Den thailändska regeringen ska använda Blockchain vid emission av obligationer

Ytterligare en mindre men betydande utveckling inom digital värdepapperisering utvecklas i Thailand, där det offentliga skuldkontoret (PDMO) kommer att utfärda statssparande obligationer som kommer att distribueras med hjälp av blockchain.

Detta är en första prövning utförd av PDMO, som är en del av landets finansministerium, för att utnyttja blockchain-tekniken för att emittera och distribuera statsobligationer till allmänheten..

Enligt lokala rapporter emitterar kontoret obligationer till ett totalt värde av cirka 6,5 ​​miljoner dollar (200 miljoner baht). En speciell egenskap hos blockchain-tekniken är redan tydligt synlig, eftersom obligationerna säljs till ett nominellt värde av 1 baht – det lägsta beloppet någonsin för statsobligationer, som vanligtvis prissätts till 1 000 baht.

Varför är obligationstokenisering viktigt

Obligationsmarknaden är en av de äldsta och mest pålitliga tillgångsslag som ger nyckelfinansiering för regeringar, företag och investerare. Trots marknadens popularitet hos både institutionella investerare och investerare i detaljhandeln har digitaliseringen gått oerhört långsamt.

Obligationsemission är i allmänhet en lång process som involverar flera mellanhänder, medför höga kostnader och risken för mänskliga fel. Dessa är vanliga smärtor i den finansiella värdepappersmarknaden som tekniska innovationer hoppas kunna lösa. 

Det är här obligationstokenisering spelar in i syfte att sänka de olika kostnaderna i samband med emission av obligationer. Tillämpningen av blockchain-teknik kan gynna obligationsmarknaden som helhet genom att förbättra datasynligheten, minska motpartsrisken och förbättra operativ effektivitet.

När man köper och säljer obligationer kan köpare omedelbart verifiera att säljarna äger obligationen genom att titta på blockchain. Detta eliminerar också omedelbart behovet av mellanhänder eftersom obligationen lever på en tillförlitlig och oföränderlig storbok.

Blockchain underlättar också processen för emission av obligationer med villkoren inklusive huvudbeloppet, kupongräntan och förfallodagen, som är inbyggda i kod. Som ett resultat kan betalningsprocessen automatiseras: emittenter kan distribuera räntebetalningar direkt till obligationsinnehavarens plånbokadress. 

Med den nya tekniken har emittenter av värdepapper möjlighet att representera finansiella tillgångar så detaljerade som nödvändigt. Eftersom verifieringar, transaktioner och avvecklingar sker på en blockchain-huvudbok finns det inget extra besvär eller pappersarbete att gå igenom, jämfört med traditionella metoder för värdepapperisering och distribution av tillgångar.

Detta är en enorm fördel som teknik ger och generaldirektör för PDMO Patricia Mongkhonvanit, inser att detta också kommer att öppna upp nya möjligheter för alla att köpa statsobligationer:

“Detta bör göra det möjligt för fler människor på gräsrotsnivån att köpa regeringens sparande obligationer,”

Thailand pressar framåt med digital värdepapperisering

De statliga sparobligationerna kommer att vara tillgängliga för köp via Krung Thai Banks (KTB) blockchain-plattform, som är helt statligt ägd och distributionen sker via en e-plånbok. Även om detta är ett helt nytt sätt att genomföra en statsobligationsemission, är det inte en obekant upplevelse för många.


Om den minsta obligationsdelningen är 1 baht, är den lägsta förvärvsgränsen satt till 100 obligationer per köpare, med en investering begränsad till 500 000 baht – enligt PDMO.

Den första lanseringen kommer att ske via digitala kanaler, men PDMO planerar också att bredda distributionskanaler för sparobligationer till bankkontor, bankomater och mobilbank..

För att mäta allmänintresset och sprida budskapet hade regeringen i förväg låtit folk prenumerera via den blockkedjebaserade e-plånboken. Sparobligationserbjudandet på 200 miljoner baht är ett första test och de som är intresserade av att delta måste ha konton på KTB och ansöka via bankens e-plånbok.

Thailands PDMO hade nyligen stängt försäljningen av sparobligationer till ett värde av 50 miljarder baht, vilket var en del av regeringens plan för 1 biljoner baht för att mildra den ekonomiska skadan efter COVID-19-pandemin.

Det stigande intresset för den thailändska regeringen att sträva efter effektivare sätt att emittera obligationer är ytterligare en bekräftelse på att blockchain-teknikens roll för värdepapperisering av digitala tillgångar vidgas. Om provutgivningen på blockchain ses som en framgång finns det en chans att se fler statsobligationer distribueras på detta sätt.

Thailand har också varit ett av de länder som är angelägna om att gå framåt med sina experiment av blockkedjor för finansiell värdepapperisering. Till exempel tillkännagav Thailand Bond Market Association 2019 att de skulle anta blockchain för obligationsregistrering. Den lokala Toyota Leasing i landet hade utfärdat en blockchain-obligation. Dessutom har börsen planer på att lansera en blockchain-baserad digital tillgångsplattform.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map