Investera i Palladium – allt du behöver veta

Varför investera i Palladium?

Att investera i ädelmetaller skulle bli förlåtet för att du sätter ett mycket stort fokus på de populära namnen i branschen. Handel med guld och silver väcker uppenbarligen mycket mer uppmärksamhet inom detta område, främst på grund av den allmänna medvetenhet som de flesta har runt dessa mycket vanliga marknadsval. Det finns dock andra ädla metaller som definitivt är värda att investera i. En av dessa som ofta glöms bort av detaljhandlare är palladium. Trots det faktum att denna ädelmetall har vuxit kraftigt de senaste åren och har uppvisat vinster på mer än 1 000% sedan 2008, lämnas den ofta åt sidan av investerare som fokuserar på guld- och silvermarknaderna med högre volym.

Här visar vi dig vad palladiummarknaden handlar om, hur du kan komma in i handeln med denna ädelmetall och varför det kan vara ett bra komplement till din portfölj.

Grunderna – vad som driver Palladium-priser?

För närvarande handlar palladium högre än guld, med båda rekordhöga poäng. Detta har skenat ett ljus på båda som aldrig förr. Så, vilka är de viktigaste faktorerna som har drivit priserna på palladium att sätta dem på högre nivåer till och med än guld? Här är några viktiga att tänka på:

Efterfrågan på bilindustrin – Detta är överlägset det främsta inflytandet på priserna på palladium runt om i världen. Bilindustrin står för cirka tre fjärdedelar av den globala efterfrågan på palladium. Detta beror på det faktum att palladium är en nyckelkomponent i tillverkningen av katalysatorer. Detta, och särskilt efterfrågan på fordon på stora marknader som USA och Kina, har en enorm inverkan på priset på palladium.

Geopolitiska bekymmer – Denna faktor kan vara aktiv på ett antal fronter för palladium och är något du bör undersöka innan du investerar. Mycket av världens palladiumförsörjning kommer från Ryssland och Sydafrika. Detta svarar för cirka 80% av det totala utbudet över hela världen. Med detta sagt kan alla avbrott i denna leverans eller process, vare sig det är i form av sanktioner som Ryssland ibland hanterar, eller strömförsörjningsproblem, orsaka prisfluktuationer.

Utbyte – Att ersätta palladium för andra metaller inom bilindustrin är något som kommer under och ökar granskningen. Detta beror till stor del på det höga priset på palladium, och också det faktum att ett antal substitut, inklusive platina, kan användas. Med det i åtanke är dock platina inte ett direkt ersättningsmedel som lätt kan användas, så biltillverkare är fortfarande till stor del beroende av palladium.

Amerikansk dollarstyrka – Valutamarknaden för amerikanska dollar går igenom en tuff tid för närvarande. Denna försvagade dollar kan säkert ha en inverkan på palladiumpriserna som på andra ädla metaller, även om resonemanget bakom det kan vara annorlunda. Palladium köps vanligtvis från leverantörer i amerikanska dollar. Varje nedåtgående rörelse i dollarn har potential att fungera som en avskräckande toppleverantör. Detta kan minska tillgången på ädelmetall vilket i sin tur kan leda till en uppåtgående prisrörelse.

Sätt att investera i Palladium

Nu när du känner till flera av de viktigaste drivkrafterna bakom priset på palladium, ger det dig en bra position att engagera dig i att köpa och handla marknaden. Det finns flera sätt som du kan göra så mycket handel med guld- eller silvermarknader. De viktigaste punkterna som kommer att variera här är likviditeten och hur nära investeringen är knuten till palladiumpriset.

Det mest direkta sättet att engagera sig i handeln med palladium är att köpa palladiummetaller direkt från en ansedd mynta eller annan pålitlig försörjningskälla. Detta fysiska köp av metallen har vanligtvis formen av mynt, samlingsbara mynt eller metallstänger som kan köpas i olika vikter. Naturligtvis är detta helt knutet till marknadspriserna på palladium, men du bör vara medveten om att en liten premie generellt läggs till av säljaren, och detta kan vara en betydligt svårare palladiuminvestering att sälja snabbt om priset förändras.

Palladium-aktier är ett annat populärt sätt att engagera sig i handeln med marknaden. Detta innebär att du köper aktier i palladiumrelaterade företag via din mäklare. De är vanligtvis mycket nära kopplade till efterfrågan och priset på palladium, men du måste också vara noga med att förstå de viktigaste mätvärdena för det enskilda företagets resultat. Om du letar efter en ännu högre volymmarknad kan du välja att handla palladiumoptioner eller terminskontrakt. Dessa kan ha högre risk, men är verkligen de mest likvida när det gäller din förmåga att snabbt handla palladium.

Slutligen, om du söker ett mycket välbalanserat sätt att investera i palladium, kan ETF vara ett bra val för dig. Det finns i princip korgar med aktier som du kan investera i till ett kollektivt pris. Att investera i en tematisk ETF relaterad till palladium ger dig god exponering för många av de viktigaste aktörerna i sektorn och bör också säkra din risk till en viss grad om priserna faller. Dessa ETF kan ofta också betala en sund utdelning.

Vem ska investera i Palladium?

Även om palladium nu har en högre prispunkt än guld, är det fortfarande väldigt mycket en investering som alla typer av näringsidkare kan göra. Liksom andra ädelmetallinvesteringar är det något du kan använda för att lägga till stor mångfald i din portfölj. Det blir också mycket tillgängligt för alla detaljhandlare tack vare att det erbjuds från många av de bästa online-mäklarna.

Din investering i palladium beror verkligen på din riskprofil. Detta kommer att avgöra vilken metod för palladiuminvestering som kan vara mest lämplig för dig. Om du är villig att ta mer risk och tål en viss volatilitet kan du överväga alternativ eller terminer, medan en mer konservativ strategi skulle vara en investering i ETF: er eller vissa indexfonder. Med tillväxten i efterfrågan och priset är det dock klart att fler och fler handlare blir medvetna om potentialen inom handel med palladium lika mycket som andra ädla metaller.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map