Centralbankens digitala valutor (CBDC) – utvecklingsuppdatering

När världen fortsätter att bli alltmer digital ser vi att olika regeringar runt om i världen arbetar hårt med att utveckla digitala valutor. Dessa digitala motsvarigheter till varje nations FIAT-valuta har ofta fördelar som de kallas ”digitala bankvalutor” eller ”CBDC”..

Idag tar vi en kort titt på några av de senaste framstegen som gjorts av länder som leder vägen för CBDC-utveckling.

Bahamas

En sanddollar är namnet på en typ av urchin som lätt finns i det varma vattnet nära ekvatorn. Dessa varelser får sitt namn på grund av sitt utseende och liknar ett mynt av sand. Som sådan är det passande att Bahamas har myntat sitt kommande CBDC som “Sand Dollar”.

Sanddollarprojektet överskuggas ofta av framstegen med den digitala yuanen – den senare är trots allt en produkt av världens näst största ekonomi. I verkligheten var sanddollaren en av de första CBDC som släpptes. Även om de endast används inom gränserna för dess gränser, har tjänstemän vid Centralbanken i Bahamas nyligen gjort det anges att det snart kommer att kunna användas över hela världen.

Även om Kina kan överskugga framstegen i Bahamas med den offentliga prövningen av dess CBDC, tros det att Sanddollaren så småningom kommer att bli den första som släpps officiellt i global skala.

Kanada

Hittills har Kanada tagit en mer skrämmande inställning till CBDC än de flesta. Medan andra länder redan har ansett ett CBDC som vägen framåt, har Kanada beslutat att vänta och se hur dessa projekt fungerar.

”Bank of Canada är engagerat i ett omfattande forskningsprogram för att analysera riskerna och möjligheterna med denna nya utveckling. En viktig del av detta program är övervakningsramen för pengar och betalningar och beredskapsplaneringen för en centralbank digital valuta (CBDC). Detta är ett program av stor social betydelse och kommer att kräva att vi bryter ny mark. ”

Även om Bank of Canada har angett att den kommer att vara redo för en CBDC när det är dags, verkar det som om det förstärker sin forskning om deras användning. Detta gjordes nyligen tydligt, som jobbannonser offentliggjordes och letade efter en ekonom som var väl insatt i blockchain för att leda sin forskning.

Kina

Utan tvekan är Kina en av, om inte DEN ledande inom CBDC-utveckling. Kallad den digitala yuanen har Kinas CBDC redan gått in i en offentlig testfas.

Detta test såg People’s Bank of China distribuera 10 miljoner digitala yuan ($ 1,5 miljoner USD) i form av ett lotteri i mitten av oktober till invånarna i Shenzhen. I detta test var tusentals lokala handlare utrustade med förmågan att acceptera den nyligen distribuerade digitala yuanen. Tidigt rapporter indikerar en blandad reaktion, med frågade användare som citerar brist på bekvämlighet, incitament och dålig timing som problem kring den digitala yuanen.

Även om detta helt enkelt kan vara en testfas och inte en officiell lansering, visar det tydligt att Kina ligger i framkant av utvecklingen när det gäller ett CBDC.

Ryssland

Inte alla nationer skapar digitala bankers digitala valutor av nöd, men av nödvändighet. En av rädslorna som är förknippade med CBDC är den potentiella förmågan att hjälpa nationer att klara av införda ekonomiska sanktioner. Denna rädsla fick bara mer ryssland av Ryssland själv, som Rysslands Bank är rapporterad att uttryckligen ha citerat denna potential som en anledning till utvecklingen av en digital rubel.

Även om Ryssland inte har fattat ett slutgiltigt beslut om huruvida det kommer att släppa ett CBDC eller inte, verkar det alltmer så att detta kommer att vara fallet. Som det ser ut, förväntas en rysk CBDC vara strukturerad som i huvudsak en statligt stödd stablecoin, med varje digital rubel som stöds av traditionella rubel.

CBDC Wrap-Up

Om en sak har klargjorts under de senaste månaderna är det att CBDC inte längre är en möjlighet, de utvecklas nu aktivt av regeringar runt om i världen. Under de närmaste åren kommer vi sannolikt att se flera av dessa valutor i “cirkulation”. Som ett resultat måste världens största ekonomi (USA) förberedas, eftersom dessa CBDC har potential att minska resten av världens beroende av US-dollarn – en hållning nyligen delad av Deutsche Bank.

“Antagande av CBDC i viktiga bilaterala handelsförhållanden kan urholka dollarns företräde på den globala finansmarknaden.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map