Vad är Distribuerad Ledger Technology (DLT)?

Distribuerad Ledger Technology (DLT) är en av de snabbast växande tekniska sektorerna i världen. Medan de flesta anser att termerna blockchain och DLT är utbytbara, är detta inte fallet. Faktum är att blockchains bara är en liten del av DLT-sektorn. Viktigt är att en distribuerad huvudbok är en databas som finns i duplikat över flera punkter i ett nätverk.

Som namnet antyder är det huvudsakliga kännetecknet för dessa nätverk deras decentralisering. Följaktligen innehåller alla DLT: er den tekniska infrastrukturen och tillhörande protokoll som krävs för att köra ett distribuerat nätverk. Dessa processer inkluderar möjligheten att samla in, validera och få åtkomst till oföränderlig data över flera noder i samma nätverk.

Hur Distribuerad Ledger-teknik fungerar

DLT kan fungera på många olika sätt. Men alla DLT: er är beroende av någon form av samförstånd för att bekräfta tillståndet för nätverket. En konsensusmekanism är ett protokoll som tillåter nätverksdeltagare att validera nätverkets tillstånd. När det gäller blockchain-distribuerad storboksteknik är de vanligaste formerna av konsensusmekanismer Proof-of-Work (PoW) och Proof-of-Stake (POS) -systemen.

Båda mekanismerna utför samma uppgift, om än på olika sätt. I ett PoW-system tävlar nätverksnoder om att lösa en komplex matematisk ekvation. Den första noden som slutför ekvationen får lägga till nästa block i blockkedjan. Denna process är mycket säker men det kräver intensiv elektrisk användning. Dessa höga energibehov fick utvecklare att söka hållbara alternativ.

Whitepaper för Bitcoin

Bitcoin Whitepaper – Distribuerad Ledger-teknik

I ett PoS-system tävlar datorer fortfarande om att lägga till nästa block, men på ett annat sätt. Användare validerar block med en satsningsmekanism. Staking är handlingen att placera dina mynt i en synkroniserad nätverksplånbok. Noderna med flest mynt och de längsta insättningstiderna är mer benägna att lägga till nästa transaktionsblock och få belöningen.

Fördelar med Distribuerad Ledger-teknik

Fördelarna med DLT är för enorma att ignorera. DLT-nätverk ger en transparent och säker metod för företag och privatpersoner att bedriva äkta peer-to-peer-handel. Dessa system ger effektiv hantering av dynamiska data på nivåer som var ofattbara bara några år tidigare.

Tillförlitlig natur

DLT är en enorm uppgradering över centraliserade system av många skäl. För det första tillhandahåller dessa nätverk en immutabilitets- och transparensregistrering av alla transaktioner. I en offentlig DLT kan vem som helst gå in i nätverket och verifiera vilka transaktioner som har skett. Denna öppenhet ger användarna mer självförtroende.

Säkra alternativ

Decentralisering stöder hela konceptet med en DLT. Dessa nätverk är säkrare eftersom de tar bort alla centraliserade attackvektorer. I ett DLT-nätverk övergår risken från ett centraliserat mål till tusentals mindre vektorer. Eftersom dessa mindre noder inte har stora mängder värdefulla tillgångar som en central styrande myndighet, är de mindre benägna att uppleva en större attack.


Dessutom använder DLT högteknologisk säkerhet för att säkerställa att deras nätverk förblir rent. Noder som anger skadlig eller falsk data utvisas omedelbart från nätverket. Denna strategi hjälper till att effektivisera hela konsensusprocessen.

Kostnadsminskning

DLT: s tillförlitliga natur gör dem till ett attraktivt alternativ för företag som söker en säker nätverkslösning. DLT: er som Blockchain-nätverk eliminerar behovet av verifieringssystem från tredje part. Eftersom vart och ett av dessa system lägger till mer kostnader och tid för varje transaktion ökar effektiviteten avsevärt genom att eliminera dem. Företagen förstår peer-to-peer-karaktären hos dessa nätverk gör dem billigare att driva än ett centraliserat system.

Skillnader mellan Blockchain och DLT

Från och med nyligen verkar termerna blockchain och DLT ha blivit leriga. Att förstå skillnaderna mellan dessa villkor är ett viktigt steg för att bli en mer informerad investerare. Tänk på blockchain som bara en liten del av sektorn för distribuerad storbok. Det är viktigt att inte alla DLT: er är blockkedjor. Faktum är att DLT har funnits i århundraden, långt innan den första datorn någonsin fanns.

Blockchain vs Distribuerad Ledger-teknik - Cryptodigest

Blockchain vs Distribuerad Ledger-teknik – Cryptodigest

Dessutom är inte alla blockkedjor decentraliserade men de är DLT. Centraliserade blockkedjor använder ett nätverk av noder men de är beroende av en central myndighet för den slutliga transaktionsverifieringen. Dessa system är mer populära inom traditionella finansiella system eftersom de gör det möjligt för den centraliserade parten att ändra och korrigera transaktioner vid behov. Det är värt din tid att studera de exakta skillnaderna. På detta sätt kan företagare och företagsledare avgöra vilken lösning som bäst passar deras strategi.

DLT: s historia

DLT har en lång och anmärkningsvärd historia. Medan den vanligaste formen av DLT som talas om idag är blockchain, har dessa system använts i århundraden. Det är viktigt att förstå att blockchain-tekniken förbättrade DLT: er eftersom det var det första systemet som löste problemet med dubbla utgifter.

I grund och botten var elektroniska valutor som är beroende av DLT redan innan Bitcoin. Ingen hade dock konfigurerat hur man skulle ta bort möjligheten för onödiga aktörer att dubbelt spendera digital valuta. Det var inte förrän Satoshi Nakamoto introducerade Bitcoins vitbok om att dessa frågor äntligen upphörde och att digitala valutor tog fart.

Några av de tidigaste formerna av DLT började i antiken. Historiker rapporterade att det i forntida Rom fanns en distribuerad huvudbok som gjorde det möjligt för sina medborgare att göra inköp i vilken region som helst i imperiet. Denna huvudbok hjälpte till att stimulera ekonomisk aktivitet över hela imperiet och hjälpte Rom att uppnå sin historiska status.

Digitala DLT: er

Digitala versioner av DLT började dyka upp så tidigt som 1991. Vid denna tid framträdde det första konceptet med en DLT som det är känt idag. Den första DLT var bara ett koncept skrivet om i ett papper av de två forskarna som heter Stuart Haber och W. Scott Stornetta. I deras tidning med namnet “Hur man tidsstämplar ett digitalt dokument de två diskuterade procedurerna för att certifiera skapande och modifiering av digitala dokument”Grunderna i en digital DLT började ta form.

2002

2002 byggde David Mazières och Dennis Shasha på detta koncept med sitt arbete. Dessa två innovativa utvecklare introducerade konceptet ”Bygga säkra filsystem från bysantinsk lagringsnätverksfilsystem med flera användare som heter SUNDR (Secure Untrusted Data Repository) ”. Detta dokument var det första som diskuterade möjligheten att använda block för att organisera transaktioner.

2005

Under 2005 Nick Szabo berömde föreslog en av de tidigaste formerna av digitala kontanter – Bitguld. Hans förslag var revolutionerande vid den tiden. Det introducerade aldrig tidigare sett begrepp som klientpusselfunktioner och Proof-of-Work-funktionen. Många av dessa begrepp tog sig in i Bitcoins kärnkodning.

Nick Szabo - Bitcoin

Nick Szabo – Bitcoin

Intressant nog trodde många att Nick Szabo var den verkliga Satoshi Nakamoto på grund av dessa likheter. Tyvärr förnekade Szabo att han hade något att göra med Bitcoins skapande offentligt. Trots hans förnekelse finns det fortfarande en stor del av kryptosamhället som fortfarande insisterar på att han spelade en direkt roll i skapandet av världens första kryptovaluta.

2009 Bitcoin

Bitcoin förändrade allt. Introduktionen av blockchain-nätverk till DLT-sektorn var ett stort framsteg. Det innebar för första gången i historien att en pålitlig och verifierbar digital valuta kunde fungera.

Särskilt markerar födelsen av Bitcoin en uppgång i DLT-utvecklingen globalt. Det gav en katapult för framsteg inom denna sektor. I dag fortsätter denna utveckling nya och spännande DLT-innovationer.

Distribuerad Ledger-teknik – idag

2015, blockchain-plattformen Iota Introducerade en DLT som skulle kunna utnyttja sakernas internet (IoT) för valideringsändamål. IoT består av alla smarta enheter i världen. I denna nya typ av DLT skulle ett protokoll som kallas Tangle tillåta miljarder smarta enheter runt om i världen att verifiera nätverksförhållandena. I huvudsak skapade denna utveckling den största DLT som fanns.

R3 Corda

En annan stor DLT-utveckling inträffade med introduktionen av R3: s Corda DLT. Det är viktigt att Corda inte är en blockchain. R3: s nya system använder pluggbara notarier för att uppnå enighet. Intressant kan ett enda Corda-nätverk innehålla flera notarier som ger sina garantier med hjälp av en mängd olika algoritmer. På detta sätt ser Corda inte någon speciell konsensusalgoritm.

Risker med Distribuerad Ledger-teknik

Eftersom DLT blir vanligare på marknaden är det viktigt att förstå att det som alla tekniker finns några risker att tänka på. DLT är bra för att överföra och verifiera data. Det finns dock ingen garanti för att dessa data kom in korrekt i systemet. En av de största frågorna för dessa oföränderliga huvudböcker är skillnader i datainmatning.

I grund och botten litar DLT på exakta uppgifter för att utföra sina uppgifter. Om en anställd matar in någon del av dessa uppgifter felaktigt skapar det en krusningseffekt som kan kaskadera ner nätverket. Dessa farhågor innebär att alla DLT-aktiverade företag måste vara försiktiga för att säkerställa att all datainmatning sker utan fel. För att utföra denna uppgift bör företag utöva aktsamhet när de skriver in innehåll i en DLT.

DLT – Ett bättre alternativ

Det är lätt att se varför så många företag fortsätter att se mot DLT som ett sätt att effektivisera affärsfunktionaliteter. Som sådan kan du förvänta dig att se DLTs bli en viktig del av många affärssystem framåt. För närvarande har dessa unika nätverk oändlig potential för att förändra sättet världen bedriver verksamhet på.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map