Bank of Canada skulle kunna utfärda en digital valuta i framtiden

Den 25 februari 2020 offentliggjorde chefer från Bank of Canada offentliga uttalanden om utfärdande av en centraliserad digital digital valuta (CBDC). Närmare bestämt talade bankens biträdande guvernör, Timothy Lane, om möjligheten och scenarierna för att banken skulle fortsätta denna åtgärd vid CFA Montreal FinTech RDV 2020. Talet berörde den snabbt utvecklande tekniken som påverkar finanssektorn, och hur Bank of Canada reagerar på miljön.

Bank of Canada

Bank of Canada har varit i drift sedan den chartrades som en Crown Corporation 1934. Det är viktigt att Crown-företag är statligt ägda och förvaltade företag. Som sådan fungerar banken som landets centralbank. Följaktligen är det den enda enheten med laglig förmåga att utfärda kanadensiska sedlar.

Sedan 1944 har Bank of Canada varit den enda emittenten av sedlar med lagligt betalningsmedel i landet. Dessutom ansvarar organisationen för att formulera Kanadas penningpolitik. Konkret innefattar företagets ansvar att upprätthålla ett säkert och sundt finansiellt system i Kanada.

Bank of Canada nuvarande ansvar fokuserar på målen att övervaka och hantera förutsägbar inflation. I synnerhet måste banken arbeta för att säkerställa ett stabilt och effektivt finansiellt system inom landet. Banken utför denna uppgift på ett antal olika sätt. Företaget tillhandahåller främst effektiva och effektiva fondhanteringstjänster för Kanadas regering och andra lokala företag. Slutligen omfattar bankens ansvar att ge medborgarna en säker valuta.

Bank of Canada om utfärdande av digital valuta

Bank of Canada fortsätter att utvärdera om och i vilka scenarier företaget skulle utfärda ett CBDC. I sitt tal förklarade Lane hur banken förbereder sig för en framtid där den kan anse det nödvändigt att utfärda digitala centrala sedlar. Han talade om bankens ansvar att ge medborgarna möjlighet att använda deras föredragna betalningsmetod i förtroende.

Timothy Lane - Bank of Canada

Timothy Lane – Bank of Canada

I Tal, Lane erkänner att digitala valutor ger nya möjligheter till marknaden. Han förklarade också att dessa möjligheter också kan skapa en mängd nya risker. Det är dessa okända hot som fortsätter att hämma bankens motivation för utfärdande av en central digital valuta.

Scenarier där Bank of Canada skulle utfärda ett CBDC

Lane lade fram två scenarier där Bank of Canada skulle överväga utfärdandet av en centraliserad digital valuta. Det första scenariot skulle vara resultatet av massantagandet av kryptovalutor. I det här fallet kan banken tappa kontrollen över det monetära systemet eftersom fler användare migrerar till privata valutor som Bitcoin. Som ni kan föreställa er centralbanker inte angelägna om någon situation där de tappar kontrollen över förmågan att övervaka betalningar och reglera marknader.

Det andra scenariot som skulle motivera bankens svar skulle vara att fysiska kontanter helt tas bort från marknaden. Även om detta andra scenario för närvarande verkar mycket osannolikt är det fortfarande ett mycket verkligt bekymmer för banktjänstemän. Situationer som föroreningar eller sjukdomar kan göra användningen av papperspengar föråldrade inom en snar framtid.

Hur en kanadensisk CBDC skulle se ut?


Intressant nog tog Lane en stund att erkänna fördelarna som digitala valutor ger marknaden. Han gjorde det genom att beskriva hur en hypotetisk kanadensisk bank digital valuta skulle se ut. Lane förklarade att den nya valutan skulle vara säker, lättillgänglig, privat och en bra värdebutik. Han uppgav att den nya digitala sedeln skulle ge användarna möjlighet att köpa saker elektroniskt online eller personligen. Lanes övergripande poäng var att Bank of Canada är villig att utfärda ett CBDC, endast om, eller när det är nödvändigt.

Kommer Bank of Canada att ge ut en digital valuta?

Det är viktigt att Lane slutade med att säga att Bank of Canada planerade att ge ut en valuta när som helst inom en snar framtid. Specifikt uppgav han att det inte fanns något verkligt behov för banken att utfärda sin egen digitala valuta just nu. Hans resonemang för beslutet är det faktum att det nuvarande finansiella systemet fortfarande tjänar medborgarna väl. Lane anser att banken måste fokusera på att modernisera det nuvarande betalningssystemet för att säkerställa att banken behåller sina användares förtroende i framtiden.

Vad skulle din perfekta CDBC inkludera?

Även om Bank of Canada inte har några omedelbara planer på att utfärda ett CBDC, är tjänstemän fortfarande angelägna om att få feedback på marknaden om utsikterna. Som sådan släppte banktjänstemän en rad frågor. Dessa frågor riktades till medborgarna i ett försök att få en känsla för att marknaden går framåt. Frågorna inkluderade:

  • Hur skulle en digital valuta fungera med andra betalningsmetoder?
  • Vilka designfunktioner kan göra en CBDC attraktiv för handlare och användare?
  • Hur skulle en CBDC fungera för gränsöverskridande transaktioner?
  • Hur kan vi skydda integriteten samtidigt som vi förhindrar olaglig användning?

Centralbanker överväger att bli digitala

Lanes uttalande upprepar uttalanden från andra centralbankchefer angående digitala valutor. Dessa organisationer fortsätter att övervaka marknaderna och utforska scenarier där de ser behovet av att göra en sådan drastisk förändring. Ett uttalande nyligen publicerat av Internationella valutafonden belyser den nuvarande situationen kring CBDC. De Tal avslöjade att endast runt “en fjärdedel av centralbankerna runt om i världen undersöker nu aktivt möjligheten att utfärda CBDC, och endast fyra piloter har rapporterats. ”

Bank of Canada är redo att göra ändringar för att vara relevanta

Den övergripande tonen i Lans tal drev till det faktum att kanadensiska banktjänstemän förstår behovet av att vara flexibla i dessa tider. Banktjänstemän verkar vara mycket medvetna om att kryptovalutor kan ha en enorm inverkan på deras förmåga att kontrollera marknader. Som sådan är banktjänstemän redo att göra de ändringar som anses nödvändiga för att behålla kontrollen. För närvarande fortsätter Bank of Canada att undersöka de justeringar som krävs för att förbli relevanta i en helt digitaliserad ekonomi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map