BTC-terminer återspeglar en hausseartad detaljhandel men hög skuldsättning höjer kortsiktig risk

Futures Friday är en veckovis granskning av kvartalsvisa Bitcoin futures på OKEx. 

Futures fredagsbild

Den här veckan tog Bitcoin fart från 18 000 dollar och lyckades bryta igenom den viktiga psykologiska barriären på 20 000 dollar. Den ledande digitala valutan har handlat över $ 20 000 i tre dagar nu och satt en heltidshöjd på $ 23 769 den 17 december enligt OKEx BTC-indexpriset.

Bitcoins senaste prisåtgärd korrelerar också med positiva förväntningar kring ett stimulanspaket på 900 miljarder dollar från USA: s regering. Eftersom tre stora amerikanska aktieindex också stängde sig på höga toppnivåer igår, kan vi dessutom förvänta oss att denna tröghet kommer att få en krusningseffekt som kommer att hålla Bitcoin på en uppåtgående bana som går in nästa år.

Under tiden återspeglas denna positiva känsla också på terminsmarknaden, där kvartalsavtalet, BTCUSD0326, nu handlas runt 24 200 dollar med en premie på 1100 dollar – eller ungefär 4,70% – över indexpriset.

Under förra veckans Futures Friday noterade vi hur BTC-marginalens utlåningsgrad visade att handlare försökte få botten. Den här veckan såg vi att strategin betalade sig eftersom lång / kort förhållande och öppen ränta båda steg upp med priset. Det faktum att detaljhandlare är säkra på marknaden är tydligt, men det finns farhågor kring användningen av överdriven hävstång, vilket kan utlösa en snabb tillbakadragning på kort sikt.

OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD0326), från och med 08:00 UTC den 18 december. Källa: OKEx, TradingView

OKEx avläsningsdata

Besök OKEx handelsdatasida för att utforska fler indikatorer.

BTC lång / kort förhållande

Under den senaste veckan har Bitcoin inte sett några större återdragningar, med priset som går smidigt från $ 18.000 till $ 23.000. Det långa / korta förhållandet följde samma trend och steg från 0,8 i fredags till nuvarande 1,15.

Samtidigt noterade vi att finansieringsnivåerna för eviga kontrakt har varit höga ett tag, vilket tyder på att det finns handlare som har hävstång för att ta lång tid och har varit lönsamma från denna prisrörelse.

Det nuvarande lång-korta förhållandet på över 1,1 är också det högsta sedan mitten av september, vilket återspeglar marknadens hausse.

Datainsamlingstid: 12/11 6:00 UTC till 12/18 6:00 UTC

Det långa / korta förhållandet jämför det totala antalet användare som öppnar långa positioner jämfört med de som öppnar korta positioner. Förhållandet sammanställs från alla futures och eviga swappar, och användarens långa / kortsida bestäms av deras nettoposition i BTC.

På derivatmarknaden balanseras den när en lång position öppnas av en kort position. Det totala antalet långa positioner måste vara lika med det totala antalet korta positioner. När förhållandet är lågt indikerar det att fler har shorts.

BTC-bas

Premien på kvartalsvis futures har ökat snabbt under Bitcoins rally och steg från $ 480 eller 2,6% förra fredagen till nuvarande $ 1100 eller 4,7%. Det innebär att marknaden förväntar sig en höjning på minst 1100 dollar i slutet av nästa kvartal.

Denna höga premie öppnar också upp möjligheter för arbitrageurs, och vi kan förvänta oss att arbitrage blir en populär strategi, vilket ytterligare ökar öppna positioner.

Datainsamlingstid: 12/11 6:00 UTC till 12/18 6:00 UTC

Denna indikator visar det kvartalsvisa terminspriset, spotindexpriset och även grundskillnaden. Grunden för en viss tid är lika med det kvartalsvisa terminspriset minus spotindexpriset.

Priset på terminer återspeglar handlarnas förväntningar på priset på Bitcoin. När grunden är positiv indikerar det att marknaden är hausse. När grunden är negativ indikerar det att marknaden är baisseartad.

Basen för kvartalsvis futures kan bättre indikera den långsiktiga marknadsutvecklingen. När grunden är hög (antingen positiv eller negativ) betyder det att det finns mer utrymme för arbitrage.

Öppna ränta och handelsvolym

Med Bitcoins senaste rally ackumulerades också öppet intresse ganska snabbt och steg från 1,23 miljarder dollar förra fredagen till högsta 1,52 miljarder dollar igår.

Denna höga nivå av öppet intresse blir nu normen, och vi kan förvänta oss att den växer ytterligare tills marknaden blir riskmedveten.

Datainsamlingstid: 12/11 6:00 UTC till 12/18 6:00 UTC

Öppet intresse är det totala antalet utestående futures / swappar som inte har stängts en viss dag.

Handelsvolym är den totala handelsvolymen för terminer och eviga byten under en viss tidsperiod.

Om det finns 2000 långa kontrakt och 2000 korta kontrakt, kommer det öppna räntan att vara 2000. Om handelsvolymen ökar och det öppna räntan minskar på kort tid kan det indikera att många positioner är stängda eller tvingades avvecklas. Om både handelsvolymen och det öppna räntan ökar, indikerar det att många positioner har öppnats.

BTC-marginalutlåningsgrad

Marginalutlåningsgraden har legat i intervallet 13 till 18 under de senaste sju dagarna och har inte ökat med priset denna vecka. Detta mönster antyder att handlare inte fortsatte att öka hävstångseffekten efter att ha varit lönsamma från förra veckans hävstångseffekt. Den nuvarande nivån på förhållandet är emellertid relativt hälsosam, vilket återspeglar den nuvarande hausseartade känslan.

Datainsamlingstid: 12/11 6:00 UTC till 12/18 6:00 UTC

Marginalutlåningsgraden är handelsmarknadsdata som visar förhållandet mellan användare som lånar USDT kontra upplåning av BTC i USDT-värde under en viss tidsperiod.

Detta förhållande hjälper också handlare att undersöka marknadssentimentet. Generellt siktar handlare som lånar USDT på att köpa BTC, och de som lånar BTC syftar till att korta det.

När marginalutlåningsgraden är hög indikerar det att marknaden är hausseartad. När det är lågt indikerar det att marknaden är baisseartad. Extrema värden för detta förhållande har historiskt visat trendåterfall.

Handlarinsikt

Robbie, OKEx investeringsanalytiker

Alla tillgångspriser kommer sannolikt att höjas på kort sikt på grund av den kommande stimulansräkningen. Dessutom fortsätter Bitcoin att visa starka grundläggande på grund av hög efterfrågan från institutionella investerare.

Detta senaste rally drivs av organiska köp, och vi kan förvänta oss ett snabbt inflöde av investerare i detaljhandeln nu eftersom $ 20.000 har brutits.

Medan motståndsnivåer är svårare att identifiera när Bitcoin-priset går in i okända områden, måste handlare fortfarande vara försiktiga med överhettade marknadsförhållanden. Ett test på 19 700 till 20 000 dollar kan inte uteslutas ännu, även om prisutsikterna på medellång sikt förblir positiva.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner och kurerade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map