Från en bit pizza till flygbiljetter – utvecklingen av kryptoköp

Bitcoins whitepaper, som publicerades 2008 under pseudonymen Satoshi Nakamoto, lade grunden för decentraliserade betalningar. Med tiden ökade intresset för decentraliserade valutor och betalningssystem och Bitcoin-värdet ökade också.

Parallellt med Bitcoins värdeökning har alternativa kryptovalutor uppstått med en kraftigt förbättrad skalbarhet. Nya tjänster, till exempel kryptobetalkort, möjliggör sömlös integrering av fiat-betalningar i kryptoekonomin. Låt oss granska de steg som kryptovalutor har tagit för att bli ett globalt betalningssystem.

Från Dark Web till Pizza Delivery

På grund av den pseudo-anonyma karaktären av peer to peer-betalningar var det oundvikligt att ett av Bitcoins första användningsfall var att underlätta skumma transaktioner. Som sådan valdes kryptovalutan snart som det primära betalningsalternativet för de olika lagliga och ofta olagliga erbjudandena på det mörka nätet.

Ingen annan än John McAffee, en av Bitcoins mest högljudda anhängare och serielöpare för det amerikanska ordförandeskapet, medger öppet att ha betalat för droger, porr och krokar med kryptovaluta. För Silk Road, en av de mörkaste nätets största svarta marknader, uppskattas plattformen omsätta cirka 1,2 miljarder dollar. När plattformen stängdes 2013 grep myndigheterna cirka 3 miljoner dollar i Bitcoin.

Bitcoin-betalningar är dock inte privata. Många blockchain-tjänster, inklusive krypto-till-fiat-utbyten, måste uppfylla KYC / AML-kraven. Därför kan myndigheter i många fall koppla kryptovalutatransaktioner till en identitet. Detta kvalificerar kryptovalutor som legitima betalningssystem.

På sidan av lagliga transaktioner har Electronic Frontier Foundation och WikiLeaks börjat acceptera Bitcoin för donationer redan 2011. Många lagligt verkande handlare har börjat acceptera Bitcoin och några av dess olika Altcoins som betalningsalternativ.

Den resulterande prisuppskattningen av Bitcoin hade sin rättvisa andel av udda historier, från mannen som kammade genom en deponi i ett desperat försök att hitta sin hårddisk med 7500 Bitcoins till den legendariska pizzatransaktionen. I 2010 års transaktion betalade en man från Florida (vem) 10000 Bitcoins i utbyte mot två Papa Johns pizzor.

Detta evenemang, som gick in i historien som det första Bitcoin-köpet, firas årligen den 22 maj. Från och med förra Bitcoin Pizza Day är dessa 10000 Bitcoins värda ungefär 80 miljoner US-dollar.

Från 7 TPS till skalbara blockkedjor

Med bara 7 transaktioner per sekund har Bitcoin en notoriskt låg transaktionskapacitet. Eftersom transaktioner på Bitcoin blockchain konkurrerar om transaktionskapaciteten med hjälp av deras avgifter kan detta leda till kraftiga höjningar av avgifterna, särskilt under tider med hög efterfrågan på transaktioner..

Medan avgifterna för en enda transaktion har varit relativt stabila under de senaste tre månaderna och svävande runt 0,60 dollar, fanns det perioder då Bitcoin-ägare var tvungna att betala flera dollar för att göra en betalning. Under sprängningen av 2017-bubblan, avgifterna gick till och med så högt som $ 54.

För att lösa problemet med skalbarhet har vissa gruvarbetare föreslagit att öka blockstorleken från 1 MB till 8 MB. Eftersom majoriteten av gruvarbetare motsatte sig detta förslag, splittrade förespråkarna från Bitcoin blockchain och skapade Bitcoin Cash i en hård gaffel.


Vid ungefär samma tid har skalbara Altcoins börjat dyka upp och förbättras konsekvent över tiden. Med moderna Proof of Stake-blockchains, som kan hantera tusentals transaktioner per sekund, är det möjligt att göra transaktioner som kostar en bråkdel av en cent och komma fram till mottagaren inom bara fem sekunder. Nyligen, Bitcoin SV, som delades av i en annan hård gaffel från Bitcoin Cash, har helt övergett blockstorlekar, möjliggör en praktiskt taget obegränsad transaktionskapacitet.

En annan modern utveckling inom blockchain-sektorn är framväxten av stallmynt. många blockchain-användningsfall kräver prisförutsägbarhet, vilket inte kan uppnås med icke-backade kryptovalutor på grund av deras volatilitet. Särskilt konsumenter föredrar vanligtvis stabila priser framför valutarisken med kryptovaluta. Dessutom ger stablecoins en mängd olika applikationer inom sektorn Decentralized Finance (DeFi).

Från koppar kaffe till ett globalt betalningssystem

Under tiden har acceptansen av kryptovalutabetalningar förbättrats ytterligare. Ett exempel på detta är det tjeckiska hackerspace Paralelní Polis, som också är värd för Institute of Cryptoanarchy. Hackerspace i Prag är stolt över att ha blivit världens första Bitcoin-bara kaffebar.

Under höjden av Bitcoins avgiftshöjning har Polis introducerat Litecoin och Bitcoin Cash som alternativa valutor. Besökare utan tidigare exponering för kryptovalutor kan få sitt kaffe genom att köpa kryptovaluta från en Bitcoin / Litecoin-bankomat i hackerspace eller genom att köpa ett förinstallerat plastplånbokskort.

I ett pilotprojekt förra året har den internationella icke-statliga organisationen Oxfam distribuerat ett parti tryck-och-betala-kort som katastrofhjälp till samhällen i Vanuatu. Varje kort var förinstallerat med 50 enheter av DAI-stablecoin. Lokala butiker fick PoS-system där kortinnehavare kunde lösa in sitt stöd.

Under de senaste åren har forskning tydligt visat att ekonomiskt stöd är mer effektivt än att donera fysiska varor, eftersom det senare undergräver den lokala ekonomin. Oxfam säger att projektet var en överväldigande framgång, eftersom denna form av kryptostöd var mycket effektivare än kontantöverföringar eller donationer in natura. Som sådan vill de uppskala kryptovalutans lättnader i Vanuatu.

Eftersom den historiska pizzatransaktionen (mottagaren var en brittisk man, som beställde pizzorna med sitt kreditkort), är kryptoköp beroende av mellanhänder, när en leverantör inte accepterar direkta kryptobetalningar. Onlinetjänster uppstod snart som sålde digitala kuponger i utbyte mot kryptovaluta, som sedan kunde lösas in på olika online- och fysiska marknadsplatser, såsom Amazon.

Den senaste trenden i utvecklingen av kryptovalutans betalningssystem är kryptobetalkort. Här utfärdar en betrodd vårdnadshavare ett betalkort, som fungerar helt bra på alla PoS som accepterar Visa-kort. Kunder kan ladda sitt betalkort med fiat eller kryptovaluta. När de använder sitt kort för att göra ett köp från sin kryptobalans, byter depå automatiskt inköpsbeloppet och överför fiatvalutan till mottagaren.

En sådan tjänsteleverantör är CoinZoom. I samarbete med sin branschledande förvaringspartner BitGo erbjuder CoinZoom en rad differentierade Visa-betalkort. Med licenser i alla 50 stater är CoinZoom helt kompatibel för sina amerikanska kunder.

Förutom att överföra sina befintliga kryptofonder till CoinZoom-plånböckerna kan användarna också finansiera sin plånbok genom olika traditionella betalningsmetoder med fiatvaluta, som sedan kan bytas ut till över 40 kryptovalutor. Med hjälp av en mobilapp kan CoinZoom-kunder när som helst välja kryptovalutaplånboken, från vilken inköpsbelopp dras.

Vad som gör att CoinZoom sticker ut från andra krypto-betalkortsleverantörer är säkerheten från BitGo. Eftersom BitGo håller den stora majoriteten av sina medel i kalla plånböcker och är försäkrad mot förluster på upp till 100 miljoner dollar är alla CoinZoom-insättningar helt säkra från hackare. På grund av Visas policy för nollansvar är kortinnehavare inte ansvariga för bedrägliga transaktioner vid förlorade eller stulna kort.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map