Bitcoin-priset ser hälsosam tillbakadragande efter fyra på varandra följande veckors vinster

Priset på BTC sjönk runt 10 000 dollar igår när överhettad marknadssentiment kom och kallade – här är vår analys av kraschen.

Bild av Bitcoin-priskrasch

Bitcoin störtade mer än 10 000 USDT igår, 22 februari, under påverkan av en mängd olika faktorer och föll 18% från det högsta på 58 318 USDT på söndag kväll till det lägsta på 47 668 USDT, enligt OKEx BTC-spotpriset. Nedgången kom strax efter att marknadsledaren såg sin fjärde vinstvecka i rad.

I vad som blev en annan "Svart måndag" på kryptovalutamarknaden liknade omständigheterna den 11 januari. De amerikanska statsobligationerna fortsatte att säljas i början av veckan, vilket ledde till att avkastningen ökade. Stigande obligationsräntor satte sedan press på aktiemarknaden, där vi såg Nasdaq-indexet sjunka mest på nästan fyra månader, med Apple-aktien ned 3% och Tesla-aktien sjönk mer än 8% på måndagen.

Statens avkastning återhämtade marshöjdpunkterna och tryckte ned trenden över riskfyllda tillgångar. Källa: CNBC

I avvikelse från marknadsbeteendet den 11 januari sjönk inte guldpriserna igår och fick istället det mesta de hade på sju veckor. Råoljepriserna nådde också en höjdpunkt på 13 månader, vilket återspeglar det faktum att investerare börjar prissätta stigande inflationsförväntningar. Sedan Bitcoins börsvärde har fortsatt att stiga de senaste månaderna har dess korrelation med räntor och makroekonomin blivit ännu starkare.

Dessutom amerikanska finansminister Janet Yellon varnade igår att Bitcoin är en mycket spekulativ tillgång och är en "extremt ineffektiv" sätt att genomföra monetära transaktioner. Hennes ord har också satt kryptovalutamarknaden under press.

En stor hit för hausseartade chasers

Före den plötsliga kraschen på måndagen hade Bitcoin uppnått en månatlig avkastning på över 80% i februari och dess totala börsvärde översteg 1 biljon dollar. Marknadsledaren har drivits av olika nyheter, inklusive Teslas stora BTC-köp, MicroStrategys skuld erbjudande om att köpa mer Bitcoin och lanseringen av den första Bitcoin ETF i Nordamerika.

Marknadssentimentet var tydligt överhettat, vilket återspeglades i finansieringsräntor som låg under 0,1% under en längre tid och en historisk höjd på 19 miljarder dollar i öppen ränta den 21 februari. Denna händelsestyrda cykel hade gjort det svårt för marknaden för att gå upp organiskt och bana väg för en korrigering.

BTC: s öppna intresse satte rekord på 19 miljarder dollar den 21 februari. Källa: Bybt.com

Gårdagens nedgång ledde också till panikförsäljning på Coinbase, och börsen hade sin största negativa premie någonsin på grund av brist på köp i orderboken. Coinbase-premien nådde en heltidsnivå på negativa $ 1 020 under gårdagens försäljning, per data från CryptoQuant.

Dessutom, ur ett tekniskt analysperspektiv, visade den hausseartade momentum utmattning efter den senaste rekordhöga tiden, eftersom indikatorn för relativ styrka index visade på varandra följande baisseartade avvikelser på 1-timmars- och 4-timmarsdiagrammen. Detta händer när RSI publicerar en "överköpt" avläsning – som svar på lägre högsta priser – som matchar avläsningar från tidigare gjorda högre toppar.

Bitcoin-priser såg på varandra följande baisseartade avvikelser i 1-timmarsdiagrammet. Källa: OKEx

Gårdagens skarpa retracement satte ytterligare ett rekordhögt för likvidationer på derivatmarknaden. Bara Bitcoin såg $ 3,64 miljarder positioner likvideras över börser, vilket översteg 2,5 miljarder dollar i positioner som likviderades den 10 januari och 1,74 miljarder dollar den 3 januari..


Likvidationer träffade ytterligare ett rekordhögt måndag. Källa: Bybt

Marknadsreaktioner på BTC-prisfallet

Krypteringspriserna i går såg intressanta marknadsreaktioner. För det första uppstod växelkursen för kinesisk yuan till USDT. Enligt OKEx-handelsdata gick USDT: s premie på P2P-marknaden från negativ till positiv igår och steg snabbt till 1,76%. Denna siffra indikerar att det var många handlare som ville köpa USDT för att lägga till marginal till sina positioner.

Premien på kinesisk yuan till USDT nådde 1,76% på P2P-marknaden. Källa: OKEx

Ethereum och dess ekosystem påverkades också av nedgången. Priset på Ether (ETH) sjönk med 21,68% vid sin lägsta punkt. Enligt OKLink-data, 24-timmars handelsvolymen för decentraliserade börser på Ethereum-nätverket nådde rekordhöga $ 5,09 miljarder i skrivande stund. Den största 24H-volymen, 1,87 miljarder dollar, sågs på Uniswap, följt av 1,2 miljarder dollar på SushiSwap.

Ett stort antal likviditetsleverantörer som försöker ta bort sina medel för att undvika fördärvliga förluster och kedjelåntagares fyllnadsmarginal för att förhindra likvidation pressade gaskostnaden – Ethereums nätverksavgift – till 1 000 givnivåer per Ethereum Gas Tracker.

Detta innebär att kostnaden för att ta bort likviditet på Uniswap var nästan $ 300 igår. Även i en så dyr on-chain-miljö har Uniswaps totala låsta värde minskat med 10,8% under det senaste dygnet och SushiSwaps TVL sjönk med 8,8%. Andra ledande utlåningsplattformar Compound och Maker minskade också med 8% i TVL. Denna situation visar återigen det akuta behovet av skalbarhetsuppgraderingar i Ethereum-nätverket.

Transaktionsvolymen på DEX nådde en rekordhög nivå under det senaste dygnet. Källa: OKLink

Grundläggande Bitcoin fortfarande i spel

Framöver ser inflödet av institutioner till kryptovalutamarknaden fortfarande en viktig faktor för stabiliseringen av Bitcoin-priserna. Betydande prisvolatilitet i Bitcoin som en växande alternativ tillgång fortsätter att vara oundviklig i detta skede, men tillväxten i antalet BTC-innehavare och köpkanaler kommer att ge stöd för priset.

För närvarande är den bästa kryptovalutan beroende av förändringar i makroekonomiska indikatorer. Den här veckan kommer marknaden att fokusera på Federal Reserve ordförande Jerome Powells tal under utfrågningarna av senaten och huset. Marknaderna är oroliga om Fed: s dovishstrategi kan upprätthållas och om stigande amerikanska statsräntor utgör en risk för ekonomisk återhämtning.

På medellång sikt närmar sig en ny omgång av massiva finanspolitiska stimulanser. Senaten förväntas sända ett nytt stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar till president Biden senast den 14 mars. Det resulterande rikliga utbudet av fiat är förmodligen en gynnsam faktor för höjningen av riskabla tillgångspriser.

Inte en OKEx-handlare? Lär dig hur du börjar handla!

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map