Vad räntorna på nästan noll betyder för stablecoins och varför det inte kommer att hindra dess tillväxt

Översikt

Extraordinära åtgärder för extraordinära tider, och det kan också innebära att leda till extraordinära efterdyningar. Även om vi har sett tillgångsmarknaderna ursprungligen återhämtat sig efter koronavirusförsäljningen, är pandemin dock långt ifrån över, och rädslan för en global lågkonjunktur har ökat.

Vattnet som bär båten är detsamma som sväljer den. De ultralättnadsåtgärder som antagits av globala centralbanker och beslutsfattare kan på något sätt innehålla den ekonomiska skadan, men det kan också skapa andra utmaningar.

Både de traditionella marknaderna och kryptomarknaderna är uppenbarligen allt mer oroade över att ha negativa räntor i USA, och nyligen fanns det många fler samtal om detta ämne bland beslutsfattare. Om vi ​​ser negativa räntor i USA, hur kommer denna extrema åtgärd att påverka den stabila valutamarknaden och dess affärsmodell och kryptovalutamarknaden i allmänhet?

Pandemi skickar hastighet till nästan noll

Den amerikanska centralbanken och andra centralbanker har vidtagit djärva åtgärder för att dämpa koronavirusets inverkan på den globala ekonomin och finansmarknaderna. Efter de två överraskande räntesänkningarna på 3 mars och 15 mars, matningsräntan sänks nu till 0-0,25%, nivåer som marknaderna inte har sett sedan den globala finanskrisen. Dessutom på 23 mars, Fed tillkännagav återupptagandet av kvantitativ lättnad utan begränsning och öppnade dörren för inköpstillgångar som ”behövde stödja en smidig marknadsfunktion."

Figur 1: Amerikanska federala fonder riktar sig mot övre och nedre intervall (Källa: Bredden av guvernörer för Federal Reserve System; St Louis Fed.)

Reaktioner från finansmarknaderna har fått analytikernas uppmärksamhet. USA: s 1 och 3 månaders avkastning har sjunkit i det negativa området. Nedgången kom inte så länge efter att Fed gjorde sitt "QE oändlighet" meddelande. Även om de båda har återhämtat sig något från de lägsta nivåerna, har marknaderna fortfarande inte helt uteslutit att avkastningen skulle kunna bli negativ..

Figur 2: USA: s 1M- och 3M-avkastning gick negativt (Källa: Tradingview)

Negativa räntor i USA, på riktigt?

I kölvattnet av detta har diskussionerna kring att ha den inmatade räntan gått negativt ökat, marknader och beslutsfattare har haft några helt olika åsikter.

Vid en presskonferens den 15 mars, Fed-ordförande Jerome Powell varnade att USA: s ekonomiska tillväxt sannolikt skulle vara "svag" i 2Q. Ändå kommer centralbanken “inte att använda negativa räntor för att bekämpa koronaviruspandemin.” Powell tillade att “Vi ser inte negativa styrräntor som sannolikt att vara ett lämpligt politiskt svar här i USA,”

Några andra Fed-tjänstemän verkar ha visat en mjukare hållning i denna fråga. Neel Kashkari, president för Minneapolis Federal Reserve, sa negativa räntor är osannolika men inte omöjliga.


Samtidigt verkar president Donald Trump mer som en anhängare av den negativa räntepolitiken. Tillbaka i World Economic Forum, Trump sa, ”Vi tvingas konkurrera med nationer som får negativa räntor, något väldigt nytt, vilket innebär att de får betalt för att låna pengar, något jag kan vänja mig mycket snabbt. Älskar att."

Nyligen släppte Federal Reserve Bank of St. Louis Economic Research en studie om centralbanker som har negativa räntor och möjligheten för den amerikanska Fed blir negativ.

Så kommer USA att bli negativa? Det verkar som om det inte finns något kort svar på det, åtminstone på kort sikt, men ingenting är egentligen utanför bordet i den nuvarande situationen. Men hur kommer den USD-centrerade stablecoin-marknaden att reagera när en miljö med negativ ränta i USA realiserades?

Räntor, dollar och stablecoin

Dollarn har länge ansetts vara en säker tillflyktsortvaluta under stressiga tider, och den senaste COVID-ledda oron på marknaden är ett klassiskt exempel. På baksidan av virusproblemet steg Dollarindex från de övre 94 handtagen till 102-området under toppen av försäljningen.

Stablecoin har ett liknande koncept, USD-fästa stablecoins som USDT och USDC ansågs vara en säkrare kryptotillgång i förhållande till andra kryptovalutor när marknaden tumlar.

Börsvärdet för större stallfonder har stigit kraftigt i mars. Uppskattningarna belyste risk-off-känslan då BTC-priserna sjönk från USD 9200 till så låga som USD 3850 på en vecka. Andra indikatorer, som on-chain transaktionsvolym och antal, målade också den här efterfrågan.

Figur 3: Börsvärde för större stallcoins fram till 31 mars (Källa: DeFiPrime; Messari)

USD-peglade stablecoins är känsliga för efterfrågan på dollar på grund av dess natur, och det är omöjligt att ignorera den allmänna marknadens syn på greenbacken, Fed: s ränteposition och andra relaterade faktorer när man diskuterar USD-pegged stablecoins.

Eftersom USD och dollar stablecoin är 1: 1 i värde, stablecoin emittenter deposition sina kunders pengar till traditionella bankkonton när de utfärdar motsvarande belopp USD-stablecoin. Emittenterna tjänar på att samla ränta som genereras av dessa pengar, och detta har varit den största intäktskällan för emittenter från stablecoin..

Nu har vi sänkt sina referensräntor till nära noll, vilket innebär att bankerna också kommer att sänka den årliga procentuella avkastningen på sparkonton som matchar Fed: s drag. Stablecoin-emittenter får förmodligen mindre intäkter från räntebetalningar. Föreställ dig att om matningsräntan skulle bli negativ kan sparare till och med behöva betala bankerna för att behålla sina pengar, som Europa och Japan, och stablecoin-emittenter kommer inte att vara immuna från det.

Stablecoins är här för att stanna och blir större

Den nuvarande miljön med låga räntor kan driva stablecoin-emittenter att sträva efter andra intäktskällor, som att sätta kundernas pengar i icke-nollriskinvesteringar, medan vissa andra emittenter kan börja samla avgifter från användare, men det betyder inte att stablecoin-emittenter går ur drift när som helst snart. Det kan vara tvärtom.

Institutionellt intresse i stablecoin har blomstrat, särskilt i penningrörelsen, betalningar i områden för värdepappersaffärer. JP Morgan’s JPM Coin är ett utmärkt exempel på en stor investeringsbank som ville utnyttja blockchain-teknik för att möjliggöra omedelbar överföring av betalningar. Det är dock bara mellan deras institutionella kunder.

Det faktum att inte bara bankjättar vill utnyttja blockchain-tekniken, centralbanker har också visat ett växande intresse. PBOC har arbetat med en digital form av yuanen, och den har enligt uppgift kommit närmare lansera. Rapporter visar också att centralbanken ser digital valuta som ett ”bekvämt verktyg för dess noll- och negativränta.” Under tiden har även Fed, ECB, BOE och BOJ intensifierat sina ansträngningar inom detta område.

Fastän CBDC och stablecoins kanske inte fungerar på samma sätt, centralbankernas medvetenhet om blockchain betyder hur denna störande teknik kan förändra sättet att göra avveckling på ett mer praktiskt sätt, och det är där stablecoin kommer in.

DeFi kan vara en annan ljuspunkt för stablecoin. Mot bakgrund av den senaste tidens skuld på 4 miljoner USD bubbla på grund av prisfallet på ETH, vilket nästan gjorde MakerDAO till en nödstopp, har rösten om att ha en USD-central säkerhet i DeFi-systemet ökat.

Paolo Ardoino, CTO på Tether, berättade Coindesk det, "Du kan inte ha algoritmiska stablecoins som bara förlitar sig på själva kryptotillgångarna," Ardoino tillade att centraliserad säkerhet i USD kan ge en "säker uppsättning axlar" till DeFi-ekosystemet.

Eftersom DeFi förväntas fortsätta sin tillväxt tror vi att det snart kommer att öka konversationer kring detta, och det är något som stablecoin-tittare inte vill missa.

Slutsats

Den nuvarande räntemiljön nära noll kan sätta stablecoin-emittenter i en något proaktiv position när det gäller att förvalta sina reserver. Detta är dock inte nödvändigtvis en dålig sak. I en större bild har stablecoin varit en viktig del av det bredare kryptorummet; dess betydelse har expanderat och kommer att fortsätta på det sättet. Som enskild investerare kan stablecoin erbjuda skydd under tuffa marknadsförhållanden. När stablecoin-marknaden blir mer konkurrenskraftig kan handlare och investerare utforska de alternativ de har inom stablecoin-utrymmet. OKEx nyligen topp 10 kryptos till USDC par, inklusive BTC, LTC, ETH och XRP, lanseringen kom efter USDC marknadsvärde överträffat USD 680 miljoner i slutet av mars, jämfört med bara USD 439 miljoner i februari.

Följ OKEx på:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map