BTC: s senaste nedgång utlöstes av makrofaktorer, men valar fortsatte att ackumuleras

En genomgång av Bitcoins senaste retracement, de faktorer som leder till det och hur valar köpte från detaljhandlare.

Bitcoin-priserna sjönk 27,88% under tre dagar, med det största röda ljuset som sågs den 11 januari 2021 och traditionella medier började kalla det början på en björnmarknad. I verkligheten faller dock Bitcoins fall från förra fredagens högsta nivå på 41.998 dollar till gårdagens 30.287 dollar – enligt OKEx BTC-indexpriset – uppnådde bara vinster som gjordes så sent som den 2 januari när den handlade med cirka 30 000 dollar..

Under tiden såg vi förnyad köpåtgärd sedan igår eftermiddag europeisk tid, och den ledande digitala valutan är nu tillbaka runt 33 000 dollar, vilket sätter sina YTD-vinster på cirka 15%.

I denna marknadskommentar kommer vi att ge mer sammanhang till Bitcoins senaste prisrörelser och diskutera hur de påverkas av makroekonomiska faktorer och vad de betyder för handlare i allmänhet.

Bitcoin är fortfarande i grönt trots måndagens nästan 30% tillbakadragning. Källa: OKEx

Bitcoins nackdelar i år kommer sannolikt att vara mindre dramatiska

Gårdagens skarpa retracement var en katastrof för derivatmarknaden, med 2,5 miljarder dollar i positioner likviderade på måndagen, enligt bybt data. Denna siffra överträffar likvidationerna på 1,74 miljarder dollar den 3 januari och 1,87 miljarder dollar den 25 november, och även om priset har en direkt inverkan på det, återspeglar det också den senaste tidens ökade volatilitet.

Likvidationer träffade ännu ett rekordhögt måndag. Källa: bybt

Även om volatiliteten gick in i en uppåtriktad fas fram till december är det fortfarande långt ifrån 2017, vilket visas i nedanstående diagram. I genomsnitt inträffade kraschar på cirka 35% varannan vecka under tjurkörningen 2017, medan Bitcoins 60-dagars volatilitet inte har överskridit 4% under en längre tid sedan juni 2020.

Bitcoins 60-dagars volatilitet har varit lägre än 4% sedan juni 2020. Källa: Myntstatistik

Eftersom fler institutionella investerare gick in på kryptomarknaden under det senaste året ser vi minskad volatilitet, och det är mycket troligt att återkallelser i år kommer att bli mycket mindre dramatiska jämfört med föregående bull run.

Tekniska fel på börserna sänkte priset ytterligare

Den amerikanska reglerade kryptobörsen Coinbase drabbades av en annan tekniskt fel under gårdagens försäljning. Många användare rapporterad att inte kunna utföra köporder. Under tiden Kraken, den näst största amerikanska kryptobörsen, också stött på problem. Eftersom flera Bitcoin-derivatmarknader använder data från båda börserna som indexkomponenter, ledde detta till ytterligare likvidationer i terminer och swappar.

Tidigare Coinbase-premier på grund av hög efterfrågan i USA försvann under måndagens tillbakadragning. På grund av den tekniska felet hade Coinbases spotpris vid ett tillfälle en negativ premie på cirka 1 000 dollar jämfört med OKEx.


Coinbase såg en negativ premie på över $ 1000 på grund av den tekniska felet. Källa: TradingView

Bitcoins nedgång påverkades av traditionella marknader

Den dygnet runt Bitcoin-handeln gör det till en ledande indikator som svarar på marknadens förändrade riskaptit under helgen. Stupet i Bitcoin är i takt med nedgången i andra riskfyllda tillgångar såväl som icke-räntebärande tillgångar.

Den amerikanska aktiemarknaden föll för första gången på fem handelsdagar på måndag efter att ha nått på varandra följande rekordhöga toppar, som trenderade samma som Bitcoin. Oljepriserna stoppade också deras fyra-dagars vinnande sträcka medan spotpriset i guld sjönk till en sexveckors låg.

Anledningen till dessa tillbakagångar är ökningen av USA: s 10-åriga skatteavkastning efter att demokraterna vann två Georgiens senatsäten. Räntan bröt den viktiga 1% -barriären i fredags och låg över 1,15% efter att ha publicerat sin största veckovinst sedan juni. Obligationsmarknaden är också under press bland rädslan för att en demokratisk kontrollerad kongress ytterligare skulle kunna underlätta finanspolitiken och höja inflationsförväntningarna.

Marknaden är för närvarande mer bekymrad över högre avkastningar och en därmed minskad likviditet. Tillväxtaktier kommer sannolikt att vara mer begränsade av lånekostnaderna i dollar, och det påverkar Bitcoin, eftersom det nyligen har flyttat sig mer i linje med stora tekniska aktier, som Tesla, som sjönk 7,8% på måndagen.

Stigande skatteavkastning och dollarindex sänkte upptrenden över riskfyllda tillgångar. Källa: CNBC

Dessutom flyttade dollarindexet, som är negativt korrelerat med råvaror, också högre förra veckan och dämpade tidigare överhettade marknader. Man kan säga att måndagens försäljning bara var försenad "hälsosam korrigering" som tillgångspriser, som har stigit sedan mars, hade blivit alltmer spekulativa.

Flera indikatorer återspeglade överhettad känsla

Det överhettade marknadssentimentet blev mer uttalat när Bitcoin fortsatte att göra nya toppar. Finansieringsgraden på eviga byten hade ökat under den senaste veckan och var betydligt högre jämfört med tidigare stigningar. Denna trend indikerar att marknaden är överhävd och att handlare är för konsekventa i sina spelriktningar.

Två extremt höga finansieringsperioder 2021 indikerar en överhettad marknad och risken för en återgång. Källa: bybt

Justerad SOPR (dvs det förbrukade vinstresultatet) ger en mer exakt signal om faktiska försäljnings- / köptransaktioner. Denna indikator toppade 2017 efter en tre månaders rally från nollställningspunkten. Den nuvarande situationen är likartad och indikatorn antyder att vinsttagande kan inträffa när som helst, även om de långsiktiga utsikterna är fortsatt hausse.

Kedjedata visar att marknaden är under vinstintagande försäljningspress. Källa: Glassnod

Svaga händer sålde Bitcoin till valar

Den första stora övergången i denna hausseartade cykel har slutförts och den genomsnittliga inträdeskostnaden för nykomlingar i utrymmet är högre. Svaga händer såldes snabbt på väg ner, medan investerare som är långsiktiga hausse fortsatte att köpa. Vi ser att antalet adresser med saldon över 1000 BTC har fortsatt att öka, inte påverkas av den senaste retracement.

Valar har inte påverkats av den senaste retracement och fortsätter att ackumulera Bitcoin. Källa: Glassnod

Inte en OKEx-handlare? Lär dig hur du börjar handla!

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map