Bitcoin Private Key – Allt du borde veta

Den privata Bitcoin-nyckeln spelar en viktig roll inom kryptovalutasäkerhet eftersom den direkt hänför sig till fondskydd. Även om vi hänvisar till Bitcoin, gäller den privata Bitcoin-nyckeln även för andra virtuella valutor.

Lyckligtvis lär vi dig nu hur du hittar din egen privata nyckel, hur du använder den och vad får du ut av den.

Vad är en Bitcoin Private Key?

En Bitcoin-nyckel är en kryptografisk signatur som gör det möjligt för användare att få tillgång till sina kryptofonder. En privat nyckel är länkad till en allmän adress och den måste alltid förvaras dold (på en säker plats).

Att generera privat nyckel från Bitcoin-adress är en enkel uppgift. Om du har skapat en Bitcoin-plånbok borde du verkligen inte vara orolig för den. Plånboken själv kommer att dela denna information med dig. Kom ihåg att din privata Bitcoin-nyckel alltid måste lagras på en säker plats. 

En privat Bitcoin-nyckel håller alltid dina pengar säkra. Med en privat Bitcoin-nyckel kommer du också att kunna skicka pengar till andra användare. Den allmänna adress du har kommer att användas för att få pengar. Du kommer att ge denna offentliga adress till andra.

Bitcoin med svart bakgrund

Tänk på den offentliga adressen som numret på ett bankkonto. Du kan skicka det till andra personer som vill skicka pengar till dig. Den privata Bitcoin-nyckeln kan betraktas som lösenord för att få tillgång till dessa medel som anlände till din offentliga adress.

Varje Bitcoin privatnyckel kan representeras i form av tecken eller genom en fröfras (känd som en minnesfras). Således kommer varje plånbok att erbjuda olika former av att representera en privat Bitcoin-nyckel.

Utan en privat nyckel skulle du inte kunna få tillgång till medlen på en allmän adress. Det är därför du aldrig ska dela denna information med någon annan. Dessutom är den största utmaningen för Bitcoin-användare inte att förstå vad en privat Bitcoin-nyckel är utan snarare hur man lagrar den korrekt.

Hur du hittar din privata Bitcoin-nyckel?

När du skapar en plånbok genererar den en privat nyckel från Bitcoin-adressen. Processen är mycket enkel och snabb. I själva verket skulle du inte behöva göra någonting. Plånbokskapare har redan automatiserat processen och plånboken kommer att informera dig om hur du lagrar nycklarna och vad du ska göra med dem.

Du kommer att ha en privat Bitcoin-nyckel med balans om du har fått en transaktion från en annan person. Låt oss säga att du får 100 BTC i värde till din offentliga adress. Då har du en Bitcoin privat nyckel med balans. Om du tappar plånboken men fortfarande har din privata nyckel kommer du att kunna återfå dessa medel.

Det är därför det är viktigt att veta hur du hittar din privata Bitcoin-nyckel. Du bör alltid komma ihåg var du lämnar den. Dessutom bör du förvara den på en säker plats där ingen annan kan ha tillgång till den. Betrakta det som dina livbesparingar. Skulle du lämna dem i kamerarullen på din smartphone eller lagra dem i ett värdeskåp i banken?

Vi har berättat för dig hur du får Bitcoin privat nyckel. Du behöver bara skapa en plånbok, och plånbokskaparen själv ger dig information om din privata nyckel. Om du istället använder en plånbok och du inte vet vilken som är den privata nyckeln, kan du hitta ett alternativ inuti programvaruplånboken som gör att du kan få tillgång till din privata Bitcoin-nyckel.

Detta beror på vilken plånbok du använder. Vissa plånboksappar tillåter användare att få tillgång till sina privata nycklar även efter att de har skapat plånboken. Det bästa du kan göra är dock att lagra de privata nycklarna på ett säkert ställe där du bara har tillgång till dem. På kryptovalutamarknaden är du din egen bank.

Hur man använder en privat privat nyckel?

Det finns olika sätt att använda en privat Bitcoin-nyckel. Som vi redan har nämnt i den här guiden är privata nycklar mycket viktiga. De kan användas för att bevisa att vi är ägare av virtuella valutor lagrade på en specifik allmän adress.

Detta är definitivt viktigt. Varför? För om du tappar din plånbok kan du återvinna dina medel med din privata nyckel. Följaktligen fungerar den privata nyckeln som det viktigaste inslaget i din kryptoplånbok.

Jag tappade min Bitcoin-plånbok, vad nu?

Om du tappade bort din plånbok kan du använda din privata nyckel för att återvinna pengarna. Men hur kanske du frågar. Detta kan ta bara några minuter och det skulle göras med andra plånböcker. Om du tappade bort din Ledger Nano S-plånbok och du har din privata Bitcoin-nyckel kan du vara säker på att dina digitala tillgångar är säkra.

Som du ser kommer den privata Bitcoin-nyckeln att vara den viktigaste delen av ditt kryptokonto, inte ens hårdvaruplånboken du använde. Detta visar hur viktigt det är att hålla dina privata nycklar på ett säkert ställe.

trezor bitcoin plånbok som låter dig lagra offline din Bitcoin Private Key

Nu är det dags att återvinna dina medel. Du kan köpa en ny hårdvaruplånbok eller bara använda en programvaruplånbok. När du har installerat appen eller programmet på din dator eller smartphone bör du välja alternativet “Återställ från privat nyckel” (eller liknande) som visas.

Du behöver bara kopiera och klistra in din privata nyckel där de kommer att berätta för dig. Detta kan göras på bara några minuter. När du har kopierat och klistrat in den privata nyckeln eller fröfrasen laddas den nya plånboken automatiskt med det Bitcoin du hade i din enhet. Så enkelt är det.

Vad händer om jag hade flera kryptovalutor i min gamla plånbok?

Oroa dig inte om du hade flera digitala tillgångar i din gamla plånbok. Du kan köpa eller ladda ner samma plånbok och använda dina privata nycklar där. Detta skulle återkräva alla dina medel. Du bör dock aldrig ge dina privata nycklar till någon som påstår sig hjälpa dig. Den privata nyckeln måste alltid användas av dig.

Om du istället vill ladda ner olika plånböcker för varje kryptovaluta du har, behöver du bara kopiera och klistra in fröfrasen eller Bitcoin privatnyckel i olika kryptoplånböcker.

Om du till exempel höll BTC, ETH och LTC kan du återställa alla kryptor på en gång om du använder en BTC-, ETH- och LTC-kompatibel plånbok som Ledger Nano S. Om du istället använder en plånbok endast BTC dina BTC-medel kommer att återvinnas. I det här fallet vill du använda andra ETH- och LTC-plånböcker för att också återvinna dessa medel.

Hur ser en privat privat nyckel ut?

Varje privat nyckel är annorlunda. Det här är något du behöver veta. De avbildas genom en serie karaktärer – de kan vara både siffror och bokstäver.

Varje Bitcoin privatnyckel kan representeras med hjälp av en mnemonisk fras (fröfras) eller med hjälp av det tidigare nämnda alternativet (en rad tecken). Dessa privata nycklar kommer att vara mycket användbara för användarna. Med dem kan Bitcoin-investerare återvinna sina medel (om de tappar plånboken) eller underteckna transaktioner.

En privat privat nyckel skulle vilja ha det:

0xFFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFF FFFE BAAE DCE6 AF48 A03B BFD2 5E8C D036 4140

En fröfras från Bitcoin skulle vilja ha det:

Word 1, Word 2, Word 3 … Word 24

Det är värt att ta hänsyn till att en fröfras kan vara 12 eller 24 ord lång. De genereras slumpmässigt och kan genereras på olika språk (men mestadels på engelska). Den mnemoniska frasen kan se ut som en uppsättning slumpmässiga ord som “bil”, “säng”, “hund” eller “regn”.

Fröfraser skapades för att göra Bitcoin privata nycklar mer vänliga. På det här sättet kan det till och med vara möjligt att komma ihåg alla orden och använda dem för att återvinna dina pengar om plånboken går förlorad.

Om du väntade på en Bitcoin-privatnyckellista, låt oss berätta att du inte skulle hitta den. Varje privat nyckel är annorlunda och skulle vara länkad till en Bitcoin-adress. Kom ihåg att inte ge dina privata nycklar till någon. Om du inte respekterar denna regel kan du sluta förlora dina pengar för alltid.

Hur man skyddar Bitcoin Private Key?

Det finns olika sätt på vilka du kan skydda din privata Bitcoin-nyckel. Detta kommer verkligen att vara viktigt för att du ska ha dina pengar ordentligt lagrade. Den gyllene regeln är att du är din egen bank. Du vill inte ge ditt lösenord till någon annan.

Som kryptoanvändare har du nu kontroll över dina privata nycklar. Om du inte vill ha det här ansvaret, bör du använda kryptoplånböcker eller byten som håller kvar dina mynt. Genom att använda börser förlorar du ändå decentraliseringsfördelarna med att hålla och skydda dina medel.

Om du har en hårdvaru- eller programvaruplånbok bör Bitcoin privatnyckel aldrig lagras online. Du kan skriva ner det på ett papper och förvara det i banken. De flesta använder ett värdeskåp. Du kan dock också enkelt förvara den på en plats som du anser vara säker.

penna och papper på ett bord - Det kan vara en bra idé att förvara din privata Bitcoin-nyckel i ett papper

Tänk på att om du lagrar de privata nycklarna i ditt hem kan du få problem. Till exempel, om du blir stulen eller om ditt hem blir bränt, riskerar du att förlora dina privata nycklar.

Dessutom kan du få en säkerhetskopia genom att komma ihåg den. Men detta kan på något sätt vara svårt. Dessutom kan du lagra olika ord i fröfrasen på olika platser. Detta skulle minska risken att förlora dina privata nycklar på grund av ett oväntat problem.

Om du hittar andra sätt att skydda din privata Bitcoin-nyckel, fortsätt och implementera den. Kom ihåg att utan dem skulle du inte kunna få tillgång till dina pengar om du tappar din plånbok. Dessutom bör du alltid hålla nycklarna på en säker plats och långt ifrån andra.

Bitcoin Private Key Generator

En Bitcoin-nyckelgenerator ger dig tillgång till din privata nyckel på några sekunder. Detta fungerar genom att ladda ner plånboken du vill använda och installera den på din smartphone eller dator.

Om plånboken skapades av ett erkänt företag i kryptobranschen, borde du inte vara orolig för att bli lurad. Bitcoins privata nyckelgenerator skapar automatiskt en privat nyckel för dig som kommer att länkas till dina plånboksadresser.

Det har funnits många bedragare som marknadsför Bitcoin privat nyckelgenerator online. Dessa sidor skapade falska adresser där användare deponerade sina pengar. Pengarna var tillgängliga för det mesta, men den privata nyckeln som användaren fick var redan känd av bedragare. Av denna anledning förlorade flera användare sina medel.

Det är därför det är mycket viktigt att ta emot din privata Bitcoin-nyckel från en betrodd källa. Detta inkluderar de flesta hårdvaruplånboksföretag som för närvarande finns på marknaden och de mest populära programvaruplånböckerna.

Var medveten om bedragare. Kryptomarknaden är full av hackare. Många angripare skulle gärna få tillgång till dina privata nycklar. Avslöja dem aldrig online och försök att alltid hålla dem på ett säkert ställe. Detta skulle minska till ett minimum oönskade och obekväma situationer.

Avslutande ord om Bitcoin Private Key

Det räcker aldrig att säga att de privata nycklarna är den viktigaste delen av en kryptovalutaplånbok. Med dem bevisar du ditt kryptoägande. Dessutom, om du tappar din plånbok skulle din privata nyckel låta dig återvinna dina pengar.

Att hålla en privat Bitcoin-nyckel på ett säkert ställe är alltid ett måste. Du bör undvika att lagra dem online. Att alltid ha en säkerhetskopia är alltid ett bra alternativ. Verifiera att den privata nyckeln förblir ordentligt lagrad är också en viktig sak att göra.

Slutligen bör du aldrig dela dina privata nycklar med någon annan. Med andra ord är du din egen bank. Du vill inte att andra ska få lösenordet som innehåller dina kryptofonder.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map