Ändringsförslaget för undantag från det lettiska prospektet

I ett steg som överensstämmer med lettiska pro-investeringar och digitala innovationsuppfattningar har lagstiftare ändrat landets värdepapperslag (FITL), vilket potentiellt kan gynna STO-industrin i stort. De justeringar som gjorts genom det lettiska prospektundantaget gör det mycket lättare för små och medelstora företag (SMF) att skaffa kapital via ett offentligt erbjudande som är undantaget från ett prospekt. Ett sådant prospektbefrielse passar väl inom ramverket för tokenisering, där emitterat eget kapital kan dra nytta av ökad likviditet i form av tokeniserade tillgångar.

Det lettiska prospektundantaget visar en framåtblickande hållning när det gäller innovativa finansiella verktyg som möjliggör direkt tillgång för investerare på primära och sekundära marknader för små kapitalinvesteringar. Det visar också en förstärkning av landets kapitalmarknadspositionering inom EU.

Tidigare kunde företag skaffa kapital från 100.000 EUR till 5.000.000 EUR med förbehåll för ett förenklat prospekt. Medan detta undantag från prospekt stimulerade vissa affärer var uppgiften besvärlig. I alla fall behövde företag anställa en mäklare eller en bank och en mängd andra tredjepartsorganisationer för att fullfölja sina crowdfunding-satsningar. Som en följd av detta, med alla uppkomna kostnader, lämnade en insamling på, till exempel, 1 000 000 EUR företaget med mer kostnader än förmåner.

Lettiska Prospektundantag

Lettlands senaste prospektundantag kommer sannolikt att öka mängden tokeniserade värdepapper som ett företag kan emittera innan de lämnar in ett prospekt till tillsynsmyndigheter för större emissioner. De nya reglerna tillåter prospektfri emission upp till 1 000 000 EUR, och mellan 1 000 000 EUR och 8 000 000 måste ett förenklat erbjudandehandling utarbetas enligt regleringsreglerna. Värdepapper som erbjuder mindre än 3 000 000 EUR kan göras utan inblandning av en mäklare eller en bank. Viktigt är att detta sista undantag endast är tillgängligt för små och medelstora företag. Otroligt nog skulle dessa företag ha möjlighet att vara värd för ett eller flera erbjudanden under det totala beloppet på 3 000 000 EUR var 36: e månad.

I prospektundantaget anges särskilt att emissionen erbjuder antingen eget kapital eller skuldbaserade värdepapper. Tokeniserat kapital och skuld ger ny likviditet på marknaden. Som sådan fortsätter nya marknader att bildas kring dessa unika finansiella instrument. Diskutera prospektundantaget, säger Liza Aizupiete, VD för Fintelum

”I ett försök att hjälpa nystartade och fastighetssektorer att få bättre finansieringsalternativ gör de nuvarande ändringarna av värdepapperslagen Lettland till ett mer attraktivt EU-land för kapitalanskaffning. Den nuvarande regleringsmiljön gör det möjligt för Fintelum att betjäna små och medelstora företag som samlar upp till 3 miljoner euro inom 36 månader med lägre kapitalinträde. Investerare kommer att kunna investera i fiat- eller kryptovalutor och få tillgång till fraktionerat ägande av utdelningsavkastande projekt, öppna för privatinvesterare. Med Fintelum-tokeniserings- och efterlevnadsverktyg kommer fraktionerade ägare av värdepapper eller verktygsmarknader att kunna byta intresse för projekt med vår peer-to-peer sekundära marknad och därmed öka likviditeten i vanligtvis illikvida tillgångar. Om du till exempel äger en del av ett företag som äger antingen en fastighet eller representerar ett kommersiellt företag kan du digitalt köpa eller sälja dessa fraktioner bland befintliga aktieägare, eller så kan du söka nya investerare som är intresserade av projektet. ”

Lettisk kryptosektor

Lettland fortsätter att vara ett av de bästa prokrypto-länderna i EU. Lettland har alltid haft en aktiv Bitcoin brytning sektor. Som sådant har landet sett en otrolig adoption. Till exempel blev airBaltic 2014 först flygbolaget i världen för att sälja biljetter till Bitcoin. Särskilt är Lettland hem för ett av världens ledande full-service blockchain-teknikföretag – Bitfury.

Blockchain-integration

Den lettiska statens inkomsttjänst insåg hur kraftfull blockchain-teknik verkligen var och meddelade att den skulle använda blockchain-teknik till bekämpa skatteflykt tillbaka i februari 2019. Dessutom uppgav dessa tillsynsmyndigheter offentligt att blockchain-teknik skapar nya affärsmöjligheter.

Undantag för Lettland Prospekt

Det lettiska prospektundantaget kommer säkert att stimulera till betydande tillväxt inom landets STO-sektor. Landet har mycket fart i branschen och den senaste lagstiftningen bör göra Lettland till ett ännu mer attraktivt land för alla blockchain-startups som söker vänliga stränder. För närvarande kan många av världens tillsynsmyndigheter lära sig en sak eller två från Lettland.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map