PwC-prognoser Major Blockchain Adoption – Identifierar de bästa användningsfallen

‘The Big Four’ är en moniker som ofta används när man hänvisar till världens största redovisningsnätverk. Som sådan, när en av dessa branschjättar förutsäger den framtida ekonomin, lyssnar världen. PricewaterhouseCoopers (PwC) har nyligen släppt en Rapportera tittar på användningsfall av blockchain-teknik och hur det kan påverka global bruttonationalprodukt (BNP) under de kommande åren.

Genom att notera blockchains förmåga att förbättra “… förtroende, öppenhet och effektivitet över hela organisationen” har PwC målat en förmodligen lysande ljus framtid för den framväxande tekniken.

Använd fodral

En av överklagandena bakom blockchain är dess potential att förändra en mängd industrier till det bättre. Även om dessa användningsfall är många har PwC ringt in vad de anser vara de 5 mest “spelförändrande” applikationerna för tekniken.

1. Ursprung

Förmågan att spåra, verifiera och registrera en produkts livscykel med början vid dess ursprung kallas härkomst. Uttrycket, även om det ofta förknippas med konst, är tillämpligt när det gäller leveranskedjor. När de används i försörjningskedjor har blockchain och dess natur som en digital reskontra förmågan att spara pengar genom att eliminera förfalskade varor, spåra livsmedelsindustrins föroreningar och mer.

Ett exempel på detta skulle kunna vara tjänster somtracr”- en blockchain-tjänst som används av De Beers Group för att verifiera diamanternas äkthet och ursprung.

PwC förväntar sig att detta genomförande kommer att stå för en ökning av den globala BNP på 962 miljarder dollar till 2030.

2. Betalningar

Centralbankens digitala valutor (CBDC), kryptovalutor och stablecoins är beroende av blockchain för att fungera. Medan var och en använder blockchain är olika sätt, ger de alla några viktiga fördelar för slutanvändaren:

  • Ekonomisk insyn
  • Ökad effektivitet
  • Ögonblickliga transaktioner
  • Öka ekonomisk integration

Ett exempel på detta skulle vara Bitcoin – den största kryptovalutan, som kan användas för att överföra värde mellan individer världen över, utan behov av mellanhänder.

PwC förväntar sig att detta genomförande kommer att stå för en ökning med $ 433 miljarder USD i global BNP fram till 2030.

3. Identitet

Även om blockchain kan erbjuda ekonomisk transparens, kan det också användas för att skydda känsliga uppgifter och i processen förhindra identitetsstöld. Dessa uppgifter kan innehålla allt från pass, till socialförsäkringsnummer och mer.

Ett exempel på detta skulle vara en tjänst som ”IBM verifiera referenser”- en blockkedjebaserad tjänst som är byggd för att skydda, samtidigt som man enkelt distribuerar sina uppgifter på kommando.

PwC förväntar sig att detta genomförande kommer att stå för en ökning på 224 miljarder dollar i den globala BNP till 2030.

4. Kontrakt och tvistlösning

En av de mest spännande aspekterna av blockchain är möjligheten att vara värd för “smarta kontrakt”. Blockchain-protokoll som stöder smarta kontrakt ger möjlighet att koda förinställda villkor i digitala kontrakt. Genom att göra detta kan många processer bli automatiserade, samtidigt som de ger ett digitalt spår för avsedd revision.

Ett exempel på detta skulle vara en blockchain-baserad, ”vilja och testamente”- ett juridiskt dokument som automatiskt överför äganderätten till en fastighet efter en förinställd parameter (skaparnas död).

PwC förväntar sig att detta genomförande kommer att stå för en ökning på 73 miljarder USD i den globala BNP till 2030.

5. Kundengagemang

Lojalitets- / belöningsprogram har funnits i årtionden. Tyvärr resulterar de i att slutanvändare måste ha många olika konton medan de bär kort för var och en. Blockchain gör det möjligt att utveckla aggregeringsplattformar – vilket ger användaren tillgång till sina olika konton via en enda portal. Genom att göra detta kan blockchain andas nytt liv i ett system som faller ur mode med efterföljande generationer genom att återinföra bekvämlighet och incitamenta utgifter.

Ett exempel på detta skulle vara den förväntade utgåvan av Bakks belöningsprogram, vilket gör att lojalitetspoäng kan konverteras till kryptovalutor.

PwC förväntar sig att detta genomförande kommer att stå för en ökning på 54 miljarder USD i den globala BNP till 2030.

Sammantaget förväntar sig PwC att användning av blockchain i dessa applikationer, och andra kommer att vara direkt ansvariga för tillägget av cirka 1,76 biljoner dollar till den globala bruttonationalprodukten (BNP). Detta förväntas inträffa på bara nio år.

Med den nuvarande globala BNP som ligger cirka 80 biljoner dollar, skulle det betyda att blockkedjan skulle vara ansvarig för ungefär 1,4 procent av den globala BNP på 1,76 biljoner dollar – om PwC-ekonomer har rätt.

Passar agendan

Baserat på de 5 användningsfall som tidigare nämnts, har blockchain potentialen att hjälpa PwC själv att uppnå nyligen tillkännagivna mål – “netto-noll koldioxidutsläpp 2030”.

Ett område där detta är möjligt är genom ökad effektivitet i försörjningskedjor mellan PwC och dess många partners runt om i världen.

Försörjningskedjor har länge märkts som ineffektiva och i behov av förändring. Ett annat exempel på ett blockchain-baserat projekt som vill ändra denna berättelse är ‘TradeLens’. Det här projektet, som arbetar med att digitalisera globala försörjningskedjor, var mest nyligen antagen av den kanadensiska sjöfartsjätten ”Canada Pacific”.

PwC förbinder sig till netto noll 2030 globaltPwC förbinder sig till netto noll 2030 globalt

Titta på den här videon på YouTube

Skatterapport

Om det inte är uppenbart är blockchain ett hett ämne just nu. När ekonomisk oro upplevs runt om i världen söker både individer och företag aktivt efter lösningar på en mängd problem. Blockchain är dock inte en perfekt lösning för alla. Med tekniken som håller potentialen att stärka olika branscher (såsom ovan nämnda användningsfall) kommer också en serie nya frågor – regleringsvägledning och beskattning.

PwC har noterat detta hinder och släppte nyligen en Rapportera om behovet av fortsatt tillväxt kring regleringen av digitala tillgångar som kryptovalutor – en av blockchains vanligaste implementeringar och ofta används som betalningsform.

I sin rapport lyfter PwC fram olika länder runt om i världen för digitala tillgångar som kryptovalutor. Om en sak klargjordes är det att även om det har gjorts framsteg behövs mycket mer.

”… betydande arbete har utförts under de senaste åren av skattemyndigheterna för att ge vägledning till skattebetalarna. Vi har dock också observerat att den vägledning som har utfärdats inte har hållits uppdaterad med den senaste utvecklingen i branschen. ”

Det fortsätter,

”Med tanke på förändringstakten i branschen, liksom bredden av applikationer för digitala finansiella tillgångar, kommer det att vara viktigt att framtida riktlinjer är principbaserade och inte alltför receptbelagda. Detta kommer att undvika att vägledningen blir föråldrad innan den släpps och förhindrar att skatten hindrar utvecklingen av nya spännande affärsmodeller som kanske ännu inte är tänkta av beslutsfattare. “

PwC

PricewaterhouseCoopers (PwC) grundades 1998 och har sitt huvudkontor i London, Storbritannien. Idag är PwC-nätverket erkänt som ett av världens största kontoföretag och sysselsätter mer än 250 000 personer över hela världen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map