Vad är guldprickpriset och hur sätts det?

Att handla guld eller andra ädla metaller är den allra första frågan du kan fråga, hur mycket kostar guld? Svaret ligger i spotpriset för guld. Detta är det pris guld handlas för vid varje given tidpunkt på de marknader där det finns tillgängligt.

Här kommer vi att ta en närmare titt på exakt vad spotpriset för guld är, vad du faktiskt får för spotpriset på guld och de viktigaste faktorerna som rör priset på marknaderna.

Vad betyder spotpriset på guld?

Spotpriset du ser först och främst är baserat på en troy ounce guld. Detta är standardmåttet där guld handlas på de internationella marknaderna. Du kommer också att märka att priset på guld (och andra ädla metaller) anges i amerikanska dollar. Återigen är detta den valuta i vilken guld prissätts och handlas runt om i världen.

Det pris som du brukar se citerat som spotpris kommer också att vara “bud” -priset. Detta är det högsta pris som köpare på marknaden för närvarande är villiga att betala. Det här priset kommer främst från guldmarknaden i USA där guld och andra råvaruterminkontrakt handlas på COMEX. Detta är världens största börs för guld- och råvaruterminer.

Vad detta betyder är att priset på guld faktiskt huvudsakligen bestäms av handeln med terminskontrakt, som utgör majoriteten av guldhandeln snarare än handel med den faktiska fysiska metallen och börser som Shanghai Gold Exchange. Dessa härleder alla sina priser baserat på de som är etablerade i New York och det “fasta” pris som erbjuds två gånger dagligen av OTC-marknaden i London och London Bullion Market Association (LBMA).

Priset du betalar för guld

Om du vill köpa fysiskt guld måste du betala något mer än spotpriset. Det faktiska priset du betalar beror på vilken guldform du vill köpa. Detta kallas vanligtvis ett ”premium”. Det krävs eftersom spotpriset du ser på marknaden är priset för ”rå” guld. Precis som om du kommer att se priser på råolja, behöver detta material fortfarande raffineras, bearbetas och tillverkas för att göra den färdiga fysiska guldformen som du vill köpa.

Det slutliga priset du betalar beror på några faktorer. Formen av fysiskt guld du köper har en inverkan. Guldstänger har vanligtvis den lägsta premien, följt av guldmynt och slutligen smycken, men särskilt med mynt kan du också behöva redovisa samlarvärde.

Utöver detta kommer varje återförsäljare att ha sin egen premie och avgifter som de tar ut. Du kan hantera dessa genom att se till att du shoppar och bara köper från en ansedd återförsäljare. Det finns många att välja mellan över hela världen som passar dina behov som näringsidkare.

Vad som rör spotpriset på guld?

Som med alla typer av tillgångar finns det en rad faktorer som kan flytta marknaden regelbundet. Här är dock några av de viktigaste faktorerna när det gäller att flytta ratten på guldmarknaden:

USD-värde: Det finns ett historiskt omvänt förhållande mellan guld och US-dollar. Detta innebär att när dollaren blir starkare sjunker priset på guld vanligtvis lägre. Motsatsen gäller också genom att en svagare dollar ger ett högre guldpris. Detta beror främst på ökad köpkraft från andra valutor i USD. Detta ökar efterfrågan på guld vilket i sin tur ökar priserna.

Räntesatser: En annan omvänd relation för guld är med räntor. När dessa stiger tenderar guldvärdet att sjunka medan en låg ränta vanligtvis ökar guldpriserna eftersom investerare letar efter mer betydande avkastning för sina kontanter. Dessa tenderar också att öka inflationen.

Inflation: Guld är välkänt som kanske den bästa skyddet mot inflation för investerare i historien. Under perioder med inflation ökar värdet på guld vanligtvis. Denna typ av prisökning kan också orsakas av förväntad inflation.

Aktiemarknadsaktivitet: Det är osannolikt att båda aktierna stiger och guldpriset stiger. Detta beror på att guld vanligtvis ses som en säker tillflyktsort, när det inte går bra på aktiemarknaden och andra. Därför tenderar en nedgång för aktier att öka guldpriserna när handlare ser mot ett säkrare och säkrare investeringsalternativ.

Ekonomisk osäkerhet: Ekonomisk osäkerhet, och bredare än så, och typ av politisk instabilitet eller nationell kris fungerar vanligtvis för att driva guldpriset högre. Återigen beror det på den säkra tillflyktsort som guld håller hos investerare, det faktum att ädelmetallen är kvantifierbar i fysisk form, lätt kan transporteras och har ett egenvärde som alla spelar en roll.

Guld spotpriset på guld idag

Det finns många ställen där du kan kontrollera det aktuella guldpriset inklusive denna webbplats, analysera det mot tidigare resultat eller till och med jämföra det med andra marknader och indexfonder. Nyligen under 2020 har guldpriserna stigit stadigt. Denna ökning kan hänföras till en kombination av faktorer som nämnts ovan.

Med COVID-19-pandemin runt om i världen har en långvarig period av ekonomisk osäkerhet uppstått. Detta skulle i sig vara tillräckligt för att höja guldpriserna, även om centralbanker runt om i världen också har flyttat till lägre räntor och antagit andra åtgärder för att stimulera den globala ekonomin..

Vad detta betyder för guldpriset är att vi har sett en stadig ökning av spotguldpriset under det senaste året. Högsta nivåer på mer än 2000 dollar har uppnåtts när det är som mest. Det är okänt om detta kommer att fortsätta, medan det fortfarande finns ett pandemiproblem verkar det troligt att guldpriserna också kommer att förbli höga.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map