Hur CME ETH futures lanseras den här veckan skiljer sig från BTC futures 2017

En närmare titt på lanseringen av CMEs Ether-futures och dess potentiella inverkan på ETH-priset

Ether-terminer lanserades på Chicago Mercantile Exchange den 7 februari 2021. Det efterlängtade instrumentet är det första i sitt slag för Ethereum-nätverkets inhemska mynt – kommer från en etablerad, världsberömd börs.

I den här OKEx Insights-rapporten undersöker vi CME: s nya produkt och dess konsekvenser för ETH-marknaden. På så sätt analyserar vi den senaste ETH-prisåtgärden och jämför den med BTC: s prishistorik före, under och efter lanseringen av CME Bitcoin-futures – eftersom tidigare trender i den senare kan belysa potentiella framtida ETH-prisrörelser.

Men först, en snabb anteckning – dagens kryptovalutaindustri skiljer sig från den i slutet av 2017. Därför återstår att se pålitligheten med vilken BTC: s prishistorik kan informera ETHs egen bana.

En närmare titt på CME Ether-futures

CME: s ETH-terminer är ett nytt kontantavvecklat finansiellt instrument baserat på priset på Ethereums inhemska mynt. De handlar under produktkoden "ETH" mellan 23:00 och 22:00 UTC, söndag till fredag. Varje kontrakt är för 50 ETH och är noterat i det aktuella USD / ETH-priset enligt CME CF Ether-Dollar Reference Rate. Viktigt är att kontrakten löper ut den sista fredagen i den relevanta kontraktsmånaden.

CME är världens största derivatbörs. Det ser rutinmässigt dagliga volymer och öppnar intresse för tiotals miljarder dollar. Medan OKEx och andra handelsplatser har erbjudit sina egna ETH-terminskontrakt under en längre tid, gör inflytandet som CME har på de traditionella marknaderna verkligen mycket för att legitimera Ethereum för en ny klass av investerare.

ETH: s marknadsdominans ökade sedan CME tillkännagav

Under veckorna sedan CME tillkännagav ETH-terminer den 16 december ökade ETH-priset från cirka 662 $ till en nyligen all-time high på över 1 825 $. Men nästan varje större kryptovaluta upplevde betydande prisvinster under samma period. Därför är det svårt att bedöma den verkliga inverkan som det nya instrumentet redan har haft på priset på Ethereums inhemska tillgång.

Som sagt, jämförelser mellan det totala börsvärdet för kryptovaluta och BTC och ETH tyder på att CME: s nick av godkännande har uppmuntrat proportionellt mer ETH-köp. När det gäller procentuella vinster mellan det första tillkännagivandet och lanseringen den 7 februari översteg ETH både den bredare marknaden och BTC.

Vid drygt 67 miljarder dollar den 16 december växte ETH: s börsvärde till mer än 192 miljarder dollar – en ökning med cirka 186,5% – när ETH-futures gick i drift. Under samma period växte BTC-marknaden från 365 miljarder dollar till 725 miljarder dollar – en ökning med ungefär 98,6%. Den totala kryptovalutamarknaden ökade från 574,1 miljarder dollar till 1,2 biljoner dollar, eller cirka 110%.

ETH: s börsvärde ökade med ungefär 186,5% sedan CME tillkännagav ETH-terminer. Källa: CoinGecko

Den stigande marknadsdominansen för ETH jämfört med resten av branschen antyder också särskild entusiasm för ETH efter CME: s tillkännagivande. Stod för 11,64% av hela kryptovalutaindustrin den 16 december och toppade ETHs totala marknadsandel över 17,5% den 5 februari, enligt data från TradingView.


"Den här gången är det annorlunda"

Inför ETH-futures som gick live var många observatörer snabba med att påminna de mest euforiska eterierna om BTC: s debut på CME. Efter tillkännagivandet av det liknande hypade kryptovalutaderivatet den 31 oktober 2017 steg BTC / USD-priset från cirka 6500 $.

Den nådde en höjdpunkt strax under 20 000 dollar den 16 december, dagen innan CME: s Bitcoin-futures lanserades. En årslång björnmarknad följde omedelbart som undertryckte BTC-priserna till lägsta priser på cirka 3 220 dollar i december 2018.

BTC-priset sjönk med cirka 83% mellan december 2017 och december 2018. Källa: CoinGecko

Liksom BTC i slutet av 2017 nådde ETH en ny rekordhög nivå under dagarna omedelbart före lanseringen av CME-futures. Det bredare sammanhanget kring båda händelserna är dock helt annorlunda. BTC-terminer började handlas efter flera månaders paraboliska vinster. Den ledande kryptovalutan bröt sin tidigare all-time high den 4 januari 2017 – nästan ett år innan BTC-futures lanserades. I december hade en fullblåst spekulativ mani, som delvis drevs av det ursprungliga myntutbudet, uppslukat marknaden. Allt blockchain-relaterat var tar emot onödig investerares uppmärksamhet. Hype drev BTC-priset över 1130 $ högt i slutet av 2013 med över 1600%. I efterhand var en avblåsningstopp oundviklig.

Däremot gick ETH-futures i live på vad många tror är början på en mångmånaders tjurmarknad. När CME lanserade instrumentet den här veckan hade ETH-priset nyligen överträffat dess tidigare all-time high på cirka 1 450 dollar. Under dagarna sedan lanseringen fortsatte den andra rankade digitala valutan efter marknadsvärde sin uppgång och nådde en ny höjd över 1825 dollar den 10 februari..

När det gäller ETH kan legitimiteten som CME-lanseringen medför komplettera den senaste tidens uttagning från världens högsta nivå. Efter årshandel under en marknadstopp leder nya toppar ofta till mer uppåt – snarare än en utökad korrigering.  

Kryptovalutaindustrin är mogen 2021

Stöd för fallet för fortsatt ETH-topp är kryptovalutamarknadens ökade mognad 2021. Bull-run 2017 var detaljhandelsdriven. Däremot tyder bevis på ett växande institutionellt intresse för BTC och ETH idag.

Grayscale, den största digitala kapitalförvaltaren, har köpt upp stora mängder ETH under de senaste månaderna. I sina tillgångar under ledning av 10 februari offentliggjorde företaget meddelat ETH-innehav på 5,4 miljarder dollar.

Tilldelningen representerar en ökning med mer än 200% från de 1,79 miljarder dollar det förklarade dagen CME tillkännagav sina ETH-terminskontrakt. Det institutionella vänliga investeringsbolaget stödde sina ökade köp i en rapport från februari detaljer Ethereums värdeförslag till kunder.

Analytiker tror att decentraliserad finansierings potential också kan locka institutionella ETH-investerare. Medan protokollspecifikt utnyttjande och smarta sårbarheter i kontrakten fortsätter att utgöra ett hinder för inträde för planetens största penninghanterare, men vissa kommentatorer tro att institutioner investerar i ETH som ett sätt att dra nytta av tillväxten i den fortfarande höga risksektorn.

Hur CME-futures kan påverka ETH-priset

Trots att det är kontantavvecklat och inte kräver någon egentlig ETH att byta händer, verkar Ether-futureslanseringen komplettera den alltmer hausseartade känslan kring Ethereum. Det är osannolikt att den nya produkten kommer att utlösa en flerårig björnmarknad, men det finns bevis för att själva kontrakten kan påverka ETH-priset på kortare tidsramar.

Införandet av terminskontrakt gör det möjligt för pessimister att satsa på prisavskrivningar, vilket skapar ett prispress på den underliggande tillgången. Många studier har utforskade förhållandet mellan spot BTC-pris och terminshandel. Faktum är att vissa till och med spekulerar i att CMEs Bitcoin-futureserbjudande delvis var ett försök att göra det kontrollera BTC: s pris.

Liksom CME: s nya ETH-produkt upphör börsens BTC-terminer den sista fredagen i den relevanta kontraktsmånaden. Analys av BTC och andra marknader anteckningar ökad volym och volatilitet kring termins utgångsdatum.

Equities.com avslutar att försäljningar vanligtvis föregår kontraktets upphörande, där BTC-priset ofta återhämtar sig 24 timmar omedelbart efter. På samma sätt en 2019 Rapportera av Arcane Research observerade ett genomsnittligt BTC-prisfall på 2,27%, tillsammans med ökningar i volym och volatilitet, under dagarna fram till utgången. Sannolika orsaker till sådana skiftande marknadsmätvärden är den plötsliga omväxlingen av handlarnas position när utgången närmar sig tillsammans med ansträngningar från de största marknadsdeltagarna för att skifta priset positivt.

Liksom införandet av BTC-terminer verkar CME: s nya Ether-derivat redan ha haft en positiv inverkan på ETH-priset. Accept från en av planetens största handelsplatser har uppmuntrat större institutionella köp, vilket framgår av Grayscales växande ETH-tilldelning.

Emellertid, inträffar inom helt olika faser av deras respektive marknadscykler, en långvarig ETH-försäljning i kölvattnet av den framtida lanseringen verkar osannolik. Entusiasm för Ethereum – delvis driven av den växande DeFi-sektorn som den stöder och delvis av en hausseartad BTC-prisåtgärd – verkar bygga men är inte i närheten av febernivån i slutet av 2017.

I slutet av den första handelsveckan är det för tidigt att avgöra om de observationer som dras från trender kring CME: s BTC-terminsutgång kommer att gälla för ETH-priset. Men med tanke på att BTC verkar uppvisa samma allmänna trender som mer traditionella marknader kring terminsutgångar kan det vara rättvist att dra slutsatsen att ETH kommer att uppträda på samma sätt. Dagarna före den sista fredagen i månaden kommer säkert att vara de som ska följas för dem som aktivt handlar med det främsta altcoinet.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner och kurerade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map