BTC-prisneddrag lämnar överdrivna marknadsaktörer med stora förluster

Market Watch Weekly är en recension av kryptomarknader och utveckling varje vecka.

Efter fyra veckor i rad med snabba vinster och utmanande den psykologiska prisnivån på 40 000 dollar, led Bitcoin slutligen en kraftig försäljning på söndag kväll, och nedgången fortsatte att växa in på måndagen. Under det senaste dygnet sjönk Bitcoin-priset mer än 20%, från $ 41 000 nivåer till så låga som $ 32 250, enligt OKEx BTC-indexpriset och utplånade till stor del vinsterna från föregående vecka. Den senaste tillbakadragningen har avvecklats 2,68 miljarder dollar värdet av positioner över derivatbörser. 

Innan detta, även om Bitcoin hade brutit 40 000 dollar, hade längtar blivit mättade och baisseartade avvikelser kunde ses på RSI-indikatorn i lägre tidsramar. Under tiden kunde handelns volymminskning inte driva priserna till nya toppar.

Förra gången vi såg en 20% tillbakadragning var den första helgen i januari när starka köp snabbt drog tillbaka priserna till $ 30.000. Men under det senaste dygnet har priset fortsatt att sänka lägre lågt och köpkraften har inte varit lika stark som förra gången. Men med tanke på den senaste marknadsuppfattningen kan detta visa sig vara en annan tillfällig korrigering innan priset återkommer till 40 000 dollar.

Bitcoin upplevde två 20% + tillbakadrag på en vecka. Källa: TradingView

Vissa institutioner fångade den närmaste risken

Vi noterade också att stupet i Bitcoin visar en viss korrelation med traditionella marknader. I viss utsträckning gör Bitcoin 24-timmarshandeln till en ledande indikator som svarar före typiska marknader. Priset på guld futures och S&P 500-terminer minskade med 1,5% respektive 0,8% efter öppnandet på söndagskvällen UTC. Orsaken bakom denna situation kan vara marknadens förväntningar på högre räntor, vilket återspeglades i hoppet av dollarindex-terminer efter öppningsklockan tidigt på morgonen. Stigande räntor totalt sett kommer att drabba priserna på riskfyllda tillgångar såväl som icke-räntebärande tillgångar som guld.

Denna makroriskfaktor kan ha utnyttjats av vissa institutionella investerare. CME uppdaterade sina senaste (från och med 5 januari) Bitcoin futures positionsdata den 9 januari. Denna rapporteringsperiod täcker Bitcoins historiska breakout över 30 000 dollar, men den inkluderade också den djupa återbetalningen på cirka 7 000 dollar den 4 januari.

Under denna tid ökade hävstångsfonderna sina korta positioner från 8 466 till 9 058 och minskade sina långa positioner från 3 679 till 3 544. Detta innebär att hävstångsfonder uttryckte en tydlig baisseartad inställning till kortfristiga.

Tvärtom fortsatte andra rapporterbara konton att gå långa, med långa positioner ökade från 2 123 till 2 672, och korta positioner ökade bara från 235 till 261. Icke-rapporterbara konton gjorde samma steg, med långa positioner hoppade från 3 165 till 3 343 medan de var korta positioner tillade bara 54.

CME Bitcoin futuresdata – Antal hävstångsfonder, longs kontra shorts. Källa: Quandl

Kraftiga vinster i mitten av veckan kompenserade för helgerna

På grund av prissänkningen på måndag har vi beräknat stora avkastningar på altcoins från midnatt förra måndagen till 06:00 UTC denna måndag. Trots den stora nedgången finns det fortfarande många altcoins som har skördat positiva avkastningar på grund av den snabba ökningen under första halvan av förra veckan.

Stellars Lumen (XLM) ökade 180% under de första tre handelsdagarna i förra veckan och började sedan en dramatisk retracement, men den håller fortfarande på en vinst på 66,77%. Bitcoin Cash (BCH) och Bitcoin SV (BSV) uppvisade också en positiv avkastning på 11,40% respektive 5,47%. Samtidigt sjönk Ether (ETH) till 1 000 $ innan det återhämtade sig något under de senaste timmarna och realiserade en måttlig 5,23% på veckan. 


Veckovis retur av större altcoins, 1/4 till 6:00 UTC 1/11. Källa: TradingView

Likviditetsleverantörer drog ut stora medel från pooler

Maker (MKR) var utan tvekan den mest imponerande DeFi-token förra veckan, eftersom dess pull-up ökade priset till $ 1900 på lördag innan det föll tillbaka till $ 1300-nivåer efter den bredare marknaden, men det lyckas fortfarande hålla sig uppe på 88%. Dessutom var Synthetic (SNX) och Loopring (LRC) mer motståndskraftiga under den stora korrigeringen och skördade en avkastning per vecka på 20,51% respektive 14,45%. 

Varje vecka returnerar större DeFi-tokens, 1/4 till 6:00 UTC 1/11. Källa: TradingView

På lördag hade det totala värdet låst i DeFi-protokoll ökat till en historisk höjd på 32,8 miljarder dollar, men den efterföljande nedåtgående flyttningen av tokenpriser har fört det till cirka 28,5 miljarder dollar, enligt DeBanks uppgifter. Det snabba tillbakadragandet av likviditetsleverantörer från pooler fick också gasavgiften på Ethereum att stiga.

De nuvarande topp tre namnen i termer av TVL är BTC-kopplade token WBTC, utlåningsprotokoll Maker och decentraliserat utbyte Uniswap (UNI). Och de fem bästa DeFi-protokollen såg alla TVL-droppar på mer än 10% under det senaste dygnet.

Totalt värde låst i DeFi. Källa: DeBank

Ser framåt den här veckan

Med det demokratiska partiet i USA som lyckas kontrollera huset och senaten förväntas den andra omgången av biljoner dollar stimulanspaket gå framåt. Marknadsaktörerna behöver fortfarande se effekterna av en eventuell vändning av dollarindex på aktiemarknaden såväl som på Bitcoin.

Inte en OKEx-handlare? Lär dig hur du börjar handla!

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map