Frankrikes centralbank slutför säkerhetsemission med digitala euro

En viktig milstolpe mot lanseringen av en centralbanks digital valuta (CBDC) uppnåddes i Europa och närmare bestämt i Frankrike.

Accepteringen av en digital valuta på global eller till och med på nationell nivå betraktades ständigt som en pipedream. Ändå, även efter att ha avskaffat den största digitala valutan i världen – Bitcoin – började nationalstater och centralbanker ägna mer uppmärksamhet och arbeta med sin egen valutas digitala version.

Medan flera länder har gjort några framsteg är Kina känt för att vara i det mest avancerade skedet för att lansera sin egen CBDC. Samtidigt kommer nyheter om ett framgångsrikt test för en digital euro från Frankrikes centralbank.

Banque de France presenterar CBDC Progress

Banque de France avslöjade att den använde blockchain som utvecklats av sitt eget team för att reglera emissionen av digitala värdepapper med hjälp av blockchain-infrastruktur från helhet till slut.

Det första framgångsrika testet gjordes i samarbete med en av Frankrikes största banker – Société Générale. I det som kallas säkerställda obligationer emitterar det totala värdet 40 miljoner euro (~ 44 miljoner dollar).

Detta blir en anmärkningsvärd milstolpe för digital säkerhetsemission, eftersom transaktionen omedelbart avvecklades via leverans mot betalning (DvP) -metoden direkt mot digitala euro.

Société Générale har lovordat testets resultat och är mycket optimistisk när det gäller fördelarna med digitala valutor och säger “Det banar väg för automatisering och förkortning av betalningsprocesser med förenklad marknadsinfrastruktur och förstärkt säkerhet.”

Enligt rapporter är centralbankens digitala valuta en som ska användas för interbankavveckling snarare än konsumentbetalningar. Med det positiva resultatet av detta första test uppmuntras Société Générale att genomgå mer noggranna tester under de kommande veckorna:

“Detta experiment utfördes helt och hållet med blockchaininfrastrukturer … Det visar möjligheten att finansiella värdepapper digitaliseras och levereras i Centralbankens digitala valuta (CBDC) för interbankavvecklingar”, säger Societe Generale.

Detta blir också en enorm milstolpe för Banque de France. Centralbankens ambition att testa en digital valuta uttrycktes i slutet av förra året i december 2019, som härrör från en politisk vilja att ta en ledande roll inom Europeiska unionen.

Frankrikes ansträngningar för en digital utdelning av euro

Utvecklingsaktiviteten och de uppmuntrande testresultaten kring den digitala euron som kommer från Banque de France befäster landets plats i framkant av det digitala finansiella värdepapperslandskapet.

Banque de France sa att de kommer att fortsätta göra fler tester med andra finansinstitut under de närmaste veckorna, som en del av den pågående utforskningen av en digital euro.


“Resultaten av dessa experiment kommer att vara en viktig del av Banque de France bidrag till den mer globala reflektion som Eurosystemet leder till [ett CBDC] intresse”, säger centralbanken.

Det är inte så länge sedan att centralbanken lanserade sitt digitala Euro-program. I april sa centralbanken att den syftar till att avslöja fördelarna med digitala valutor för clearing och avveckling av tokeniserade finansiella tillgångar.

Centralbanken delade att sedan programlanseringen har det funnits många applikationer och intresse för att testa centralbankens digitala valuta, med betoning på den ledande roll som landet har i betalningsteknisk innovation.

Denna nuvarande iteration av centralbankens digitala valuta öronmärks för att användas för och av finansinstitut – inte detaljbetalningar. Vid tidpunkten för programlanseringen sa centralbanken att den inte vill ersätta mynt och sedlar.

Enligt centralbankens guvernör måste konsumentsidan kompletteras med en annan digital valuta som fokuserar på användbarhet och kanske inte stöds av blockchain-teknik.

Loppet efter den första centralbankens digitala valuta

Frankrike är inte det enda landet som har börjat testa centralbankens digitala valutor. Förra månaden bekräftade Kina äntligen att det hade börjat testa sin digitala yuan i fyra städer. Enligt People’s Bank of China började man undersöka CBDC så långt som 2014 och slutförde en grundläggande design redan i januari.

Om regeringar bestämde sig för att anta en digital valuta, verkar det nu som om centralbanker tävlar om att vara först på marknaden. Det är inte förvånande också, eftersom en framgångsrik digital valuta utfärdad av en stor centralbank kan användas som en internationell valuta – vilket potentiellt kan försvaga de befintliga valutornas roll, som den amerikanska dollarn.

Monetära experter har uttryckt sina tankar om att en digital tillgång som används i global skala kan avsevärt minska US-dollarns inflytande på global handel och försvaga dess ställning som en världsreservvaluta.

Oavsett om detta kommer från en digital valuta byggd av en centralbank eller från en neutral digital tillgång som Bitcoin, är det tydligt att världen av finansiella värdepapper är inställd på att gå igenom en seismisk förändring.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map