Algoritmiska stablecoins prestanda antyder att de ännu inte har motiverat sina modeller

En marknadsöversikt av algoritmiska stablecoins och deras olika modeller

Algoritmiska stallmynt har fått mycket dragkraft på senare tid, särskilt på grund av DeFi-bommen och den resulterande populariteten hos automatiserade penningmarknader och finansprotokoll byggda på blockchain-teknik.

Men som vi diskuterade i vår senaste fördjupade analys av stablecoin-rymden är de nuvarande lösningarna långt ifrån idealiska – och även om algoritmiska modeller kan se solida ut på papper, är de ännu inte bevisade i praktiken.

I denna marknadskommentar kommer vi att ta en närmare titt på de senaste framträdandena för flera sådana stablecoins och kommentera deras framgång, eller brist på dem, när det gäller att föra prisstabilitet till kryptosfären..

Stablecoins använder rebase-modellen

Som förklarats i vår fördjupade funktion som nämns ovan, genom att justera token-saldon i användarplånböckerna, säkerställer rebase-stablecoins att innehavarna alltid behåller samma procentandel av hela börsvärdet.

Ampleforth (AMPL) är ett bra exempel på en sådan stablecoin, särskilt eftersom det inte finns några andra anmärkningsvärda projekt som använder denna modell. YAM Finance, ett DeFi-projekt som en gång var extremt populärt, också nyligen Inaktiverad dess rebase-funktion.

Enligt rebase-modellen justeras AMPL: s utbud en gång var 24: e timme i enlighet med det volymvägda genomsnittspriset, eller VWAP – och genom att göra det försöker protokollet att hålla symbolen till ett stabilt pris på $ 1.

En granskning av AMPL: s prisutveckling under de senaste 90 dagarna visar dock svängningar mellan $ 0,75 och $ 1,70. Dessa fluktuationer, även om de inte är idealiska, visar dock en förbättring av AMPLs stabilitet jämfört med dess resultat i juli 2020, då det kort handlades över $ 2.

Medan användare med AMPL fortfarande utsätts för förändringar i värdet på sina saldon kan de ytterligare minska denna volatilitet genom att uppmärksamma utbudsförändringarna i olika stadier, såsom deflation, inflation och händelsestyrda stigningar i efterfrågan..

AMPL-pris under de senaste 90 dagarna. Källa: CoinGecko

Med detta sagt är AMPL en av de mer stabila algoritmiska stablecoins som finns på marknaden idag och använder fortfarande rebase-modellen.

Stablecoins med en multi-token-modell

I en modell med flera token, även känd som Seigniorage Shares, ändras inte antalet faktiska tokens i en användares plånbok som svar på prisförändringar. Istället överförs prisstabilitetsmekanismen till sekundära tokens, som stimulerar leverantörer och långivare av likviditet att stödja priset.


Basis Cash är en stablecoin som använder den här modellen och har varit i drift i ungefär två månader. Den har tre typer av tokens i sitt protokoll: en stablecoin (BAC), en utdelningstoken (BAS) och en obligation token (BAB). När priset på BAC är lägre än $ 1, erhålls BAB genom att förstöra BAC med rabatt, och när priset på BAC är högre än $ 1, byts BAB ut mot BAC i ett en-till-ett-förhållande. Dessutom, om alla obligationer löses in, kan BAS-innehavare få ytterligare BAC när priset på BAC är högre än $ 1.

Aktuellt pris på BAC, BAS och BAB. Källa: Bas kontanter

Trots det faktum att Basis Cash bygger på en så komplex mekanism, när vi granskar BAC: s prisutveckling under de senaste 30 dagarna, ser vi att den förlorade sin prispinne på $ 1 i mer än 10 dagar. BAC går nu under $ 0,60 och visar inte tecken på en stark rebound.

Anledningen till denna situation kan vara den stora skuldemissionen som uppstod efter att BAC-priset låg under 1 $. En stor emission av obligationer innebär längre väntetider för inlösen, vilket ytterligare leder till överdriven deflation av stablecoin.

I slutändan blir detta en cykel där det låga priset på BAC innebär att mer BAB behöver bytas ut med rabatt, vilket sätter ytterligare tryck på priset på BAC.

Basis Cash har ännu inte gått igenom en hel cykel och det behöver mer tid för att visa motståndskraften i dess mekanism. Även om det är möjligt för den att åter komma in i inflationsfasen någon gång i framtiden, verkar det svårt just nu.

BAC-pris under de senaste 90 dagarna. Källa: CoinGecko

Basis Coin, kopian av Basis Cash, kollapsar ännu snabbare. Stablecoin i detta protokoll, BCC, löper till $ 0,11 från och med den 20 januari och har aldrig stabiliserats på cirka $ 1 i mer än 24 timmar. BCC har tydligt misslyckats med att tillhandahålla prisstabilitet och är fortfarande under press från enorma inlösen av obligationer, vilket gör det osannolikt att det kommer att återgå till $ 1-peggen när som helst.

BCC-pristabell i logaritmik från 2 januari till 20 januari. Källa: CoinGecko

Empty Set Dollar (ESD), ett annat algoritmiskt stablecoin-protokoll, använder en "kupong" mekanism för att finansiera protokollskulder. Kuponger köps genom att bränna ESD, vilket resulterar i en entreprenadleverans. Kuponger kan sedan lösas in för ESD när protokollet går in i en inflationsfas.

ESD anser en åtta timmars cykel som en "epok," vilket innebär att det totala cirkulerande antalet tokens justeras i en kortare cykel. Skuld skapas när en "epok" slutar och det volymvägda genomsnittet, eller VWAP, faller under $ 1. Således, om ESD-priset faller under ankaret för flera "epoker," skulden blir större och under tiden "kupong" rabatten blir större för att locka människor att köpa. Dessutom lägger ESD till en löptid på skulden, där kuponger löper ut 90 "epoker," vilket motsvarar 30 dagar.

Även om ESD har gjort många förbättringar, på papper, över AMPL och BAS, när man ser tillbaka på priset under de senaste 30 dagarna, kan vi tydligt se att dess nuvarande pris på $ 0,51 är långt ifrån $ 1-pinnen. Teoretiskt, om ESD-priserna kommer att komma tillbaka eller inte beror på den tidpunkt då ett stort antal obligationer upphör att gälla. För närvarande behöver ESD också tid för att bevisa sig.

ESD-pris de senaste 30 dagarna. Källa: CoinGecko

Dynamic Set Dollar (DSD), en ESD-kopia, skiljer sig på vissa sätt, inklusive att förlänga kupongens löptid och minska antalet tokenutvidgningar och sammandragningar. DSD har också gått in i en deflationsfas under de senaste två veckorna, men det nuvarande priset på $ 0,65 verkar vara fastare än ESD.

DSD-pris de senaste 14 dagarna. Källa: CoinGecko

Stablecoins som använder en delvis säkerhetsmodell

FRAX, som lanserades för ungefär en månad sedan, är en delvis säkerställd stablecoin och världens första fraktioneringsalgoritmiska stablecoin. Vem som helst kan skapa FRAX genom att tillhandahålla två tokens: en säkerhetstoken (USDT och USDC stöds vid uppkomsten) och en styrningstoken, FXS. Nuvarande säkerhetsgrad är 82,25%, vilket innebär att 1 FRAX kan präglas med USDT eller USDC till ett värde av 0,8225 dollar och FXS för 0,1775 dollar.

Teoretiskt sett, när 1 FRAX är under $ 1, kommer arbitrageurs att köpa FRAX och använda den för att lösa in USDC och FXS och tjäna pengar på försäljning av FXS. Efterfrågan på FRAX-inköp gör att växelkursen kan nå $ 1 igen. När 1 FRAX är över $ 1 kommer arbitrageurs att prägla FRAX med USDC och FXS och sedan sälja FRAX med vinst. Detta försäljningspress kommer att driva växelkursen tillbaka till $ 1.

FRAX är dock fortfarande i mycket tidiga skeden, och obligationerna som används för att mildra deflationsfasen, när stora mängder FXS-token säljs, har fortfarande inte lanserats. Med detta sagt har protokollet varit mycket stabilt den senaste månaden, och FRAXs pris är fast förankrat till $ 1. Dessutom växer FRAX marknadsstorlek långsamt och den totala emissionen av FRAX har inte överstigit 26 miljoner. Vi måste fortfarande se om FRAX förblir förankrat när säkerhetsgraden minskas ytterligare och om dess totala emission utökas ytterligare.

FRAX-pris sedan lanseringen. Källa: Frax Finance

Algoritmiska stallmynt har mycket att bevisa

Efter att ha granskat alla ovan nämnda algoritmiska stablecoins kan vi se att användningen av obligationer och utdelningar som incitament verkar fungera i viss utsträckning. Det finns dock definitivt ett spekulativt högriskelement involverat i dessa modeller.

Medan algoritmiska stablecoins syftar till att vara mer skalbara än stallecoins med säkerhet, tyder de senaste marknadsprestationerna på att de inte alltid fungerar bra i praktiken och behöver mer tid och marknadsmognad för att förbli stadigt förankrade i den $ 1 mjuka pinnen.

Oavsett är det uppenbart att DeFi-bommen och en allmän förändring mot blockchain-drivna finansiella lösningar uppmuntrar till innovation och experiment, som sannolikt kommer att ge positiva resultat och bättre och mer robusta protokoll i framtiden. Fram till dess kommer sannolikt fiat-collateralized stablecoins att förbli populära.

OKEx Insights presenterar marknadsanalyser, djupgående funktioner, originalforskning & samlade nyheter från kryptopersonal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map