Rob Viglione, VD och grundare av Horizen – intervju-serien

Rob Viglione är teamledare och grundare av Horizen, en blockchain-plattform som syftar till att möjliggöra ett applikationsrikt och inkluderande ekosystem genom sina ledande sidokedjelösningar. Formellt utbildad fysiker, matematiker och militär officer, Robs erfarenhet av att arbeta med satellitradar, rymduppskjutningsfordon och stridsupplysning informerade mycket om hans förståelse för hur blockchain-tekniken kan förändra banan för globala samhällen.

Du har varit involverad i blockchain sedan de tidiga dagarna. Hur blev du ursprungligen introducerad till tekniken?

Slashdot drev en artikel som lyfte fram Bitcoins dollarparitet 2011 som fick min uppmärksamhet. Som någon som alltmer oroade sig för obalanser i det globala finansiella systemet verkade Bitcoin det perfekta experimentet för att skapa fria marknadspengar för den digitala eran..

När insåg du först att du ville bidra till blockchain och kryptovaluta?

Som många andra som var förtjust i Bitcoin i början, när jag började dyka in och lägga mina pengar där min ideologiska mun var, kunde jag inte låta bli att vara en aktiv del av den ekonomiska revolutionen. Det var alldeles för spännande att passivt titta på på sidan! Det första jag kunde tänka på vid den tiden var att erbjuda handledning i fysik eller matematik för Bitcoin, men konstigt nog var det inte mycket av en marknad för det! Jag slutade aktivt med att vara värd för utbildningsmöten i Afghanistan medan jag var utplacerad där. Denna tidiga erfarenhet formade mina åsikter om var krypto kan ha störst marginal inverkan på välfärden, främst i mindre stabila och mer politiskt flyktiga delar av världen.

Du har varit involverad i många tidiga projekt som Bitshares, BlockPay, Zclassic, Seasteading och Bitgate. Vad var några viktiga lektioner som du lärde dig för vad som kommer att fungera eller inte på marknaden?

Det fanns så många lärdomar att lära! Det största är värdet av motståndskraft och att bygga ett starkt team som kan arbeta igenom den galna volatiliteten som är krypto. Denna bransch går igenom extrem volatilitet och alltför frekventa hype-cykler som enkelt kan distrahera projekt från kärnuppdrag och lägga solid grund. Utmaningen är att hålla fokus på lång sikt, samtidigt som man använder små, men värdefulla signaler från en störtflod i de periodiska maniorna, men främst att hålla sig vid liv tillräckligt länge för att leverera verkligt värde!

Vad var din inspiration för att lansera Horizen?

Jag grundade ursprungligen Horizen som ett hobbyprojekt när jag avslutade min doktorsavhandling, det var aldrig tänkt att explodera som det gjorde. Det fanns två bidrag som vi ville ge till Bitcoin-ekosystemet, och att starta vårt eget experiment verkade det bästa sättet att bara få saker gjort snabbt. Den första delen var att föra hållbar ekonomi till krypto, huvudidén var att det finns många olika typer av intressenter som bidrar till framgången för ett decentraliserat ekosystem och hållbarhet innebär att alla måste kompenseras på marginalen. Den andra stora idén, och den som folk främst associerar med Horizen, är att skala privatlivet. Vi lever nu i en värld där data exponentiellt ökar värdet, och människor vaknar upp till verkligheten att de oavsiktligt har registrerat sig för det faustiska fyndet med storteknik för att ge upp all sken av integritet och rättigheter till sina egna data i utbyte för plattformsanvändning. Vår insikt är uppenbart: det finns ingen anledning att tänka på dessa saker som ömsesidigt exklusiva, och det finns en marknad på flera biljoner dollar för att bygga tekniska ekosystem där människor kontrollerar sina data och behåller sin integritet.

Kan du berätta vad Horizen är och varför det betyder något?

Horizen är världens största nätverk av interoperabla blockkedjor med fokus på användar- och applikationsintegritet som skalas. Ekosystemet är inställt på att störa stora tekniska plattforms affärsmodeller genom att användare kontrollerar sina data, kan välja full integritet och direkt delta i nätverkets helt decentraliserade infrastruktur. Detta spelar större roll än någonsin i en värld som vaknar upp till verkligheten att data har verkligt och exponentiellt ökande värde, och integritet har oacceptabelt kränkts på alla nivåer i våra digitala liv.

I juli 2020 lanserades betaversionen av Zendoo, en decentraliserad och anpassningsbar sidokedjelösning. För läsare som inte känner till vad en sidokedja är, kan du definiera det i icke-tekniska termer?

En sidokedja är en parallell blockkedja som är driftskompatibel med en annan kedja. Zendoo är Horizens blockchain-interoperabilitetsprotokoll, och det gör det möjligt för utvecklare att lansera sina egna helt anpassningsbara blockkedjor som är kompatibla med Horizen-nätverket, få stordriftsfördelar som nätverket ger med sin stora infrastruktur och det kommer med en sofistikerad kryptografisk verktygslåda för användare och applikation Integritet. Vad som gör Zendoo speciellt är att det är det första helt decentraliserade sidokedjeprotokollet i blockchain-industrin.

Hur jämför Zendoo-sidokedjan med vad som för närvarande finns på marknaden och hur gör det det möjligt för företag och utvecklare att på ett överkomligt sätt skapa privata eller offentliga blockkedjor?


Zendoo är det första helt decentraliserade sidokedjeprotokollet i blockchain-industrin, vilket innebär att det inte kräver betrodda parter att validera transaktioner mellan kedjor och därmed har säkerhet som skalas. En annan viktig skillnad från tidigare sidkedjesystem är att Zendoo är ett asymmetriskt protokoll genom att den huvudsakliga Horizen-blockkedjan inte behöver veta någonting om någon sidkedja, men sidkedjor måste noga spåra huvudblockkedjan. På detta sätt har utvecklare full frihet att anpassa sina blockkedjor utan att kräva några ändringar i Horizen-huvudkedjan, vilket skulle bli en begränsande tillåtande flaskhals på tillväxt..

Kan du berätta om ZEN och vilka fördelar det ger innehavare?

ZEN är både transaktionsvaluta och verktygsmynt för Horizen-nätverket. Myntaspekten är precis som Bitcoin genom att det finns ett begränsat utbud som någonsin kommer att släppas, utsläpp är helt decentraliserat där arbete måste utföras för att erhålla det, och med Zendoo har ZEN också användning som ett slags transaktions “gas” för applikationsplattform. Det finns ett unikt värderingsförslag här genom att ZEN-innehavare får utbudsbegränsningarna för Bitcoin med ett behov som liknar Ethereum.

Finns det något annat som du vill berätta om Horizen? 

Det finns en växande medvetenhet inom teknik om att ekosystem kräver community över kunder, och det är precis så vi har tänkt på våra användare från första dagen. Horizen är en communitystart som råkar använda blockchain-teknik för att möta sitt uppdrag och för att störa vad som är en bransch på flera biljoner dollar som behöver störas. Vår uppfattning om samhälle börjar med grundläggande immateriella saker som respekt, inkludering och öppenhet som hittills har lagt grunden för en sådan stark, sammanhängande och positiv gemenskap som exploderar.

Tack för den fantastiska intervjun, läsare som vill lära sig mer bör besöka Horizen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map