Detaljhandeln utnyttjade förra veckans BTC-rally, medan institutioner verkar ha missat

Market Watch Weekly är en recension av kryptomarknader och utveckling varje vecka.

Förra veckan var historisk för Bitcoin, eftersom priset framgångsrikt överträffade $ 20 000-märket på alla börser och satte en ny rekordhög nivå. På söndagen lade Bitcoin upp sitt högsta pris hittills till 24 302 dollar, vilket gav den ledande digitala valutan 24% avkastning per vecka enligt OKEx BTC-indexpris.

Marknaden går in i årets mest aktiva handelsperiod

Tillsammans med att Bitcoin når höga toppar, ökar volymen snabbt. Den sammanlagda veckovolymen av BTC-futures slog 270 miljarder dollar över derivatbörser, vilket visar marknadernas extremt aktiva tillstånd.

BTC-futures – Aggregerade dagliga volymer. Källa: skev

Samtidigt nådde öppet intresse en heltidshöjd på 8,9 miljarder dollar på lördag, där OKEx ledde alla börser med 1,6 miljarder dollar i OI. Den nuvarande OI på 8,8 miljarder dollar ökar också med stora 22% jämfört med förra veckan.

BTC-terminer – Sammanlagt öppet intresse. Källa: skew

Med den parallella uppgången i Bitcoin-priser och handelsfeber översteg BTC: s eviga bytesmarknadspris indexpriset, och finansieringsräntorna nådde en annan topp efter den sista veckan i november. För höga finansieringsnivåer indikerar ökad skuldsättning på marknaden.

BTC-ersättningsnivåer för eviga byten. Källa: skew

Dessutom, eftersom det kvartalsvisa termins- och optionsprogrammet kommer fram denna fredag, förväntar vi oss att Bitcoin kan se mer volatilitet de närmaste dagarna. Ett stort antal utgångna alternativ kan leda till att priset går mot "Max smärta," vilket är lösenpriset med de mest öppna kontrakten och skulle orsaka ekonomisk förlust för det största antalet optionshållare vid utgången. Just nu ligger Max Pain-priset runt $ 23750, enligt CoinOptionsTrack-data.

Max smärta för optionskontrakt som löper ut den 25 december. Källa: CoinOptionsTrack

Institutionella investerare missade det stora steget

CME släppte den senaste (från och med den 15 december) Bitcoin futures positionsdata den 19 december. Denna rapporteringsperiod slutade strax innan Bitcoin slutförde sitt historiska uppbrott på 20 000 dollar och presenterade därmed positionerna för olika konton som svar på det snabba uppbrottet på marknaden.

Öppet intresse minskade konsekvent under de senaste tre rapporteringsperioderna, ned från 11 750 till 11 370. Detta fortsätter att visa att institutionella investerare tog vinster och att de till stor del missade det senaste rallyet.

Kapitalförvaltarnas långa positioner föll från 544 till 492, medan korta positioner ökade från 11 till 26, vilket tyder på deras felbedömning av marknadens uppbrott. Skuldfondernas långa positioner minskade från 4 365 till 3 946, medan korta positioner minskade samtidigt från 9 354 till 8 702. Positionssänkningarna i båda riktningarna indikerar att de inte heller förutsåg prisökningen.

Icke-rapporterbara konton såg också en ökning av korta positioner under rapportperioden men bibehöll fortfarande en extremt hög lång-kort-kvot. Långa positioner minskade från 3 403 till 3 134, medan korta positioner ökade ytterligare från 506 till 606.

CME Bitcoin futuresdata – Antal icke-rapporterbara, longs vs shorts. Källa: Quandl

PoW-mynt överträffade marknaden

Om man tittar på de viktigaste altcoins-avkastningarna förra veckan överträffade bevis på arbetsmynt i allmänhet andra kryptovalutor och gynnades av den kraftiga ökningen av Bitcoin. Bland dem lade Litecoin en avkastning per vecka på 44,23%, tillsammans med en avkastning på 33,79% från Bitcoin Cash (BCH).

Medan Ether (ETH) ökade 9,99% den här veckan fortsatte priset mot BTC att sjunka. Särskilt är derivatkraftverket, CME Group, det inställd på att starta Ether-terminer den 8 februari nästa år. Eftersom Bitcoin fortsätter att förbli i rampljuset kan en alt-säsong ta tid på sig.

Veckovis avkastning av större kryptovalutor, 12 / 14–12 / 20. Källa: TradingView

Det totala värdet låst i DeFi översteg 20 miljarder dollar

I DeFi-sektorn nådde det totala värdet låst 20 miljarder dollar för första gången förra lördagen, vilket tyder på att bommen i DeFi kommer att fortsätta fram till 2021.

Totalt värde låst i DeFi. Källa: DeBank

När det gäller avkastning ökade Synthetix (SNX) med 31,37% förra veckan på grund av Coinbases notering. Och infödda tokens av decentraliserade börser överträffade andra sektorer, med SushiSwap (SUSHI) och Uniswap (UNI) som steg 19,47% respektive 17,44%. Å andra sidan presterade yearn.finance (YFI) inte bra jämfört med den bredare marknaden och skördade bara 1,85% under veckan.

En annan höjdpunkt i DeFi förra veckan var The Graph (GRT). Projektet är ett decentraliserat dataindexeringsprotokoll som frågar och lagrar data i blockchain-nätverket. GRT: s pris ökade till 0,78 dollar, upp 25 gånger från det offentliga försäljningspriset för en månad sedan.

Varje vecka returnerar större DeFi-tokens, 12 / 14–12 / 20. Källa: TradingView

Ser framåt den här veckan

Demokratiska och republikanska ledare nådde en överenskommelse om ett nytt koronavirushjälpavtal värt cirka 900 miljarder dollar idag. Detta kan vara en av anledningarna till det så kallade "Santa Claus Rally" för risktillgångar.

Den ekonomiska situationen kommer sannolikt att förbättras gradvis när vaccinet börjar distribueras officiellt. Men hårt drabbat av pandemin kommer den amerikanska BNP att krympa kraftigt med 5% år 2020. I år kommer ekonomin att försämras ännu mer än under finanskrisen 2009..

Enligt en FactSet-undersökning förväntar sig marknaden nu S&P 500-index för att nå 4000-märket vid slutet av nästa år. Stora investeringsbanker har också släppt sina förutsägelser, med JPMorgan Chase som ger det mest optimistiska målet om 4400. Goldman Sachs gav en målnivå på 4 300. Men från statistiken över de senaste 15 åren verkar det som om marknadsanalytiker vanligtvis är på den optimistiska sidan.

Slutligen har de totala tillgångarna i Federal Reserve balansräkning översteg $ 30 biljoner dollar. Den allmänna ökningen av riskpriserna i år har starkt förlitat sig på Federal Reserves tillgångsköp och extremt låga räntor. Sättet det tar en säker utgång 2021 kommer att vara i fokus för efterföljande marknadsuppmärksamhet, och varje förändring av penningpolitiken kan sätta press på marknaden.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map