Historia och utveckling av Cryptocurrency Forks

Kryptovalutor uppstod på två sätt; skriva en ny kod från noll eller manipulera den befintliga koden (forking).

När en gaffel följer, delas den överordnade kryptovalutan upp i två som ger en ny alternativ tillgång med små skillnader från den viktigaste. Det måste upprättas enighet för alla kryptovalutaekosystem för att fortsätta med att producera en annan gaffel.

På grund av en eller annan anledning har en stor del av de bästa altcoinsna gafflat. Som alltid var Bitcoin den första och sedan andra blockchains beslutade att följa efter. Låt oss titta på flera gafflar och vad de skapades för att lösa.

Bitcoin gafflar

Det första blocket som någonsin bryts på Bitcoin-plattformen hände i januari 2009, och under dessa dagar fanns det flera gruvarbetare och det innebar stabilitet. När tiden gick innebar problem med skalbarhet, höga transaktionskostnader och långa väntetider att programvaran behövde uppgraderingar. Detta var början på gafflarnas historia.

Bitcoin XT var den första gaffeln som inträffade på BTC blockchain och ägde rum 2015. Målet var att öka nätverkets blockstorlek till 8 MB, vilket skulle se att antalet transaktioner förbättrades från 7 block per sekund till 24. Projektet startade bra men frenesin kring den dödades 2016 när de flesta gruvarbetare drog sig tillbaka.

Bitcoin Classic

Även efter Bitcoin XTs död gav Bitcoin-gruvarbetare aldrig upp önskan att öka blockstorleken. De gick vidare och skapade Bitcoin Classic-gaffel som gav upphov till Bitcoin Classic-kryptovaluta. Valutan verkar gå bra och har redan uppnått flera milstolpar i sin femåriga utvecklingsstrategi.

Bitcoin kontanter

De flesta gafflar har en anledning som vanligtvis är att implementera en funktion som kommer att leda till förbättrad funktion. Bitcoin Cash, å andra sidan, skapades av gruvarbetare som ansåg att Segwit var ett hot mot Bitcoin-nätverket och därmed flyttade bort.

Bitcoin Cash fick stöd från inflytelserika individer som Roger Ver och antogs snabbt av Kraken direkt efter skapandet. För närvarande är det den fjärde största kryptovalutan efter marknadsvärde. Andra gafflar som Bitcoin gick igenom inkluderar Bitcoin Gold, Bitcoin Gold Status, Bitcore, Bitcoin Diamond, Bitcoin Faith, Bitcoin Lite och många fler.

Det finns också gafflar i rad och de inkluderar Lightning Bitcoin, Bitcoin God (tro det eller inte), Bitcoin Silver, Bitcoin Atom etc.

Ethereum

Även om det ser perfekt ut för de flesta av sina investerare, är det Ethereum blockchain hade och har fortfarande problem som krävde gaffel. Den mest anmärkningsvärda gaffeln i detta nätverk var Ethereum Classic som inträffade i juli 2016 efter DAO-hacket som såg 50 miljoner dollar i eter förlorat. Efter denna händelse röstade vissa människor för att få plattformen gaffel och alla förluster återhämtade sig medan en mindre sektion inte instämde i denna syn att blockkedjor aldrig skulle förändras.

Ändå hände gaffeln och den mindre gruppen gick med den nybildade Ethereum Classic medan kärnutvecklarna som ångrade hacket behöll det gamla namnet Ethereum. Andra gafflar som kommer från eterblockkedjan inkluderar EtherGold, EtherZero, Ethereum Modification och EthereumFog.


Monero

Till och med de bästa, integritetscentrerade kryptovalutorna som Monero har fortfarande problem som kan lösas genom gaffling. I mitten av mars planerade Monero att gaffla i block 1529810 vilket ledde till födelsen av Monero V (XMV). Som det är med andra kryptomynt, är gaffeln avsedd att lösa skalningsproblem genom att införa nya protokoll. Även om gaffeln är skapad för att lösa problem – användare betraktar gaffeln som en ‘bluff’ eftersom teamet som ansvarar för Monero V inte alls är professionellt och tenderar att göra saker bara för sitt eget intresse..

Litecoin

Litecoin gafflade för att producera Litecoin Cash (LCC) vilket gjorde den senare till en gaffel sedan Litecoin splittrades från Bitcoin 2011. LCC fick inte mycket kärlek från kryptoentusiaster förmodligen på grund av brist på en ordentlig färdplan.

Nu finns det två typer av gafflar som kan hända i kryptovalutans ekosystem. Låt mig förklara skillnaderna.

Som nämnts tidigare betyder en gaffel helt enkelt divergens i en blockchain-programvara. Ändringarna kan antingen vara tillfälliga eller permanenta och den här situationen leder till två grupper av gafflar, dvs. hårda och mjuka. Låt oss definiera vad dessa termer står för.

Hård gaffel

En hård gaffel refererar till fullständig avvikelse från en blockchain-programvara där alla tidigare noder utan uppgraderingen nekas åtkomst till den nybildade blockchain. Denna radikala omvandling av en programvara gör vanligtvis tidigare giltiga block helt ogiltiga. Både de nya och gamla blockkedjorna blir oberoende.

Under denna typ av gaffel fortsätter en blockkedja med den befintliga vägen för att generera nya block medan den nya vanligtvis tar en helt annan väg. Gruvarbetare som vill vara en del av det helt nya avsnittet måste installera uppgraderingarna medan de som fortfarande värdesätter den äldre kedjan kommer att behålla sina noder som de var.

Ingen individ kan föreslå och skicka en hård gaffelrörelse. Idén måste stödjas av över 90% av gruvarbetarna för att förändringen ska kunna genomföras. Exempel på en gaffel som aldrig fick stöd från en majoritet av medlemmarna inkluderar Segwit2x, även känd som NO2x, som syftade till att förbättra Bitcoins skalbarhetsproblem genom att öka blockstorleken till 2 MB. Bitcoin Gold och Bitcoin Cash är kända exempel på hårda gafflar.

Mjuk gaffel

När en gaffel händer och två kryptovalutor bildas i samma äldre kedja kallas detta en mjuk gaffel. I dessa gafflar kan även äldre transaktioner fortfarande valideras av uppgraderade noder. Detta scenario kallas bakåtkompatibelt. Men om noder utan uppgradering fortsätter att bryta nya block kommer de uppgraderade att känna igen dem.

Poängen

Gafflar är riskabla och kan ha negativa konsekvenser för en blockchain om de inte bedrivs ordentligt. Ändå planeras de alltid noggrant av kärnutvecklare och andra individer i syfte att åtgärda ett problem så att nätverket kan fungera smidigt.

När vi går in i framtiden, låt oss hoppas att gafflar gör mer än bara att hantera skalning och integritetsproblem.

Catalin är grundaren av E-handelsplattformar och Avblockera. Han är designentusiast och älskar matcha och brinner för bitcoin och blockchain-teknik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map