Hur man kommer igång med handel med futures

Om du menar allvar med handel vill du överväga terminsmarknaden. Futures är bland de mest likvida och billigaste marknaderna att handla. De flesta terminsmarknader är också mycket aktiva med betydande prisrörelser varje dag. De kan handlas på valfri tid, allt från minuter till månader. Det här inlägget täcker allt du behöver veta för att komma igång med att handla futures.

Vad är futures??

Futures är en typ av finansiellt derivat som handlas på börser. Ett terminskontrakt är helt enkelt ett avtal om att köpa eller sälja en underliggande tillgång till ett specifikt pris en viss dag i framtiden. De är en typ av finansiellt derivat eftersom priset härrör från priset på en annan tillgång.

Futures handlas med marginal, så endast en bråkdel av värdet på ett kontrakt betalas i förskott. Detta belopp returneras när positionen stängs.

Futureskontrakt markeras till marknaden varje dag. Om stängningskursen är högre än föregående dag krediteras konton som innehar långa positioner positionens värdeökning medan konton med korta positioner debiteras. Om priset är lägre inträffar det motsatta.

Vissa terminskontrakt regleras fysiskt medan andra regleras för kontanter. Fysisk avveckling innebär att den underliggande tillgången byter händer vid utgångsdatum medan kontantavräkning innebär att värdet på tillgången byter händer.

Futures Markets

Futures utvecklades ursprungligen för att låta köpare och säljare av jordbruksråvaror låsa in priserna före säsongens slut. Detta möjliggjorde bättre planering för jordbrukarna och de som köpte sina produkter. Sedan dess har terminskontrakt införts på andra råvaror som metaller, olja och gas av samma skäl.

Varutermmarknader kan delas in i tre kategorier:

  • Mjuka råvaror inkluderar jordbruksprodukter som majs, kaffe, kakao, fläsk, nötkött, apelsinjuice och virke. Många av dessa produkter är säsongsbetonade och utbud och efterfrågan beror på väderförhållandena och konsumtionstrenderna.
  • Hårda råvaror är ädelmetaller och oädla metaller och inkluderar guld, silver och koppar. Dessa industrier har mycket långa cykler och priserna är nära kopplade till ekonomisk tillväxt och inflation.
  • Energiråvaror inkluderar olja, gas och eldningsolja. Dessa marknader påverkas av ekonomisk tillväxt, geopolitiska händelser och komplexa försörjningskedjor.

På 1970-talet infördes terminskontrakt på aktieindex och obligationer. De gör det möjligt för institut och fonder att säkra exponering och låta aktiva handlare spekulera i positiva och negativa prisrörelser med hävstångseffekt. De största terminsmarknaderna i världen är marknaderna för S&P500 och amerikanska obligations futures.

Valutaterminer används av importörer, exportörer och företag för att säkra sin valutaexponering. Även om det finns aktiva valutaterminer, görs de flesta säkringar med valutaterminer som är skräddarsydda avtal som handlas i OTC (över diskmarknaden) snarare än på börser.

Terminologi och kontraktsspecifikationer

Ett terminskontrakt är som alla andra bindande kontrakt och har standardiserade specifikationer. Du måste förstå följande termer när du handlar terminer.

Underliggande tillgång: Tillgången som kontraktet bygger på

Utgångsdatum: Datum då kontraktet löper ut och regleras.

Kontraktsstorlek: Mätt i enheter av den underliggande tillgången.

Markera värde: Värdet på det lägsta belopp som kontraktets pris kan flyttas.

Marginal per kontrakt: Marginalkravet för varje kontrakt.

Underhållsmarginal per kontrakt: Vanligtvis måste du ha en viss marginal i ditt konto för varje kontrakt du har. Detta är för att tillgodose eventuella mark-to-market-förluster, och du måste sätta in ytterligare medel om ditt marginalbalans faller under tröskeln.

Förutom dessa villkor är det bra att också förstå öppet intresse och verkligt värde.

Öppet intresse: Futuresbörser publicerar det totala antalet öppna positioner för varje kontrakt, så kallat öppet intresse. Om öppet intresse är 1 000 finns det 1 000 långa positioner och 1 000 korta positioner. Ju mer öppet intresse det finns när utgångsdatumet närmar sig, desto mer volatil kommer marknaden troligen att vara.

Rimligt värde: Vid utgången är priset på ett terminskontrakt lika med priset på den underliggande tillgången. Innan utgångsdatumet handlas dock futures nära deras verkliga värde, vilket skiljer sig från spotpriset.

Verkligt värde beräknas genom att addera kostnaden för att hålla den underliggande tillgången till spotpriset och sedan dra av eventuella kassaflöden som innehavaren kan få. Kostnader som läggs till spotpriset inkluderar kapitalkostnaden och eventuella kostnader i samband med lagring, transport eller försäkring av tillgången. Kostnader som subtraheras inkluderar utdelningar och kupongbetalningar om tillämpligt.

Beräkna storleken på en futuresposition

Ett vanligt misstag som nya terminsaffärer gör är att missförstå storleken på deras positioner. Det viktigaste numret att vara medveten om är exponeringsvärdet (även känt som det nominella värdet) på de kontrakt du köper. Att kunna beräkna en positions fiktiva värde är avgörande för effektiv riskhantering.

Låt oss säga att du köper två kontrakt med en exponering på 100 000 dollar vardera och marginalbeloppet du behöver behålla för varje kontrakt är 7 500 dollar. Även om du bara behöver $ 15 000 i marginal för att öppna positionen är din exponering för den underliggande marknaden värd $ 200 000.

En 5-procentig förändring av priset på den underliggande tillgången kommer att leda till en förändring på 10 000 USD i positionens värde. Om prisförändringen är till din fördel kommer ditt konto att krediteras $ 10 000, medan ett drag som inte är till din fördel kommer att resultera i en debitering på $ 10 000 för ditt konto.

Det nominella värdet av ett terminskontrakt är ofta inte lätt tillgängligt, så du måste kunna beräkna det. Normalt beräknas det nominella värdet för olika marknader på ett något annat sätt och enligt följande:

Index Futures

Varje indexkontrakt har en multiplikator som multipliceras med indexnivån för att nå ett kontrakts dollarvärde.

 S&P500 e-mini-kontrakt har en multiplikator på $ 50. Så om terminshandeln till 3.450 ger ett kontrakt dig en exponering på $ 172 500 (3.450 × 50).

Ett kryss är 0,25 poäng, så om kontraktspriset rör sig ett kryss, ändras positionsvärdet med $ 12,50 ($ 50 x 0,25).

Råvaruterminer

Råvaruterminer har var och en sin egen måttenhet och ett kontrakt gäller ett visst antal enheter.

Till exempel är ett majskontrakt för 5 000 buskar majs. Om priset per bussning är $ 4,30 är ett kontrakt värt $ 21 500 ($ 4,32 x 5000).

För oljeterminer är ett kontrakt på 1 000 fat olja. Så, om olja handlas till $ 40 per fat, är ett kontrakt värt $ 40.000 ($ 40 x 1.000).

Valutaterminer

Valutaterminer är noterade i enheter av den underliggande valutan. För att komma fram till kontraktets värde i basvalutan multiplicerar du växelkursen med antalet basvalutaenheter.

 Ett CAD-kontrakt (Canadian Dollar) är värt 100 000 CAD. Om CAD / USD-kursen är 0,75 är ett kontrakt värt 75000 USD.

Komma igång i 5 steg

  1. Bestäm på vilken marknad du vill handla

Ditt första steg är att bestämma vilken marknad du vill handla. När du kommer igång bör du bara handla terminsmarknader som är mycket likvida och som du förstår.

Index, guld och oljeterminer är ett bra ställe att börja på eftersom de är mycket flytande och ganska lätta att följa. Andra varor som korn och oädla metaller kräver mer kunskap om domänen. Om du planerar att handla med dessa marknader måste du undersöka för att lära dig nyanserna på varje marknad.

  1. Bestäm en handelsstrategi

Flera faktorer kommer att avgöra strategin du handlar. Dessa inkluderar mängden kapital du har, den tid du har tillgänglig för handel och de typer av strategier som är vettiga för dig.

Dagshandel kräver mindre kapital eftersom dina stoppförluster blir kortare. Dagshandel kräver dock att du tittar på marknaden hela dagen. Å andra sidan kräver swing trading, position trading och trend följer mindre tid men mer kapital.

Varje strategi du använder bör också vara vettig för dig. Om du föredrar ett mer systematiskt tillvägagångssätt är trendföljande mer lämpligt. Om du är en grundläggande handlare är positionshandel mer tillämplig. Om du föredrar ett mer diskretionärt tillvägagångssätt baserat på teknisk analys, är swing trading eller day trading mer lämpligt.

  1. Välj en mäklare och plattform

Att välja en mäklare är ett viktigt beslut och det finns flera faktorer att tänka på. Din mäklare måste erbjuda de marknader du har valt att handla och ha ett utmärkt rykte och kundservice. I vissa fall kan du välja en mäklare baserat på de plattformar de erbjuder sina kunder, men du kan också välja en plattform först och sedan hitta en mäklare som är kompatibel med plattformen.

Vi kommer att behandla detta ämne mer detaljerat i en kommande artikel om val av futuresmäklare.

  1. Öppna ett demo-konto

Futuresmarknader kan röra sig mycket snabbt, vilket kan vara överväldigande när du precis börjar. Det är en bra idé att öppna ett demo-konto innan du börjar handla med verkligt kapital. Detta gör att du kan lära känna plattformen och kontrakten. Det låter dig också utveckla en riskhanteringsprocess med verkliga handelsdata.

  1. Lär dig när du handlar ditt demo-konto

När du handlar ditt demo-konto kan du fortsätta lära dig om de marknader du har valt att handla. Detta ger dig en chans att testa och förfina din strategi och se till att du kan hantera din risk. När du väl bekant dig med de marknader du handlar och har fått lite förtroende är du redo att börja handla med ett live-konto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map