Vad är Diem? (Tidigare FaceBooks Libra Project) – En detaljerad analys

Ett av de mest kontroversiella kryptovalutaprojekten någonsin, Vågen, är nu tillbaka som en mindre hotfull version – Diem. Förra året kände hela kryptomarknaden krusningar av spänning när den amerikanska jätten på sociala medier, Facebook, Inc tillkännagav planer på att komma in i branschen. Vid den tiden försökte plattformen göra en djärv entré med sitt tillåtna blockchain-baserade betalningssystem och stablecoin som kallas Vågen. Flyttet skulle ha revolutionerat penningöverföringen och placerat Facebook och dess partners på bottenvåningen i den blockchainbaserade digitala betalningssektorn.

Projektet visade sig dock vara lite mer än vad politiker och lagstiftare var redo att acceptera. Vågen såg omedelbar regulatorisk push-back av olika skäl. Tillsynsmyndigheter uttryckte en myriad av farhågor angående effekterna av vinstdrivande teknikföretag som emitterar valutor. Vissa lagstiftare trodde att denna manöver skulle ge dem för mycket makt genom att spruta in dessa plattformar i global ekonomi och geopolitik..

Tillsynsmyndigheter inte redo vid den tiden

Snart slog lagstiftarnas oro en febernivå. I synnerhet höll House Financial Service Committee en utfrågning förra året om ärendet. Under utfrågningen växlade medlemmar av kongressen till att spränga Facebooks VD Mark Zuckerberg. De uttryckte oro som sträckte sig från val som rör sig hela vägen till desinformationskampanjer som drivs av utländska regeringar.

Diem - Mark Zuckerberg @ House Financial Services Committee-utfrågning (AP Photo / Andrew Harnik)

Diem – Mark Zuckerberg @ House Financial Services Committee-utfrågning (AP Photo / Andrew Harnik)

Det fanns också oro angående klassificeringen av denna nya typ av valuta och vilken gren av regeringen som skulle övervaka verksamheten. Det var lätt att se att Facebook saknade förtroendet att dra igång lanseringen av Vågen som den är. Lagstiftare stoppade till och med alla ytterligare Libra-diskussioner tills de kunde få en bättre förståelse för projektet.

Originalvågkonceptet

Det ursprungliga Vågen-konceptet var att lansera en stablecoin som stöds av en korg med tillgångar. Stablecoin skulle vara mer stabil än någon annan fiatvaluta och den kunde användas över hela världen som ett utbytesmedel. Den ursprungliga planen såg Libra som i stort sett liknar andra kryptovalutor som Bitcoin men med grundläggande skillnader som är avsedda att göra den mer stabil och mindre spekulativ..

När Libra-nätverket först togs upp till marknaden, hade det ett drömteam av finansiella företag redo att stödja projektet. Företag som Mastercard, PayPal, Stripe och Visa lovade alla att sätta upp tillgångar för att backa Libra-myntet. Tyvärr lämnade dessa stödjare projektet tidigt på året på grund av all osäkerhet i lagstiftningen och dålig press som Vågen fick.

Vad är annorlunda med Diem?

Diem är mer än bara ett namn på Libra blockchain. Utvecklarna bakom detta koncept bestämde att det var bäst att ändra sina planer för Vågen för att påskynda regleringsgodkännandeprocessen. Namnbytet är en del av dessa ändringar. Utvecklare bestämde att Libra-namnet inte längre var lämpligt eftersom det var knutet till en tidigare iteration av projektet.

En av de viktigaste förändringarna som inträffade när Libra blev Diem var minskningen av Facebook i ekvationen. Lagstiftare vill ha organisatoriskt oberoende från det sociala medianätverket om projektet någonsin ska få tillräckligt förtroende för att vinna myndighetsgodkännande. Projektet reviderade nyligen sin vitbok med målet att minska Facebooks roll.

Diem


En annan stor förändring som ägde rum i den här uppdateringen var en grundläggande förändring i projektets övergripande mål, Ursprungligen sågs Vågen som ett alternativ till det nuvarande ekonomiska systemet. I huvudsak var Vågen i konkurrens med den globala fiatmarknaden. Nu tar Diem bort tävlingen. Diem är utformad som en komplimang, inte som en ersättning för, inhemska valutor som USD.

Som en del av denna övergång till att stödja både befintliga statsstödda valutor, som den amerikanska dollarn och euron, kommer Diem nu att lanseras som ett enda stabilt mynt med dollar. Denna token är planerad till en 2021 lansering om myndighetsgodkännande uppnås i rätt tid. Utvecklare planerar sedan att utfärda andra stabila mynt med en valuta över tiden. Så småningom, och först efter att tillsynsmyndigheter är ok med idén, skulle ett stabilt mynt med flera valutor komma in i bilden.

Fördelar med Diem

Diem ger några betydande fördelar för marknaden och för enskilda användare. Token skulle ha fördelen med omedelbar adoption. Lanseringen av Diem skulle signalera en ny era inom kryptovalutan. Facebook har miljarder globala användare som alla plötsligt skulle bli kryptovalutaanvändare. Effekterna av en sådan snabb utrullning skulle hjälpa till att utbilda massor av människor om de oändliga fördelarna med blockchain-teknik.

Diem Pressmeddelande

Diem Pressmeddelande

Innovation

Detta enorma nätverk av användare skulle också locka många utvecklare till plattformen. Dapp-utvecklare kan utnyttja Diem för att skapa nya och spännande fintech-applikationer som skulle få omedelbar tillgång till en enorm skara potentiella användare. Utvecklare kan sedan justera och ändra sin applikation beroende på den globala återkoppling de fick från Diem-nätverket.

Snabba transaktioner

Diem är snabb. Både konsumenter och företag kan genomföra omedelbara, billiga och mycket säkra transaktioner med detta nätverk. Facebook-användare kan skicka betalningar internationellt på några sekunder. Denna flexibilitet och frihet kan hjälpa till att cementera Diem som en viktig global valuta på bara några veckor.

Hur fungerar Diem

Diem kombinerar transparens och säkerhet för blockchain med deltagande och global räckvidd för Facebooks nätverk av plattformar. Alla i detta nätverk skulle få förmågan att genomföra säkra globala transaktioner över blockchain.

Diem Blockchain

Som en del av detta fördelaktiga tillvägagångssätt kommer Diem att använda en specialbyggd blockchain. Denna blockchain byggdes från grunden för att tillgodose behoven hos miljarder nätverksanvändare. Intressant, Facebook byggde denna blockchain i hemlighet i över ett år innan den tillkännagav Libra-konceptet offentligt. Diem-blockchain fungerar som den tekniska grunden för token och som verktyg för att verifiera transaktioner och ägande.

Novi plånbok

Novi-plånboken är en annan aspekt av Libra-konceptet som har förändrats avsevärt. Den ursprungliga Novi-plånboken fick namnet Calibra originaly. Den här digitala plånboken var planerad att släppas i sommar men drevs tillbaka när utvecklare bestämde sig för att göra ändringar i dess funktioner och design. Den ursprungliga plånboken var utformad för att endast lagra Vågenmynt. Den nya Novi-återgivningen av plattformen gör mycket mer.

I linje med Diems nya inkluderande strategi kan Novi-plånbokshållare lagra flera valutor. Plånboken stöder stora fiat- och digitalvalutor. Intressant är att detta drag ses som ett sätt att lugna tillsynsmyndigheterna och visar att Diem handlar om att främja hela digitaliseringen av ekonomin och inte bara ett Facebook-övertagande.

Enkel integration

Det bästa med Diem-projektet är dess enkla integration i användarnas vardag. Utvecklare ändrade många saker om Calibra-plånboken för att utföra denna uppgift. En konstant som inte förändrades alls var lagets önskan att inkludera Novi i både Facebook Messenger och WhatsApp-nätverk.

Diem Association

Diem Association startade ursprungligen som Libra Association i november 2019. Denna ideella verksamhet är baserad i Zürich, Schweiz. Gruppens mål är att främja allt som rör Libra: s godkännande. Konkret består gruppen av 27 andra företag och ideella organisationer som delar sitt mål att främja de tekniska och ekonomiska fördelarna med plattformen.

Diem uppdaterad vitbok

Diem uppdaterad vitbok

Intressant är att den senaste Novi-återgivningen av gruppen också tog bort Facebook som medlem. Plattformens dotterbolag Novi är fortfarande en kärnaktör i gruppen. Detta steg bör hjälpa lagstiftare att bättre förstå att Facebook och Diem är två separata företag som arbetar helt oberoende av varandra.

Diem Dollar

Diem-dollarn tar över rollen som huvudverktygstoken och kryptovaluta för nätverket. Detta unika finansiella instrument licensieras av den schweiziska tillsynsmyndigheten för finansmarknaden (FINMA). Som sådan överensstämmer token med internationella regler på protokollnivå. Följaktligen får Diem-användare funktioner som konsumentskydd.

Möjliga effekter av Diem

Diem har potential att förändra kryptovalutalandskapet mer än något annat hittills projekt. Facebooks nätverk omfattar miljarder användare. Att erbjuda detta globala samhälle omedelbar tillgång till blockchain-tjänster är revolutionerande i många aspekter. För det första kan det förändra hur pengar skickas globalt för alla användare av nätverket. Inte mer skulle Facebook-användare använda pengaröverföringstjänster eller överföringsföretag för att skicka värde internationellt.

Dessutom skulle integrationen också driva Facebooks marknadsplats till nya höjder. Facebook-marknaden fortsätter att se växande adoption. Användare kan enkelt söka, sälja och köpa objekt från andra lokala användare via detta nätverk. Som det ser ut idag konkurrerar Facebook-nätverket direkt med lokala baserade försäljningsplattformar som Craigslist. Tillägget av en säker betalningsmetod skulle öka användningen till nya höjder. Användare kan också köpa varor som inte finns lokalt tillgängliga med större förtroende.

fånga dagen

Diem avser att ta dagen med sin senaste version. Avlägsnandet av Facebook kommer säkert att blidka vissa tillsynsmyndigheter. Det är dock någon som gissar om lagstiftare är redo att se förbi Facebook-anslutningen och fokusera på fördelarna med projektet ännu. I båda fallen har Diem potential att omforma krypto- och internationella finansmarknader samtidigt. Av dessa skäl kommer Diem att fortsätta att kämpa en uppförsbacke till dess officiella lanseringsdatum.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map