En nybörjarguide till Wanchain

Även om det vanliga antagandet ännu inte har kommit, är det ingen brist på aktiva blockchain-projekt. Från och med nu finns det 2081 kryptovalutor listade på CoinMarketCap. Och det tar bara hänsyn till projekt med sin egen kryptovaluta.

Bristen på interoperabilitet mellan alla dessa olika nätverk kommer så småningom att visa sig vara en vägspärr. Denna vägspärr kan stå i vägen för blockchain att nå massorna. Det är också vad Wanchain vill ta itu med, och anledningen till att projektet är mycket glada.

Wanchain, kondenserad

Så vad är Wanchain? Tänk dig nätverk som Bitcoin och Ethereum är deras egna privata öar. Wanchain är bron mellan dessa öar.

Om du har varit i krypto och blockchain under en längre tid kan du ha upplevt hur fragmenterat landskapet är. Du behöver ett dussin olika plånböcker och du måste använda en massa olika växlar. Praktisk användning av kryptovaluta, oavsett om det är verktygstecken eller för vanliga inköp, är ett ännu större problem.

Wanchain presenterar ett sätt att göra överföringar mellan olika blockkedjor eller distribuerade huvudböcker. Vid sina nakna ben är det ett DEX-protokoll (decentraliserat utbyte). Ett sätt för någon att byta Bitcoin mot Ethereum utan att behöva hitta någon som är villig att byta sin Ethereum mot din Bitcoin.

Värdeförslaget för Wanchain sträcker sig förbi kryptobyte. Den är också utformad för att underlätta utbyte av data mellan olika huvudböcker. Detta väcker betydligt mer betydelsefulla konsekvenser för vad Wanchain kan göra.

Om det lyckas (de måste kunna lösa de gamla problem med skalbarhet / säkerhet / integritet) kan det tillåta appar eller program som bygger på olika blockkedjor att kommunicera med varandra. Resultatet är ett blockchain-ekosystem som, i stället för att det finns i bitar och bitar, är sammanlänkade på ett sätt som gör det enkelt för världen att anta.

En bakgrund till Wanchain

Projektet skapades av det kinesiska teknikföretaget Wanglu Tech. Det drivs nu av den ideella Wanchain Foundation. Nätverket i sig är en gaffel med Ethereum-koden.

Stiftelsen drev en ICO som slutfördes i oktober 2017 och samlade in mer än 120 000 ETH. De lanserade Wanchain-mainnet i början av 2018 och konverterade ERC-20-tokens som distribuerades i token-försäljningen till inbyggda WAN-tokens..

Färdplanen för Wanchain har flera faser. Wanchain 1.0 – mainnet-utgåvan – kom i januari 2018. Wanchain 2.0 landade i mitten av 2018 och förde driftbarhet mellan Wanchain-nätverket och Ethereum. Wanchain 3.0 planerar samma sak för Bitcoin.

2017 blev Wanchain en del av Blockchain Interoperability Alliance, tillsammans med ICON och Aion. Gruppen är ett försök att samarbeta för att främja kedjekedjetransaktioner och anslutning mellan olika kedjor. Varje projekt tar detta fokus till ett annat område i världen, med Wanchain fokuserad på den kinesiska marknaden.

Användningsfall för Wanchain

En av de största positiva sakerna med Wanchain är att det erbjuder ett nästan obegränsat antal potentiella användningsfall. I synnerhet är Wanchains potential lika hög som blockchain i sig..


Kontot för Wanchain Foundation Medium beskriver flera exempel på användningsfall:

Finansiera

Det enklaste sättet att se Wanchain implementeras är att möjliggöra transaktion och utbyte av olika mynt över olika kedjor. Om den vanliga användningen av kryptovaluta stiger, kan det vara ett problem att behöva 50 olika mynt för 50 olika tjänster. Tänk dig – du går ut på morgonen och betalar för ditt kaffe med Bitcoin. Sedan betalar du för gas med Litecoin. När det är dags för lunch betalar du räkningen med Dash och när du kommer hem betalar du din hyra med Ethereum. Det betyder att du behöver hålla alla dessa mynt, vilket inte är perfekt.

Wanchain tar bort den situationen genom att låta byta mynt över olika kedjor. Till exempel kan du hålla Litecoin och betala för allt med Litecoin, oavsett vilken valuta säljaren accepterar.

Försörjningskedjan

Företag kan spåra sin leveranskedja för att hitta källan till eventuella problem, oavsett vilken kedja andra parter längs försörjningskedjan använder. Det bryter igen negativen från konkurrerande blockkedjor, vilket kan tvinga företag att bara göra affärer med leverantörer eller distributörer som använder system som är kompatibla med sina egna.

Medicinsk

För närvarande förvaras patientens medicinska data säkert i en anläggnings register. Det är av goda skäl, eftersom det är data som måste vara privata och konfidentiella. Ändå medför det komplikationer och förseningar om patienten ska söka behandling på en annan anläggning. Wanchain som tillhandahåller drift mellan de två nätverken innebär att de kan överföra informationen där den behövs med hastighet och integritet intakt.

Identifiering

Identifiering och verifiering av ID blir grumligt när du involverar internationella gränser. Det kan förändras när länder antar blockchain för att registrera identiteter, men bara för länder som använder samma plattform. Sekretessproblem innebär att en offentlig huvudbok inte kan användas i det här fallet, så ett land som har åtkomst till ID-databasen för ett annat är svårt.

Wanchain ger en effektivare lösning för gränsöverskridande identitetsverifiering. Nationer kan använda en privat blockchain för att säkerställa att ID: n är giltiga. ID: n kan förbli giltiga i olika länder med olika system, tack vare Wanchains dataprotokoll över kedjor.

WanLabs

En annan del av Wanchain-ekosystemet är deras blockchain-inkubator, WanLabs. Markera antalet ICO och blockchain-startups som kämpade eller dog helt, Wanchain Foundation vill ge stöd för kommande projekt i blockchain-rymden.

För projekt som passerar granskningsfasen hjälper stiftelsen till områden som:

 • Blockchain-rådgivare
 • Teknisk vägledning
 • Juridisk support
 • Resursing
 • Marknadsföring
 • Finansiering

Allt detta kommer under Wanchains övergripande förutsättning, vilket är att främja det bredare blockchain-ekosystemet, inte bara deras egen kedja.

WanLabs-projekt

Efter tillkännagivandet av WanLabs tidigare 2018 meddelade Wanchain också flera projekt som skulle ingå i WanLabs-systemet. Dessa projekt är:

 • Freedium: en plattform som använder blockchain för att låsa upp finansiella tjänster för alla, särskilt de i tillväxtländer.
 • CryptoCurve: ett företag som tillhandahåller blockchain-applikationer och utvecklingslösningar, som börjar med Curve Wallet.
 • Theia: en plattform för digital kapitalförvaltning.
 • BlockMedx: ett företag som bygger sjukvårdsinfrastruktur och farmaceutisk teknik på blockchain.
 • AllSpark: en smart kontraktsbaserad innehållsskapande och distributionsplattform.
 • Intellos: ett decentraliserat, samhällsstyrt ekonomiskt ekosystem.

Wanchains team

Chef för Wanchain Foundation är VD och grundare Jack Lu, även VD och medgrundare av Wanglu Tech. Innan Wanglu Tech startade var Lu medgrundare och CTO på Factom, en annan blockchain-start. Factom går fortfarande starkt idag och sitter i topp 80 i kryptomarknadsvärde.

Resten av Wanchains team är till stor del baserad i Kina, även om projektet sprider sig för att ge mer internationell täckning. I synnerhet har de baser i Singapore och Austin, Texas (där WanLabs huvudkontor ligger).

Wanchains framtid

Från och med Q4 2018 är Wanchain halvvägs genom sina planerade släppsteg. Wanchain 1.0 och 2.0 har släppts och 3.0 planeras i slutet av 2018. Wanchain 4.0, nyckelutgåvan som kommer att slutföra Wanchains ursprungliga färdplan, är markerad i slutet av 2019. Denna release kommer att inkludera drift med privata kedjor, vilket är centralt i projektets slutspel. Förvänta dig en betydande värdestegring om 4.0 släpps med få hicka, eftersom Wanchain kommer att börja kunna leverera några verkliga användningsfall.

Ett annat viktigt landmärke framöver är en plan att byta till en PoS-modell med masternoder, 2019. Flytten har planerats under en tid, men hittills finns det få detaljer tillgängliga, för viss oro i Wanchain-samhället. Om de kan leverera i början av 2019 kan detta vara ytterligare ett positivt steg för Wanchain och WAN-mynt. Kombinera PoS-insats och framgångsrik Bitcoin / Ethereum-interoperabilitet, och framtiden ser ljus ut.

Kan Wanchain misslyckas? Visst, alla blockchain eller kryptoprojekt kan. Och Wanchain är i en position där dess värde är nästan parallellt med värdet för hela blockchain-ekosystemet. Specifikt är fallet med blockchain kvar som det är idag. Om blockchain inte tar sig in i vanliga företag, eller om en plattform stiger upp för att dominera marknaden, kanske Wanchain inte har mycket av en anledning att existera.

Vi måste fortfarande se den sista formen av Wanchain, för att veta om det verkligen kommer att bli en störande kraft i kommersiell blockchain-adoption. Ändå verkar det ha bitarna på plats och de tydliga användningsfallen att vara en viktig aktör i blockchain när utvecklingsschemat är helt klart.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map