Blockchain-orakel, förklarade: Informationssökning i DeFi-världen

Insynen och tillförlitligheten i prisinformation är avgörande för användare som vill handla kryptovalutor effektivt på börser och decentraliserade finansplattformar. Sådan transparens kan drivas av blockchain-orakel, som gör det möjligt för tredjepartsdataleverantörer att tillhandahålla prisinformation i realtid till DeFi-protokoll..

I OKEx fortsatta ansträngningar för att främja tillväxten av DeFi-ekosystemet har vi lanserat ett offentligt orakel baserat på Open Oracle-standarden. Den här artikeln ger en omfattande översikt av blockchain-orakel och deras roller för att främja utvecklingen av DeFi.

Vad är blockchain-orakel?

Blockkedjor och smarta kontrakt kan inte komma åt data från sina respektive nätverk. För att utföra ett smart kontrakt på en blockchain är det ofta viktigt att få tillgång till relevant information från omvärlden, eftersom en blockchain i sig inte kan registrera priset på en token, väderinformationen i en stad eller annan användbar data utan källa. Det är här blockchain-orakel spelar in.

Blockchain-orakler är tjänster från tredje part som tillåter smarta kontrakt att ta emot extern information utanför blockchain.

Hur blockchain-orakel fungerarRollen som blockchain-orakel. Bildkälla: 3commas.io

Oraklerna själva är inte datakällor. Istället är de lager för att fråga och verifiera verkliga händelser och för att skicka denna information till smarta kontrakt. Om den inlämnade informationen matchar det fördefinierade exekveringsvillkoret för det smarta kontraktet kommer körningen av det smarta kontraktet att utlösas i blockchain.

Olika typer av blockchain-orakel

Blockchain-orakel kan karakteriseras i tre dimensioner:

  • Informationskällan, vare sig det är programvara eller hårdvara.
  • Riktningen för information, vare sig det är inkommande eller utgående.
  • Graden av förtroende, vare sig det är centraliserat eller decentraliserat.

Informationskällan

Programvaror behandlar information från onlinekällor som webbplatser, databaser och servrar. Dessa orakler extraherar relevant information och placerar dem i det smarta kontraktet. Realtidsinformation om flyg, valutakurser och priser på digitala tillgångar är de vanligaste uppgifterna som bearbetas av programvarorakler.

Hårdvaruorakler å andra sidan tar emot information från fysiska källor och konverterar denna information till digitala värden som kan förstås av smarta kontrakt. Dessa fysiska källor inkluderar sensorer och streckkodsläsare. Försörjningskedjor är vanliga fall där hårdvaruorakler extraherar varornas status från en sensor och överför denna information till ett smart kontrakt.


Riktningen för information

Inkommande orakler ger information till smarta kontrakt från externa källor. Till exempel överför oraklet temperaturinspelningar av en sensor (dvs. den externa källan) till ett smart kontrakt.

Externa orakel gör det möjligt för smarta kontrakt att skicka information till omvärlden. Ett vanligt exempel är finansiering av insättningar. När en användare sätter in pengar till en kryptovalutaplånbokadress skickar smartavtalet bekräftelsemeddelandet för insättningen till plånboksleverantören. Plånboksleverantören uppdaterar sedan användarens kryptovaluta efter att ha fått meddelandet.

Graden av förtroende

Centraliserade oraklar får information från en dataleverantör eller en grupp dataleverantörer som kontrolleras av en enda enhet. Detta väcker oro för att det finns en enda misslyckande punkt – vilket gör centraliserade orakel mindre motståndskraftiga mot hack och sårbarheter.

Decentraliserade oraklar får information från flera dataleverantörer och överför informationen till smarta kontrakt. Jämfört med centraliserade orakler förlitar sig decentraliserade oraklar på flera källor – vilket ökar tillförlitligheten hos informationen som ges till smarta kontrakt.

Blockchain-orakel i DeFi

Decentraliserad finansiering har haft en anmärkningsvärd tillväxt under 2020, med det totala värdet låst på ungefär 4,58 miljarder dollar, från och med den 12 augusti.

Oracle-tokens har vunnit popularitet i DeFi-communityn tack vare tokens potential att överträffa BTC-investeringsavkastningen 2020. Decentraliserade oracle-leverantörer Chainlink (LINK) och Band Protocol (BAND) har erfaren hittills årets avkastning på 452% respektive 3296% hittills 2020 – jämfört med Bitcoins YTD-avkastning på 65%.

Blockchain-orakel har spelat en viktig roll i DeFi-utvecklingen, eftersom de förbättrar datasäkerhet och noggrannhet i olika DeFi-protokoll. Olika DeFi-protokoll har lanserat prisorakler för att erbjuda transparent prisuppgifter till användare. Till exempel penningmarknadsprotokollförening meddelat dess decentraliserade prisorakel, Open Price Feed, i augusti. I OPF kan prisreporter – som kryptovalutabörser, DeFi-protokoll och OTC-handelsdiskar – skicka in marginalhandel och utlåningsprisdata med en känd offentlig nyckel. Användare kan hämta den rapporterade prissättningsinformationen genom att komma åt det offentliga API: et för prisreporter. Prisoraklet är decentraliserat, eftersom inlämning av och tillgång till prisdata kan utföras utan att använda infrastrukturen i Compound-protokollet.

Den växande populariteten hos decentraliserade orakelplattformar – framför allt Chainlink – drivte också till DeFi: s senaste tillväxt. Chainlink erbjuder decentraliserade orakler som hämtar och levererar finansiell data för derivat och utlåning. Till exempel Chainlink hävdade dess orakler har hämtat data för över 90% av volymen för standardinställningar för derivatlån bland offentliga blockkedjor. Dessa data antas av DeFi-derivatleverantörer som Synthetix, Nexus Mutual och MCDEX.

Genom att förlita sig på decentraliserade oracle-plattformar kan DeFi-protokoll spara tid och resurser samtidigt som de främjar innovation inom andra områden av decentraliserad finansiering.

Framtiden för blockchain-orakel

Medan blockchain-orakler fungerar som en bro mellan blockkedjor och externa dataleverantörer, är säkerhet fortfarande en nyckelfråga när man undersöker om blockchain-orakel kan gå mainstream.

Eftersom blockchain-orakel är uteslutna från en blockchain-konsensusmekanismer skyddas de inte av blockchainens säkerhetsmekanismer. Detta har gjort blockchain-orakel till målet för hackare som vill utnyttja prissättningsfel, vilket illustreras av säkerhetsincidenterna i Syntetik och bZx.

Man-in-the-middle-attacken, där den skadliga aktören får tillgång till dataflödet mellan oraklet och det smarta kontraktet, är en annan säkerhetshot för blockchain-orakel. Skådespelaren modifierar eller förfalskar sedan data, vilket sänker datakvaliteten som tillhandahålls av blockchain-orakel.

Utan blockchain-orakel har smarta kontrakt begränsade användningsfall – eftersom de endast kan lita på informationen i sina egna blockchain-nätverk. Oracles möjliggör anslutningen mellan smarta kontrakt och externa dataleverantörer, vilket förbättrar datatillförlitligheten och transparensen hos decentraliserade finansprotokoll. Som ett resultat fungerar blockchain-orakel som bro mellan DeFi-protokoll och pålitliga externa dataleverantörer.

Följ OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map