Som en informerad investerare måste du förstå vad kryptovalutor är och hur de fortsätter att förändra den finansiella sektorn globalt. Kärnan i kryptovalutor är internetbaserade decentraliserade utbytesmedel. Dessa unika finansiella instrument skiljer sig från traditionella fiatvalutor på några viktiga sätt.

Till skillnad från, säger den amerikanska dollarn, styrs inte utgivningen av kryptovalutor och transaktioner av en central organisation. Istället arbetar en grupp datorer som kallas blockchain alla för att säkra och driva nätverket. Följaktligen gör detta blockchain-nätverk mycket säkrare än traditionella system eftersom det inte finns någon centraliserad attackvektor.

Det är viktigt att blockchain-tekniken ger en säkrare och effektivare marknadsupplevelse. Det är både oföränderligt och oföränderligt. Dessa attribut gör den idealisk för peer-to-peer-transaktioner.

På detta sätt gav kryptovalutor världen ett av de första framgångsrika alternativen till statligt stödda valutor. När det gäller krypton, till exempel Bitcoin, möjliggör en kombination av privata och offentliga nycklar p2P-kryptografiska transaktioner via en distribuerad huvudbok.

Historien om kryptovalutor

Historien om kryptovalutor börjar 1998. Vid den tiden blev internet populär. Det skulle dock fortfarande ta nästan ett halvt decennium innan höghastighetståg blev populärt. Intressant är att det registreras att en datortekniker med namnet Wei Dai först introducerade konceptet med kryptovalutor via hans B-pengar begrepp. I tidningen föreslog han en digital form av pengar som använde ett integritetsprotokoll för att skapa ett anonymt kontantsystem.

Nick Szabo via Twitter - Vad är kryptovalutor

Nick Szabo via Twitter – Vad är kryptovalutor

Senare på året, en annan, nu känd programmerare med namnet Nick Szabo introducerade BitGold-konceptet. Szabo ansåg att decentralisering måste vara kärnan i vilken digital valuta som helst för att förhindra centraliserad manipulation. Tyvärr gjorde inget av projekten det på marknaden. Men de inspirerade den ökända skaparen av Bitcoin – Satoshi Nakamoto.

Problem med dubbla utgifter

Ett av de största hindren för utvecklingen av en tillförlitlig form av digitala pengar var problemet med dubbla utgifter. Dubbel utgift är när en hackare använder samma digitala valuta mer än en gång. Det är en enorm fråga som slog igenom några av tidens mest avancerade datorer.

För att skapa en pålitlig digital valuta skulle någon behöva ta reda på hur man gör en digital tillgång som på något sätt bara kunde användas en gång. Dessutom behövde det vara omöjligt att kopiera eller förfalska för att tjäna sitt syfte. Frågan om dubbla utgifter är inte ett bekymmer för det traditionella finansiella systemet eftersom bankerna använder verifieringssystem från tredje part. Dessutom driver de ett centraliserat system som möjliggör redigeringar, återbetalningar och korrigeringar.

Hashcash

År 2002 började nu den berömda Bitcoin-programmeraren Adam Back att rensa ut delar av det dubbla spendera mysteriet. Han föreslog någon form av system för att säkerställa att varje nätverk som deltar spelade sin roll. Specifikt föreslog Back att Hashcash skulle använda ett decentraliserat system som krävde att användare slutförde en svår matematisk ekvation för att behandla en transaktion.

Det är viktigt att denna strategi minskar skadliga avsikter eftersom det krävde en hackare att använda en enorm mängd datorkraft för att komma in i nätverket. Denna nya form av nätverkskonsensus blev känd som Proof-of-Work (PoW) -algoritmen. Idag finns PoW-algoritmer i alla typer av kryptovalutor.

Vad är kryptovalutor?

År 2008 introducerade Satoshi Nakamoto världen för sin första kryptovaluta – Bitcoin. Bitcoin var en viktig milstolpe av många anledningar. Det markerade det första framgångsrika decentraliserade kassasystemet som fungerade med ett ”icke-förtroendebaserat system.”

I stället för ett centraliserat nätverk förlitar sig Bitcoin på ett internationellt nätverk av transaktionsvaliderare som kallas “noder” eller “gruvarbetare.” En nods huvudsyfte är att säkra nätverket genom validering av “block” av transaktioner. När det gäller Bitcoin visas dessa block var tionde minut och innehåller 1 MB data.

Whitepaper för Bitcoin

Whitepaper för Bitcoin

Det är viktigt att alla noder validerar transaktioner, men bara en får lägga till blocket i transaktionskedjan som bildar “blockchain”. För sin hjälp med inspiration gav Satoshi ett nick till Adam Backs HashCash-projekt. Han talade om sitt tidigare arbete i sin kommunikation när han anges  “Vi kommer att behöva använda ett proof-of-work-system som liknar Adam Back’s Hashcash.”

Dubbel utgift löst

Satoshi kunde lösa problemet med dubbla utgifter genom införandet av en tidsstämpel i konsensusalgoritmen. En konsensusalgoritm är en kryptografisk funktion som används för att säkra ett nätverk. När det gäller Bitcoin är denna algoritm känd som SHA-256. I början av PoW använde HashCash SHA-1 PoW-algoritmen.

Kritiskt, varje block i en blockkedja innehåller delar av hashen från föregående block. Varje block innehåller också en tidsstämpel. På detta sätt är en blockchain egentligen bara en lång matematisk ekvation. Följaktligen gör denna strategi blockchain-nätverk otroligt svårt att hacka.

För det första måste du räkna om hela blockkedjan från början, vilket skulle kräva massor av beräkningskraft. Dessutom måste du hacka över 51% av blockchain för att säkerställa att din nya blockchain är godkänd av validerare. När det gäller Bitcoin motsvarar det att hacka över 150 000 datorer samtidigt. Följaktligen skulle det kosta mer än värdet av alla Bitcoins att hacka nätverket.

Bitcoin Mining

Den första noden för att slutföra SHA-256-algoritmen får lägga till nästa block i transaktionskedjan och får en belöning för sina gruvinsatser. Tänk på denna belöning som en återbetalning för beräkning och elektriska bidrag som läggs i nätverket. Ursprungligen var denna belöning 50 Bitcoin. Naturligtvis, då var Bitcoin bara värt öre. Idag är blockbelöningen 6,25 mynt per block. Enligt dagens prissättning är det bara cirka 60 000 dollar i Bitcoin.

På ett intelligent sätt minskar gruvarbeten automatiskt med 50% var 210 000 kvarter. I genomsnitt sker denna halvering ungefär vart fjärde år. Den första halveringen skedde den 28 november 2012. Den andra halveringen ägde rum den 9 juli 2016. Slutligen hände den sista halveringen som inträffade just detta år den 11 maj 2020.

Maximalt antal Bitcoins

Gruvbelöningar tjänar också ett annat syfte inom Bitcoins ekosystem. Avgörande är att det är enda gången nya Bitcoin introduceras i blockchain. På detta sätt ger Bitcoin ett förutsägbart monetärt utbud som inte kan manipuleras som med centralbankens valutor.

Dessutom, eftersom Bitcoin är begränsad med endast 21 miljoner planerade för släpp, åtnjuter den växande knapphet när tiden går. För närvarande finns det redan 87,68% av Bitcoin som bryts. Det motsvarar 18 413 369 BTC i omlopp idag. Av dessa mynt finns cirka en miljon i Satoshi Nakamotos plånbok. Dessa mynt har inte rört sig sedan Nakamoto först brydde dem under de första dagarna av myntets släpp.

Anmärkningsvärda Bitcoin-datum

Den 31 oktober 2008 är det datum som Satoshi Nakamoto valde att förändra världen för alltid. Det är den här dagen som han först publicerade Bitcoin Whitepaper. I tidningen ger han inblick i sitt koncept och hur han löste problemet med dubbla utgifter.

Två år senare tog Bitcoin ett stort steg in i ekonomin efter att det första verkliga köpet inträffade. Den 2 maj 2010 gjorde en tidig Bitcoinist med namnet Laszlo Hanyecz Bitcoins första verkliga transaktion. Han beställde två pizzor från sin lokala butik i Jacksonville Florida. Priset han betalade för de läckra pajerna och en bit Bitcoin-historia var 10.000 Bitcoin. Det är cirka 90 000 dollar på dagens marknad.

Crypto-utbyten

I mars 2010 kom den första kryptobörsen ut på marknaden. Den nu nedlagda plattformen fick namnet bitcoinmarket.com. Det gjorde det möjligt för användare att köpa, sälja och handla Bitcoin. Samma år, det nu ökända Mount Gox kryptobörsen tog handeln till nästa nivå.

Mt.Gox-investerare efter 650 000 BTC saknas

Mt.Gox-investerare efter 650 000 BTC saknas

Alt-Coins går in på marknaden

Ingen kan säga säkert om Satoshi Nakamoto förutspådde kryptomarknadens födelse, men det var inte länge efter hans uppfinning att tillkomsten av kryptobörser ledde till utvecklingen av andra populära kryptovalutor. Först liknade dessa kryptor Bitcoin med några mindre justeringar, till exempel större blockstorlekar.

Ett perfekt exempel på dessa tidiga kryptovalutor är Litecoin. Enligt Litecoins skapare, Charlie Lee, utvecklade han symbolen för att fungera som silver till Bitcoins guld. Som sådan delar Litecoin samma kryptografiska funktioner som Bitcoin om än med vissa små förändringar.

År 2013 fanns det tio stora kryptovalutahandelar i sektorn. Det är här du ser att kryptovalutor börjar dyka upp med mer funktionalitet och alternativa syften på marknaden. Introduktionen av Ethereum tog till exempel smarta kontrakt i kryptorummet.

Smarta kontrakt

Smarta kontrakt har förprogrammerade protokoll som körs efter mottagning av en viss mängd kryptovaluta. Dessa automatiserade protokoll gav kryptoanvändare avancerade alternativ. Som sådan inledde Ethereum en ny tidsalder av funktionalitet i kryptoriken. Idag finns smarta kontrakt i kärnan i kryptosektorn.

Ett annat exempel på kryptovalutasektorns skiftande landskap är Ripple. Denna tidiga kryptovaluta kom in på marknaden med en mycket unik strategi. Till skillnad från Bitcoin, som många ser som ett sätt att ersätta det nuvarande finansiella systemet, är XRP tänkt att ge bankerna tillgång till blockchain-teknik och alla dess fördelar.

All-Time High

I december 2017 nådde Bitcoin en heltidshöjd på cirka 20 000 dollar. Det var här som skalbarhetsproblemen nådde en febernivå. Den enorma tillströmningen av Bitcoin-användare hade lämnat många i kryptosektorn att säga att Bitcoin inte kunde fullfölja sitt primära syfte som ett “elektroniskt kontantsystem för kollegor.” Dessa bekymmer ledde så småningom till olika hårda gafflar och utvecklingen av Lightning Network.

Nya Cryptos dyker upp

Viktigt är att en hård gaffel inträffar när en ny kryptovaluta startar från blockchain för en annan krypto. Den nya kryptovalutan delar alla tidigare transaktioner i den ursprungliga kryptovalutan blockchain men alla framtida transaktioner placeras på en ny huvudbok. Följaktligen kan gruvarbetare i den gamla blockchain inte bryta den nya valutan utan att uppdatera sina noder.

Hårda gafflar

Hard Forks är ofta kontroversiella på marknaden. Till exempel kom Bitcoin Cash till följd av en splittring i Bitcoin-communityn angående en ökning av blockstorleken från 1 MB till 2 MB. Även efter den hårda gaffeln var spänningarna fortfarande höga i samhället eftersom många trodde att teamet från Bitcoin Cash ville kapa Bitcoin. Omvänt argumenterade Bitcoin Cash-supportrar att Bitcoin misslyckades i sitt nuvarande tillstånd för att tjäna sitt primära syfte.

Alternativ till PoW-algoritmen

När fler kryptovalutor uppstod, så gjorde alternativa sätt att säkra blockkedjor. I synnerhet använder Bitcoin PoW-konsensussystemet en otrolig mängd datorkraft. Följaktligen kräver hela nätverket en enorm mängd el för att fungera. Förr, studier har visat att Bitcoin använder mer kraft än vissa länder.

Proof-of-Stake via Ledger

Proof-of-Stake via Ledger

Denna energiförbrukning ledde till utvecklingen av andra, mindre strömkrävande alternativ som ProSof-of-Stake (PoS) konsensusmekanism. I ett PoS-system får användare belöningar för att hålla en viss mängd av sin kryptovaluta i en nätverksplånbok. Dessa “insatta” mynt hjälper till att verifiera nätverkets status. Det är viktigare att ju fler mynt du spelar, desto fler transaktioner validerar du.

Denna strategi fungerar bra eftersom det skulle kräva att någon hackare satsade en stor mängd kryptovaluta för att komma in i nätverket. Som sådan skulle de förlora all sin finansiering om de sedan skulle attackera blockkedjan som var ansvarig för att säkra sina insatta poletter. Särskilt Ethereum planer att konvertera över till ett PoS-konsensus-system i slutet av 2021 enligt utvecklare.

Blixtnätverk

De Blixtnätverk framträdde som ett annat alternativ för dem som vill lindra Bitcoins blockchain-trängsel. Lightning Network använder privata betalningskanaler som ligger utanför kedjan. På det här sättet kan användare göra obegränsade transaktioner utan att klämma ner Bitcoins nätverk. Först när den privata betalningskanalen stängs läggs transaktionerna till i blockchain. Dessutom introducerade Lightning Network en mängd nya funktioner till världens första krypto.

Kryptovalutor fortsätter att revolutionera begreppet pengar. Du kan förvänta dig att se dessa unika finansiella instrument bli centrala under de kommande åren, eftersom många av världens mest kraftfulla fiatvalutor verkar vara matematiskt sunda. För närvarande diskuterar världen fortfarande hur dessa nya åldersvalutor ska hanteras med nya regler som kommer fram varje månad.

Köp kryptovalutor

Vad är kryptovalutor? Vad är kryptovalutor? Vad är kryptovalutor?
★★★★★ ★★★★★ Binance Review

Betyg på Securities.io bestäms av vårt redaktionsteam. Poängformeln för mäklare för digitala tillgångar (kryptovaluta) tar hänsyn till dussintals faktorer, inklusive kontoavgifter och miniminivåer, handelsplattformar, kundsupport, tillsynsorgan och investeringsalternativ.

★★★★★ ★★★★★ Kraken Recension

Betyg på Securities.io bestäms av vårt redaktionsteam. Poängformeln för mäklare för digitala tillgångar (kryptovaluta) tar hänsyn till dussintals faktorer, inklusive kontoavgifter och miniminivåer, handelsplattformar, kundsupport, tillsynsorgan och investeringsalternativ.

★★★★★ ★★★★★ Poloniex-recension

Betyg på Securities.io bestäms av vårt redaktionsteam. Poängformeln för mäklare för digitala tillgångar (kryptovaluta) tar hänsyn till dussintals faktorer, inklusive kontoavgifter och miniminivåer, handelsplattformar, kundsupport, tillsynsorgan och investeringsalternativ.

Bäst för

Avancerade handlare

Bäst för

USA-handlare

Bäst för

Enkel användning

Handelsavgifter

0,10%

Handelsavgifter

0,16%

Handelsavgifter

0,125%

Kampanjer

10% återbetalning

Rabattkod: EE59L0QP

Kampanjer

Ingen

Kampanjer

Ingen

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me