Daniel Liebau, grundare av Lightbulb Capital – intervju-serien

Du har nyligen skrivit en uppsats med titeln ”Kryptovalutor & Inledande mynterbjudanden: Är de bedrägerier? – En empirisk studie‘. Det här dokumentet argumenterar mot den konventionella visdomen att huvuddelen av ICO: er som lanserades 2016 var bedrägerier och att de flesta faktiskt var legitima initiativ. Tror du att detta skulle hålla för ICO-perioden 2017/2018?

Hej Antoine, tack för att du har mig idag. Det är ett nöje.

När det gäller “ICO Scam paper” som jag har skrivit tillsammans med min medförfattare professor Dr Patrick Schueffel vill jag tänka på nästan som en konversationsstartare. Det finns många möjligheter att fördjupa vår förståelse för ämnet. Att köra vår forskningsprocess på 2017 och 2018 ICO-data är en av de rekommendationer vi lade till mot slutet av uppsatsen. Jag diskuterar med olika universitet, även med en framstående jurist i Asien, för att genomföra detta.

Sedan vill vi fortsätta med utvecklingen av ”Crypto Scam Probability Index” som kan ge traditionella finansiella tjänsteföretag ett verktyg för att bedöma projekt. Det kan vara användbart för vårdnadshavare, kapitalförvaltare och banker och deras kunder. I det här skedet kan jag bara säga att 2,2% av, till exempel, 5000 ICO: er fortfarande är 110 projekt … ett antal som är tillräckligt högt för att bygga verktyg och processer för att skydda investerare från bedragare.

Vad tycker du om IEO? Är detta en förbättring jämfört med ICO: er?

Tack för den här fantastiska frågan. För det mesta levererar inte token-projekt för närvarande en tjänst till sina intressenter. Därför finns det ingen verklig efterfrågan på tokens. Vi har spekulanter som handlar mot spekulanter. Jag tror att vi måste titta noga på vad utbytena gör. Några av dem har vidtagit åtgärder för att genomföra kontrollmekanismer, särskilt med avseende på deras noteringsstyrning. Detta är förmodligen positivt och ökar deras mognad. Samtidigt är jag skeptisk när jag ser att listningsavdelningar också har försäljningsmål. Ännu mer oroande är att IEO: er måste kopplas ihop med det inbyggda utbytestoken.

Jag frågar mig själv om detta driver efterfrågan på växlingstoken artificiellt? Jag undrar också hur utbyten hanterar intressekonflikter. Till exempel, hur kan börser ha VC-fonder som investerar i projekt som så småningom listar sin marknad? Återigen tror jag att vi över tiden kommer att se en mycket mognare verksamhet lyckas. På de traditionella marknaderna kan inte någon vara VD för ett börs, och det är av goda skäl. Jag ser fram emot att handelsplattformar tar saker som handelsövervakning och styrning ett steg från där vi nu ska ge investerarnas förtroende.

Lightbulb Capital har samarbetat med SMU (Singapore Management University) för att erbjuda en introduktionskurs på digitala tillgångar och kryptovalutor. Enligt din åsikt, vilka är de största takeaways som studenterna ska ta från den här kursen?

Tack för att du tar upp detta. Först och främst tror jag på erfarenhetsmässigt lärande så att deltagarna kan förvänta sig mycket arbete och lite enkelriktad föreläsning. Jag vill också bjuda in branschledande gästtalare. Tre huvudpunkter:

1) Verktygsmärken utfärdas (helst) inte av ett företag utan av en gemenskap eller stiftelse.

2) Eleverna lär sig grunderna för blockchain-teknik, hashes, konsensusalgoritm, privat / offentlig nyckel och trilemma (skala, säkerhet, decentralisering) och många fler.

3) Vi strävar efter att ge ett visst förtroende så att deltagarna förstår riskerna och möjligheterna med detta framväxande område – kritiskt tänkande är viktigt.


Vi utökar också kursen från 1 till 2 dagar eftersom det helt enkelt inte var tillräckligt med tid att bygga en stark grund.

Du är involverad i den akademiska världen, både undervisning och forskning. Tror du att de flesta skolor förbereder nästa generation för de nuvarande framstegen inom fintech? Om inte, vad ska göras annorlunda?

Det finns alltid möjlighet att förbättra. Jag tror att en sak som universitet i allmänhet inte är så starka i är hastighet. SMU, där vi startade den första FinTech-klassen för mer än tre år sedan, ingår i en liten grupp institutioner som representerar undantagen. Rotterdam School of Management vid Erasmus University är mycket stark på den företagsekonomiska forskningssidan som den senaste Shanghai-rapporten bekräftar. Forskningsprocessen i allmänhet är för långsam för våra exponentiellt accelererande tider.

Kommer tillbaka till undervisningen: Jag tror att vissa ämnen kan läras ut mycket bra med digitala medier. Om du till exempel vill lära dig mer om datavetenskap, utforska utbudet av det nyligen lanserade FDP-institutet. Mehrzad och teamet erbjuder en fantastisk plattform för att lära sig mer om hur man använder datavetenskap i ekonomi. Vissa ämnen kan endast undervisas i ett klassrum, mest de som kräver lagarbete. Ta Service Design Thinking. Vi arbetar gärna med företag och universitet för att leverera sådana praktiska program. Det fokuseras alltid på åtgärder för att säkerställa att människor omedelbart kan tillämpa det de har lärt sig i sin egen arbetsmiljö. Tyvärr fokuserar vissa universitet fortfarande på att lära sig fakta genom att svårt att testa dem under tentor. Jag känner att det antagligen är föråldrat.

Lightbulb Capital erbjuder taluppdrag om AI, och du är personligt väl läst om ämnet. Förutser du en framtid där AI har mer inflytande på fintech?

För att klargöra: Jag är i bästa fall en nybörjare i AI. Det kommer att ta några år till innan jag har en djupgående förståelse för detta enorma område som går långt utöver maskininlärning. Själva maskininlärningen har blivit ett så stort område i sig. Från vad jag kan säga nu har AI redan en betydande inverkan på finansvärlden. Denna påverkan existerar främst på grund av enkel åtkomst till enorma mängder data och exponentiellt växande datorkraft. Se till exempel vad Marcos Lopez de Prado vid True Positive Technologies och Cornell University gör. Det framgår att vaniljstatistik ensam inte minskar den på finansmarknaderna. Kolla in det senaste dokumentet om du är intresserad: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3365282. Ett ämne som vi kommer att höra mycket om de närmaste 12 månaderna är den etiska användningen av AI i finans, särskilt på finansmarknaderna. Etik är något som regulatorer, folk på CxO-nivå och andra marknadsaktörer, såväl som slutkunder, måste tänka djupt. Spännande tider och jag ser fram emot att bidra till diskussionen.

Säkerhetskoder är för närvarande populära bland tokeniserande riskkapitalfonder och fastigheter. Vilka är några användningsfall som du personligen ser?

Säkerhetstecken – verkligen ett fascinerande ämne. Jag arbetar för närvarande på ett forskningsprojekt för att utforska detta område mer. Det är tidiga dagar men några takeaways. En av de ledande databaserna för digitala tillgångar som sammanställts av International Token Standard Association (ITSA), som vi är en stolt Associate Founding Member av, innehåller totalt 600 tokens. Endast 30 av dem klassificeras som ett investerings- eller värdepapper. För det andra förstår jag att på grund av fraktionerade äganderättigheter som tidigare varit svåra att få tillgång till, till exempel konst, nu är mer tillgängliga. Samtidigt, med den välkända begränsningen till ackrediterade investerare som förstår värderingar, behöver vi verkligen fråga oss vem som kommer att tillhandahålla den likviditeten? Vem ska köpa dessa tokens? Tills jag ser likvida STO-marknader på elektroniska börser vågar jag tro att det kan finnas en fel förväntan på marknaden. Ovanstående betyder inte att jag inte tycker att detta är ett mycket inspirerande utrymme med stor potential i framtiden. Jag är intresserad av att se möjligheterna även i traditionella, börsnoterade aktier. Omedelbar avveckling kan frigöra stora mängder kapital som “fastnar” just nu. Att skapa diversifierade portföljer, oavsett hur litet ditt investeringsbelopp är, kan vara ett stort steg när det gäller ekonomisk inkludering.

Du är baserad i Singapore, som är ett inflytelserikt nav för kryptovalutor. Räknar du med att Singapore tar ledningen före Schweiz eller Malta? Jag tänker när det gäller antagande av krypto och företag som har sitt huvudkontor där?

Det är svårt för mig att förutsäga vem som kommer att leda. Jag har bara gjort minimal forskning på Malta. Jag rekommenderar alla som ber att tänka noga och sedan väljer en mogen jurisdiktion. I Schweiz hålls aktieregister av emittenterna. Så de kan sitta på blockchain. Detta är nyckeln till en snabb utveckling av säkerhetstoken-ekosystemet. I andra länder hålls aktieregister av en myndighet. Schweiz är också hem för ett antal spännande företag som Sygnum, Daura, MME och Metaco.

Å andra sidan har Singapore utan tvekan en av de mest, om inte de mest framåtblickande tillsynsmyndigheterna för finansiella tjänster i världen med MAS. Det är spännande att se hur de kombinerar sund riskhantering och investerarskydd med Innovation som få andra i världen. Utöver detta leder Singapores andra statliga myndigheter som till exempel IRAS, skattemyndigheten också när det gäller nyttjandebeskattning. Jag kanske är partisk, men Singapore har redan en dominerande ställning. Det som uppmuntrar mig i Hong Kong är de exekveringsfokuserade entreprenörer som till exempel HEX Trust i vårdnadsutrymmet.

Vad är du mest upphetsad över i den här branschen?

Jag är fascinerad av att allt rör sig så snabbt. Jag är av natur en nyfiken person, så de oändliga uppdateringarna och utvecklingen globalt tycker jag är fantastiska. Om jag var tvungen att nämna ett visst område, så är det att jag ser hur fler och fler initiativ nu arbetar med “hur man får gummit på vägen”. Adoption och utförande flyttar till centrum och orealistiska “snabbt rika” ämnen försvinner. Jag tycker att det här är positivt. Igår tillkännagav den tyska regeringen en Blockchain-strategi som land. I Nederländerna stöder jag 2tokens-projekt som tittar på adoption genom en finansieringslins. I Singapore ser jag fram emot att hjälpa Blockchain Enterprises & Scalable Technologies Association. Det är tidiga dagar, men vi funderar på hur man kan göra det möjligt för människor att dra full nytta av blockchain.

Finns det något annat som du vill dela?

Tack för det här tillfället. Ja, jag vill uppmuntra alla att läsa mer akademisk forskning för att komplettera de sällsynta visdomspärlorna på Medium. Här är tre relativt nya tidskrifter att kolla in:

British Blockchain Association Journal

Frontiers Financial Blockchain Journal

Stanford Journal of Blockchain Law & Politik

Passionerade individer som strävar efter bevisbaserad forskning driver dessa kommande publikationer.

Slutligen tack för att jag har fått mig Antoine och jag hoppas att vi kan hålla kontakten och prata igen.

BIO: Daniel (Dan) är grundaren av Singapore baserad Glödlampa Capital. Företaget grundades 2014 i Hong Kong för att hjälpa till att förverkliga potentialen i innovation och ny teknik för att omvandla finansiella tjänster. Idag är företaget en företagsfinansieringsbutik med fokus på FinTech och blockchain.

Dan utses till ansluten fakultet för Singapore Management University för innovation inom ekonomi, FinTech, Blockchain och digitala tillgångar. Han är också gästprofessor vid IE Business School i sitt högst rankade Master in Finance-program. Han är också en granskningsredaktör för den akademiska tidskriften Frontiers Financial Blockchain och arbetar med forskningsprojekt. Dessutom är han ofta talare vid seminarier om Blockchain och innovation i finansiella tjänster. Innan han startade företaget var Dan Chief Operating Officer (COO) och verkställande direktör för HSBC Securities (Singapore) Pte Limited. Han var tidigare också IT-chef för HSBC: s Investment Bank i Singapore och Japan. Dan har över 19 års erfarenhet av Investment Banking Technology vid UBS i både Tyskland och Storbritannien, Barclays Capital i både Singapore och Tokyo, samt nära bröder i Frankfurt, hans hemstad.

Han är också doktorsexamen. Kandidat inom ekonomiavdelningen vid Rotterdam School of Management, Erasmus University där han forskar om Blockchain och AI och det påverkar ekonomin. Tidigare tog han sin magisterexamen i innovation från Singapore Management University och har en magisterexamen från IE Business School i Madrid, Spanien.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map