Vad är Cardano (ADA)? – Guide om allt du behöver veta

Vad är Cardano?

Cardano (ADA) är ett av de mest erkända blockkedjorna och kryptoprojekten i rymden. Medgrundat av Charles Hoskinson, kan Cardano betraktas som en smart kontraktsplattform som erbjuder en skalbar och säker arkitektur för utvecklare och användare. 

Enligt officiella webbplats av Input Output Hong Kong (IOHK), utvecklingsföretaget som arbetar med Cardano, är projektet en blockchain-plattform med mer avancerade funktioner än något annat protokoll på marknaden. Cardanos team har arbetat för att skapa ett PoS-system som gör det möjligt för den digitala valutan och nätverket att bli ett av de snabbaste och mest skalbara blockchain-projekten på marknaden.. 

Det är värt att påpeka att Cardano har ett annat tillvägagångssätt jämfört med andra kryptoprojekt i rymden eftersom det har utvecklats med hänsyn till filosofi och peer-reviewed akademisk forskning.. 

Cardano anses vara en tredje generationens kryptovaluta som syftar till att lösa och ta itu med problem med skalbarhet, interoperabilitet och säkerhet. 

Charles Hoskinson

Charles Hoskinson är medgrundare, inte bara av Cardano utan också av Ethereum (ETH) och VD för IOHK. Mr. Hoskinson har varit arbetssätt i rymden under en lång tidsperiod. Till exempel började han med att investera i flera kryptostarter som bara växte 2013 och 2014. 

Han har arbetat på Cardano sedan han startade projektet i september 2017, då tjurmarknaden i rymden hjälpte Bitcoin att nå nya rekordhöga toppar. Hoskinson skrev Cardano med Haskell-programmeringsspråket som används i finansinstitut och försvarsprogramvara. 

Hoskinson är en mycket respekterad figur på kryptovalutamarknaden som har arbetat i olika projekt, pratat vid evenemang och hjälpt Cardano såväl som Ethereum att expandera på marknaden. 

Hur fungerar Cardano?

Cardano bygger på tre olika organisationer som hjälper det att utvecklas och gå vidare: Cardano Foundation, IOHK och Emurgo. Dessa tre företag är kända som grundpelarna i hela Cardano-projektet.

Cardano Foundation arbetar genom att standardisera, skydda och främja Cardano-projektet som helhet. De har arbetat i olika länder för att kunna främja användningen av Cardano-nätverket.

IOHK arbetar som ett forsknings- och utvecklingsföretag som syftar till att bygga tillgängliga finansiella tjänster för individer och företag. För närvarande kommer företaget att arbeta med Cardano fram till 2020, och de måste bestämma om de ska fortsätta arbeta eller inte. 

Emurgo arbetar inom ett annat område för att förbättra Cardano. Faktum är att företaget fungerar som den kommersiella och venture-delen av hela projektet. Beläget i Japan och Singapore har företaget mycket nära kontakt med IOHK eftersom de arbetar tillsammans som ett ekosystem för att främja antagandet av Cardano blockchain runt om i världen.. 

Varför anses Cardano vara en tredje generationens kryptovaluta?


Cardano fungerar på ett annat sätt än andra digitala tillgångar och erbjuder lösningar på många utmaningar som andra digitala tillgångar just nu står inför. Detta är anledningen till att Cardano anses vara en tredje generationens kryptovaluta. I detta avsnitt av artikeln kommer vi att förklara skillnaden mellan första, andra och tredje generationens digitala tillgångar.

Bitcoin

Cardano anses vara ett tredje generationens kryptovalutaprojekt. Detta är relaterat till hur blockchain-nätverk utvecklades över tiden. Bitcoin (BTC), den första virtuella valutan på marknaden, skapades som ett sätt att skicka pengar runt om i världen utan att behöva förlita sig på en central myndighet för att bekräfta och behandla transaktionen.. 

Men Bitcoin kan nästan bara användas för att skicka och ta emot betalningar. Trots det faktum att Bitcoins blockchain också kan användas för att köra några smarta kontrakt kräver detta i allmänhet användning av sidokedjor. 

Bitcoin hanterar för närvarande 7 transaktioner per sekund. Detta är en mycket viktig sak att komma ihåg om denna digitala tillgång. Vi kommer att prata om det senare i artikeln. 

Ethereum

Det var därför Ethereum (ETH) verkade försöka lösa många av dessa frågor som Bitcoin inte kunde hantera. Vitalik Buterin grundade Ethereum inte bara med Charles Hoskinson utan också med andra viktiga och erkända personer i rymden, inklusive Joseph Lubin. Ethereum var inte bara ett enkelt betalningssystem utan också en plattform där företag och privatpersoner kunde distribuera smarta kontrakt. 

Även om andra generationens kryptovalutaprojekt som Ethereum var mycket användbara för att tillhandahålla lösningar till individer och företag, hade de också några problem. Till exempel var Ethereum helt överbelastat i slutet av 2017 när CryptoKitties handlades genom Ethereums blockchain. 

Ethereum bearbetar mellan 15 och 20 transaktioner per sekund, vilket är långt ifrån perfekt för en smart kontraktsplattform som den här. 

Cardano

Cardano vill lösa de frågor som påverkar Ethereum och sådana nätverk genom att förbättra skalbarhet, interoperabilitet och hållbarhet. Genom den teknik som tillämpas av utvecklare och den vetenskapliga filosofi de har byggts projektet för att uppnå High Assurance Code. 

En viktig sak att nämna är att Ethereum upplevde en hård gaffel för några år sedan där nätverket delades mellan Ethereum och Ethereum Classic (ETC). 

Hoskinson och teamet bakom Cardano vill undvika dessa problem. Det är därför de ägnar stor uppmärksamhet åt kvalitetskod för att undvika splittring från Cardano-huvudnätverket. 

Cardanos officiella webbplats förklarar att de anammade en samling designprinciper, teknik och bästa praxis som gjorde det möjligt för Cardano att bli det nätverk som det är idag. Några av dessa principer inkluderar uppdelning av redovisning och beräkning i olika lager, utvecklingen av en decentraliserad finansieringsmekanism för framtida arbete, processen att lära sig av de nästan 1000 altcoins genom att omfamna funktioner som är meningsfulla och utforskningen av de sociala elementen i handeln, bland många andra. 

Cardanos sida har följande lydelse:

”Från denna ostrukturerade uppsättning idéer började rektorerna som arbetade med Cardano både att utforska kryptovalutalitteratur och att bygga en verktygsuppsättning av abstraktioner. Resultatet av denna forskning är IOHKs omfattande bibliotek med papper, många undersökningsresultat som den senaste översikten över skriptspråket samt en ontologi över smarta kontrakt och Scorex-projektet. ”

Varför är det viktigt att korrekt skalas och hur kan Cardano hjälpa?

Hoskinson anser att skalning är mer än bara de transaktioner per sekund som ett blockchain-nätverk upplever. Han anser att det är viktigt för Cardano att också ta hänsyn till nätverks- och dataskalning. 

Cardano arbetar med Ouroboros, en ProSF-of-Stake (PoS) konsensusalgoritm, som är mycket snabbare än den traditionella Proof-of-Work (PoW) konsensusalgoritmen som Bitcoin bygger på. Litecoin (LTC), Ethereum och andra kryptovalutor som Bitcoin SV (BSV) eller Bitcoin Cash (BCH) använder det också. 

PoW är mycket ineffektivt på grund av den mängd energi som gruvarbetare förbrukar. Med tanke på att det inte är lätt att skaffa ASIC-gruvarbetare och specialutrustning för att bryta dessa digitala tillgångar, är decentralisering något svårt att uppnå. Det finns några stora gruvarbetare som äger en stor del av hashkraften i hela Bitcoin-nätverket. 

Det finns fem olika gruvpooler i Bitcoin-nätverket som står för 10 procent av hela hashgraden i Bitcoin-nätverket. Detta är helt klart inte positivt för den äldsta och mest populära kryptovalutan. 

Med PoS-algoritmer fungerar saker på ett annat sätt. I stället för gruvarbetare finns det validerare i nätverket som kommer att sätta in några mynt (i detta fall ADA-mynt) och satsa på nästa block som skulle valideras av nätverket. Om blocket läggs till får spelarna en belöning för det utförda arbetet. 

Huvudskillnaden med Bitcoins PoW är att PoS-konsensusalgoritmer inte behöver spendera stora mängder energi för att validera transaktioner och inträdeshindren är lägre (ingen ASIC eller specialutrustning krävs). 

Ouroboros

Nu när vi vet hur PoS-system fungerar kommer Ouroboros att kontrollera fördelningen av tokens i ekosystemet som delar världen i olika epoker som sedan kommer att delas in i slots. Var och en av dessa epoker har en mycket kort livslängd som är lika med 20 sekunder. 

Det här låter kanske lite tekniskt, men det är väldigt lätt att förstå. Ovannämnda slots kommer då att ha en ledare som väljs slumpmässigt. Dessa ledare väljer sedan de nya blocken som kommer att läggas till nätverket, på samma sätt som gruvarbetare i PoW-system gör. 

Slotsledare bör ha minst 2% av aktierna i Cardano. Intressenter har möjlighet att välja ledare för nästa epok. 

För att ge bättre skalningslösningar arbetar Cardano med en teknik som heter RINA eller Recursive Inter-Network Architecture. Huvudmålet är att skapa ett heterogent nätverk som ger integritet, transparens och även skalbarhet. 

Ouroboros utvecklas av teamet bakom Cardano för att släppa det på marknaden så snart som möjligt. Detta är en av de mest efterlängtade funktionerna som Cardano-investerare och användare väntar på. 

Förbättra skalbarhet och interoperabilitet

Eftersom kryptonätverk expanderar över hela världen måste de hantera skalningsfrågor, vilket kanske inte är så lätt att lösa. Det finns tre olika sätt som Cardano tar hänsyn till för att hjälpa nätverksskalan: Beskärning, prenumerationer och komprimering. 

Utöver det funderar utvecklare på att partitionera blockchain och minska mängden data som behövs för att lagras. Detta förväntas minska data som användare behöver hantera. 

Interoperabilitet är också en mycket viktig sak för Cardano. För tillfället finns det olika kryptovalutor som fungerar i utrymmet. Alla har sina funktioner och fungerar på olika sätt. Det är dock mycket svårt att ansluta och använda dessa virtuella valutor samtidigt. Deras nätverk kan inte anslutas på ett enkelt sätt. 

Cryptocurrency exchange möjliggör för användare att utbyta digitala tillgångar och koppla kryptovärlden till den traditionella ekonomiska miljön. Således syftar Cardano till att erbjuda ett enklare sätt att ansluta dessa kryptovalutor med varandra och hela blockchain-ekosystemet för att ha närmare kontakt med den gamla finansvärlden.. 

Sättet att göra det är genom sidokedjor. Det finns många sidokedjor i många kryptonätverk som erbjuder olika lösningar på digitala tillgångar. Genom dessa sidokedjor skulle nätverk vara sammankopplade och kommuniceras vilket möjliggör ett snabbare sätt att ha olika funktioner från olika nätverk.. 

För att vara ansluten till banker och andra finansinstitut måste kryptorummet fokusera på metadata, tillskrivning och efterlevnad. Alla dessa saker är mycket viktiga om hela marknaden vill vara interoperabel med traditionella finansinstitut. Metadata hjälper dessa företag och organisationer hur data flyttas mellan parterna, hur man effektiviserar elektronisk dataorganisation och många andra saker. 

Detta är något mycket farligt för kryptovalutavärlden. Varför? På grund av blockchain-teknik. Även om distribuerad huvudteknik (DLT) är användbar för många olika saker kan det också vara skadligt om det används fel. Om privat information måste lagras i ett oföränderligt blockchain-nätverk kan dessa uppgifter nås av andra parter, vilket inte är bra för integriteten. 

Cardano vill lösa problemet genom att analysera metadata och välja specifik information som ska delas på blockchain. Detta skulle ge bättre information till den traditionella finansbranschen och det skulle också skydda användarnas integritet. 

Eftersom banker behöver namnen på dem som hanterar digitala tillgångar och hanterar finansiella transaktioner, arbetar Cardano-utvecklare för att ge användarna möjlighet att bestämma hur de ska dela deras data. 

Know Your Customer (KYC), Anti Money Laundering (AML) och Anti Terrorist Financing (ATF) är också viktiga saker att ta hänsyn till. Finansinstitut kräver denna information för att förstå hur användare hanterar transaktioner. Genom att utnyttja metadata och ge individer friheten att bestämma vad de ska göra med deras data kan användarna vara säkra på att de skulle kunna ha en snabbare interaktion med banker och andra institutioner. 

Utveckla och förbättra Cardano-nätverket

Även om Cardano fortsätter att växa är det viktigt att ha en hållbar affärsmodell som gör att alla dessa projekt släpps ut på marknaden förr eller senare. Charles Hoskinson och de som var involverade i Cardano-projektet beslutade att inte genomföra ett initialt mynterbjudande (ICO) när det lanserades. 

Det är därför Cardano bestämde sig för att skapa en statskassa som finansieras med en liten del av blockbelöningen. Om det finns ett företag som vill ändra vissa saker i ekosystemet kan det begära bidrag från statskassan. Intressenter i Cardano-nätverket skulle senare besluta om bidraget beviljas eller inte. 

När nätverket blir större och större kommer fler medel att kunna användas av utvecklare. Avgifterna i nätverket beräknas enligt följande ekvation:

Överföringsavgift = a + b * storlek på transaktionen. 

Bokstaven “a” är lika med 0.155381 ADA, “b” är en annan konstant lika med 0.000043946 ADA / byte och storleken på transaktionen ska läggas till i slutet i byte. 

ADA-prisförutsägelse

ADA är för närvarande en av de bästa kryptovalutorna på marknaden. Den virtuella valutan har ett börsvärde på 1,47 miljarder dollar och ett pris per mynt på 0,056 dollar, vilket gör den till den 12: e största digitala valutan. 

Vi har skrivit en artikel på UseTheBitcoin om ADA-prisförutsägelse. Många experter anser att den långa, mitten och kortsiktiga är hausse för ADA. Vi måste dock ta hänsyn till allmän marknadsprestanda, till exempel om det finns en björn eller en tjurmarknad. 

Tävlande

Cardano (ADA) anses vara unikt på det sätt som den digitala tillgången skapades, lanserades och hur den för närvarande hanteras. Libra-kryptovalutan som Facebook arbetar med kan dock påverka länder där ADA för närvarande är verksamt. Vågen syftar till att hjälpa användare, särskilt de i utvecklingsekonomier, att bearbeta transaktioner och få tillgång till finansiella tjänster. 

Under ett samtal med Finance Magnates nämnde Charles Hoskinson att de arbetar på ett betalningsnätverk för sex miljoner människor i Addis Abeba, Etiopien. 

När det gäller möjligheten att Facebook tävlar med Cardano kommenterade han:

”Jag lever den här marknaden. Och jag kan säga er att den amerikanska regeringen, per definition, den mäktigaste enheten i världen, har svårt att göra betalningar till Etiopien. Om de kämpar, hur ska ett privat företag göra det. ”

Hur man köper och var ADA ska förvaras?

Det finns många kryptovalutabörser på marknaden som gör det möjligt för investerare och användare att köpa ADA. Det är i allmänhet svårt för nybörjare att korrekt veta var man ska köpa ADA-kryptokurrency. Det är därför vi har skrivit en guide för människor och investerare som är intresserade av att köpa Cardano. 

Ett av börserna som tillåter användare att förvärva denna digitala tillgång är Binance, en av de mest populära kryptoplattformarna i världen. Binance är också ett av börserna med den största handelsvolymen på marknaden. 

Det är möjligt att köpa ADA med olika valutor, inklusive Binance Coin (BNB), Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Paxos Standard (PAX), TrueUSD (TUSD), USD Coin (USDC) och Tether (USDT). 

Det finns andra kryptovalutautbyten som gör det möjligt för användare att köpa ADA också genom olika par. 

Investerare som vill ha ADA kan göra det genom att skicka pengarna till en kryptovalutaplånbok som stöder denna digitala tillgång. Utbyten är inte bra för individer att lagra virtuella valutor eftersom de kan hackas och påverkas av attacker. 

Att lagra digitala tillgångar, inklusive Cardano (ADA), är mycket viktigt. Det är därför vi har skapat en lista över de bästa Cardano-plånböckerna på marknaden. Investerare kan kontrollera dem och förstå vilken som passar bättre för deras behov. 

Senaste utvecklingen

Enligt Cardano Foundation har de precis lanserat Shelley testnet-webbplatsen. Detta är en av de viktigaste utvecklingen relaterade till Cardano-nätverket som förväntas hjälpa kryptovalutan att expandera ytterligare. 

Dessutom har projektet också infört en ny färdplan där de kommer att förklara hur de ska flytta från Byron och Shelley. Detta skulle göra det möjligt för nätverken att bli det samhällsstyrda nätverket som Charles Hoskinson funderade på. 

Den officiella färdplanen för Cardano som begärts av samhället har följande lydelse:

“Cardano är ett banbrytande proof-of-stake blockchain-nätverk, som utvecklas till en decentraliserad applikationsutvecklingsplattform (dApp) med en multi-asset ledger och verifierbara smarta kontrakt.”

Cardano vill vara hundra gånger mer decentraliserad än Bitcoin, och det är vad Charles Hoskinson och Cardanos utvecklingsteam för närvarande försöker göra. 

Slutligen anser Weiss Ratings att Cardano är en effektiv och lönsam blockchain-plattform. I en nyligen Tweet skriven av det oberoende betygsföretaget är Cardano ett av de bästa projekten i rymden och också en av de billigaste kryptorna där ute. 

#Cardano är ett av de bästa projekten i rymden, och också en av de billigaste kryptorna där ute. #ADA #crypto #cryptocurrency #altcoins #bitcoin #BTC

– Weiss Crypto Ratings (@WeissCrypto) 20 maj 2019

Slutsats

Cardano är ett av de mest lovande och planerade kryptovalutaprojekten på kryptovalutamarknaden. Nätverket utvecklas av experter inom olika områden som fokuserar på att erbjuda de bästa tjänsterna och produkterna de kan erbjuda. 

ADA: s digitala tillgång är en av de mest populära på marknaden och också en av de mest värdefulla, enligt CoinMarketCap. 2019 och 2020 är mycket viktiga år för hela kryptomarknaden och Cardano kommer säkert att vara bland de mest revolutionerande projekten. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map