Världens första handelbara koltoken lanseras för att demokratisera tillgången till ny tillgångsklass

De Universal Protocol Alliance (UPA), en koalition av ledande blockchainföretag inklusive Bittrex Global, Ledger, Certik, Infinigold och Uphold, lanserar idag Universal Carbon (UPCO2), världens första handelbara koltoken på en offentlig blockchain som kan köpas och innehas som en investering, eller brännas för att kompensera för en individs koldioxidavtryck.

Med efterfrågan på koldioxidkrediter som överstiger utbudet med en faktor 4 till 1 år 2020, enligt Världsbanken, är UPCO2-token inställd på att demokratisera en viktig ny tillgångsklass, vilket kan leda till upprättandet av ett globalt clearingpris för koldioxid ( som idag finns för råvaror som olja och guld) och mer resurser som går till miljöprojekt.

Varje UPCO2-token representerar ett år ton koldioxidföroreningar som avvärjs av ett certifierat REDD + -projekt som förhindrar förlust eller nedbrytning av regnskog. Varje token stöds av en Voluntary Carbon Unit [VCU], ett digitalt certifikat utfärdat av Verra, den internationella standardbyrån, som gör det möjligt för certifierade projekt att omvandla sina växthusgasreduktioner (GHG) till omsättbara koldioxidkrediter.

”De projekt vi stöder genom inköp av koldioxidkrediter förhindrar avskogning i Amazonas, Kongobäckenet och Indonesien samt andra hotade regnskogar”, förklarade UP Alliansens ordförande, Matthew Le Merle. ”För en ny generation investerare som söker mer än bara ekonomisk avkastning erbjuder UPCO2 attraktiva sociala, ekonomiska och miljömässiga fördelar. Vid ett viktigt ögonblick för klimatförändringar tillåter UPCO2 människor världen över att göra gott för planeten och potentiellt göra det bra för sig själva. ”

Kraftfulla makroekonomiska krafter ligger till grund för marknaden för frivilliga koldioxidkrediter och skulle enligt vissa kommentatorer kunna höja priserna avsevärt när fler länder inför reglerade koldioxidmarknader och tvingar företag att kompensera för deras föroreningar. Dessutom väljer ett växande antal företag och individer att kompensera sina koldioxidavtryck frivilligt.

Enligt Världsbanken kompenserar mänskligheten 2020 endast 22% av de globala utsläppen genom inköp och pension av koldioxidkrediter, och ändå har andelen länder som driver reglerade koldioxidmarknader ökat från 40 procent av den globala BNP 2016 till 70 per år 2020 1. Resultatet är en efterfrågan som långt kan överstiga produktionen av nya koldioxidkrediter, vilket kvävs av den långsamma och dyra processen för certifiering av Voluntary Carbon Project.

”Det här året kan gå ner som den viktigaste böjpunkten för klimatförändringarna”, säger JP Thieriot, medgrundare av UP Alliance och VD för Uphold. ”Året det gick från en avlägsen fråga inskriven i avlägsna överenskommelser som Kyoto och Paris, till ett existentiellt hot som påverkade tiotals miljoner människors liv. Under de senaste månaderna har vi sett Australien och Kalifornien brinna, allt mer kraftfulla orkaner, USA: s valda president Joe Biden tillkännager en klimatadministration och företag som Apple, Microsoft och Nike frivilligt förbinder sig till koldioxidneutralitet.

”Att bekämpa klimatförändringar kommer sannolikt att bli den dominerande ekonomiska frågan de närmaste 20 åren. UPCO2-token tillåter människor överallt att delta i denna oerhört viktiga – och potentiellt lukrativa – nya marknad, liksom att göra det rätta för planeten. ”

Frivilliga koldioxidkrediter, som stöder alla UPCO2-token, erbjuder stora ekonomiska fördelar jämfört med reglerade krediter. Som dollar-denominerade, globalt erkända, fungibla och fleråriga tillgångar varar frivilliga krediter för evigt och bibehåller optionsvärdet tills det konsumeras eller går i pension av ett företag eller en person som vill kompensera för koldioxidavtryck.

”Det är förvånande att det inte finns något globalt clearingpris för koldioxidutsläpp”, säger Le Merle. ”En icke-levererbar, digital handelbar vara som är väsentlig för mänsklig verksamhet bör inte handlas bilateralt på OTC-marknader, eftersom koldioxidkrediter är idag.

”Ett års ton kol betyder detsamma överallt. Som en globalt erkänd tillgång, definierad av internationella standarder, bör en frivillig kolkredit så småningom hämta samma pris var som helst

Le Merle sa, ”Vi tror att UPCO2-token har en viktig roll att spela för att demokratisera tillgången till koldioxidkrediter, vilket kan eliminera prisarbitrage och producera ett enda globalt pris. Det här var en glödlampa som höll på för mig. Kombinera en digital tillgång med en regnskogskompensation och ge alla i världen tillgång. Hur kan det inte vara en bra idé? ‘

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map