Investera i platina – allt du behöver veta

Varför investera i platina?

Om du funderar på att investera i ädelmetaller är det mycket troligt att du redan har tittat på att investera i guld och investera i silver. Dessa är de två mest kända och mest populära när det gäller volymen av investerare som handlar med de två. Det finns dock andra.

En av dessa ”andra” ädla metaller som ofta förbises, är platina. Denna ädelmetall kommer faktiskt ofta med den högsta prislappen av alla tre nämnda. Detta beror på att det är sällsyntare än guld och svårare att extrahera.

Som en efterfrågad industriell metall är det ett annat utmärkt val att överväga att lägga till din portfölj av ädla metallinvesteringar. Här kommer vi att titta närmare på vad som rör priset på platina och hur du kan komma in i åtgärden.

Vad som påverkar platinapriserna?

I likhet med silver och andra ädla metaller som ofta betraktas som ”industriella metaller” är platina öppen för många av samma faktorer som kan leda till fluktuationer i priset. Även om det är en mycket värdefull ädelmetall och kan fungera som en värdeförvaring på liknande sätt som guld, är den mycket mer utsatt för lagarna om utbud och efterfrågan eftersom de vanligtvis gäller.

Automatisk efterfrågan: Platina upplever stor efterfrågan från bilindustrin. Detta beror på att platina är en nyckelkomponent i katalysatorer som används för att minska utsläppen från fordon runt om i världen. Detta innebär att priset på platina till stor del kan röra sig i takt med efterfrågan från bilindustrin på nya fordon.

Valutastyrka: Denna punkt gäller särskilt USD-kursen mot sydafrikanska rand och ryska rubeln. Detta beror på att den stora majoriteten av världens platina kommer från dessa två nationer och betalas för i amerikanska dollar. Därför tar en svagare dollar vanligtvis bort något incitament från platinabrytning. Detta kan minska utbudet och i processen leda till högre priser.

Politisk stabilitet: Som nämnts ovan bryts den stora majoriteten, över 75% av platinatillförseln i världen, i Sydafrika och Ryssland. Detta innebär att den politiska situationen i båda nationerna och deras relationer kring ordet, men särskilt med USA och Kina som två av världens största köpare har avgörande betydelse. Varje typ av geopolitiska frågor, tullar eller handelsrestriktioner kan ha ett stort inflytande på priset på platina.

Investera i platina

Efter att ha tittat på de viktigaste faktorerna som rör värdet på platinamarknaderna, om du är intresserad av att göra en investering, finns det ett antal relativt enkla sätt att göra det:

Fysiskt platina: Platina i form av mynt och barer är definitivt det mest direkta sättet att engagera sig på marknaden. Liksom de andra valen är det dock svårare att köpa platina, med ett minskat antal ansedda leverantörer i linje med metallens sällsynthet.

Företaget vi rekommenderar att köpa Platinum direkt är Bullion Vault.

Platina lager: Detta är en populär investeringsväg där det återigen finns flera, men absolut inte ett överflöd, av platinaaktier som du kan investera i på aktiemarknaden genom din mäklare. Dessa är vanligtvis i den största platina gruv- och produktionsverksamheten både i Sydafrika och Nordamerika. Några av dessa gruvföretag kan dock också vara inblandade i andra metaller som kan göra dig sårbar även om platinapriserna stiger..


Platina-ETF: er Platina-ETF: er, precis som de gör i andra delar av marknaden, ger en bredare exponering för branschen. Detta innebär att en platina-ETF kan vara en investering i gruv- och produktionsföretag av platina, liksom i andra områden. Det här är det enklaste sättet att investera i platina, och även om varje ETF är olika säkras dina risker på ett sätt med en ETF. De är också flytande när det gäller att komma in eller lämna din position om priset går emot dig. Många stora mäklare kommer att tillgodose ett urval av platina-ETF: er.

Du kan också engagera dig i handel med platina-futures och optioner som är mycket populära när det gäller råvaruhandel, men som en nyare investerare rekommenderas de mindre flyktiga metoderna ovan för dina första satsningar på ädelmetallhandel.

Platina risker

Precis som med alla andra former av investeringar finns det en inneboende risk för en nedgång på marknaden. För detta ändamål bör du ha dig själv skyddad av en gedigen riskhanteringsstrategi.

Det råder ingen tvekan om att platinapriserna är betydligt mer volatila än guld eller till och med silver. Detta kan innebära att de inte passar alla investerare. På längre sikt har de fortfarande visat en stark avkastning.

Inom kortare tidsperioder på 3-5 år kan platinapriserna svänga mycket och ligger för närvarande till ett pris som inte är långt ifrån ett 10-årsläge. Detta beror på ett antal faktorer, inte minst minskad fordonsefterfrågan på grund av COVID-19-pandemin 2020. Många kan se detta som en lämplig tidpunkt för att få värde från platinamarknaden med tanke på att det för tillfället har förflyttats tillfälligt av guld i termer av värde eftersom den senare når upp till alla tiders toppar.

Slutgiltiga tankar

Medan guld- och silvermarknaderna verkligen får rubrikerna när det gäller handel med ädelmetaller är det värt att komma ihåg att, även om det kan finnas några mindre vägar att göra det, är en investering i platina fortfarande en relativt lätt bedrift..

Kombinera detta med det nuvarande doppet på platinamarknaden där det ovanligt ligger under guldpriset, och du kan ha en idealisk möjlighet att lägga till ny mångfald i din portfölj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map