.

Utöver att bara öka medvetenheten finns det de som har sett de här nyheterna i ett negativt ljus. Facebook har redan gjort sig skyldiga till dålig säkerhetspraxis, tillsammans med att samla obscena mängder data till allmänheten. Vill vi verkligen att ett företag med ett sådant rykte nu ska få intim kunskap om vår ekonomi? Även om det finns de som prioriterar integritet, kommer den enkla bekvämligheten med erbjudandet att trumfla integriteten för många.

Överraskningsdetaljer

Medan mycket av den information som delges i deras whitepaper-utgåva är inte överraskande, förväntade sig många inte att två token skulle släppas..

De tokens som ska släppas inkluderar inte bara den ovannämnda ”Vågen” utan en sekund som fungerar som en säkerhetstoken. Detta kommer att kallas Libra Investment Token. Denna token kommer att distribueras till tidiga investerare, med intäkterna från försäljningen som används för att generera Libra Asset Reserve (tillgångspoolen som används för att “backa upp” Libra-tokens i frontlinjen).

Investerare i Libra Investment Token kommer att ingå i Libra Association Council. Var och en kommer att erhålla kapitalandel i reserven och ge dem utdelningar från räntan som genereras på reserven, tillsammans med vissa rösträtter. För fullständig information om fördelarna och ansvaret med att vara medlem i rådet, se sidan Libra Council Principles, HÄR.


Stöd

Även om Facebook-stödet kan vara tillräckligt för att göra Calibra till en framgång behöver de inte göra det på egen hand. Baserat på löftet från plattformen har Facebook lyckats få stöd från över 25 olika företag. Dessa företag inkluderar, men är inte begränsade till, följande.

  • Spotify
  • Ebay
  • Visa
  • MasterCard
  • PayPal
  • Coinbase
  • Uber

Var och en av dessa företag är grundare av Libra Association Council. Med ett bidrag på minst 10 miljoner dollar vardera betyder detta att reservpoolen är på god väg mot att generera ett börjanmål på 1 miljard dollar.

Oroa

Medan allmänheten kanske är villiga att acceptera detta nya erbjudande med öppna armar, är regeringarna mer tveksamma till att göra det. Enkelt uttryckt behöver styrande försäkringar om hur data och tillgångar som används kommer att användas.

Detta har redan blivit tydligt som Förenta staternas senatbankkommitté har gjort planerade en utfrågning den 16 juli. Syftet med denna utfrågning är att diskutera Calibra-projektet och de potentiella problem som kan uppstå genom dess användning.

Indisk närvaro

På en intressant anteckning, Calibra har inte lämnat in till Indiens reservbank, för användning och spridning av Vågen inom landet. Med Indien som representerar den folkrikaste nationen i världen är detta en stor marknad som ska lämnas outnyttjad. Även om det här är tidiga dagar, bör tidigare inställningar från indiska myndigheter visa sig vara svåra att övervinna. Trots detta bör Facebooks globala närvaro fortfarande visa sig vara tillräcklig för att lyfta Vågen till stora höjder.

Branschens reaktion

Medan Facebook är en enorm, global influencer, är de inte det enda företaget av denna storlek. Tillsammans med Facebook har det varit bråk de senaste månaderna att konkurrenter som Amazon och Alibaba kommer att släppa sina egna erbjudanden.

Detta har dock nyligen stängts av, eftersom dessa konkurrenter har angett att det inte finns några omedelbara planer för att dyka in i branschen. Spekulationerna har fått svar från Amazonas vice president Patrick Gaulthier. Vid en konferens nyligen kommenterade han Calibra,

”Det är friskt, det är spekulativt; på Amazon hanterar vi inte riktigt det spekulativa i nuet … Hos Amazon hanterar vi data mycket, så jag kommer gärna att ha det samtalet om två eller tre år framöver. ”

Intryck

Sammantaget utstrålar Calibra-projektet mer positivt än negativt. Medan Facebook står för att få ännu mer användardata, ger de världen ett sätt att effektivt överföra värde. Utöver användarvänligheten har detta potential att positivt påverka miljontals icke-banker runt om i världen – vilket ger tillgång till ett bättre sätt att leva på vägen. Detta har varit ett mål för Bitcoin sedan början, och oavsett om detta uppnås genom Vågen eller genom Bitcoin, har det kommit ett steg närmare att vara verklighet.

Ord på gatorna

Med den potential som detta projekt har, borde det inte bli en överraskning att det har fått många uppmärksamhet. Här är en mängd citat från anmärkningsvärda individer som uttrycker sina tankar om Calibra.

Jonathan DeCarteret, VD för INDX, uttalade,

“Facebooks LIBRA-mynt kommer troligen att omforma betalningsindustrin och möjligen avdollarisering av världsekonomin.”

Markus Feber, ledamot av det tyska parlamentet, uttalade,

“Om Facebook kommer att utsätta sina två miljarder användare för riskerna med virtuella valutor, skulle detta vara en bra anledning för Europeiska kommissionen att börja arbeta med ett ordentligt regelverk som reglerar reglerna för virtuella valutor”

Anthony Pompliano, grundare av Morgan Creek Digital, uttalade,

“Tänk dig en värld där Facebooks digitala plånbok, Calibra, inte bara förvarade finansiella tillgångar utan också tillät dig att lagra och tillåta dina data. En plånbok. Varje tillgång du äger. Låg sannolikhet för att hända, men hög potentiell påverkan. Villare saker har hänt. ”

Andreas Antonopoulos, Bitcoin Advocate, uppgav,

”Medan Facebooks Vågen inte konkurrerar mot några öppna, offentliga, tillståndslösa, gränslösa, neutrala, censurresistenta blockkedjor, kommer det * att * konkurrera mot både detaljbanker och centralbanker. Det här blir kul att titta på. ”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map