BTC-terminer återspeglar förnyad optimism som sannolikt kommer att fortsätta till helgen

Futures Friday är en veckovis granskning av kvartalsvis Bitcoin-futures på OKEx.

Även om Bitcoin gav tillbaka nästan alla "Elon-rally" vinster under den senaste helgen och testade om supporten till 32 000 USDT, den första måndagen i februari, såg marknadsledaren gå uppåt. Bitcoins pris har sedan stigit från 33 000 USDT till nästan 39 000 USDT på fyra dagar, enligt OKEx BTC-spotpriset. Även om priset fortfarande finns under 40 000 dollar har Bitcoins uppåtgående trend fått priserna på altcoins, särskilt DeFi-sektorn, att sväva. 

Under förra veckans Futures Friday observerade vi premien för BTC kvartalsvis futures minskade med 3% och att marknadens hausseartade känsla försvagades. Den här veckans OKEx-terminsdata visar att premien är tillbaka till cirka 5%, tillsammans med det öppna räntan som stiger över 2 miljarder dollar, vilket indikerar en snabb återhämtning av marknadens förtroende. Kombinerat med ett lång / kort förhållande som svävar runt 1,2 och finansieringsnivåer för eviga swappar som ännu inte är överhettade har vi anledning att vara optimistiska att Bitcoin kommer att fortsätta veckans starka trend under helgen.

I skrivande stund handlas kvartalsavtalet BTCUSD0326 – som löper ut i slutet av mars – till 39 500 USDT-nivåer med en premie på $ 1800 eller 4,9% över indexpriset.. 

OKEx BTC kvartalsvis futures (BTCUSD0326), från och med 8:00 UTC den 5 februari. Källa: OKEx, TradingView

OKEx-avläsningsdata

Besök OKEx handelsdatasida för att utforska fler indikatorer. 

BTC lång / kort förhållande

Det långa / korta förhållandet hade små upp- och nedgångar under veckan och svängde i intervallet 1,07 till 1,53, och trots att priserna fortsatte att röra sig högre återgick förhållandet inte till förra fredagens högsta 1,80.

Det antyder också att förra helgens tillbakadragande dämpade detaljhandelsinvesterarnas motivation att gå långt och att de inte är starkt utnyttjade för att jaga veckans rally. Det långa / korta förhållandet som för närvarande löper nära 1,20 ligger på en nyligen låg nivå, vilket kan gynna ytterligare vinster i Bitcoin-priser.

Datainsamlingstid: 1/29 8:00 UTC till 2/5 8:00 UTC

Det långa / korta förhållandet jämför det totala antalet användare som öppnar långa positioner jämfört med de som öppnar korta positioner. Förhållandet sammanställs från alla futures och eviga swappar, och användarens långa / kortsida bestäms av deras nettoposition i BTC.


På derivatmarknaden balanseras den när en lång position öppnas av en kort position. Det totala antalet långa positioner måste vara lika med det totala antalet korta positioner. När förhållandet är lågt indikerar det att fler har shorts.

BTC-bas

Den kvartalsvisa terminspremien nådde ett nyligen lågt värde på 1,84%, eller $ 600, den sista dagen i januari och började sedan hoppa med priset. Premien är för närvarande tillbaka till 4,8%, eller 1 800 dollar, vilket tyder på att marknaden snabbt återfår förtroende.

Dessutom fortsatte finansieringsgraden för eviga swappar, som följer samma trend som den kvartalsvisa terminspremien, att röra sig högre under veckan. Det nådde en topp på 0,19% på torsdag morgon innan priset sjönk för en kortvarig korrigering. Den nuvarande finansieringsgraden har gått runt 0,06%, vilket ligger inom det normala intervallet och lämnar utrymme för Bitcoin att fortsätta sin uppåtgående rörelse. 

Datainsamlingstid: 1/29 8:00 UTC till 2/5 8:00 UTC

Denna indikator visar det kvartalsvisa terminspriset, spotindexpriset och även grundskillnaden. Grunden för en viss tid är lika med det kvartalsvisa terminspriset minus spotindexpriset.

Priset på terminer återspeglar handlarnas förväntningar på priset på Bitcoin. När grunden är positiv indikerar det att marknaden är hausse. När grunden är negativ indikerar det att marknaden är baissär.

Basen för kvartalsvis futures kan bättre indikera den långsiktiga marknadsutvecklingen. När grunden är hög (antingen positiv eller negativ) betyder det att det finns mer utrymme för arbitrage.

Öppna ränta och handelsvolym

Inledningsintresset visade en V-formad vändning under de senaste sju dagarna. Först flyttade OI ner med prisnedgången och hoppade sedan snabbt på tisdag morgon för att återfå nivån på 2,1 miljarder dollar. Denna siffra indikerar också att marknaden återigen befinner sig i en aktiv handelsfas och att priserna kan se ytterligare volatilitet.

Intressant är att OI, lång / kort ratio och finansieringsräntor alla hoppade runt 8:00 UTC den 2 februari, vilket sammanföll med att priset bröt ut från ett dubbelbottnade mönster på 34 500 USDT på plats, eller 35 600 på kvartalsvis futures . Denna prisnivå kommer att vara ett viktigt stöd i framtiden.

Datainsamlingstid: 1/29 8:00 UTC till 2/5 8:00 UTC

Öppen ränta är det totala antalet utestående futures / swappar som inte har stängts en viss dag.

Handelsvolym är den totala handelsvolymen för terminer och eviga byten under en viss tidsperiod.

Om det finns 2000 långa kontrakt och 2000 korta kontrakt öppnas kommer det öppna räntan att vara 2000. Om handelsvolymen ökar och det öppna räntan minskar på kort tid kan det tyda på att många positioner är stängda eller tvingades avvecklas. Om både handelsvolymen och det öppna räntan ökar, indikerar det att många positioner har öppnats.

BTC-marginalutlåningsgrad

Rörelsen av utlåningsgraden för BTC-marginalen är exakt motsatsen till ovanstående indikatorer, som fortsatte att röra sig högre från 15 till 22 under prisfallet och började falla kraftigt under returen den här veckan. Det indikerar att spot leverage-handlare har köpt på dip och stängt sina positioner på rallyt. Under de senaste 24 timmarna var förhållandet platt och svävade runt 15.

Datainsamlingstid: 1/29 8:00 UTC till 2/5 8:00 UTC

Marginalutlåningsgraden är handelsmarknadsdata som visar förhållandet mellan användare som lånar USDT kontra upplåning av BTC i USDT-värde under en viss tidsperiod. 

Detta förhållande hjälper också handlare att undersöka marknadssentimentet. Generellt siktar handlare som lånar USDT på att köpa BTC, och de som lånar BTC syftar till att korta det.

När marginalutlåningsgraden är hög indikerar det att marknaden är hausse. När det är lågt indikerar det att marknaden är baissär. Extrema värden för detta förhållande har historiskt visat trendåterfall.

Handlarinsikter

Robbie, OKEx investeringsanalytiker

Marknadssentimentet återhämtar sig snabbt på grund av veckans 6000 USDT-rally. Ett hausseartat mönster kommer att bildas om den dagliga avslutningen kan vara över fredagens högsta. Om det händer kommer Bitcoin sannolikt att utmana 40 000 USDT-märket och den högsta tiden nära 42 000 USDT.

Supportnivåerna ligger för närvarande på 34 500 USDT och 32 000 USDT. Men alla indikatorer verkar friska, och det finns inga uppenbara tecken på att en stor återgång kommer på kort sikt.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner och kurerade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map